Skaftdammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Skaftdammsugare har på senare år blivit mer och mer populära och det beror såklart på att de har blivit kraftfulla, har bra batteritid och kan ersätta en vanlig dammsugare om man köper en lite finare modell. Vissa modeller kan även delas då de är så kallade 2-i-1 modeller vilket innebär att man kan använda dem som handdammsugare med. Rena handdammsugare kommer vi att testa i en separat artikel. 

Skaftdammsugare bäst i test

Dyson Cyclone V11 Absolute Skaftdammsugare – Skaftdammsugare Bäst i test

Dyson Cyclone V11 finns med i många av våra artiklar på denna sidan och det är för att vi är väldigt imponerade av hur bra den levererar på allt vi testat den för. Detta är en av de modeller som lätt kan ersätta en vanlig dammsugare.   

Det märks att Dyson har velat visa konkurrenterna var skåpet ska stå när de designat V11 Absolute då man både satsat på en väldigt fräck design utan att minska på städ egenskaperna. 

Fräck Design

Vi har testat många skaftdammsugare från Dyson och de satsar verkligen hårt på designen vilket vi tycker är kul då dammsugare ofta ser ganska tråkiga ut. Självklart är Cyclone V11 inget undantag. Produktfamiljen med skaftdammsugare lanserades redan 2015 med en modell som hette V6, och efter det har ingenting varit som innan. Med den modellen kom en ny konstruktion att bli standard för Dysons skaftdammsugare och det är att motorn sitter högt upp på skaftet och handtaget har ett pistolgrepp.

V11 har utrustats med en display som är positionerad på huvudenheten så man lätt kan se den. På den kan du se hur mycket laddning som är kvar samt snabbt se när du med knappen ändrar effekten. Dessutom så har Dyson konstruerat V11 så den själv räknar ut hur mycket batteri som är kvar beroende på hur du vanligtvis använder dammsugare. Den gör det genom 3 mikroprocessorer som är placerade i städmunstycket som hela tiden registrerar hur du använder skaftdammsugaren varje gång och räknar ut hur mycket körtid som finns kvar baserat på tidigare användning. Skärmen visar även när du behöver byta eller rengöra filtret. 

Jämfört med sin föregångare som är motorn 20% mer kraftfull och har en förmåga på hela 125,000 rpm. Med en smart lösning med tre spridare så får du mer kraft utan högre ljudnivå. 

Då detta verkligen är en premium skaftdammsugare så får du med flera olika tillbehör för att underlätta din städning. Har du även High Tourque-munstycket påkopplat så ställer den in sugkraften själv efter vilket underlag du städar på och hur smutsigt det är.  

Skönt grepp och smidig tömning av dammbehållaren

Dammbehållaren är likt sin föregångare konstruerad upprätt i samma vinkel som röret och på toppen av dammsugaren för att tömning ska bli så enkelt som möjligt för dig som användare. Det har även gjort susen för balansen i dammsugaren som känns väldigt stabil när man kör med den. Även greppet bidrar till stabiliteten och vi tycker att pistolgreppet är helt kanon både för stabilitet och komfort.   

Munstycken

Hela sju olika munstycken ingår och de är designade för olika användningsområden, men det ställer även lite mer krav på dig som användare att ha rätt munstycke till rätt situation. Men du byter snabbt och enkelt mellan de olika munstyckena när du behöver. Den enda situationen där vi inte tycker v11 är optimal är i väldigt små utrymmen där den ibland har svårt att komma åt oavsett munstycke.

Flera olika lägen

Sugkraften är som vi nämnt ovan väldigt stark vid max kraft i Boost-läget, men då kan man inte köra speciellt länge utan får nöja sig med strax över 5 minuter. Men det är väldigt få platser som är så smutsiga att behöver utnyttja det. Mellanläget eller Auto-läget som det kallas räcker nästan alltid och då kan du köra hela 30 minuter. Om du ska städa något som inte är speciellt smutsigt men ändå vill köra över det med din dammsugare kan du köra eco-läget och då kan du hålla på i runt 1 timme innan batteriet tar slut. När du har slut på ström tar det 4,5 timmar från tomt till full laddning igen. 

Slutsats Dyson Cyclone V11 Absolute

Vi tycker Dyson V11 är en super skaftdammsugare vars enda svaghet är väldigt trånga utrymmen. Men för en riktigt premium dammsugare får man betala ett premiumpris och det är ingen billig modell. Men vill man ha en av de bästa modellerna på marknaden så rekommenderar vi V11 då den suger väldigt bra, man får med många olika tillbehör, den är smidig att använda och ser dessutom väldigt fräck ut med sin futuristiska design. 

Fördelar:

 • Stark sugförmåga
 • Fräck design
 • Många olika tillbehör
 • Hanterar alla underlag bra
 • Skönt grepp
 • Bra körtid

Nackdelar

 • Inte optimal för trånga utrymmen
 • Dyraste modellen i denna artikeln

Specifkationer

 • Tillverkare: Dyson
 • Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
 • Batteritid: 60 minuter
 • Laddningstid: 4,5 timmar
 • Kapacitet behållare: 0,76 liter
 • Filter: Hepa
 • Antal hastigheter: Tre
 • Max sugeffekt: 185 AW
 • Ljudnivå: 85 DBA
 • Vikt: 3,05 kilo
 • Övrigt: Totalt 7 munstycken, laddningsstation

Denna modellen finns med på vår lista över dammsugare utan påse – bäst i test.

Dyson V8 Absolute Recension – Mer värde för pengarna men nästan samma prestanda

Dyson V8 Absolute är populär av flera skäl. Bland annat har den fått högsta betyg i väldigt många tester, bland annat från T3.com, Theguardian.com, Expertreviews.co.uk och Trustedreviews.com. Priset är även betydligt lägre än V11 trots att prestanda skiljer ganska lite, så det är inte konstigt att den blivit omåttligt populär! 

Dyson V8 Absolute Batteritid

V8 har en en kraftfull motor som städar extremt bra för att vara en skaftdammsugare utan påse och sladd. Trots det är batteritiden hela 40 minuter vid normal sugkraft så om du inte har en väldigt stor bostad så hinner med stor marginal städa hela. 

Körfunktionen är även smart designad för att batteriet ska hålla längre, Dyson har löst det genom att man håller in knappen när man ska dammsuga och när man släpper så slutar maskinen gå vilket gör att du bara gör av med ström när du faktiskt dammsuger. Innan vi testade Dyson V8 tänkte vi att det skulle vara jobbigt, men vi ändrade oss väldigt snabbt efter bara en kort stunds användande då allt kändes mer effektivt. 

Många medföljande munstycken

Köper man en premium skaftdammsugare så får man självklart med flera munstycken som är designade för att hantera olika ytor. Du får med en Soft Roller som är för hårda golv, Direct Drive som är designad för mattor, Mini Motorised munstycke för möbler och trappor och en Combination Tool munstycke som är gjort för att fång upp det allra finaste av dammpartiklar. 

Tack vare sitt smidiga utförande och låga vikt på 2,61kg så får man verkligen användning för alla munstycken då det är lätt att komma åt både i hörn på golvet och högt upp så som på hyllor och möbler. 

Smart design

Dyson V8 är vad man kallar för 2-i-1 dammsugare då du kan ta av röret och vips så har du en handdammsugare som kommer åt inne i bokhyllor i samma produkt. Självklart har modellen HEPA-filter för att stoppa allergener från att ta sig genom dammsugaren, men den har även ett förfilter som gör att luften renas ännu bättre. Det filtret är tvättbart. 

Trots att motorn är kraftig så är modellen väldigt tyst när man använder den, vissa andra som testat modellen tycker att man knappt hör den. Riktigt så lågt tycker inte vi det är men sett till hur bra den städar så tycker vi den är bäst i klassen. 

Dammbehållaren rymmer 0,54L och när behållaren är full så tömmer du den väldigt smidigt. Detta var en av sakerna vi tyckte var väldigt bra med V8 då påslösa dammsugare ofta kan vara lite svåra att tömma utan att det ryker upp damm i luften. 

Slutsats Dyson V8 Absolute

Vill man ha det absolut bästa så tycker vi fortfarande att V11 är den bästa skaftdammsugaren, men det skiljer inte mycket mellan modellerna i prestanda och funktioner. Och ser man till priset och vad man får för pengarna så är V8 klockren. 

Fördelar

 • Batteritid upp till 40 minuter
 • Låg vikt och smidig att använda
 • Två-i-en produkt så du snabbt kan göra om den till han handdammsugare
 • Flera medföljande munstycken för olika underlag
 • Två filter varav det ena HEPA

Nackdelar

Ärligt talat så hittar vi inga direkta nackdelar med V8 om det är en skaftdammsugare man är ute efter. Det är fortfarande ingen billig dammsugare men sett till vad man får tycker vi ändå att det är bra värde för pengarna. 

Dyson V10 Recension – En tyngre skaftdammsugare

Dyson V10 skiljer inte sig jättemycket från V11 och V8. Precis som de andra två modellerna så är den av högsta kvalitet, suger bra, är gillad i experttester i hela världen och är en lite dyrare dammsugare. Och precis som de andra två har den varken dammsugarpåse eller sladd.

Den största skillnaden skulle vi vilja påstå är att den kan upplevas lite tyngre och väsnas lite mer än de andra två modellerna på denna listan men är även mer kraftfull än sin lillebror V8. 

Stark sugeffekt på Dyson V10

Dyson V10 är designad på så vis att motorn, dammbehållaren och cyklonerna sitter på en rak linje vilket ger ett bättre luftflöde, kombinerar man det med en något starkare motor än V8 så uppnår man 20% högre sugeffekt, men det är av samma anledning som modellen låter något mer. Även om vi tycker den är ganska tyst sett till andra märken på marknaden. Modellen har hela 14 cykloner som gör att även de minsta dammpartiklarna sugs upp i behållaren. 

Enkel att städa med uppe på hyllor

Precis som med V8 så är denna dammsugaren en två-i-ett modell som innebär att du enkelt kan lossa skaftet och bara använda handtaget som en handdammsugare. Har du mycket möbler som ska städas kan du vara lugn då batteriet håller upp till hela 60 minuter tack vare att man biffat upp det lite på denna modellen. Det är även positivt om man ska städa mycket att den har en något större dammbehållare på 0,76 L, som är väldigt lätt tömd när den blir full.

Fler saker vi tycker om

Skaftdammsugaren har tre olika effektlägen så du kan anpassa den efter vad och var du ska städa. Kör man på den högre effekten ska man ha i åtanke att batteritiden blir kortare. Den funkar även bra på mattor tack vare att det medföljer ett munstycke specifikt designad för det underlaget. Men du får även med 6 andra munstycken så du enkelt hanterar alla sorters underlag. 

Slutsats Dyson V10

Precis som med de andra två modellerna på denna listan så gillar vi modellen skarpt. Men vi står fast vid att V11 är den bästa (men dyraste), V8 är mest prisvärd av premiummodellerna, så var passar V10 in? Vi rekommenderar den om man vill ha en skaftdammsugare som är lite mer robust, suger lite starkare och man kan köra lite längre med utan att man tycker att det är ett problem att den är lite tyngre.

Specifikationer Dyson V10

 • Batteritid: Upp till 60 minuter
 • Tid till full laddning: 3,5 h
 • Justerbart rör: Ja
 • Batteridriven: Ja
 • Batterityp: Lithium-ion

Fördelar

 • Många munstycken
 • Tre effektlägen
 • Lång batteritid för att vara sladdlös
 • 14 cykloner
 • Bra sugförmåga

Nackdelar

 • Kan upplevas lite klumpigare än V8 och V11
 • Låter lite mer 

Electrolux Pure Q9 2-i-1 skaftdammsugare – En billigare skaftdammsugare

Electrolux Pure Q9 är en relativt billig skaftdammsugare som ändå presterar ganska bra och vi har haft med den på vår lista över de bästa dammsugarna för husvagn och husbil. Tack vare sin 2-i-1 design så kan du använda den som skaftdammsugare eller ta av toppen på den och vips så har du en handdammsugare som man kommer åt bättre i små utrymmen med. 

Användning

Vi tycker att Pure Q9 osar kvalitet och är väldigt stadig när vi får den i handen. Till den får man med dammborste, teleskopmunstycke och ett fogmunstycke för att underlätta städning på olika underlag. Motorn och dammbehållaren sitter lågt i dammsugaren vilket ökar på stabiliteten ännu mer när man städar med den. Den är så välbalanserad att den kan placeras själv på golvet utan att den trillar. 

EN modell för mindre ytor

Anledningen att vi rekommenderade den för husbilsägare var att den är lite mindre och smidigare vilket gör den bra för mindre ytor, därför rekommenderar vi modellen till personer med mindre bostäder. För ett normalstort hus är dammbehållaren på 0,3 liter lite för liten enligt oss men för en lägenhet eller stuga passar den ypperligt. Detta är en påslös dammsugare så dammet samlas upp i en behållare som du sedan enkelt tömmer. Tömmningsprocessen är väldigt enkel och går snabbt.  

Det är även en skaftdammsugare som passar bra om man är allergiker då den har ett väldigt bra filtersystem. Electrolux har satt in ett gediget filter som rensar bort 99,9 % av allt damm och allergener som går genom dammsugaren. 

Batteritiden hamnar på goda 55 minuter på lägre inställning, men drar man upp styrkan minskas den en hel del. Men det ska ändå vara tillräckligt för att städa en hel husbil. 

Slutsats Electrolux Pure Q9

För mindre bostäder är detta en kanonprodukt då den har ett ganska lågt pris, hög kvalitet, bra städresultat och som bonus så kan du dela den och använda den som handdammsugare med vilket är smidigt när man ska städa hyllor eller andra ytor där det annars kan vara svårt att komma åt.  

Specifikationer

 • Batteri: Lithium-ion
 • Batteritid: 55 minuter
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Dammbehållare: 0,3 liter
 • Filter: Tvättbart
 • Antal hastigheter: 3
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Vikt: 2,75 kg
 • Övrigt: Inbyggd handdammsugare

Roborock H7 – Skaftdammsugare med dammsugarpåse

Du känner kanske igen namnet Roborock och det är inte så konstigt då de har producerat fram flera helt fantastiska robotdammsugare men har på senare år även gett sig in bland de sladdlösa. Direkt när man får den i handen så märker man hur lätt den är viktmässigt vilket såklart kommer från att det är en ganska liten skaftdammsugare. 

H7 är uppföljaren till H6 som fick utmärkelser för sin batteri design och genomtänkta tillbehör, så den har stora skor att fylla. H7 är uppgraderad med förbättrad sugförmåga, batteritid och introduktionen av magnetiska tillbehör för enkel förvaring. 

Det som får Roborock H7 att sticka ut i mängden bland alla sladdlösa dammsugare är att man har möjligheten att använda dammsugarpåsar i den om man vill, och känner man inte för det så funkar dammbehållaren även som andra skaftdammsugare. Det som är bra med möjligheten till påse är framförallt om man får problem när man tömmer dammbehållaren och riskerar att damm kommer ut i luften, eller är allmänt känslig när man städar för påsen gör att luften renas bättre när den går genom dammsugaren. 

Vem är Roborock H7 för? 

Vi tycker att den är rimligt prissatt sett till vad man får för pengarna, men den sticker även ut för att den väger väldigt lite och är den lättaste modellen som hamnar på vår lista över de bästa skaftdammsugare. Att den är lätt gör att den passar väldigt bra till barnfamiljer där barnen dammsuger hemma, men även till äldre som kanske inte orkar med de tyngre modellerna som hamnat på listan. Modellen har dock barnlås. Vi tycker även att modellen presterar bra när det gäller djurhår vilket passar bra i hem med pälsdjur som fäller. 

Filter

H7 har ett filter system så är i hela 5 lager, varav ett filter är av typen HEPA. Det innebär att även denna funktion gör modellen väldigt bra för allergiker då modellen fångar upp 99,99% av alla dammpartiklar ner till 0,3 mikroner i storlek. 

Vad vi inte gillade

Det vi inte gillade med H7 var dammbehållaren. Den var onödigt krånglig att tömma och det var lätt att man spiller ut damm som samlats upp när man faktiskt tömmer den. Nu är det inte något problem om man kör med påse vilket vi rekommenderar med denna modellen. 

Slutsats Roborock H7

Denna skaftdammsugare sticker ut med att vara väldigt lätt och det är tack vare en ganska nätt design. Om man har allergier, husdjur eller barn som städar i hemmet tycker vi att detta är en kanonmodell. Den lätta vikten gör den enkel att använda för alla. Om man inte vill använda dammsugarpåsar så rekommenderar vi att man väljer en annan modell då vi tycker det finns bättre alternativ för ungefär samma pris. Man ska även ha i åtanke att dammbehållare är små på sladdlösa dammsugare så det gäller även för dammsugarpåsarna som därav måste bytas betydligt oftare än på en vanlig dammsugare.

Bosch Athlet BBH52550 – En smart skaftdammsugare

Som de flesta skaftdammsugare på marknaden så är Bosch Athlet BBH52550 påslös och sladdlös vilket kan vara skönt då man slipper att hela tiden byta kontakt, sladden stör inte när man städa och det finns ingen risk att man snurrar in dammsugaren i den. Men på baksidan så betalar man med att städtiden blir limiterad till batteritiden. Det vi gillar med Bosch Athlet är att den är stark nog att ersätta en vanlig dammsugare då den är lika kraftfull och ändå har bra batteritid som ligger på 50 minuter i standardläget, ökar man styrkan till max så förminskas den tiden markant. När det är dags att ladda den så tar det 6 timmar att ladda den fullt men på halva den tiden kan du ladda upp den till 80%: 

Enkel att manövrera

Det är inte bara att den är sladdlös som gör att den är en fröjd att köra runt i hemmet, hela designen gör att den är smidig att styra samt att den kommer åt på de flesta ställen i hemmet. Även storleken där det är en ganska liten modell hjälper till rätt mycket här. Även små vrår där många andra modeller vi testat haft problem att komma åt. Munstycket på skaftdammsugaren är elektriskt och går att använda på både hårda golv och på mattor där den med presterar bra.

En smart skaftdammsugare

Skaftdammsugaren har en hel del smarta funktioner som underlättar livet för dig som ägare. En sensor som sitter integrerad i dammsugaren mäter hela tiden av hur filtret mår och säger till när det är dags att byta eller rengöra filtret. Om man vill kan man eftermontera ett uppgraderat filter som renar luften bättre än det som sitter där som standard. Då kan du få dammsugarens filtrering lika bra som toppmodellerna. 

Som de flesta modeller så kan du ändra hastigheten när du städar mellan låg, medel och hög. Men då ändras även batteritiden och 50 min körtid är beräknat på lägsta inställningen. Detta är en ganska liten och nätt dammsugare så det kanske inte är förvånande att även dammbehållaren är av lite mindre slag. Den rymmer 0,9 l. Men då modellen är liten så är den väldigt smidig att förvara när den inte är i bruk. 

Slutsats Bosch Athlet BBH52550

Vi gillar Bosch Athlet, men vi tycker inte den passar till alla. Det är en mindre modell som är smidig att använda och komma åt med, men om man bor i ett större hus tycker vi det finns andra dammsugare som är mer anpassade för just det. 

Specifikationer Bosch Athlet BBH52550

 • Batteri: 25,2 volt
 • Körtid: Upp till 50 minuter
 • Laddtid: 6 timmar
 • Sladdlös: Ja
 • Påslös: Ja
 • Dammbehållare: 0,9 l
 • HEPA-filter: Nej
 • Vikt: 3,2 kg

Skaftdammsugare Köpguide

Tidigare var skaftdammsugare bara ett komplement till en vanlig dammsugare men på senare år har det kommit modeller som kan ersätta vanliga dammsugare och därför har denna typen blivit allt mer populär för varje år. Utvecklingen har gått snabbt framåt och batteritiden har blivit längre och städförmågan bättre. För mindre boenden kan du ersätta en vanlig dammsugare men vilken modell du vill från de skaftdammsugare vi listat ovan, men till större hem så är det bara de bästa modellerna som klarar det. 

Det som skiljer en vanlig dammsugare och en skaftdammsugare åt är att skaftdammsugare är betydligt enklare att manövrera runt i ditt hem, de är sladdlösa, påslösa (utom en modell vi testat) och är smidigare att förvara. Därför är de även ett bra alternativ för husbilsägare eller för mindre sommarstugor. Nedan har vi listat lite mer saker att tänka på innan man köper en skaftdammsugare. 

 1. 2-i-1 dammsugare

Vissa modeller fungerar som en vanlig skaftdammsugare men när man vill städa något mer svåråtkomligt så kan man montera av skaftet och vips så har man en handdammsugare som är smidig på hyllor, i soffan eller varför inte i bilen. Alla modeller har inte denna funktionen så om det är något du vill ha är det viktigt att du läser på så att det finns på modellen du tänkt köpa. 

 1. HEPA-filter

Har du läst våra andra artiklar så tycker du säkert HEPA-filter är något vi tjatar om men det är av god anledning. Att luften i vårt hem är ren och fri från damm är viktigt för alla, speciellt om man lätt får allergiska reaktioner. HEPA-filter är de bästa filtren för att fånga upp de minsta dammpartiklar och allergener från golvet så de inte kommer ut i luften igen. 

Allergivänliga dammsugare hittar du här.

 1. Batteritid

Då skaftdammsugare är sladdlösa så drivs de på batteri vilket såklart innebär att om batteriet är tomt kan du inte fortsätta att städa. Bor du i en mindre bostad är inte detta ett problem men om man bor lite större så kan det bli det om man inte hinner städa hela bostaden innan tiden är slut. Så fundera lite över hur lång tid det faktiskt tar att dammsuga hemma hos dig och välj en modell som passar dina behov. 

 1. Flera munstycken

Om du vill ha möjligheten att städa bra på många olika underlag så är det bästa att ha flera olika munstycken som är anpassade för olika ytor. Så var noga med att fundera igenom vad för typ av underlag du faktiskt städar på regelbundet och välj en modell där det kommer med munstycken som passar för din städning.  


Hur testet är genomfört

När vi valde ut vilka modeller som vi skulle testa så började vi med att söka runt på google efter sidor med recensioner och betyg på skaftdammsugare. Vi valde ut de modellerna som kunder gillade och som vi tyckte verkade intressanta, sedan testade vi dem enligt vårt vanliga test: 

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Efter vi hade testat alla modeller så valde vi ut de som vi tyckte var bäst och listade dem i denna artikeln efter deras olika fördelar. Dammsugare som vi inte gillade som inte kom med i artikeln kommenterar vi inte på då vi är en sajt som pratar om de bästa modellerna och inte de vi inte gillar.  

Vill du se en lista med alla de bästa dammsugarna på marknaden kan du klicka här.