Dammsugare för mattor – Bäst i test

Mattorna är det underlag där dammsugare ofta får problem, speciellt om de är av det tjockare slaget. Därför har vi dedikerat en hel artikel åt att lista de bästa dammsugarna för mattor i olika kategorier. 

Philips 7000 serie – Dammsugare för mattor bäst i test

Om du vill ha en dammsugare som har extremt hög effekt och en sugkraft som räcker för alla jobb en dammsugare ställs inför i ett vanligt hem så är Philips 7000 valet för dig. Detta inkluderar såklart mattor och även de av det tjockare slaget!  

Varför Philips 7000 är den bästa dammsugaren för mattor

Det finns mycket att tycka om med Philips 7000 och här kommer vi att titta lite närmare på de sakerna som är viktiga för dig som konsument att känna till!

En extrem motor: Modellen har fått en extrem motor på hela 900 watt vilket är det mest kraftfulla vi testat när det kommer till vanliga dammsugare som är designade att användas i ett vanligt hem. Detta resulterar såklart i en väldigt hög sugförmåga!  

Optimerat luftflöde: Många lite billigare dammsugare med hög effekt har bara en kraftfull motor, men Philips har lagt ner mycket tid på att försöka optimera luftflödet vilket gör att sugkraften ökar ännu mer. Modellen är så kraftfull att på lite mindre mattor som en badrumsmatta får man skruva ner effekten för att dammsugaren inte ska fastna i mattan och man drar den med sig. 

HEPA-13 Filter: Ett bra filter renar luften som går genom dammsugaren från både damm, mikropartiklar och allergener. Ett HEPA-filter är den bästa typen av filter och renar luften på 99,9% av dess innehåll vilket gör modellen till ett bra alternativ även om man har allergier. 

Den är påslös: Modellen är en påslös dammsugare vilket innebär att man slipper dammsugarpåsen och istället sitter det dammbehållare som men enkelt tömmer när den börjar bli full. Detta har två fördelar. Det ena är såklart att man slipper att köpa nya påsar, men det många inte tänker på är att det även gör att sugkraften håller sig på samma nivå även när man sugit upp en massa damm, vilket inte är fallet med påse där kraften minskar i takt med att påsen fylls. 

Flera olika munstycken: De flesta lite finare dammsugare har idag flera munstycken som följer med och då Philips 7000 är en premiummodell så får man självklart med en uppsättning även här. Det medföljer ett triactive munstycke, ett munstycke för hårda golv, ett för mattor, ett litet munstycke och ett fogmunstycke. Detta gör att du kan städa alla underlag på ett optimalt sätt och få den helt rent i hela hemmet. 

Det är en fräck dammsugare: Okej, vi håller med om att detta kanske inte är en speciellt viktig punkt men vi blev förtjusta i designen då den ser väldigt modern ut och vi skulle kalla den för en väldigt snygg dammsugare. 

Slutsats

Philips 7000 är en av de bästa dammsugarna vi testat och för dig som har mycket mattor eller svårare damm som djurhår på tjocka mattor så är detta den perfekta modellen! Kraften i kombination med flera olika munstycken gör att den klarar av alla svårigheter en dammsugare stöter på i svenska hem! Vi ger en varm köprekommendation. 

Philips PowePro Compact 3000 – Dammsugare för mattor bästa köpet

Philips har många olika dammsugare på marknaden men vi tycker att PowerPro Compact 3000 är det bästa köpet för dig som är på jakt efter en dammsugare för mattor. Det låter kanske lite konstigt då vi har en annan testvinnare, men vi anser att bästa köpet och bäst i test inte är samma sak. Självklart är det så 7000 är något vassare och mer kraftfull, men den är även väldigt mycket dyrare. Med detta alternativ får du en dammsugare som fortfarande är kraftfull och still stor del klarar av samma saker, fast till ett betydligt lägre pris. Nedan tittar vi på de sakerna som är viktiga för dig att känna till. 

Storleken: Som namnet antyder är denna en lite mindre och kompakt dammsugare och modellen har måtten 27.5 cm x 41.5 cm x 21 cm. Trots de mindre måtten så är den dock ingen lättviktare och väger in på 6 kilo. Detta kommer till stor del från den väl tilltagna motorn vilket leder oss till nästa punkt. 

Kraftresurser: Motorn är på 650 watt vilket för visso är mindre än 7000 serien, men är mycket jämfört med många konkurrenter, speciellt de som kommer från de lite finare märkena där man även lägger tid på att optimera luftflödet för att få upp sugkraften än mer. Kombinationen av dessa två saker gör att Philips presterar bra på alla underlag, mattor inkluderat och modellen klarar av djurhår och kattsand utan några problem alls. 

En påslös modell: Precis som modellen ovan så är detta till skillnad från traditionella dammsugare en påslös modell. Istället har den en dammbehållare där dammet samlas som du enkelt tömmer när behållaren börjar bli full, sedan är det bara att dammsuga vidare. 

Filter: Modellen har fått ett HEPA-13 filter vilket gör att modellen renar luften som går genom dammsugaren väldigt effektivt. 99,9% av alla partiklar fångas upp enligt Philips själva och det gör att modellen lämpar sig bra för personer med allergier. 

Slutsats

Philips PowerPro Compact är en riktigt bra dammsugare som klarar av mattor och de andra uppgifterna i hemmet på ett bra sätt. Dessutom slår den över sin prisklass när det kommer till prestanda! Vi rekommenderar köp!

Dyson v15 Detect – Skaftdammsugare för mattor 

Om du är på jakt efter en skaftdammsugare för mattor så är det kanske inte förvånande att det är Dyson man hittar som det bästa alternativet. Här får du en dammsugare som har tillräckligt med kraft för att ersätta vanliga dammsugare vilket många modeller av denna typ inte klarar. Men det är precis vad som krävs för att vara ett bra alternativ på mattor. 

Kraftresurser: Som sagt är det ofta här som skaftdammsugare fallerar, men Dyson V15 har fått en ordentlig motor och ett batteri som ger bra körtid trots hög kraft. Körtiden ligger på 67 minuter när man kör i eco-läget, men när man ställer upp kraften vilket kan behövas på mattor så går den ner en del. 

Senaste tekniken: Dyson är kända för att göra dammsugare med lite mer avancerad teknik och har ofta fräck design. V15 Detect är deras flaggskepp och Detect är namnet som modellen fått för att den har en laser-lampa i munstycket som gör att man ser exakt vart man dammsugit och om man missat något, även om det är på platser med sämre belysning. Har du haft en Dyson tidigare kommer du att känna igen led-skärmen på toppen som visar all viktig information som laddning, inställning och vad du suger upp för typ av smuts. 

Flera munstycken: Modellen kommer väldigt välutrustad med olika munstycken för olika underlag. Det medföljer:  

  • Rullborste
  • Turbo borste
  • Spaltverktyg
  • Borste för möbler
  • Mjuk borste
  • Hård borste
  • Förlängningsrör

Slutsats

Dyson är en premiumdammsugare och kostar därefter. Men vill man ha en skaftdammsugare som presterar riktigt bra på mattor så får man räkna med att lägga lite mer pengar. Detta är en superdammsugare som vi rekommenderar!

Bissell Pet Hair Eraser – Handdammsugare för mattor 

När man tänker på dammsugare för mattor är kanske inte handdammsugare det som kommer upp i huvudet först. Men om man har färre mattor där exempelvis ett husdjur ofta ligger så man behöver dammsuga bara en eller få mindre ytor ofta så är det ett smidigt och billigt alternativ. Just denna modellen är designad för att klara av djurhår, det gör att den även klarar av mattor väldigt bra. Nedan tittar vi närmare på varför det är ett bra alternativ!  

Mångsidig städförmåga: Modellen fungerar även till lite tuffare städuppdrag som i bilen, på tjocka mattor och som namnet antyder är den designad för att klara av djurhår. Det är något positivt då djurhår är ett tyngre damm som ofta kan vara svårt att suga upp med svagare modeller. Förmågan att klara av även de tuffare städuppdragen kommer till stor del från en motor som är väldigt kraftfull för att vara denna typ av dammsugare, men även från att man får med tre olika munstycken som är anpassade för olika underlag och uppdrag. Ett munstycke är motoriserat, ett är för känsligare underlag som textiler och såklart får du även ett som är designat för hårda ytor. 

Bra filtersystem: Många lite mindre dammsugare av detta slaget har sämre filtersystem, men med Bissell får du ett högkvalitativt system i 3 steg som renar luften som går genom dammsugaren väldigt väl. 

Slutsats

En handdammsugare för mattor passar in för alla då de är lite mer specifikt designade. Men om du har få och mindre mattor som du rengör ofta är Bissell ett riktigt bra alternativ som dessutom är det billigaste på listan. Har du större ytor rekommenderar vi att välja någon av de andra tre modellerna på listan. 

Vad ska man tänka på när man köper dammsugare för mattor

När man ska köpa sig en dammsugare som är riktigt bra på just mattor så finns det tre saker man bör ha i åtanke innan man slår till och vi har listat dem nedan. 

Kraft: Det krävs mer kraft att få loss damm som sitter i mattor än när de ligger löst på golvet. Därför är det väldigt viktigt att man köper en dammsugare som har ordentligt med kraft. Det finns en hel del dammsugare på marknaden som har en motor med högt watt-antal men som ändå inte är så kraftfulla som man skulle önska. Därför är det även viktigt att tillverkaren lägger tid på att optimera luftflödet vilket ökar kraften ännu mer. Alla modeller på denna listan har båda sakerna vilket ger ordentlig kraft och är anledningen att vi kan rekommendera dem i denna artikel. Skulle du titta på andra modeller så rekommenderar vi att åka till en butik och faktiskt testa hur bra de suger innan du slår till.    

Munstycken: Ett sätt att få bättre resultat på olika ytor är att man köper en modell där det medföljer olika munstycken som är anpassade för olika underlag. I detta fallet ett som är till för mattor. Det gör stor skillnad! 

Priset: Detta är kanske inte vad du vill läsa, men eftersom det är sant så är det en viktig punkt att ha med. Undvik de billigaste dammsugarna när du ska köpa en för mattor. De är ofta de modeller som ser lovande ut med en stark motor, men som inte har optimerat luftflöde eller några extra munstycken. Köp en modell från ett känt märke som inte är bland de absolut billigaste alternativen så ökar chansen att göra ett riktigt bra köp.

Slutsats

Nu har du fått fyra grymma dammsugare för mattor presenterade och några punkter på vad du ska tänka på. Så nu återstår bara för dig att välja ut den modell som passar dig bäst och klicka hem den!