Allergivänlig Dammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Tyvärr är vi ganska många som har astma eller allergier som påverkar oss i olika delar av livet. Om man som jag har dammallergi så kan man lätt påverkas när man ska dammsuga sin bostad året om. Har man pollen så är det kanske inte ett problem året om men man bli ändå påverkad. I denna artikeln har vi listat de bästa allergivänliga dammsugarna för att du ska kunna göra ett bra köp! Dammsugarna vi har med på listan är även bra på att dammsuga upp kvalster men om man främst är ute efter det har vi dessutom med en modell som är specifikt gjord för att dammsuga upp kvalster ur sängar. Vi har även gjort en liten köpguide så du vet vad du ska tänka på. 

Det viktigaste när man ska köpa en dammsugare som är bra för allergiker är att de har HEPA-filter då det filtrerar luften på bästa sätt. Alla modeller vi listat i denna artikeln har HEPA-filter. 

Bästa allergivänliga dammsugarna

Electrolux Pure D8.2 Green – Dammsugare allergi bäst i test

Vår testvinnare bli Electrolux Pure D8,2 Green som vi tycker kombinerar väldigt bra prestanda, städförmåga, ett bra pris och är ett alternativ som är ypperligt för dig som allergiker. Dessutom gillar vi att det finns i ett miljötänk som inte bara handlar om själva städningen utan om hur dammsugaren är designad och tillverkad.

En väl tilltagen dammsugare

Här har man inte snålat med kraften utan satt i en motor på 600 watt vilket är mycket jämfört med många andra modeller från Electrolux. Självklart har man ändå designat modellen väldigt väl för att hålla uppe sugkraften på andra sätt än bara motorn. Sladden är lång och totalt får dammsugaren en aktionsradie på 12 meter vilket är väldigt bra jämfört med de flesta konkurrenter. 

När det kommer till städförmågan så har vi inget att klaga på utan tycker att Pure D8.2 presterar bra på alla typer av underlag, även på lite tjockare mattor vilket är tack vare den starka motorn. 

Smarta funktioner 

Electrolux har packat in en hel del smarta funktioner i D8.2, den vi tycker sticker ut mest är vad de kallar “SmartMode” vilket är en automatisk reglering av sugstyrkan när dammsugaren byter från golv till matta. På mattor så skruvas effekten upp för att det krävs mer kraft för att få med sig dammet där och på golv så går den ner för där klarar man sig på lägre styrka. Det finns fler modeller på marknaden som har denna funktionen, det som gör den lite speciell här är att det funkar väldigt bra! Men vill man ställa in det manuellt så kan man stänga av funktionen. 

Miljöval

Electrolux satsar verkligen på att göra produkter som är miljömedvetna och denna modellen är inget undantag. Precis som många av deras andra nyare dammsugare så är den tillverkad till 75% i återvunnet material och nästan hela dammsugaren går att återvinna när den blir gammal och ska skrotas. 

Lågt ljud

Detta är även en av de tystaste modellerna som finns att köpa på marknaden idag! Ljudet ligger på ynka 57 dB trots att motorn är så stor som den är. Det är långt under vad en dammsugare brukar ligga på. Du kan se fel tysta dammsugare här.

Slutsats

Detta är inte bara en allergivänlig dammsugare, denna modellen är betydligt mer än så då man får ganska mycket funktioner, kraft och en väldigt låg ljudnivå. Vi tycker att detta är en kanon dammsugare till ett väldigt bra pris.

Electrolux Animal 600 – Bästa allergivänliga dammsugare för djurhår

Precis som vår testvinnare så kommer vårt bästa alternativ för dig som är allergiker och har husdjur med från Electrolux. En del är sig likt med PD8,2 men här får du en modell som är designad för att underlätta vid städning av djurhår vilket är något en del andra modeller har problem med.

Mer kraft

För att få fram en modell som gör dig på just djurhår har Electrolux satt i en motor på hela 750 watt i denna dammsugare som faktiskt är relativt liten till storleken. Man får även samma långa sladd som på vår testvinnare som sträcker sig hela 12 meter för att man ska kunna städa stora ytor ostört.

Välutrustad

För att underlätta städningen av specifikt djurhår så har modellen fått ett gäng medföljande tillbehör. Du får med hela fem olika munstycken som du kan välja mellan när du städar, detta gör att du alltid kommer att ha ett munstycke som är anpassat för underlaget du ska dammsuga vilket enligt oss effektiviserar städningen och gör att man får ett bättre resultat utan att behöva köra över samma yta flera gånger för att då med sig allt damm.

Precis som med PD8,2 så är detta en miljömedveten dammsugare där modellen tillverkas i 50% återvunnen plast för ett långsiktigt hållbarhetstänk. Och vi vill tillägga att detta är en modell som vi tycker är väldigt snygg, även om det kanske inte är det viktigaste när man väljer ut vilken allergivänlig dammsugare man ska köpa.

Slutsats

Har man allergier och djur så tycker vi att detta är den bästa dammsugaren för dig. Annars rekommenderar vi ändå vår testvinnare som vi tycker är fullt tillräcklig och ett bättre val om man inte behöver den extra kraften för just djurhår som är lite svårare att dammsuga.

Roborock H7 – Bästa sladdlösa Skaftdammsugare för allergiker

Du känner kanske igen namnet Roborock och det är inte så konstigt då de har producerat fram flera helt fantastiska robotdammsugare men har på senare år även gett sig in bland de sladdlösa. H7 är uppföljaren till H6 som fick utmärkelser för sin batteri design och genomtänkta tillbehör, så den har stora skor att fylla. H7 är uppgraderad med förbättrad sugförmåga, batteritid och introduktionen av magnetiska tillbehör för enkel förvaring. 

Det som får Roborock H7 att vara ett väldigt bra alternativ för allergiker är möjligheten att använda dammsugarpåse trots att det är en skaftdammsugare. Att ha en modell med dammsugarpåse minskar risken för att damm kommer ut i luften då man lätt bara byter påsen. På de flesta skaftdammsugare tömmer man istället en behållare och även om vi tycker att det fungerar om man är försiktig så ökar ändå risken att man spiller eller damm flyger ut i luften när man tömmer den. Om man inte vill använda påse så går den även att köra utan men det är inget vi rekommenderar då vi tycker att designen är lite krånglig vid tömning. 

Filter

H7 har ett filter system som är i hela 5 lager, varav ett filter är av typen HEPA. Det innebär att även denna funktion gör modellen väldigt bra för allergiker då modellen fångar upp 99,99% av alla dammpartiklar ner till 0,3 mikroner i storlek. Därför passar den bra i hem där det finns personer med allergier.

Vem är Roborock H7 för? 

Vi tycker att den är rimligt prissatt sett till vad man får för pengarna, men den sticker även ut för att den väger väldigt lite och är den lättaste modellen som hamnar på vår lista över de bästa allergivänliga dammsugarna. Att den är lätt gör att den passar väldigt bra till barnfamiljer där barnen dammsuger hemma, men även till äldre som kanske inte orkar med de tyngre modellerna som hamnat på listan. Modellen har dock barnlås. Vi tycker även att modellen presterar bra när det gäller djurhår vilket passar bra i hem med pälsdjur som fäller. 

Vad vi inte gillade

Det vi inte gillade med H7 var dammbehållaren. Den var onödigt krånglig att tömma och det var lätt att man spiller ut damm som samlats upp när man faktiskt tömmer den. Nu är det inte något problem om man kör med påse vilket vi rekommenderar med denna modellen. 

Slutsats Roborock H7

Om man har allergier, husdjur eller barn som städar i hemmet tycker vi att detta är en kanonmodell. Den lätta vikten gör den enkel att använda för alla. Om man inte vill använda dammsugarpåsar så rekommenderar vi att man väljer en annan modell då vi tycker det finns bättre alternativ för ungefär samma pris. Man ska även ha i åtanke att dammbehållare är små på sladdlösa dammsugare så det gäller även för dammsugarpåsarna som därav måste bytas betydligt oftare än på en vanlig dammsugare. 

Philips FC9331/09 – Allergivänlig dammsugare

Philips FC9332/09 är en allergivänlig dammsugare med lågt underhåll som konsumerar lite ström och kan köpas för ett väldigt rimligt pris. 

Med denna modellen får du med tre olika munstycken för olika ändamål för att kunna städa bra på alla olika underlag. Ett munstycke som är för att städa optimalt på golv, ett mjukt munstycke med mjuk borste och en som är ett spalt verktyg för att kunna komma åt i små utrymmen.  

Golvmunstycket glider enkelt över både golv och mattor och plockar upp smuts effektivt även på mattorna. Den mjuka borsten är integrerad i handtaget så den alltid finns tillgänglig snabbt och smidigt. 

Med Philips FC9332/09 är förvaring enkelt tack vare sin kompakta design och integrerade rengörings fästen. 

Strömförbrukningen ligger på 650 watt som får anses ganska bra jämfört med konkurrenter av samma kapacitet. Röret har teleskopfunktion så du kan anpassa det efter din egen längd eller efter var du ska städa.

Vi rekommenderar Philips FC9332/09 för personer som har lite mindre storlek på sina hem då sladden räcker 9 meter och dammbehållaren är ganska liten på 1,5 L. Om du bor i ett större hus eller stor lägenhet så rekommenderar vi att välja en modell som är bättre anpassad för stora ytor. En annan nedsida är att sugkraften inte är ställbar utan den kör alltid på samma styrka vilket gör att du inte kan anpassa den efter underlag. 

Slutsats

I helhet gillar vi Philips FC9332/09 då man ändå får ganska mycket för pengarna och den städar bra. Den har såklart HEPA-filter för dig med allergier. Men vi rekommenderar den endast till mindre hem då städ radien inte är jättestor och dammbehållaren lite mindre så den behöver tömmas oftare. 

Fördelar:

 • HEPA-filter
 • Prisvärd
 • Låg energikonsumtion jämfört med likvärdiga modeller
 • Teleskoprör för anpassning efter dig
 • Borste och spalt verktyg inkluderat
 • Kompakt och smidig design

Nackdelar

 • Kortare strömkabel
 • Liten dammbehållare
 • Bara en nivå på sugstyrkan
 • Inte optimal för större hem

Specifikation

 • Kraft: 650 watt
 • Årlig energikonsumtion: 25.0 kWh
 • Filter: HEPA 13
 • Ljudnivå: 79 dB
 • Kapacitet: 1,5 L
 • Städ Radie: 9m
 • Variabel styrka kontroll: Nej
 • Teleskoprör: Ja
 • Höjd: 23.8cm
 • Bredd: 28.5cm
 • Djup: 40.6cm
 • Vikt: 4,5 kg

Nilfisk Elite RCL14E08A2 – HEPA14-filter för allergiker

Nilfisk Elite RCL14E08A2 kommer i en väldigt läcker röd färg som verkligen göra att dammsugaren sticker ut. Men det är inte bara en modell som är snygg till utseendet utan även en modell som presterar väldigt bra. Energiklassen är A++ och trots det har den betygen A på hårda golv och B på mattor. B på mattor är ett väldigt bra betyg och något de flesta modeller inte når upp till. Motorn är enligt specen 450w och ljudnivån ligger på 68 dB vilket är bra förhållande till hur kraftfull modellen är.

HEPA14-filter

Nilfisk Elite är designad med ett HEPA filter som noggrant renar luften från väldigt små dammpartiklar när den går genom dammsugaren för att hålla luften ren, och inte bara efter städningen utan även under tiden vilket kan vara en väldigt bra funktion om du som jag har allergi mot damm och ofta får kliande ögon när du städar. HEPA14-filtret kan fånga upp även de mikroskopiska partiklarna från djurhår, tobaksrök och kvalsteravföring som ofta är det som triggar allergiska reaktioner. Detta gör såklart att den kvalar in på denna listan! De flesta dammsugare med HEPA filter är HEPA-13 som är ett väldigt bra filter, 14 är ett steg upp och renar ännu bättre.

Teleskoprör

Som flera av sina konkurrenter så har denna modellen teleskoprör så du kan anpassa dammsugaren efter din egen längd för att kunna städa i en ergonomisk position. Som bonus har du även inbyggda reglage i handtaget så du kan justera sugstyrkan och av/på knapp. Du har även en automatisk sladd införsel genom ett enkelt knapptryck. Kombinerar man de sakerna så har man en dammsugare som är väldigt användarvänlig då man både står i en bra position och slipper att böja under tiden man städar. Något som är positivt för alla, men speciellt fördelaktigt om man har problem med ryggen sedan tidigare.  

Bra aktionsradie

Sladden till Nilfisk Elite är 8m men med dammsugarslangen inkluderad så får du en aktionsradie på 11,2 meter som är väldigt bra. Dammbehållaren rymmer 3,2 L så även där är den helt okej om än inte den största vi testat. 

Slutsats

Nilfisk Elite RCL14E08A2 är en kvalitetsdammsugare som passar bra till de flesta hem då den presterar jämnt och ganska bra på allt. Den stora städ arean gör att den även funkar bra till större bostäder. Den fungerar även bra om man är djurägare tack vare att den är lite starkare så får den med sig djurhår på ett bra sätt. HEPA14 filtret gör den till ett riktigt bra alternativ bland allergivänliga dammsugare! 

Fördelar

 • Kraftfull
 • Ganska låg ljudnivå
 • Stor städ area
 • Funkar till djurhår
 • Bra HEPA-filter

Nackdelar

 • Kunde varit bättre på mattor

Specifikation

 • Energiklass: A++
 • Energiförbrukning: 450 watt
 • Årlig energiförbrukning: 15,8 kWh
 • Årligt elpris: 9,0 kr
 • Rengöringsförmåga matta: B
 • Rengöringsförmåga hårt golv: A
 • Dammsugarsystemets täthet: B
 • Filter: HEPA 14
 • Allergivänlig: Nej
 • Ljudnivå: 68 dB
 • Påsstorlek: 3,2 liter
 • Aktionsradie: 11,2 m
 • Sugkontroll: Ja
 • Teleskoprör: Ja
 • Netto vikt: 7,2kg

MAXXMEE Kvalsterdammsugare test – Bästa kvalster dammsugare

Denna typen av dammsugare har flera olika namn, Kvalsterdammsugare, Allergivänlig Dammsugare och Sängdammsugare. Vi väljer att kalla den för MAXXMEE som den heter. Denna modellen är specifikt designad för att användas när man städar bort kvalster från sängen och är inte en dammsugare som fungerar i hela hemmet som de andra modellerna gör men det märks på priset då denna är mycket billigare. De andra modellerna i testet kan med städa kvalster men även användas till allt annat i hemmet. Självklart kan man även använda MAXXMEE till andra mjuka ytor så som i soffan eller på andra möbler. 

Väldigt prisvärd

Trots att detta är en lite billigare allergivänlig kvalsterdammsugare så får man alla funktioner man kan önska sig. 

 • HEPA-Filter: Ni tycker säkert vi börjar bli tjatiga när vi pratar om HEPA hela tiden, men det är för att det är väldigt viktigt just för allergiker. Denna dammsugaren har ett HEPA-13 filter som renar luften på 99,9 % av allt kvalster och damm när luften åker genom dammsugaren.
 • UV-Lampa: Funktionen med UV-lampa är något som är väldigt viktigt på denna typen av dammsugare då UV-strålar dödar kvalster och bakterier på ytan du städar. Om man inte har denna funktionen så får man ofta använda sig av kemikalier istället och det är inte alltis så hälsosamt, speciellt inte när man använder det i sängen där man ligger tätt emot det man sprayat. Enligt tillverkaren så dödar lampan 99,9% av all kvalster och bakterier.  
 • Vibrationsplatta: Det är inte unikt för just denna modellen men för denna typen av dammsugare. På den sitter en vibrationsplatta som skakar loss kvalstret när man kör den över ytan man städar så att det ska bli lättare att städa upp så man får med sig allt.   
 • Dammbehållare: Denna modellen har ingen påse då det är en väldigt liten dammsugare, istället har den en dammbehållare som samlar upp det du suger upp. Det som gör denna modellen extra bra är att behållaren är på 0,3 L vilket är mycket i en så liten modell. 

Användning

Användningen är väldigt simpel. Ta fram dammsugaren, starta och kör den mot ytan du vill städa. När du gör detta så startar UV-Lampan automatiskt och börjar döda bakterier och kvalster. Motorn på 300 watt gör ett bra jobb här och suger väldigt bra sett till vilken typ av dammsugare det är. Men som sagt, det är en modell designad för just kvalster så använder man den till andra saker är en inte optimal. 

Slutsats

Lider man av besvär på grund av kvalster och inte vill köpa en av de större modellerna som är till hela hemmet utan bara vill ha ett komplement till sin vanliga dammsugare är detta ett kanon alternativ! Vill man städa hela hemmet så rekommenderar vi någon av de andra modellerna som är designade för det.

Utgångna modeller

Philips FC8780/09 – Philips allergivänliga dammsugare

För dig med allergier som även behöver städa upp djurhår så har Philips levererat en dammsugare som verkligen passar för dig. FC8780/09 är kraftfull tack vare sin ordentliga motor på hela 750 watt men som med alla Philips modeller så är det inte bara en kraftig motor utan man har optimerat luftflödet för bästa städresultat. Man har även satt i ett HEPA-13 filter vilket gör den till ett bra alternativ för dig som är allergiker. 

En välutrustad dammsugare för allergiker

Med dammsugaren kommer en hel del tillbehör som underlättar städningen och gör att man kan hålla alla typer av underlag rena. Det som medföljer är: 

 • Parkettborste
 • Fogmunstycke
 • Borste för klädsel
 • Madrassborste
 • En rund dammborste
 • Lång dammborste

Detta gör att man får en dammsugare som är väldigt versatil och kan användas på alla ytor och städa dem effektivt. Det gör även att man kan suga upp all form av damm och smuts som annars ofta kan sitta kvar om man inte har rätt verktyg. 

Användning 

Detta är en modell som är den klassiska dammsugaren med både sladd och dammsugarpåse som rymmer 4 liter. Sladden på denna modellen är väldigt lång och man får 12 meters städradie vilket är i toppklass! När vi testar dammsugaren så tycker vi den är väldigt smidig att städa runt med då den rullar fint och man svänger lätt runt hörnen. 

Dessutom är den väldigt lätt sett till hur kraftig motorn är, dammsugaren väger 5,4 kg vilket i sig inte är jättelite men jämfört med andra modeller med en motor på 750 watt så är det lågt. 

Inte helt oväntat så låter dammsugaren lite mer med sina 66 dB, speciellt jämfört med Electrolux allergivänliga dammsugare. Men det har såklart med den större motorn att göra. 

Städresultat

Slutsats Philips FC8780/09

Vi hittar inget att klaga på med FC8780/09 då den presterar bra på alla underlag tack vare både motorn och de medföljande tillbehören. Dessutom är den vår allergivänlig dammsugare bäst i test på djurhår tack vare att motorn orkar med att suga upp det även på tjockare mattor där många konkurrenter får det lite svårt.

Philips har konstruerat en kanonprodukt här, har man djur som fäller och allergier så tycker vi det är en modell passar perfekt. Det enda man får stå ut med jämfört med vår testvinnare är lite högre ljudnivå, vilken ändå inte är jättehög.

Electrolux EUO9GREEN UltraOne – Mest prisvärda allergivänlig dammsugare

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är vinnare av vårt test över alla dammsugare på marknaden då vi tycker att man får en väldigt bra dammsugare till ett betydligt lägre pris än konkurrenterna. Denna modellen är även rekommenderad av astma och allergiförbundet så du vet att du får något som funkar väldigt bra även om du är känslig. Det är tack vare sitt HEPA-13 filter som gör att den är väldigt bra på att filtrera luften. Precis som namnet indikerar så är EUO9GREEN en modell som har miljö i fokus. Detta inkluderar inte bara att du ska ha det fint och snygg i din hemmiljö utan även hur modellen tillverkas. Electrolux har valt att tillverka just denna modellen i 70% återvunnen plast och hela 92% av dammsugaren kan återvinnas när den inte längre går att använda. Till och med förpackningen den kommer levererad i är tillverkad helt i material som återvunnits. 

För din hemmiljö så har EUO9GREEN Ultra One en sak som heter Silent Air teknologi. Det gör den extremt tystlåten och det är en av de tystaste modellerna på marknaden, även jämfört med modeller som har lägre sugkraft. Enligt tillverkaren så är ljudnivån 65dB vilken är ungefär så högt vi pratar med varandra.

Funktioner Electrolux EUO9GREEN Ultra One

Du får med denna modellen möjligheten att ställa in sugkraften i hela 5 olika lägen. Dessa lägen är designade för att på bästa sätt kunna hantera olika sorters ytor för att du ska få bästa resultat oavsett vart i ditt hus du städar. Lägena inkluderar möbler, matta och hårda golv. Och det är inte bara vi som gillar denna funktionen utan flera andra testsidor har gett modellen beröm just för att vara versatil och funka bra på olika sorters underlag.

Du får även en dammsugare som har fantastiskt bra luftrening vilket är bra om man har allergier. Vi gillar även att filtret är enkelt att ta bort och går att tvätta.

Vi har provkört den en kortare tid för att genomföra detta testet men många som använt den under längre tid säger att det är väldigt hållbar modell som man kan använda under lång tid efter att man köpt den.  

På nedsidan har vi funnit att andra tycker att det är en modell som kan vara något klumpig i trappor, även om vi ansåg att inte detta var ett problem. Och just djurhår kan ta lite längre tid på mattor men den löser även det om man kör över mattan ett par gånger. 

Slutsats

Vi har valt den till vår testvinnare då det är en väldigt allround dammsugare där du får mycket för pengarna. Att den är rekommenderat för allergiker gör såklart att den hamnar på denna listan! Självklart finns bättre dammsugare på marknaden men inte som presterar lika bra i denna prisklassen. Vi gillade även skarpt miljötänket med både att den är gjord av återvunna material till stor del samt att den går att återvinna igen när den inte längre går att använda.  

Fördelar 

 • Rekommenderad för personer med allergi och astma
 • Tyst modell 
 • Bra energiklassning
 • Hållbar
 • Miljötänk
 • Funkar bra på många olika ytor

Nackdelar 

 • Vissa tycker den är krånglig att dammsuga trappor med
 • Inte optimal för djurhår på mattor

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN

 • Höjd:25,5 cm
 • Bredd:30,7 cm
 • Längd:50,2 cm
 • Vikt:5,8 kg
 • Energiklass:A
 • Partikelutsläppsklass (filtrering):A
 • Filtertyp: HEPA-13
 • Dammupptagning på hårt golv:A
 • Dammupptagning på mattor:A
 • Årlig energiförbrukning:26,8 kWh
 • Motoreffekt: 850 watt
 • Ljudnivå:65 dB
 • Räckvidd:12 meter
 • Påsstorlek:5 liter 

Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal – Bosch allergivänlig dammsugare

Om du har både allergi och husdjur som fäller hemma så kan Bosch BGS5335 Zoo ProAnimal vara modellen för dig! Vi älskar alla våra djur och de är en viktig del av familjen. Men om man har pälsdjur hemma så uppstår ofta problemet med djurhår som ligger runt om i hela hemmet och många dammsugare har problem att suga upp just djurhår då de är en lite tyngre form av damm. Därför har vi listat Bosch BGS5335 som vi anser är bästa allergivänliga dammsugaren som även är grym på att suga upp djurhår. 

Som namnet antyder har Bosch sett ett hål i marknaden där många har problem att städa upp djurhår och designat en dammsugare för ändamålet. BGS5335 kommer med ett munstycke som kallas ProAnimal-borste som är för att underlätta denna uppgiften. Du får även sensorer som känner av underlaget och vad du städar för något och anpassar själv effekten för bästa resultat. Denna modellen har inte dammsugarpåse utan den har istället en behållare som du tömmer när den blivit full. Även sugeffekten är ganska stark vilket är behövligt till just djurhår som ofta är lite tyngre än vanligt damm. Modellen är även väldigt smidig och med sitt lite mindre munstycke kommer du åt i hörnor och vrår som annars kan vara svåra att dammsuga. Den är även väldigt tyst jämfört med många andra dammsugare och när Råd & Rön testade den så mätte de upp lägre ljudnivå än vad som Bosch själva listat.   

På nedsidan med  Bosch BGS5335 Zoo’o ProAnimal finns en del saker att ta upp. Dels är den inte så energisnål som vissa konkurrenters modeller med jämförbar sugeffekt vilket inte är så bra för miljön och påverkar elräkningen om du dammsuger väldigt ofta. Modellen har energiklass C. Från andra tester och betyg från kunder får den medelbetyg i det mesta. Men de aspekter flera nämnt som negativa är att byte och rengöring av filtret upplevts krångligt och att den inte städar mattor speciellt bra. 

Slutsats

Om du är både djurägare och har allergier så är detta en modell vi rekommenderar trots sina brister. Men om inte djurhår är viktigt för dig så rekommenderar vi att köpa en modell som passar bättre till dina ändamål då vi tror att du kommer bli mer nöjd med en annan modell. 

Fördelar: 

 • Bra för allergiker tack vare HEPA-filter
 • Bra på att dammsuga djurhår
 • Låg ljudnivå
 • Bra luftfiltrering

Nackdelar: 

 • Låg energiklass (klass c) 
 • Krångligt filterbyte/rengöring
 • Inte optimal att dammsuga trappor med

Allergivänlig dammsugare köpguide

Oavsett vad det är för produkt man ska köpa behöver man tänka över vissa saker så att man köper en produkt som passar in i ens eget liv och efter de egna preferenserna. Nedan har vi listat några punkter att fundera lite över. 

 1. Filter

Som allergiker så är filtersystemet det viktigaste av allt. När man dammsuger går luften genom dammsugaren och tanken är att allt damm stannar i dammsugaren medans ren luft kommer ut på andra sidan. Men det är inte alla dammsugare som är lika bra på detta. Därför rekommenderar vi alltid att man har en modell med HEPA-filter om man har allergier då de renar bättre. 

Så vad är ett HEPA-filter? 

Ett hepa filter är gjort av material av högre kvalitet i form av glas och kol jämfört med vanliga filter som ofta är gjorda av bomull, papp eller andra porösa material. Det gör att HEPA filter inte bara filtrerar bort dammet utan även pollen, rökpartiklar och allergener ner till extremt så storlekar.  

HEPA kommer i olika graderingar, vi rekommenderar att ha HEPA13 eller högre för bästa resultat. 

 1. Vad har du för krav på din dammsugare

Även om du är på jakt efter en dammsugare som är bra för dig som allergiker så får man inte glömma att den faktiskt har ett jobb att städa med. Fundera lite över om du har mycket mattor? Möbler du ska dammsuga? Bara hårda golv? Har du husdjur? Och välj en modell som passar efter utmaningarna du kommer ställa din allergivänliga dammsugare inför. Olika modeller är olika bra på olika saker och det är viktigt du väljer rätt modell efter hur ditt hem är utformat. 

 1. Ljudnivå

Vi tjatar om denna punkten i varje artikel vi skriver så om du läst våra andra artiklar ber vi om ursäkt om du tycker vi börjar bli tjatiga. Men vi tar upp det för vi tycker att det är en viktig punkt som många glömmer. Bor man själv och städar på normala tider så är kanske inte detta lika viktigt men om man har personer i hemmet som sover, djur som kan bli rädda eller bara är ljudkänslig så är det viktigt att man tänker på att den allergivänliga dammsugaren man köper ska ha låg ljudnivå. Som referens är 65 dB ungefär samma ljudnivå som en normal konversation, så om detta är en viktig punkt för dig, var noga med att kolla hur många dB dammsugaren du vill köpa har. 

 1. Med eller utan sladd

Sladdlösa modeller blir allt mer populära, men ofta kommer dem utan dammsugarpåse vilket inte alltid är det bästa om man har allergier. Anledningen är att när man ska tömma dammbehållaren så är det lätt att damm kommer ut i luften eller att man spiller lite. Den sladdlösa modellen vi rekommenderat i denna artikeln har möjligheten att köra både med och utan påse vilket är något vi rekommenderar för dig som allergiker. På uppsidan så är det väldigt skönt att slippa sladden då man inte behöver bekymra sig över att byta kontakter och man har ingen sladd som stör när man kör runt i hemmet och städar. 

 1. Rekommenderad av astma och allergiförbundet

På astma och allergiförbundet listar de produkterna som de själva testat och tycker funkar bra om man har astma eller allergier. Så vill man vara säker på att modellen man köper är bra kan man först kolla i deras register och se så den finns med. Men kom ihåg att de inte testar hur bra dammsugaren presterar som dammsugare utan bara om den renar luften bra. 

Vilken dammsugare är bäst för allergiker? 

Alla alternativen i denna artikeln är fantastiska alternativ om man är allergiker. Vi tycker att sett till pris och prestanda så är Electrolux PD8,2 det bästa alternativet om du inte har några specifika krav på dammsugaren. Oavsett vilket är det enda du behöver göra är att hitta den modellen som passar in bäst i ditt liv sett till vad du har för städbehov och köpa den utan oro för din allergi. 

Att tänka på när man dammsuger med allergier 

Det är inte bara så att man ska dammsuga lite då och då för att inte få några allergiska reaktioner utan det är lite mer man ska tänka på för att slippa reaktioner. Nedan listar vi några viktiga punkter för dig att tänka på. 

Städa regelbundet: Det låter självklart för många, men det många inte vet är hur ofta man faktiskt ska dammsuga när man har allergier. Det absoluta minimum är en gång i veckan, men vi rekommenderar 2 gånger och anledningen är simpel. För även om man inte behöver mer än en gång i veckan för att inte känna några symptom så ökar risken markant vid själva dammsugningen då damm far ut i luften när du faktiskt utför själva städningen. Så för att undvika denna risken rekommenderar vi två gånger i veckan. 

Var noga med mattor: Mattor suger åt sig damm, allergener och det är ofta där det som är känsligast att dammsuga. Därför rekommenderar vi att dammsuga dem noga vid de två tillfällena i veckan. Det kan även vara ide att ha lite färre mattor om du tycker det är en jobbig uppgift då vanliga golv går betydligt snabbare att dammsuga. 

Ha en dammsugare anpassad för jobbet: Om man har allergier så ställer det högre krav på dammsugaren man använder, dels ska den vara anpassad för att rena luften på ett optimalt sätt, gärna med ett HEPA-filter. Men den ska även vara kraftfull nog så den suger upp så mycket damm som möjligt vid första körningen för att minska mängden damm som far ut i luften. Alla modellerna på vår lista är bra på just detta!

Slutsats

Det kan verka som en simpel lista, men håller du dig till dessa tre punkter så kommer du med största sannolikhet att hålla dina allergiska besvär i styr.

Du kanske vill läsa om hur en riskokare gör att du får mer tid till städning


Hur vi gjorde testet

Alla dammsugare i denna artikeln hade vi testat sedan tidigare och hade redan resultaten på hur de presterar vid städning och vilka funktioner som vi tycker är bra. Så det enda vi behövde göra var att jämföra dem mot astmaoallergiforbundet.se för att se vilka modeller som är rekommenderade. Vi var även noga med att kolla upp vilken typ av filter de har.