Starkaste Dammsugaren – Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Är du på jakt efter en ny dammsugare och hög sugkraft är viktigt för dig så har du kommit till rätt artikel, i denna artikeln listar vi de kraftfullaste modellerna vi testat i de olika kategorierna! 

Vi har valt ut två modeller som hamnar på denna listan då det är dammsugare vi testat och vet att de suger väldigt bra, men vi har tagit hjälp av vacuumtester.com för att få de exakta mätningarna på hur mycket de faktiskt suger och måtten är i kPa. Modellerna vi fått fram är: 

 • Miele Boost CX1: 21 kPa
 • Dyson V15: 10 kPa

Viktig sak att tänka på innan man köper en stark dammsugare

Förut var det ganska enkelt att välja en ny dammsugare som var stark eller kanske till och med starkaste på marknaden. Förut kunde man bara kolla på mängden watt och sedan veta om det var en kraftfull modell eller inte. Idag är det tyvärr lite knepigare då höga watt inte är hela sanningen längre. Självklart är mer watt lika med kraftfullare motor vilket är en förutsättning, men dammsugare har utvecklats mycket sista åren och företagen jobbar på att förbättra luftflödet på andra sätt med. Speciellt sedan lagen inom EU infördes på max 900 watt. Både modellerna i denna artikeln är inte bara kraftfulla utan även optimerade på andra vis för maximal sugkraft. 

Starkaste dammsugarna

Miele Boost CX1 – Starkaste vanliga dammsugaren

För tillfället är Miele Boost CX1 den starkaste dammsugaren på marknaden av den gamla hederliga typen av dammsugare med sladd, slang och dammsugarkropp, däremot är den påslös. Miele är kända för att göra dammsugare av hög kvalitet och detta är verkligen inget undantag. 

Vad får man till? 

 • Kombiborste: en borste som funkar på både hårda och mjuka golv.
 • Parkettborste: Designad för känsliga trägolv och är väldigt manövrerbar.
 • Spaltverktyg: Ett smalare verktyg för att komma åt på de svåra platserna. 
 • Mjuk dammborste: Gjord för att användas på möblerna och andra känsliga underlag. 
 • Turboborste: En liten borste för att lätt kunna städa upp djurhår. 

Design

Designen på Miele Boost CX1 sticker ut ganska mycket då den inte riktigt ser ut som någon annan dammsugare vi testat. Vi gillar verkligen looken och tycker att den är fräck. Men man har inte bara gjort den trivsam för ögat utan även utrustat den med vad Miele kallar för TrackDrive och Vortex teknologi. 

Trackdrive innebär att man gjort den väldigt smidig att köra runt trots att det är en lite större dammsugare som ändå väger 6kg. Vi tycker att den både rullar väldigt enkelt och svänger bra runt hörn eller mellan olika möbler. Vortex betyder att man optimerat hur luften flödas genom dammsugaren för att flödet ska bli mer effektivt och det är det kombinerat med den starka motorn som gör CX1 till den starkaste dammsugaren. 

Användning

Miele Boost presterar kanon på allt vi testat den på, både i hur lätt den är att använda och förstå sig på och i hur bra den städar. På hårda golv får den med sig precis allt, även tyngre skräp som andra modeller inte klarar av (tappa inte dina mynt innan du städar). Dessutom klarar den av djurhår galant både på hårda golv men även på mattor vilket det är få av konkurrenterna som löser. Även på tjocka mattor visar CX1 sin kraft genom att få med sig allt damm, vi är väldigt imponerade här! 

Slutsats

Detta är en kanondammsugare och den starkaste dammsugare som är designat för ett vanligt hem. Vi rekommenderar den till alla som är ute efter maximal kraft! Det enda man ska ha i åtanke är att den är lite tyngre med sin 6 kg och då motorn är ordentlig så låter den även lite mer. Men båda dessa sakerna får man stå ut med om man vill ha en stark dammsugare oavsett vilken man köper. 

Se fler modeller från Miele här

Dyson V15 – Starkaste Skaftdammsugaren

Vi älskar dysons modeller och har med dem i de flesta artiklar och även V15 är en riktig kanonmodell. Denna skiljer sig från Miele genom att vara en skaftdammsugare vilket innebär att den drivs mer batterier så ingen strömsladd behövs och är av en helt annan typ än en traditionell dammsugare (se bilden). 

Design

Precis som med alla modeller från företaget så ser den futuristisk ut och har en väldigt läcker design. Dessutom har man tryckt i en ordentlig motor och ett stort batteri för att ge den både mycket kraft, men även ordentligt med körtid. För att få ut maximalt med kraft så drivs den av så kallad cyklonteknologi vilket ökar luftflödet och därmed sugkraften. Vi bör dock tillägga att en skaftdammsugare inte kommer upp i samma kraft som en modell med sladd som får tillgång till oändligt med ström. Batterierna är inte tillräckligt bra för det ännu. 

Användning 

V15 är enkel att städa med och tack vare att man slipper sladden så är den väldigt bra om man vill komma åt på de svåraste av platser och blir väldigt lätt att styra och flytta runt i hemmet. Det ordentliga batteriet gör att man får upp till 60 minuters körtid vilket räcker till att städa ett helt hem. 

Det är inte alla skaftdammsugare som klarar av att ersätta en vanlig dammsugare, men denna gör det galant tack vare just sin ordentliga kraft. Den gör att man kan städa alla typer av damm och smuts. Vi tycker även att den klarar av alla underlag bra, även om den får det lite svårare än Miele på tjocka mattor där vi kanske skulle önskat lite mera kraft men det får man som sagt inte med denna typen av dammsugare. 

Slutsats

Man vet att man får kvalitet om man köper en dammsugare från Dyson då alla deras modeller gör ett bra städjobb. V15 är den mest kraftfulla men deras andra modeller är med väldigt bra och de kan du läsa mer om här. Vill man ha en stark dammsugare av skaftmodell är Dyson valet för dig! 

Fördelar med en stark dammsugare

 • Kan städa större skräp: mer kraft betyder att dammsugare orkar suga upp större och tyngre skräp som ligger i ens hem. Det kan inkludera små stenar, pinnar eller tyngre damm. 
 • Städar bättre på mattor: Det underlag där många dammsugare får problem är mjuka underlag, specifikt på mattor som är lite tjockare. Där sjunker damm ner i själva mattan vilket kräver mer kraft för att få med sig det upp. 
 • Bättre på djurhår: Djurhår väger mer än vanligt damm och är därför svårt att få med sig upp för de lite svagare dammsugarna på marknaden. 

Nackdelar med en stark dammsugare

 • De drar mer ström: Även om inte mängden watt är det enda som avgör hur kraftfull en dammsugare är så spelar det väldigt stor roll. Högre watt betyder även högre strömförbrukning. Dock är skillnaden i kronor räknat väldigt liten då en dammsugningen av hemmet inte kostar många kronor per gång. 
 • De låter mer: Starkare motor innebär högre ljud och mer sus från luften som strömmar genom dammsugaren. 

Hur testet är genomfört

Vi har testat båda dammsugarna själva, det vi inte hade varit exakta uppmätningar av sugstyrkan i kPa-mått vilket vi har hämtat på: vacuumtester.com

Du kanske även vill läsa om: Dammsugare med hög effekt