Dammsugare för husvagn/husbil – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Husvagnar och husbilar är väldigt dyra inköp och som ägare spenderar man väldigt mycket av sin tid i dem. Därför är det självklart viktigt att man håller dem rena och fina precis som man gör hemma. För att kunna göra det lätt och smidigt behöver man ha en dammsugare som passar för att städa just i husbilar och husvagnar. I denna artikeln går vi igenom de modeller som passar bäst och vad man bör tänka på innan man slantar upp för en dammsugare att ha med sig i sitt andra hem. Vi kommer att presentera lite olika typer av dammsugare så du kan välja en som passar för just din husbil eller husvagn. 

Dammsugare för husvagn och husbil – Bäst i test

Bissell Pet Hair Eraser 1987N – Handdammsugare för husvagnar och husbilar

Den är liten, smidig, handhållen, klarar av djurhår väldigt bra och heter Bissell Pet Hair Eraser 1987N. Så varför ska du ha en modell som har djurhår i namnet? Djurhår är en av de svåraste typerna av damm för en dammsugare att suga upp då de är tyngre. Då denna modeller klarar det bra så klarar den även den tyngre typen av smuts och damm vilket gör att man får en liten dammsugare med mycket kraft för att den ska kunna klara av att städa allt i din husbil eller husvagn. Som bonus är den även väldigt bra i bilen så du har användning för den hemma med. 

Detta är en handhållen dammsugare precis som 2-i-1 dammsugare blir om man skruvar av skaftet. Den drivs på batterier så den har ingen sladd som stör dig i din städning och tack vare en liten och smidig design så kommer den åt bra på svåra ställen. 

Hur fungerar Bissell Pet Hair Eraser? 

Precis som de flesta sladdlösa handdammsugarna så drivs den av ett uppladdningsbart lithium-ion batteri som man laddar upp genom att plugga in den vägguttaget. Det är en dammsugare utan påse så när du kör med den så sugs damm och smuts upp i en behållare som du sedan tömmer. Så du slipper både utgiften och att komma ihåg att köpa nya dammsugarpåsar. Den har även ett tre-filter system som renar luften som går genom dammsugaren och för att kraften inte ska bli sämre över tid kan du rengöra filtren när du känner att det behövs. 

Funktioner

Bissell Pet Hair Eraser kommer med tre olika munstycken. 

Motoriserad borste: Enligt oss det mest värdefulla munstycket då det städar väldigt bra på oväntat många olika underlag. Munstycket har ett ganska stort hål där damm och smuts sugs upp och runt det så är det en borste som snurrar vilket får det som sitter fast på underlaget att lossna. Det fungerade även bra på mattor. 

Smalt munstycke: Man får även med ett smalt munstycke som göra att man kommer åt i springor där många andra bildammsugare får problem. Detta är perfekt i bilen när man vill komma åt och dammsuga jämte sätena. 

Munstycke för mjuka underlag: Ett munstycke som följer med är ovalt format och har blivit utrustat med extra mikroborstar som gör att man enkelt rengör mjukare underlag och möbler både effektivt och utan att riskera att skada dem. 

Bissell Pet Hair Eraser användning

Man behöver som sagt ladda upp denna handdammsugare innan man börjar att städa med den. Väl fulladdad så har den oväntat bra sugkraft och klarar av småsten som hamnat vid fötterna i bilen. I hemmet så klarar den av djurhår med bravur, vilket i sig inte är så konstigt då det står i produkten namn. 

Det som imponerade mest på oss var att den löste det även på tjockare mattor där borsten fick loss dem sedan sögs de upp av den kraftfulla motorn. 

Slutsats 

Vi tycker att detta är ett väldigt bra alternativ att med sig som husbil eller husvagnsägare. Har man ingen större yta att städa så är det en av få handdammsugare som klarar av att byta ut en större dammsugare där. Trots sin lilla figur så är den kraftfull och klarar av både djurhår och annat tyngre damm som kan infinna sig i din husbil. På hemmaplan kan man använda den till mattor eller små snabba städjobb, så du kan även få nytta av den när du är i ditt vanliga hem. Vi tycker även priset är väldigt bra för en modell som kan göra så mycket som Bissell Pet Hair Eraser kan. 

Electrolux Pure Q9 – 2-i-1 skaftdammsugare för husbil och husvagn

Electrolux Pure Q9 är en relativt billig skaftdammsugare som passar perfekt till dig som spenderar mycket tid i husvagn eller husbil och vill ha det rent och fint. Tack vare sin 2-i-1 design så kan du använda den som skaft dammsugare eller ta av toppen på den och vips så har du en handdammsugare som man kommer åt bättre i små utrymmen med. 

Användning

Vi tycker att Pure Q9 osar kvalitet och är väldigt stadig när vi får den i handen. Till den får man med dammborste, teleskopmunstycke och ett fogmunstycke för att underlätta städning på olika underlag. Motorn och dammbehållaren sitter lågt i dammsugaren vilket ökar på stabiliteten ännu mer när man städar med den. Den är så välbalanserad att den kan placeras själv på golvet utan att den trillar. 

Hade det varit en modell för ett normalt hus hade vi inte rekommenderat den då dammbehållaren endast rymmer 0,3 liter, men i en husbil är det perfekt och räcker gott. Detta är en påslös dammsugare så dammet samlas upp i en behållare som du sedan enkelt tömmer. Tömmningsprocessen är väldigt enkel och går snabbt.  

Är man allergiker och ligger ute på en camping så kan även filtersystemet vara till ganska stor hjälp för dig. Electrolux har satt in ett gediget filter som rensar bort 99,9 % av allt damm och allergener som går genom dammsugaren. 

Batteritiden hamnar på goda 55 minuter på lägre inställning, men drar man upp styrkan minskas den en hel del. Men det ska ändå vara tillräckligt för att städa en hel husbil. 

Slutsats Electrolux Pure Q9

För en husbil eller husvagn blir det inte bättre än såhär, man får en skaftdammsugare och en handdammsugare i samma produkt, bra körtid, 99,9 % rengöring av luften och flera olika munstycken. Det enda vi hade att klaga på var dammbehållaren som är liten, men i en husbil kommer inte det spela någon roll för städytan är så liten. 

Specifikationer

 • Batteri: Lithium-ion
 • Batteritid: 55 minuter
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Dammbehållare: 0,3 liter
 • Filter: Tvättbart
 • Antal hastigheter: 3
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Vikt: 2,75 kg
 • Övrigt: Inbyggd handdammsugare

Kärcher VC5 Sladdlös – Ett bra alternativ till husvagn och husbil

VC 5 är väldigt  bra om man är på jakt efter en dammsugare med kompakta dimensioner som passar bra till mindre städytor och trånga förvaringsutrymmen. Andra  kunder håller med oss när de säger att man får mycket sugkraft för pengarna även om den inte är så stark som större modeller, enkel användning och en dammsugare som passar väldigt bra till städning av mindre ytor som man dammsuger ofta. Då vi rekommenderar den till husbilsägare så är den självklart sladdlös och drivs på batterier. Och den är av 2-i-1 modell så du får inkluderad handdammsugare.   

På nedsidan limiteras dammsugaren av att inte vara lika bra på mattor och andra mjuka underlag där de större och ännu mer kraftfulla modellerna gör ett bättre jobb. Dammsugaren har en ljudnivå på 77 dB som får betraktas som ganska högt med tanke på dess storlek.   

Slutsats Kärcher VC 5

Vi rekommenderar denna dammsugare till personer som bor i mindre bostäder eller vill ha den i sin husbil/husvagn och städar ofta men inte har så mycket mjuka underlag hemma. 

Har man ett större boende eller mycket mattor så rekommenderar vi att ta någon av de mer kraftfulla modellerna på listan. 

Specifikationer

 • Städmetod: Torr
 • Watt: 500 w
 • Sugkraft: 100 w
 • Dammbehållare: 0,2 L 
 • Ljudnivå: 77 dB

Dyson V8 Absolute – Lyxmodell för husbil och husvagn

Har du den bästa husbilen och vill ha den bästa dammsugaren för att matcha så hittar vi ingen annan modell som är lika bra för husbilar och husvagnar som Dyson V8 Absolute. Självklart är den sladdlös, göras om till en handdammsugare och har extremt bra städkraft. 

Det är inte bara vi som tycker om den utan alla testsajter ger den höga betyg när den testat. Vi brukar rekommendera Dyson V11 som lyxmodell för vanliga hem, och även om den hade funkat bra här med så tycker vi V8 klarar av de någon mindre ytorna i en husbil minst lika bra fast till en lägre kostnad.  

Dyson V8 Absolute Batteritid

V8 har en en kraftfull motor som städar extremt bra för att vara en skaftdammsugare utan påse och sladd. Trots det är batteritiden hela 40 minuter vid normal sugkraft så om du inte har en väldigt stor yta så hinner med stor marginal städa hela. 

Körfunktionen är även smart designad för att batteriet ska hålla längre, Dyson har löst det genom att man håller in knappen när man ska dammsuga och när man släpper så slutar maskinen gå vilket gör att du bara gör av med ström när du faktiskt dammsuger. Innan vi testade Dyson V8 tänkte vi att det skulle vara jobbigt, men vi ändrade oss väldigt snabbt efter bara en kort stunds användande då allt kändes mer effektivt. 

Många medföljande munstycken

Köper man en premiumdammsugare så får man självklart med flera munstycken som är designade för att hantera olika ytor. Du får med en Soft Roller som är för hårda golv, Direct Drive som är designad för mattor, Mini Motorised munstycke för möbler och trappor och en Combination Tool munstycke som är gjort för att fång upp det allra finaste av dammpartiklar. 

Tack vare sitt smidiga utförande och låga vikt på 2,61kg så får man verkligen användning för alla munstycken då det är lätt att komma åt både i hörn på golvet och högt upp så som på hyllor och möbler. 

Smart design

Dyson V8 är vad man kallar för 2-i-1 dammsugare då du kan ta av röret och vips så har du en handdammsugare som kommer åt inne i bokhyllor i samma produkt. Självklart har modellen HEPA-filter för att stoppa allergener från att ta sig genom dammsugaren, men den har även ett förfilter som gör att luften renas ännu bättre. Det filtret är tvättbart. 

Trots att motorn är kraftig så är modellen väldigt tyst när man använder den, vissa andra som testat modellen tycker att man knappt hör den. Riktigt så lågt tycker inte vi det är men sett till hur bra den städar så tycker vi den är bäst i klassen. 

Dammbehållaren rymmer 0,54L och när behållaren är full så tömmer du den väldigt smidigt. Detta var en av sakerna vi tyckte var väldigt bra med V8 då påslösa dammsugare ofta kan vara lite svåra att tömma utan att det ryker upp damm i luften. 

Slutsats Dyson V8 Absolute

Dyson V8 är inte helt olik den betydligt dyrare v11 men vi tycker att man får mer värde för pengar här, då denna ger samma städresultat på en mindre yta. Vi rekommenderar denna modellen om man vill ha den bästa dammsugaren till sitt rullande hem och inte bryr sig så mycket om budgeten. 

Fördelar

 • Batteritid upp till 40 minuter
 • Låg vikt och smidig att använda
 • Två-i-en produkt så du snabbt kan göra om den till handdammsugare
 • Flera medföljande munstycken för olika underlag
 • Två filter varav det ena HEPA

Nackdelar

Ärligt talat så hittar vi inga direkta nackdelar med V8 om det är en skaftdammsugare man är ute efter. Det är fortfarande ingen billig dammsugare men sett till vad man får tycker vi ändå att det är bra värde för pengarna.

 

Köpguide dammsugare för husbil/husvagn

I en husbil så spenderar man väldigt mycket tid på liten yta, man går in och ut hela dagarna och man drar med sig mycket skit och damm in vare sig man vill eller inte. Så att ha en dammsugare med sig är ett måste. De modellerna vi rekommenderat i denna artikeln är alla sladdlösa och utan dammsugarpåse för att de ska vara så smidiga som möjligt att ha med sig på resande fot. En modell är en ren handdammsugare och resten är skaftdammsugare som man kan göra om till handdammsugare. De är så kallade 2-i-1 produkter. Nedan kommer vi förklara skillnaden, besvara lite funderingar många har och vad man ska tänka på innan man köper en ny dammsugare till sin husbil. 

Vad är en handdammsugare? 

Till att börja med tänkte vi redan ut vad en handdammsugare är för något. De är en typ av dammsugare av mindre slag som passar väldigt bra till mindre snabba städningar till exempel om man spiller ut något på golvet, har ett djur som fällt på soffan eller passar de bra att använda på platser där större dammsugare har svårt att komma in just för de är stora och otympliga. De är alltid sladdlösa och det är väldigt sällsynt att de har dammsugarpåse. Här har vi bara rekommenderat en handdammsugare då det var den enda modell vi tyckte var bra nog att använda för en hel husbil, de andra modeller är skaftdammsugare som du gör om till handdammsugare vid behov. Nedan förklarar vi vad en skaftdammsugare är. 

Vad är en skaftdammsugare? 

Likt handdammsugarna så är de sladdlösa och oftast påslösa (vi har bara testat en med påse) så de är smidiga att använda. Deras form är med ett munstycke i botten sedan ett rör uppåt där dammbehållare och motorn oftast sitter, även om placeringen varierar lite ibland. Skaftdammsugare har blivit mer och mer populära senaste åren och det är inte utan anledning. Förut var de ofta betydligt svagare än vanliga dammsugare men i takt med att batterierna utvecklats så har de fått mer kraft och längre körtid. Vi rekommenderar en 2-i-1 skaftdammsugare som det bästa alternativet för husbilsägare då de ger dig mest möjlighet att städa på ett smidigt sätt, Bissell modellen är bra nog men man måste böja sig ner hela tiden för att dammsuga golvet, det slipper du med de andra modellerna.  

Dammsugare för husvagn och husbil – att tänka på innan du köper

1. Laddningstid och drifttid: Hur länge du kan köra är väldigt viktigt för att veta att du hinner städa hela ytan innan batteriet tar slut, nu är det sällan ett problem då husbilar inte är så stora att tiden ska ta slut. Enda gången skulle vi säga är om man köper en riktigt billig modell, men det är inget problem med de vi listat. Likaså är det viktigt med hur lång tid det tar att ladda dammsugaren. 

2. Ljudet: Höga ljud är jobbigt även om man städar i kortare stunder. Är du som jag känslig så kolla upp hur mycket dammsugaren du tänkt köpa låter. Men räkna med att du inte kan köpa de tystaste modellerna då de ofta inte är kraftfulla nog för städningen av en husbil. 

3. Kapacitet: Kapaciteten på dammbehållaren är mindre viktig för dig som bara ska ha dammsugaren i en husbil eller husvagn för det går snabbt att tömma och du kan köra över hela ytan innan det är dags. Vill du däremot även använda den hemma, välja en med lite större dammbehållare. 

4. Tillbehör: Att få med fler tillbehör underlättar städningen ganska markant då olika munstycken är bra på olika underlag. Så tänk efter vad du har för behov och välj en modell där du får med saker som underlättar på de underlagen. 

Slutsats dammsugare för husvagn/husbil

Det är viktigt att vi tar hand om våra husbilar och husvagnar så de håller sig fina över lång tid då det är en stor investering att köpa en. Det är även viktigt ur hälsosynpunkt. På denna listan kan du välja vilken modell du vill och du kan känna dig trygg med att du får en bra dammsugare. Det som är viktigt är att läsa vad de olika modellerna har för fördelar och nackdelar så du vet vilken som passar till din husbil/husvagn. 


Hur vi testar dammsugare för husvagn och husbil

Vi testar många olika modeller för att hitta de bästa modellerna för olika scenarion och budgetar. Nedan listar vi upp processen i hur vi testar dammsugare för husvagn och husbil. 

Läser recensioner och användarbetyg

För att hitta vilka modeller som vi ska testa och vilka vi bör välja bort redan innan så läser vi vad andra tycker om olika modeller. Då vi är ute efter de bästa modellerna i respektive kategori testar vi inte de med riktigt låga betyg. När vi tittar på betygen så besöker vi främst amazon.com. Recensioner läser vi på techradar.com och expertreviews.co.uk.

Själva testet

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Slutsats

När den stora biten är gjord med att hitta modellerna och testa dem så är det dags att dra en slutsats och rekommendera de bästa modellerna. Vi rekommenderar modeller efter pris och vilka fördelar och nackdelar respektive modell har.