12 volt dammsugare – bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

En 12 volt dammsugare är en liten typ av portabel dammsugare som kopplas in i 12v uttag till exempel i bilen. Till skillnad från vanliga dammsugare som kräver ett riktigt eluttag eller en batteridriven dammsugare så använder man uttag med 12v. 

Detta är en handhållen typ av dammsugare i mindre format som man kommer åt på i små skrymslen med, men de är inte så kraftfulla som större dammsugare och passar därför inte för några grövre städjobb. Nedan har vi listat de bästa 12 volt dammsugare på marknaden. 

12 Volt Dammsugare – Bäst i Test

Black & Decker PD1200AV-XJ – 12v dammsugare bäst i test

En liten handhållen Black & Decker 12 volts dammsugare som är designad för att användas i bilen. Den kommer med en 12v sladd så du kan bara använda den typen av strömuttag. Du får med lite olika typer av tillbehör och munstycken som gör det enkelt att komma åt på platser där stora dammsugare har svårt på grund av sin storlek. Till exempel jämte säten eller i facken på bildörren. 

Det andra munstycket som följer med är större och har borste och är designat för att städa lite större utrymmen såsom i bagageluckan. Och tack vare den flexibla och följsamma slangen så kommer du åt på alla ställen. Om du behöver använda båda händerna kan du ställa ner själva dammsugarkroppen och bara använda slangen.

Lång sladd

För att vara en 12 volt dammsugare så har denna modellen en lång sladd på hela 5 meter som räcker väldigt gott för denna typen av dammsugare. 

Hur bra städer den?

Sugkraften på denna modellen är bra förhållande till dess storlek. Men du kan inte räkna med samma kraft som du får med en större dammsugare som du har hemma i ditt hus, men för uppgifterna den är designad för så gör den ett bra jobb! Där den presterar lite sämre var när vi skulle testa att suga upp djurhår, den får med sig en del men lämnar även en del bakom sig. Speciellt på mjukare underlag. 

Däremot så sög vi upp sand, torkad lera och brössmulor utan problem så länge vi använde rätt munstycke för jobbet. 

Användning

Att tömma dammbehållaren var väldigt smidigt och enkelt. Ett tryck på en knapp och behållaren kommer ut och behållaren går att diska för att den ska vara fräsch hela tiden. När du använt klart den så packar du smidigt ner den i en nätpåse och kan förvara den i små skåp då den är väldigt liten. 

Slutsats Black & Decker PD1200AV-XJ

Sett till sin storlek och vad det är för typ av dammsugare så städar denna modellen väldigt bra och vi rekommenderar den som vår 12 volt dammsugare bäst i test. Den är även liten och smidig att förvara samt har ett pris vi tycker är rimligt för vad man får. Enda gången vi inte tycker att det är ett bra alternativ är om man har djur som fäller då den inte presterar speciellt bra på djurhår utan då behöver man en mer kraftfull dammsugare. 

Fördelar

 • Lättvikt
 • Kraftfull
 • Lång sladd på 5 meter
 • Städar upp det mesta med bravur

Nackdelar

 • Inte så bra på djurhår (även om den får med sig en del) 
 • Funkar bara i 12v uttag

Makita CL108FDZW

Makita CL108FDZW är en 12v skaftdammsugare av mindre format. Den har en låg vikt på ynka 1,2kg men trots detta så har de en dammbehållare på 600ml. Precis som skaftdammsugare brukar vara så är den sladdlös och laddas upp innan användning. Sugkraften är ställbar i tre olika lägen för att du ska kunna både spara på batteriet genom att köra på den låga inställningen vid lättare städning men ha möjligheten att städa upp lite grövre smuts på den högre inställningen. 

Flera olika verktyg

För att underlätta din städning på olika underlag så medföljer två olika munstycken som är anpassade för olika saker. Man får även med ett förlängningsrör som gör att du kan använda 12v dammsugaren i flera positioner. Dessutom får du med både filter och förfilter för att hålla luften ren när du städar. 

Slutsats

Makita CL108FDZW är en 12v-dammsugare som presterar bra, man får med flera olika tillbehör som underlättar städningen och den skiljer sig från konkurrenterna genom att vara utformad i skaftmodell.

Fördelar

 • Skaftmodell
 • Bra städresultat
 • Flera olika tillbehör

Nackdelar

 • Om man vill ha en 12v dammsugare i skaftmodell så hittar vi inget negativt med denna modell.  

Bosch EasyVac 12

Bosch EasyVac 12 är en bra liten 12v dammsugare som kommer med ett gäng olika verktyg som inkluderar förlängnings sektion så denna modellen kan du använda även om du står upp. Sett till att det är en 12v dammsugare så är den kraftfull sett till sin storlek men som med andra 12v-modeller så kan den inte jämföras med en vanlig dammsugare. 

Vad vi gillar med Bosch EasyVac 12

Vi gillar hur simpel den är att använda och förlängningsröret gör att användningsområdena blir flera jämfört med många andra liknande modeller. Vi tyckte även om LED-indikatorn som visar hur mycket ström som finns kvar i batteriet så man alltid har koll. 

På nedsidan så medföljer inget batteri utan det får man köpa till separat eller om man har andra produkter från Bosch så kan batteriet du har passa i EasyVac 12. 

Slutsats

Bosch EasyVac 12 är enkel att använda och har flera användningsområden än många andra modeller av samma typ, men det medföljer inget batteri. Har man inga andra Bosch produkter så blir det ganska dyrt om man ska köpa till det separat. Så vi rekommenderar denna modellen till personer som redan har andra produkter från tillverkaren. 

Fördelar

 • Förlängningsrör
 • Enkel att använda
 • LED-indikator
 • Suger bra

Nackdelar

 • Inget medföljande batteri

12v Dammsugare – Köpguide

Här kommer en snabb lista över saker att ha i beaktning innan man köper en 12v dammsugare. 

Storlek: När det kommer till 12v dammsugare så spelar storleken roll. Större modell betyder allt som oftast mer sugkraft. Så välj en modell som passar till det du ska städa.

Motor: Motorn är hjärtat av dammsugaren. Högre watt betyder högre sugkraft vilket resulterar i bättre städförmåga, speciellt på lite tyngre damm. 

Tillbehör: 12v dammsugare köps oftast av kunder som vill ha en liten smidig dammsugare som man kommer åt med på platser där större dammsugare inte riktigt kommer in. Men där kommer även de medföljande tillbehören till hjälp och det är viktigt att man köper en modell som har munstycken och tillbehör som gör det enkelt att städa på de underlag man vill köra på och som hjälper till att komma åt i små utrymmen. 

Vikt: Att manövrera en dammsugare i små utrymmen kan vara jobbigt och ofta är städar man i konstiga positioner som inte direkt är ergonomiska för dig som användare. Om det gäller dig så är det viktigt att köpa en modell som är lättvikt för att kunna städa under längre perioder utan att bli trött eller få ont. 

Dammbehållare: Vissa 12v dammsugare säljs med extremt små dammbehållare då själva dammsugaren är liten. Det gör att du behöver tömma den ofta, speciellt om du städar en yta med mycket damm. Välj därför en modell som är anpassad till storleken på ytorna och mängden smuts som finns där du ska städa. 


Hur testet är genomfört

Detta är en artikel där vi inte testat dammsugarna själva utan har utgått från andras recensioner. Betygen och recensionerna vi använt oss av kommer från samma sajter som vi länkar varje produkt till.