Ett tips för att hinna dammsuga oftare – Skaffa en riskokare!

Det är två sysslor i hemmet som man behöver göra extra ofta och det är att städa och dammsuga regelbundet och oftare än vad de flesta gör, det andra är att laga mat då man onekligen behöver äta flera gånger om dagen. Men det finns en lösning som gör att man kan hinna med att dammsuga samtidigt som man lagar maten! Många tror att det är att skaffa en robotdammsugare, vilket såklart gör underverk och vi har gått igenom tidigare på denna sajt. Men det vi pratar om denna gången är riskokare. Och i denna artikel kommer vi att gå igenom de stora fördelar de har och hur de gör att du hinner städa mer. 

Hur en riskokare gör att du hinner städa mer

Vi börjar med att redan ut titeln på denna artikel och sparar resten av fördelarna till senare. När man kokar ris på traditionell vis så måste man ha koll på grytan så att riset inte kokar fast eller bränns (vi har alla missat tiden på riset) och man behöver hela tiden vara i närheten för att hålla koll. En riskokare sköter det jobbet åt dig och det enda du behöver göra är att fylla på rätt mängd ris och vatten, trycka på startknappen och sedan tar det cirka 20 minuter tills riset är färdigt. Och en riskokare riskerar inte att koka över utan de kokar i perfekt temperatur och när det är klart så hålls det i perfekt temperatur då en värmeplatta går igång automatiskt. Så du får hela 20 minuter på dig att hinna dammsuga för att sedan sätta dig ner och njuta av en färdig måltid! 

Vart hittar man den bästa riskokaren

Precis som med dammsugare så finns det en uppsjö av olika riskokare att välja på och det kan vara svårt att veta vilken modell man ska ta för att få hög kvalitet, bra ris och en snygg produkt att ha i köket. Som tur är så har de bästa riskokarna testats fram på denna länken: Riskokare bäst i test. Det är en sida som testat de flesta riskokare på marknaden och listat de bästa riskokarna i olika kategorier på samma sätt som vi gör med dammsugare. 

Fler fördelar med en riskokare 

Om du ännu inte är såld på att köpa en så kommer vi här att lista en lång rad fler olika fördelar som vi tycker gör dem till ett väldigt bra redskap att ha i hemmet. 

De kan koka flera saker: De bra riskokarna har olika program för olika ris, men kan även tillaga fler saker såsom gröt, soppor, kaksmet eller thadig. De flesta modeller, även de som är lite billigare kan även användas till att ångkoka grönsaker, kött och fisk. 

Timer och varmhållning: I princip alla modeller har en varmhållningsfunktion idag vilket innebär att när riset är klart så hålls det automatiskt i perfekt temperatur. Men allt fler modeller har även timer vilket vi tycker är en av de viktigaste funktionerna då den gör att man kan förprogrammera när riset ska börja koka, eller varför inte gröten så att du kan äta direkt när du vaknar eller kommer hem utan att ens behöva stå vid spisen. 

Riset blir alltid perfekt: Den mänskliga faktorn tas bort från matlagningen och resultatet blir perfekt vid varje tillfälle oavsett vilket ris som du brukar äta. Speciellt om man har en finare modell med olika program för olika sorters ris. 

Enkel rengöring: Denna punkten knyter in väldigt mycket med att riset alltid blir perfekt och inte bränner fast vilket gör att riskokare blir väldigt enkla att rengöra. Men ofta har de även fått en så kallad anti-stick behandling som förenklar arbetet ännu mer då inget klibbar fast i botten på grytan.    

Det är ett väldigt prisvärt köksredskap: Det finns modeller i en lång rad olika prisklasser (precis som med dammsugare) men vi tycker att det är ett väldigt prisvärt redskap att ha i köket om man ser till vad man får för pengarna. De billigare alternativen som fortfarande levererar i kvalitet och bra ris kan man få för runt 300 kr, men där kan man inte räkna med några extra funktioner. För tusenlappen och 1600 kan man få en riktigt bra modell som har alla funktioner och kan laga ris för 6 till 10 personer vilket vi tycker är mycket värde för pengarna! Självklart finns det ännu dyrare alternativ men de är inte bättre om man inte är efter någon väldigt specifik funktion på modellen man söker. 

Så är en riskokare för dig? 

Om man äter ris regelbundet så tycker vi att detta är en måste produkt i hemmet! De gör riset godare, sparar tid som du kan lägga på annat (städning?) och är prisvärda sett till andra investeringar som underlättar så mycket som de faktiskt gör.

Slutsats

Nu har du fått rätt mycket information om riskokare och det kanske inte är så väntat på en sajt om dammsugare, men vi tycker att de går varandra hand i hand då den ena produkten kan ge mer tid åt det andra.