Kvastdammsugare – Bäst i Test

En kvastdammsugare är en typ av dammsugare som inte ser ut som de traditionella modellerna som vi är vana vid. De är sladdlösa, påslösa och är utformade som en kvast med motor och batteri i ena änden och munstycket i den andra. Självklart har vi testat fram de bästa kvastdammsugarna så att du kan göra ett bra val när det är dags att köpa en! 

PrettyCare W200 – Bästa köpet 

Kvastdammsugare tenderar att vara betydligt dyrare än traditionella dammsugare och därför tycker vi att Prettycare w200 är ett ruskigt prisvärt köp! Även om detta inte är den absolut bästa modellen på listan så konkurrerar den med modeller som kostar dubbelt så mycket och man får både ordentligt med kraft och utrustning för pengarna. Det märks även då modellen har fått 4,1 av 5 stjärnor på Amazon av de 11,000 kunder som recenserat produkten. 

Mycket kraft per krona: Denna dammsugare kostar ungefär 1800 kr som standard men ofta finns det även en voucher på Amazon som gör att man kan få ner priset 500 kronor till. Med priset i åtanke är det nästan otroligt att man kan få en kvastdammsugare som har en sugförmåga på upp till 20,000 pa.   

Kvalitet: Modellen känns lite plastigare än de dyrare modellerna på listan. Men vi märker inget som skulle tyda på att kvaliteten faktiskt är sämre, detsamma gäller när vi läser recensioner från andra som använt modellen under lång tid och använt dammsugaren under flera år. Modellen kan även justeras ganska friskt både i längd och att den kan användas som handdammsugare genom att man monterar av skaftet. 

Avancerade funktioner: På konkurrenterna i denna prisklassen är det ovanligt att man får speciellt mycket funktioner men vi tycker att PrettyCare levererar även på denna punkten. Du får ett HEPA-filter som renar luften, LED-lampor i munstycker och ett munstycke som roterar 270 grader vilket gör att man kommer in bra under de lägre möblerna i hemmet. 

Slutsats

Detta är en bra kvastdammsguare till ett väldigt lågt pris och därför tycker vi att detta är det bästa köpet. Det enda du behöver ha i åtanke är att modellen har en körtid på 30 minuter vilket gör att den lämpar sig för dig som bor i en mindre till medelstor bostad. Vi rekommenderar köp! 

Dyson V15 Detect – Bästa kvastdammsugaren

Ingen lista med denna typen av dammsugare är komplett utan minst en Dyson-modell. Vi har testat alla deras modeller och listat dem här: Dyson dammsugare test. Men för dig som vill ha det bästa är det bara att läsa vidare om V15 Detect som är deras senaste modell då vi tycker att det är Dysons bästa kvastdammsugare. Självklart är denna modell fullpackad med den senaste tekniken och nedan kommer vi att titta lite närmare på vad du får med kvastdammsugaren.  

Ordentlig kraft och körtid: Alla Dysons modeller är kraftfulla. Men inte bara för att vara en kvastdammsugare, utan de är faktiskt en dammsugare av denna typen som klarar av alla uppgifter som vanliga sladdmodeller gör och då körtiden hela 67 minuter så kan man dammsugare även större bostäder. Kraften kommer från tre olika saker. Det första är såklart en väl tilltagen motor, det andra är ett stort och modernt batteri som klarar av att balansera körtid och kraft på ett väldigt bra sätt. Det tredje är att dammsugarens luftflöde är väldigt väl optimerat, och högre luftflöde betyder mer kraft. 

Det ingår flera tillbehör: För att underlätta städningen på olika ytor och underlag så ingår det flera olika munstycken som är anpassade för olika uppdrag. 

  • Rullborste
  • Turbo borste
  • Spaltverktyg
  • Borste för möbler
  • Mjuk borste
  • Hård borste
  • Förlängningsrör

Detta är något som blir allt vanligare bland dammsugartillverkare, men oftast får man inte så mycket tillbehör som med denna modell. Modellen är även en 2-i-1 modell, vilket innebär att man kan montera av skaftet och bara använda “huvudet” på dammsugaren som handdammsugare. Även när du har skaftet avmonterat så kan du använda de olika munstyckena vilket vi tycker är kanon!

Modern teknik: På toppen av dammsugaren hittar du en snygg LED-skärm som ger dig all information du kan tänkas behöva när du dammsuger, och även en del som kan verka överflödigt. Såklart visar den vilken inställning du kör med, hur mycket batteri som finns kvar och hur mycket damm som finns i dammbehållaren. Men V15 visar även saker som vilken typ av damm du suger upp och det kan verka överflödigt, men det är en fin touch enligt oss och passar bra om man är teknikintresserad. V15 har utrustats med en laserlampa som sitter på golvmunstycket. Syftet är att den ska lysa över golvet så att man tydligt ser vart man dammsugit eller om man missat något. Vi hade inte stora förväntningar på den, men blev positivt överraskade när vi insåg hur mycket vi hade missat utan att ha lampan. 

Slutsats

Detta är en kvastdammsugare i det övre prissegmentet, men dess kvalitet, design och prestanda väger upp priset och lite till. Detta är den bästa kvastdammsugaren vi testat och rekommenderar köp!

Electrolux Pure Q9 – Electrolux Kvastdammsugare 

Electrolux Pure Q9 är ett billigare alternativ som vi tycker presterar bra och har Electrolux höga kvalitet som man är van vid. Modellen kvalar in på listan då vi tycker att den ligger i en attraktiv prisklass och även om den är lite billigare så är det många som gärna köper en kvastdammsugare från ett märke de känner till. Nedan tittar vi närmare på modellen. 

En välbyggd kvastdammsugare: Vi tycker att kvalitetskänslan är hög direkt när vi får dammsugaren i handen och vi hade inte förväntat oss något annat från Electrolux som hamnar högt upp på de flesta av våra listor. Modellen är så välbyggd att man kan ställa den mitt på golvet upprätt utan att den trillar, vilket är en funktion vi tycker är smidig då man kan pausa under dammsugningen för att flytta undan något som ligger i vägen. 

Kraftresurser: Detta är departementet som Q9 hamnar lite efter på jämfört med de andra modellerna på listan. Med det sagt så klarar den av de vanliga städuppgifterna bra men medeltjocka till tjocka mattor så börjar den få det lite tuffare och detsamma gäller grövre typer av djurhår. Körtiden är på hela 55 minuter trots att det är ett mindre och billigare alternativ så det märks att man prioriterat det och kvalitet över att maximera kraften.  

Likheter med andra modeller: Precis som de andra alternativen på listan så har Q9 fått ett ordentligt filter som enligt Electrolux renar luften på 99,9 % av allt damm och allergener. Den kan även användas som 2-i-1 modell genom att montera av skaftet. 

Slutsats

Ett bra pris, hög kvalitet och lång körtid är vad som serveras med Q9. I sin helhet är detta en kvastdammsugare som passar för dig som bor lite mindre och inte behöver städa djurhår eller har mycket mattor. Vi håller Prettycare högre än Q9, men vill man ha en modell från ett känt märke så är detta ett bra alternativ.  

Electrolux Animal 700 – Kvastdammsugare för djurhår

Som namnet avslöjar så är denna kvastdammsugare designad för att klara av djurhår. Men det sagt är det inte den enda modellen på listan som klarar det. Men vill man inte lägga så mycket pengar som med Dyson V15 som är det bästa alternativet så är detta ett mer prisvärt alternativ som är riktigt bra på de lite svårare typerna av damm. Att modellen heter Animal betyder såklart inte att det är det enda den klarar av utan det är något positivt och innebär att modellen klarar av de flesta sorters tyngre smust, damm och hår. 

Smart design: För det första är detta designmässigt en väldigt elegant dammsugare men den är betydligt mer avancerad än ett snyggt utseende. Den är även en lite mindre kvastdammsugare och väger in på lätta 2,2 kg. Det gör att vi faktiskt blir lite förvånade över hur kraftfull modellen är och att man får en körtid på 50 minuter. 

Effektiv på djurhår: Många modeller som är i denna prisklassen har problem med djurhår och ofta är det en svaghet för de flesta kvastdammsugare utom de dyraste modellerna. Electrolux sticker ut här genom att klara det galant. Anledningen är såklart till viss del motorn och batteriet som både är kraftfulla. Men lika viktigt är tillbehören som man får med för att underlätta städningen. Det ingår: ett vanligt golvmunstycke, ett alternativ för mjuka underlag, ett spaltmunstycke för trånga utrymmen, en liten borste och en större borste. 

Slutsats

Vill man ha en kvastdammsugare och regelbundet städar djurhår så är detta ett prisvärt alternativ som vi rekommenderar. Dessutom får du lång körtid och flera olika munstycken att använda. Vi säger köp!

Vad är en kvastdammsugare? 

En kvastdammsugare skiljer sig från traditionella dammsugare. De har ett skaft där motor, batteri och dammbehållare sitter i ena änden, medan munstycket sitter i det andra. De är oftast även påslösa, sladdlösa och drivs i stället på batteri samt har en dammbehållare som man smidigt tömmer när man städat klart. 

Är de värt att köpa en kvastdammsugare? 

Det beror på vad man har för behov och budget. Har man råd med de dyrare alternativen så kan kvastdammsugare ersätta traditionella dammsugare, men de billigare alternativen lämpar sig främst till mindre bostäder på grund av begränsad körtid. 

Vad ska man tänka på innan man köper en kvastdammsugare?

Det viktigaste att tänka på är dina specifika behov. Klarar du dig på körtiden modellen du tittar på erbjuder? Har den tillräckligt med kraft? Rätt filter? De munstycken du är i behov av? Tickar modellen alla de boxarna så är det ett bra köp för just dig. 

Slutsats

Nu har du fått 4 grymma modeller för olika prisklasser och behov presenterade för dig. Nu återstår bara för dig att välja ut den modell som passar dig bäst och klicka hem den! 


Hur testet är genomfört 

Vi har testat många kvastdammsugare sedan vi startade denna sajten så vi har inte behövt göra nya tester. Grunden kommer från andra artiklar där vi gått igenom recensioner på Amazon, testat modeller och sedan valt ut de bästa alternativen. 

Rekommenderad läsning: Dammsugare – Bäst i test