Robotdammsugare – Bäst i Test 

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Robotdammsugare har blivit väldigt populära och det är inte utan anledning! De gör ditt liv enklare, sparar tid och de jobbar när du inte är hemma så du slipper bli störd av dem. Personligen är städning något jag verkligen inte tycker om, men samtidigt vill man ha det fint hemma så när jag köpte en robotdammsugare för första gången blev mitt liv väldigt mycket bättre. Men man ska komma ihåg att trots en robotdammsugare så behöver man själv dammsuga ibland på ställen den inte kommer åt och uppe på möbler och inredning, men du behöver inte göra det lika ofta som innan och det är väldigt lite när du väl gör det. 

I denna artikeln har vi listat de robotdammsugare som är de bästa på marknaden och nedanför det så finns en köpguide med allt du behöver tänka på innan du köper en. 

Robotdammsugare bäst i test

Roborock S5 Max – Robotdammsugare bäst i test

Roborock S5 Max är inte den billigaste robotdammsugaren på marknaden, men sett till vilka funktioner man får och hur bra den presterar jämfört med priset så anser vi att den är bäst i test av de modeller vi testat. För det mycket rimliga priset så får man en bra kartläggningsfunktion som gör att du genom appen kan ställa in hur den ska städa. Du kan bestämma att den ska köra och städa en specifik plats i ditt hem, ställa in den så den inte städar vissa platser och om den ska städa extra noggrant på andra. Självklart kan du även ställa in sugkraften och allt sker genom ett enkelt knapptryck i appen på din telefon. 

Städresultatet med Roborock S5 Max är väldigt bra och vi tycker att den är bättre än de flesta konkurrenterna i samma prisklass. Tack vare en genomtänkt rörelsemönster städar den både snabbt och noggrant. Den kommer även fram bra även om den utmanas av trösklar vilket det fixar bra och tack vare en slimmad design kommer den in under ganska låga möbler vilket många andra modeller har problem med. Det enda vi inte tycker är optimalt är i hörnor där den ibland har trubbel att komma in och ta allt damm hela vägen in.

Sugkraft

Även här ligger S5 Max högt upp på listan och även om den kanske inte är det absolut kraftfullaste modellen i prisklassen så är den i toppen. Trots detta så har den en ganska låg ljudnivå, men ljudnivån ändras såklart om man ställer in att den ska suga med mer kraft. Personligen tycker inte vi som skriver denna artikeln att ljudnivå är speciellt viktigt när det kommer till robotdammsugare då vi alltid ställer in den så den kör på tiden vi inte är hemma, men det beror på hur man använder sin robotdammsugare. 

Vad vi gillade mest med Roborock S5 Max

Det vi gillade absolut mest med Roborock S5 Max är att den är bra på mycket och att man får flera funktioner som vi tycker underlättar. Den kan även användas som självgående mopp och då moppar den upp det där små damm fläckarna den kanske missat tidigare vid dammsugningen och vi tycker att resultatet av att köra både dammsugning och moppning blir helt kanon. Bor man i en normalstor lägenhet på ca 70 m2 så kan den moppa 4 till 5 gånger på en vattentank. Dammbehållaren däremot behöver tömmas ofta, gärna efter varje eller varannan städning beroende på hur ofta du kör den. Om du inte kör så ofta blir det mer damm och behållaren fylls snabbare. Om man inte tömmer behållaren i tid så försämras sugförmågan avsevärt så det är viktigt att hålla koll på. 

Slutsats Roborock S5 Max

Om man är ute efter en bra robotdammsugare där man får mycket värde för pengarna behöver man inte leta längre utan S5 Max är svaret. Vi gillar skarpt att den även moppar med för ett extra bra resultat. Kan man leva med att den inte är optimal i hörnor alla gånger så finns det inte mycket att tveka över när man får många andra premium funktioner!

Vi har gjort en större djupdykning med en hel artikel dedikerad till Roborock S5 Max här.

iRobot Roomba S9 Plus – Robotdammsugare Lyxmodell

Det har gått nästan 20 år sedan den första Roomba robotdammsugaren kom till marknaden och då var det något väldigt ovanligt och robotdammsugare var inte speciellt bra på den tiden. Nu är de omåttligt populära och finns i väldigt många hem och det är inte så konstigt då det blivit väldigt effektiva och underlättar vardagen för många kunder runt om i världen. Så det är inte konstigt att iRobot Roomba S9 Plus är lika hyllad. Och vi tycker att den är den bästa modellen som vi testat men till skillnad från Roborock S5 så kostar denna modellen därefter. 

iRobots s9 plus är deras senaste tappning av originalmodellen och även om principen är densamma så är allt annat annorlunda med high-tech funktioner och extremt bra städresultat. Först och främst så tömmer den sig själv på damm när den blivit full så att du slipper. Den tömmer av dammet och skräpet i laddstationen där det sitter en form av dammsugarpåse där dammet hamnar, den är stor och behöver bara tömmas efter ca 30 städningar åt gången. Och självklart har modellen ett väldigt bra filter så inga allergener, damm eller pollen kommer ut i luften efter att den sugit upp det. I alla fall stannar 99% av det i behållaren. 

Avancerad mappning

Självklart har en lyxmodell ett av de bästa navigations systemen som finns i en robotdammsugare. iRobot Roomba vet var den har varit och städat och vet var den behöver köra, både för att städa hela bostaden noggrant men även för att göra det tidseffektivt utan att köra över samma yta flera gånger och ödsla tid. Systemet kallas vSLAM och samla in 230,400 olika datapunkter varje sekund för att hålla exakt koll på hur och var den ska köra för att göra det optimalt. 

Det jobbiga kan vara själva mappningen av bostaden den ska köra, men när det är klart sköter Roomba s9 sig själv. 

Kompatibel med iRobot Braava Jet M6 Mopp

Denna modellen har inte inbyggd mopp, däremot så har iRobot en självgående mopp man kan köpa och det fina med det är att dammsugaren och moppen kommunicerar med varandra. Det gör att först kör Roomba S9 och dammsugar, sedan kommer Braava Mopp och moppar efter så du får helt rena golv. 

Det ska även sägas att S9 Plus är extremt kraftfull och dammsuger väldigt bra och noggrant.  

Pris iRobot Roomba S9 Plus

Priset för iRobot Roomba S9 Plus är väldigt högt och ligger mellan 12 och 15,000 lite beroende på reor som finns för stunden. Vi vet att det är mycket och inte passar för alla och Man måste inte köpa denna modellen för att ha en robotdammsugare som gör golven rena, men vi tycker att detta är den bästa  modellen på marknaden. Så om man är villig att lägga pengarna så får man det bästa. Vill man ha Braava Jet M6 Moppen med, så blir det billigare att köpa dem tillsammans som ett paket än var för sig. 

Pris iRobot Roomba S9 Plus Design

Jämfört med tidigare iRobot Roomba modeller så spelar utsidan en ett spratt där de kan se ganska lika varandra ut, men det riktiga godiset finns på insidan där de stora förändringarna är gjorda. 

Den har blivit utrustad med två stycken större gummiborstar än tidigare och 5-vinklade armar för att verkligen komma åt hela vägen intill väggar och i hörn där många andra modeller har svårt att få med sig allt damm. På toppen av dammsugaren finns tre knappar en för start, en för stopp och en för extra städning av en specifik yta. Under testet använde vi aldrig knapparna utan styrde istället iRobot med appen vilket var väldigt enkelt och smidigt. 

Detta är en väldigt kraftig och robust maskin som väger hela 3,7 kg, men trots detta är den inte så stor att den påverkar framkomligheten under de flesta  möbler. Den är 9cm hög om du vill kolla dina möbler innan du slantar upp för en. Det du behöver tänka mer på är laddstationen som är av det större slaget då den mäter 48 cm på höjden och 31 cm på bredden så det är viktigt att du har ett bra ställe att placera den på. 

Prestanda Pris iRobot Roomba S9 Plus

iRobot Roomba S9 Plus klarade allt vi ställde den inför så som fint damm, brödsmulor, djurhår och kattsand. Den enda gången det inte var hundra procent var på en tjock matta där vi hade lagt väldigt fint damm där den lämnade lite bakom sig, men där hade även vår vanliga dammsugare problem att få med sig allt. 

Vi blev som helhet väldigt imponerade av modellen då den städade golven felfritt, kom åt längs väggar, i hörn och på mattor gjorde den trots allt ett väldigt bra jobb sett till konkurrenterna. Den känner av när den är på mattor och ökar själv sugkraften för att få med sig dammet där med. 

Ljudnivå iRobot Roomba S9 Plus

Då det är en modell med ordentlig motor låter den lite mer än vissa andra robotdammsugare, men jämfört med en vanlig dammsugare så är 61 dB på mattor och 64 dB på hårda golv inte speciellt högt. Och är du som vi så kommer man inte störas av den, då vi alltid ställer in robotdammsugare att köra när vi inte är hemma(om vi inte testar dem) för att inte störas av ljudet och hela grejen med en robotdammsugare är ju att vi ska slippa vara delaktiga i städningen. 

Batteritid

iRobot har inte listat någon batteritid om S9 vilket kan tyckas konstigt och vi höll med fram tills vi testade modellen, då förstod vi. Batteritiden är god, men tack vare det smarta navigeringssystemet och kartläggningen av ditt hem så vet den hur mycket den har kvar att städa och hur mycket batteri den behöver. Så om den behöver kör den tillbaka och laddar upp tillräckligt för att köra färdigt innan det fortsätter sin städning. Vi måste säga att systemet funkar väldigt bra och då den inte laddar fullt utan bara vad den behöver så går det ändå väldigt snabbt. Vi ställer oss dock tveksamma till att den kommer behöva laddas upp innan den är färdig om du inte har ett väldigt stort hem. 

Vem rekommenderar vi den till? 

Vi rekommenderar denna modellen varmt då vi tycker att det är den bästa modellen som finns på marknaden idag. Men den är även väldigt dyr och man kan få en modell som fortfarande ger ett väldigt bra resultat för halva priset. Men har man pengarna att lägga och vill ha det absolut bästa på marknaden så är iRobot S9 Plus för dig! 

Fördelar

  • Städar extremt bra
  • Kommer åt i hörn
  • Kompatibel med mopp
  • Hög kvalitet
  • Kan styras både på robotdammsugaren och med app
  • Bästa modellen på marknaden

Nackdelar

  • Den är dyr

Xiaomi Roborock S6 Robotdammsugare – Premiumfunktioner till ett lågt pris

S6 från Xiaom är en grym robotdammsugare med ett rimligt pris, den finns även i två olika färger så den ska passa in i just ditt hem. Efter första provkörningen så märktes direkt att de uppdaterat den sedan sin föregångare! Det första som stack ut var hur mycket tystare den är. Men det slutar inte där, scrolla ner för att läsa mer!

Trots att Roborock S6 har ett kompetativt pris så får du de allra flesta premiumfunktioner.

  • Selektiv städning
  • Integrerad mopp 
  • Automatiskt top-up system
  • Sugkapacitet på hela 2000Pa så inget smuts, damm eller grus stannar kvar på golvet. 

Trots detta samt 14 sensorer och ett stort lithium-ion batteri så får du en robotdammsugare i ett kompakt och snyggt format. Och padsen till mopp-funktionen kan du byta ut när du behöver. 

De enda två negativa sakerna vi kan hitta är att även om det går att koppla upp den mot alexa så var det rätt krångligt då man inte fick med några tydliga instruktioner. Det andra är att det inte är en optimal modell för mattor som har mycket fibrer då den kan trassla in sig i dem. Men vi ser inte detta som några stora problem. 

Vem rekommenderar vi Roborock S6 till? 

Vill man ha en robotdammsugare som hanterar hårda golv väldigt bra och man inte har mycket mattor hemma men budgeten är limiterad så är Roborock S6 ett toppen alternativ. Den presterar bra, man får många funktioner som ofta bara finns på dyrare modeller till ett väldigt bra pris. 

Fördelar

  • Stort lithium-ion batteri
  • Selektiv städning för mer flexibilitet
  • Premiumfunktioner för ett bra pris
  • 14 sensorer så den navigerar sig runt din bostad perfekt
  • Sugkraft på hela 2,000Pa
  • Integrerad moppning med utbytbara pads

Nackdelar

  • Svår att integrera med Alexa (även om det går)
  • Sidoborsten passar inte perfekt för mattor med mycket fibrer

Dreame D9 – Bästa billiga robotdammsugare

Dreame D9 är inte den bästa robotdammsugaren på marknaden, men är man på jakt efter en robotdammsugare och har limiterad budget så är Dreame ett väldigt bra alternativ. Trots det låga priset så tycker vi att Dreame D9 gör ett bra jobb när den städar och är därför enligt oss den bästa billiga robotdammsugaren på marknaden idag. 

Du får här en modell som klarar av både golv och mattor tack vare ett effektivt rörelsemönster, en sugstyrka som vi tycker är okej och möjligheten att ställa in den via en app som vi tyckte var enkel att använda. 

Städförmåga Dreame D9

Många modeller i denna prisklassen kan ibland missa att städa områden men Dreame D9 löser denna uppgiften bra då den delar in ytan den ska städa i områden som den noggrant städar ett i taget. Den städar även mattor helt okej där den själv känner av när den är på en matta och ökar sugkraften automatiskt för bättre resultat. Som vi nämnde så är sugstyrkan helt okej men på tjockare mattor skulle det behövas lite mer kraft för att få med sig allt, men man kan inte få allt med tanke på priset. 

D9 tar sig över de flesta trösklar som inte är väldigt höga, däremot har den svårt att städa under höjdskillnaden som uppstår när den kör över så runt trösklar missar den ofta lite, men och andra sidan finns detta problemet på även dyrare modeller så det är inget unikt för D9. Den har även svårt att få med sig allt i hörnen där designen på borsten gör att den har svårt att komma hela vägen in. 

Dreame D9 både dammsuger och moppar

På hårda golv tycker vi att Dreame D9 gör ett väldigt bra jobb tack vare att den både dammsuger och moppar så även mikrodamm partiklarna blir upptagna. Men den moppar inte bra nog för att få bort hårt sittande fläckar. 

Nedsidan med Dreame D9

Det är en billigare modell så man ska inte vänta sig premiumfunktioner som finns på modeller som kostar flera gånger mer. Laddstationen är inte speciellt smart designad där det inte finns något medföljande golvskydd eller något som håller den på plats om D9 skulle köra in i den under städning. Den har även svårt att känna av grejor som ligger på golvet så det är viktigt att man håller det ganska undanplockat hemma för att D9 ska kunna göra sitt jobb bra. Du behöver själv hålla koll på när det är dags att tömma dammbehållaren då den själv inte gör det. 

Slutsats Dreame D9

Om man har mycket hårda golv och vill ha en robotdammsugare som faktiskt gör ett bra jobb så länge den får rätt förutsättningar och vill ha en billigare modell så är Dreame D9 ett väldigt bra alternativ och vi tycker att för pengarna man betalar får man ändå en bra produkt. Man kan inte förvänta sig premiumfunktioner för pengarna man får ge, men man kan förvänta sig rena golv där Dreame gör grovjobbet så du bara behöver fixa till lite runt trösklar och i hörnen själv.

Fördelar

  • Städar bra på hårda golv
  • Klarar mattor (även om det inte är optimalt) 
  • Städar noggrant
  • Lågt pris
  • Enkel app

Nackdelar

  • Inte så genomtänkt laddstation
  • Svårt få bra resultat vid hörnor och trösklar

Du kanske även gillar: Robotdammsugare för heltäckningsmatta – Bästa modellerna

Neato Botvac D7 Connected – En enkel robotdammsugare med avancerade funktioner  

Neato Botvac D7 är premium modellen från ett företag som heter Neato som blivit allt mer populärt sista åren. Med Botvac D7 får du en dammsugare som är väldigt enkel att använda trots att den har en del mer avancerade funktioner. Dessutom kommunicerar den med dig. 

Botvac D7 kommunicerar med dig via ljud och den säger till när den vill dig något. När den börjar låta så får du ta fram telefonen och se på dina notiser vad det är den faktiskt vill.  Det är därför tydligt när den är av, på och när den tar emot kommandon. 

Neato Botvac D7 Connected App

När vi testade robotdammsugaren så tyckte vi appen var simpel att förstå och använda. Genom appen kan du uppdatera Botvac D7 när företaget släpper ny mjukvara, ställa in schema för hur den ska städa, se vart den har varit och städat eller styra den som du känner för. 

Du installerar även dammsugaren genom appen och i appen finns en guide som hjälper dig, är det något du tycker är svårt så har de även inkluderat videos. Vi tyckte detta var ett väldigt bra och smidigt koncept. 

Det vi tyckte var lite synd är att den inte varnar när dammbehållaren börjar bli full utan man måste själv kolla efter eller lära sig ungefär hur lång tid den kan köra innan det är dags för tömning. När du lärt dig hur ofta kan du däremot ställa in att appen varnar dig efter en viss mängd körtid så du kan gå och tömma den. Tömmer man inte behållaren i tid så slutar Botvac D7 att städa vilket såklart är ett problem om man glömmer att tömma den och den normalt kör när man inte är hemma. 

Bra körtid och effektiv städning

Som med de flesta andra lite finare robotdammsugare så behöver denna modellen kartlägga ditt hem innan den blir riktigt effektiv på att städa det. Så räkna med att modellen inte jobbar helt optimalt första gångerna men att den blir bättre och bättre för varje städning. När den lärt sig och kartlagt ditt hem eller ytan den ska städa så tycker vi att Neato D7 städar väldigt effektivt och klarar mer än 40 m2 per timme den kör. Den har kapacitet att köra i ungefär 2 timmar innan den behöver köra tillbaka för att laddas upp igen. Det innebär att den klarar av medelstora lägenheter på en körning. I appen kan du se var den har städat och om den skulle ha missat något. 

Bra städresultat

Vi tycker att Neato D7 Connected städar väldigt bra och att resultatet lever upp till förväntningarna vi ställer på en robotdammsugare i denna prisklassen. Tack vare att sidoborsten är riktas så den hamnar mot inredning och möbler blir det rent hela vägen in och borsten fångar dessutom upp även lite större skräp. Den klarar även av att städa på mattor, även de av det lite tjockare slaget där många konkurrenter får problem. Enda gången vi tyckte att den inte fixade mattor riktigt var om man hade mindre mattor som låg löst då den ibland kunde fösa dem framför sig istället för att komma upp på dem. 

Neato D7 är högljudd

Jag som alltid ställer in min robotdammsugare på att städa när jag inte är hemma störs självklart inte av att den låter mycket. Men om man kör med den när man är hemma så kan den lite högre ljudnivån vara störande. Då den både har en ganska stark städmotor, roterande borstar och en separat motor för hjulen så blir det mycket ljud. Detta är den enda nedsidan vi egentligen hittat med D7.

Slutsats Neato D7 Connected

Den är kraftfull, tidseffektiv, kommer åt på svåra ställen och ger ett väldigt bra städresultat även på de flesta mattor. Du får med en simpel app med alla viktiga funktioner och den blir bättre och bättre på att städa ditt hem för varje gång den kör. Det är en modell som kanske inte har alla funktioner men den lever absolut upp till sitt pris och vi tycker att det är ett bra köp om man är villig att lägga pengarna som vi anser är fullt rimliga för vad man får. Den enda nedsidan är som sagt ljudet, men som vi ser det är hela grejen att en robotdammsugare ska städa när du inte är hemma för att du ska slippa så mycket av städningen som möjligt. 

Fördelar

  • Rimligt pris
  • Bra städresultat
  • Väldigt enkel uppstart
  • Bra app

Nackdelar

  • Hög ljudnivå
  • Har ibland problem med små lösa mattor

Neato Botvac D4 – Robotdammsugare för små bostäder

Om du bor i en mindre bostad i ett plan och är på jakt efter en robotdammsugare så kan Neato Botvac D4 Connected vara något för dig. Den städar väldigt bra på öppna ytor tack vare att den har stark sugkraft sett till sin storlek. Tyvärr saknar den sidoborste vilket gör att den kan ha problem vid trösklar och lister. Så det är en modell som passar små bostäder med mycket öppna ytor. 

En enkel robotdammsugare

Botvac D4 är ingen hightech modell utan den är designad för att vara simpel och ganska minimalistisk. På dammsugaren finns bara en knapp som är för start och stopp, men som tur är har du en tillhörande app där du kan göra mer inställningar för till exempel var den ska städa eller punktstädning. 

Vi tycker att den tar sig fram på ett bra sätt och kommer åt även i hörn. Den tar sig även upp över de flesta trösklar och på mattor ganska enkelt.

Slutsats Neato Botvac D4

Detta är en enkel robotdammsugare som inte har något lull lull inkluderat, den är designad för att städa bra i mindre boenden och den gör just det. Vi önskar att den skulle ha sidoborsten för att komma åt lite bättre på vissa ställen men överlag tycker vi att den gör ett ganska bra jobb. Den är även smidig att styra genom appen där man får en hel del valmöjligheter. 

Fördelar

  • Bra städresultat på golv
  • Passar till mindre bostäder
  • Ganska lågt pris
  • Smidig app

Nackdelar

  • Saknar sidoborste

iRobot Roomba i7+ – Bra testresultat

Vi gillar iRobot Roomba i7+ och vi är inte ensamma. Andra testsidor som testat den har gett den höga betyg och den har även blivit testvinnare, även kunder köpt den har gett bra betyg och omdömen. Och skulle du inte bli lika imponerad som oss och andra kunder så har iRobot en nöjdhetsgaranti på 60 dagar. Så varför är Roomba i7+ så bra? 

Batteriet

iRobot Roomba i7+ är designad med ett Li-ion batteri som har en kapacitet på 3300 mAh. På svenska betyder det att den har en körtid på 75 minuter vilket är bra men kanske inte bäst i klassen, däremot så laddas den fullt igen på bara 90 minuter vilket är väldigt snabbt och gör att den hinner ändå köra väldigt mycket! Men på bara en uppladdning så räknar man med att den ska hinna städa över 180 m2. 

Smart navigering

Roomba i7 har ett navigeringssystem som är smart och enkelt att använda. Såklart kan du be den att städa ett specifikt rum och om man kopplar upp den mot alexa så kan du säga det istället för att ens behöva använda appen, coolt tycker vi. Och självklart kan du be den att hoppa över specifika rum om du för tillfället har mycket saker som kan störa den där. 

När den kör runt så har den efter några gånger mappat upp din bostad och städar sedan den väldigt effektivt då den vet vart den ska köra för att göra det så effektivt som möjligt. 

Städresultat

Detta är en premium modell som är lite dyrare men resultatet av städningen är därefter. Den är effektiv efter att den gjort en karta över ditt hem och städresultatet blir väldigt bra. Den kommer åt bra i hörn och fixar även trösklar bra. Som alltid med robotdammsugare så är låga möbler problemet, denna modellen mäter 9,2cm i höjd om du känner för att mäta av lite möbler hemma innan du köper en. Den har en stark sugkraft så den får med sig även lite tyngre damm och fixar även mattor. 

Slutsats iRobot Roomba i7+

Är man på jakt efter en finare robotdammsugare som har mycket funktioner, städar bra och är bra på de flesta områden så är detta en av de bättre modellerna. Den kostar lite mer, men man får också mer för det priset man betalar.

Fördelar

  • Bra städresultat
  • Kan kopplas upp mot Alexa
  • Laddas snabbt
  • Smart navigering
  • Bra app

Nackdelar

  • Den är ganska dyr

Electrolux Pure i9,2 – Bästa robotdammsugare för hörnor

Robotdammsugare har blivit populära och finns nu i väldigt många hem. Fördelarna med att ha en är stora. Ställer man in den så den kör när man själv inte är hemma störs man inte av den och har dammfria golv hela tiden. Men det ska sägas att man ändå behöver ha en vanlig dammsugare för att städa på ställen där en robotdammsugare inte kommer åt, så som under låga möbler och på uppe på hyllor. Pure i9,2 är Electrolux tappningen av en robotdammsugare och den levererar verkligen. Pure i9 lanserade 2017 och 9,2 är den uppdaterade modellen med Electrolux senaste teknik.

Uppdaterad med ny teknik

Som namnet indikerar så är detta den tredje modellen i Pure i9 serien. På utsidan har man inte gjort så mycket utan man har lagt krutet på att uppdatera de viktiga funktionerna som gör att den städar bra. Och varför ändra på en smart design? Electrolux Pure i9,2 sticker ut då den är triangelformad, detta är för att den enklare ska kunna städa inne hörnorna i ditt hem där många andra modeller har svårt att komma till. Dessutom har den en borste som påtar in damm och smuts mot mitten av dammsugaren där själva sugfunktionen sitter. 

På ovansidan av robotdammsugaren så finns en touchskärm med fyra knappar där du kan starta eller pausa Pure i9, be den köra till laddningsstationen, få den att punktrengöra eller ställa in hur stark effekt du vill den ska köra med. Men för de flesta kommer funktionerna på själva dammsugaren till användning för istället kan man koppla upp den till sin telefon och styra den med en app Electrolux utvecklat. 

Uppdaterad mjukvara

Modellen har fått ett mer kraftfullt batteri, en ny borstvals och städar bättre på både golv och mattor. Men den största förbättringen är i mjukvaran där användarvänligheten har varit i fokus och det märks då vi tycker att den är extremt enkel att använda och förstå. Man har även uppdaterat i9,2s kartläggnings funktion där den nu mappar av ditt hem när den städar så att den därmed lär sig hur den ska köra mer effektivt. Man har även möjligheten att att dela upp rum och olika zoner i ditt hem och ge dem olika mycket städning. Till exempel kan man ställa in den att städa hallen oftare för att det blir mer smuts där, eller specifika rum där man tycker det är extra viktigt. Man kan även ställa in hur mycket kraft den ska ha på olika platser i hemmet beroende på vilken typ av damm och smuts som samlas där.

Slutsats Electrolux Pure i9,2

Som med alla Electrolux produkter så är Pure i9,2 av hög kvalitet och levererar på det den ska göra. Robotdammsugare är dyrare än vanliga dammsugare men vi tycker att denna modellen är prisvärd för man får väldigt mycket dammsugare för pengarna. Men man ska ha i åtanke att man ändå kommer att behöva städa själv på ställen där den inte kommer åt, men det gör att du inte behöver dammsuga lika ofta eller mycket när du väl gör det. 

Fördelar

  • Städar väldigt bra
  • Klara hörnor bättre än många konkurrenter
  • Väldigt enkel användning
  • Möjlig att styra genom app
  • Städzoner

Nackdelar

  • Robotdammsugare är ett dyrare alternativ

Du kanske även är intresserad av: Fönsterputsrobot – Bäst i test

Roborock S7+ – Bästa robotdammsugare för djurhår

Många av oss har djur hemma och det betyder djurhår runt om i bostaden som gör att man måste dammsuga oftare. Detta  är en av de punkterna där robotdammsugare verkligen skiner, och Roborock S7+ skiner lite extra starkt. Men då det är en riktig premiummodell så dammsuger den inte bara utan moppar även golvet. Många konkurrenter som har båda funktionerna kan inte köra mattor om moppfunktionen är aktiverad, med Roborock s7+ kan du det. Den lyfter enkelt upp moppen när den kommer till en matta, kör bara sugfunktionen och fäller ner moppen igen när den kommer till golv igen. 

Du får även en funktion som gör att den själv tömmer sig på damm och skräp i laddstationen där det finns en större behållare, har bra batteritid, imponerar i sin förmåga att köra mellan olika potentiella hinder och har en stark sugstyrka som man verkligen är i behov av till djurhår. 

Intelligent anpassning 

S7 gör ett gediget jobb både på golv och mattor så den funkar i alla typ av hem. Kraften den kör med går att ändra i fyra olika lägen Tyst, Balanserad, Turbo och Max, där högsta inställningen ger hela 2,500pa sugkraft. Detta är den största styrkan den har för att vara vår robotdammsugare bäst i test för djurhår. 

S7 är stor för att vara en robotdammsugare även om höjden är helt okej så den ändå kommer in på de flesta platser. Den är 9,6cm hög. 

Du får många olika sätt att kontrollera Roborock S7+ då du både kan använda knapparna på själva robotdammsugaren, genom deras app som finns till både iOS och Android och den går även att ansluta till Siri, Alexa och Google assistan så du kan kontrollera den med röstkommandon. Och det finns barnlås om du har nyfikna ungar i hemmet. 

Dammsugning och Moppnings prestanda

S7+ jobbar snabbt och effektivt. Den navigerar runt i ditt hem på ett intelligent sätt, den börjar att köra längs kanterna för att sedan köra raka linjer för att städa av mitten istället för att bara köra runt lite hejsan och svejsan som en del billigare modeller kan göra. 

Den klarar av att städa ungefär 90 m2 på en timme och då har man mer än halva batteriet kvar, kör man moppen med så tar det ungefär 50% längre tid. Ha i åtanke att om man kör på högre inställning på kraften så tar batteriet slut snabbare, men Roborock menar själva att på snällaste inställningen så klarar den av 180 minuters städande innan batteriet tar slut. 

När batteriet går under 20% så letar sig S7+ tillbaka till laddstationen för att ladda upp sig och kör ut igen och kör färdigt om den har något kvar som den inte hann med. 

Ljudnivå

Det är inte den tystaste modellen på marknaden, men det är heller inte så konstigt då den är så pass kraftfull som den är. På golv i balanserade läget så är ljudnivån 58 dB vilket är helt okej men på mattor så är den uppe på 69 dB. Men du kan alltid ställa in den på att städa när du inte är hemma. 

När den moppar så används en form av vibrationer teknologi för att få bort fläckar. Den finns i tre inställningen låg, medel och intensiv. Vi tyckte att om man ska moppa så kör på den högsta nivån, där tyckte vi den presterade riktigt bra medans de två lägre inte fick bort fläckar på alls samma sätt. Tyvärr kan man inte använda rengöringsmedel med denna modellen utan får nöja sig med bara vatten. 

Slutsats Roborock S7+

Även om den är dyr så rekommenderar vi verkligen denna modellen. Vi har listat den som bäst i test för djurhår men den är väldigt bra även om man inte har det problemet. Det är en modell där man får automatisk tömning av dammbehållaren, dammsugning och moppning kombinerat, smarta funktioner för kontroll och framförallt så lever den upp till sitt höga pris.

Fördelar

  • Bra på djurhår
  • En av de bästa modellerna på marknaden
  • Moppar
  • Lång körtid
  • Många olika sätt att styra den

Nackdelar

  • Dyr
  • Högre ljudnivå

Ecovac Deebot Ozmo T9+ – Robotdammsugare för trösklar på upp till 2 cm

Ecovac Deebot Ozmo T9+ är ännu en premium robotdammsugare som hamnat på vår lista. Denna modellen är väldigt bra på att ta sig upp för kanter och klarar trösklar på 2 cm utan några som helst problem. Den tömmer även sin dammbehållare själv och lämnar av smuts och damm den samlat upp i en större behållare som finns i laddstationen. Det gör att du inte behöver tömma en liten behållare på robotdammsugaren efter varje städning utan kan tömma den stora behållaren runt en gång i månaden istället. För enkelhetens skull så kör man dammsugarpåse i laddstationen behållare så man minimerar risken för att spilla när man ska tömma den.

Moppfunktion

Precis som en del andra lite finare modeller så har Deebot T9+ möjligheten att moppa golvet med. Moppen vibrerar för att lossa på skit och fläckar som sitter fast på golvet och kör över ytan 2 gånger för att få mer sig allt. Vi tycker att moppningen på denna modellen är en av de bästa vi testat och blev väldigt nöjda med resultatet. 

Städförmågan när den dammsuger lever upp till prisklassen den är i, den sticker inte ut på något håll utan är som man förväntar sig. På golv gör den ett superjobb, på tunna mattor är resultatet med väldigt bra, enda gången vi inte tyckte den presterade riktigt så bra som vi hade hoppats var på tjocka mattor där den lämnade lite efter sig. Det är dock inget ovanligt att just tjocka mattor är ett problem för robotdammsugare, men man får räkna med att köra över tjocka mattor någon gång i månaden med en vanlig dammsugare om man vill ha den helt rena. 

Vad vi gillar med Deebot T9+

Man får med många olika tillbehör, bland annat får man flera återanvändbara moppdukar och en luftfräschare som man kan fästa på munstycket.  

Vi gillade appen till T9+ som vi tyckte hade ganska många funktioner och är lättanvänd. Med appen ställer du in städscheman, punktstädning och om du har rum eller zoner som du inte vill den ska städa. Ofta när vi använder funktionen att en robotdammsugare inte ska städa vissa platser i hemmet så är det för att det är stökigt där just då. Med Ecovac Deebot T9+ så tyckte vi att den funktionen inte behövde användas speciellt mycket då den navigerar runt olika hinder där många andra modeller skulle kört fast.

 Slutsats

Vi gillar Ecovac Deebot T9+ och tycker det är en robotdammsugare som passar i de flesta hem. Den presterar bra på allt utom tjocka mattor och du får mycket funktioner, dessutom moppar den åt dig med. 

Fördelar

  • Städar bra
  • Navigerar smidigt
  • Moppar
  • Flera tillbehör
  • Tömmer sig själv

Nackdelar

  • Inte så bra på tjocka mattor
  • Är en dyrare modell

Robotdammsugare köpguide – Vad du behöver veta innan man köper en robotdammsugare

Är du inte säker på vart du ska börja leta efter en robotdammsugare eller vad du ska tänka på innan du köper en? Läs vidare i denna artikeln så kommer du att få alla svar du behöver. 

Faktum är att robotdammsugare har utvecklats väldigt mycket sista åren och blivit så bra som vi vill att de ska vara. Dagarna när robotdammsugare bara körde runt lite huller om buller och gjorde ett halvdant jobb är förbi. Vissa modeller har förmågan att tömma sin dammbehållare, medan andra har avancerade navigationssystem som gör att de tar sig runt ditt hem utan att köra in i saker, städar effektivt och med bra resultat. Nu kanske du undrar om man behöver alla funktioner för att ha en robotdammsugare som gör ett bra jobb? Och det är vad vi tänkt besvara i denna delen av artikeln. Vi kommer att jämföra olika typer av robotdammsugare, dess fördelar och nackdelar så att du kan göra ett val som passar dig. 

Vårt första råd är att tänka lite innan du köper en. Några av modellerna på vår lista robotdammsugare bäst i test kostar över 10,000kr och kommer med alla premiumfunktioner du kan tänka dig, men är du i behov av allt? Om man bara ser till städförmåga så är flera modeller som är betydligt billigare fortfarande väldigt bra på att göra golven rena. Så det är inte alltid skillnaden är speciellt stor i städresultat även om priset är väldigt annorlunda. 

Den bästa robotdammsugaren för dig beror på hur ditt hem ser ut och vilka preferenser du har. Vissa modeller är bättre på mattor, andra djurhår och de flesta är väldigt bra på hårda golv. Så du behöver fundera lite över hur det faktiskt ser ut i ditt hem. Vi har testat väldigt många robotdammsugare för att hitta de bästa modellerna i olika kategorier och resultatet finns listat ovanför i denna artikeln. 

Snabba tips innan du köper en robotdammsugare

  1. Börja med att undersöka ditt hem. Har du mycket mattor eller bara hårda golv? Har du mattor, hur tjocka är dem? Har du husdjur som fäller eller kattsand som du vill robotdammsugaren ska klara av? Att ha svaren på dessa frågor är viktigt när det är dags att välja vilken modell du vill ha.   
  2. Sätt en budget. Som vi nämnde innan så kan modeller med alla de senaste funktionerna kosta över 10,000 men de billigaste runt 2,000. Man får spklart lite vad man betalar för och skillnaden mellan de billigaste och dyraste är såklart stor när det gäller vilka funktioner man får och hur många olika underlag de presterar bra på. 
  3. Vill du kunna styra den med en App? Fler och fler modeller blir integrerade med app så man lätt kan kontrollera den och ställa in den som man vill direkt i telefonen. Är detta något som är viktigt för dig?  
  4. Robotdammsugare har olika navigationssystem som är olika sofistikerade. De billigare modellerna kommer inte vara lika bra på att undvika potentiella hinder som kan finnas för dem, medans de lite dyrare modellerna har avancerade laser-sensorer som läser av terrängen och mappar efter ett par körningar upp ytan den ska städa så den vet hur den gör det på det mest effektiva sättet. 
  5. Olika modeller har olika styrkor och svagheter där vissa inte hanterar mattor speciellt bra, men är grymma på hårda golv. Andra modeller fixar hårda golv och mattor men har problem med djurhår. De finns i alla olika kombinationer så det är viktigt att välja något som passar dig. Köper man en av de dyrare modellerna så klarar de ofta det mesta bra. 

Varför vill man ha en robotdammsugare? 

Vi är i framtiden och har robot som gör mycket åt oss tex: bilar som kör själva, drönare som bevakar luften och robotdammsugare som själva kör runt i ditt hem. Robotdammsugare städar bra på golvet där de kommer åt så du slipper städa speciellt ofta själv. 

Även om självgående dammsugare har blivit väldigt bra, så behöver man ha en vanlig dammsugare till hands som man kan ta fram lite då och då. För det finns ställen de har svårt att komma åt, så som under låga möbler och uppe på saker där man själv få dammsuga eller damma av. 

Robotdammsugare köpguide – Hur stort är ditt boende? 

Den viktigaste punkten när det gäller att välja rätt modell är storleken på ditt hus. Vissa modeller är designade för att vara effektiva men klarar bara små ytor, de är ofta lite billigare. Sedan finns det större starkare robotdammsugare som tar sig an väldigt stora städytor. Det är väldigt viktigt att man köper en modell som passar till storleken man har på sitt hem.

Det kan även vara en bra ide att kolla hur hög modellen man är intresserad av är, och sedan mäta av lite av sina lägre möbler hemma för att se om den faktiskt kommer inte under och kan städa där med. För det blir en plats till där du slipper ta fram dammsugaren själv. 

Hårda golv eller mattor

De lite bättre (och dyrare) modellerna klarar både mattor och golv väldigt bra. Men om man har en limiterad budget så kanske man får nöja sig med en robotdammsugare som är bra på den ena saken men kanske lite sämre på den andra. Så har du bara hårda golv så kommer du att komma undan billigare, då de flesta klarar av det väldigt bra, men mattor kräver mer sugkraft vilket finns i de lite dyrare modellerna. 

En del modeller har även inbyggd moppfunktion, vi tycker det är väldigt smidigt och förbättrar städresultatet markant. Men ska man ha en med mopp inkluderad så rekommenderar vi att hålla sig borta från de billigaste modellerna då de inte moppar bra nog för att det ska vara värt det. Satsa istället på någon av modellerna med mopp som finns i listan ovan, de är alla av hög kvalitet. 

Har du djur som fäller? 

Modeller som är lite mer kraftfulla klarar av djurhår bra. Djurhår är tyngre än vanligt damm, därför har robotdammsugare med lägre sugkraft svårt att få med sig allt upp. Detsamma gäller om du har en katt som ofta skvätter ut kattsand från lådan. 

Vill du ha en smart robotdammsugare? 

Internet har gett oss möjligheten att hålla oss uppkopplade mot vår hemelektronik. De flesta robotdammsugare har idag appar som man kan använda för styra dem. Dels för att ställa in ett städschema, men även vart den ska städa, om det finns en specifik plats eller rum den ska undvika, punktstädning eller bara stänga av och sätta på den. 

En del har även mer avancerade system där du kan koppla upp dem mot Google assistant, Alexa eller Siri för att kunna ge den röstkommandon. 

Batteriet är inget stort problem om ditt hem inte är väldigt stort

Längre batteritid är alltid en fördel, men de flesta modeller har blivit bra nog att det inte ska vara ett problem om du inte har ett väldigt stort boende. De flesta modeller klarar att städa ett hem på en laddning, skulle batteriet ta slut innan den är klar så laddar den upp sig och kör vidare med batteriet fullt. Sätt körschemat när du inte är hemma så kommer det inte störa dig oavsett. 

Vanliga frågor Robotdammsugare

Som sista del i denna artikeln så har vi letat upp lite vanliga frågor om robotdammsugare som folk googlar och besvarat dem på ett och samma ställe. 

Vad kostar en bra robotdammsugare? 

Robotdammsugare finns i ett väldigt stort spann gällande pris. De billigare modellerna kostar runt 1500 och med de dyraste får du lägga på en 0a till. Vad som är en bra robotdammsugare är ganska individuellt och vad man själv ställer för krav spelar stor roll(läs köpguiden ovan). Men generellt kan man få en bra modell för 3000-5000kr. 

Vilken är bäst Roborock S5 eller S6?

Båda modellerna finns med på vår lista över robotdammsugare bäst i test högre upp i denna artikeln. Priset är väldigt likt, så det som avgör är dina behov. Båda modellerna är väldigt bra robotdammsugare, så läs våra recensioner ovan och avgör vilken som passar dig bäst. Men vi ska tillägga att vi har kårat Roborock S5Max som vår testvinnare då vi inte bara tycker den är bra utan även prisvärd sett till konkurrenterna.  

Är Roborock bra?

Ja, Roborock gör robotdammsugare av väldigt hög kvalitet som presterar bra på det mesta när vi testat dem. Läs om de bästa Roborock modellerna i vår lista ovan. 

Är Lidls robotdammsugare bra? 

De är billiga och som med det mest som har med hemelektronik att göra så får man vad man betalar för. Självklart fungerar de, men resultatet kan inte jämföras med de modeller vi listat i denna artikeln. 

Vad är dåligt med robotdammsugare?

Det som är dåligt med en robotdammsugare kan vara att om man har en sämre modell så kommer den inte riktigt åt i hörn eller vid trösklar. Man ska även vara medveten om att även om man har en självgående dammsugare så behöver man själv dammsuga med en vanlig dammsugare ibland för att hålla rent på ställen den inte kommer åt. På uppsidan behöver du inte göra det lika ofta och när du väl gör det är det väldigt lite att städa.  

Hur ofta ska man dammsuga med robot? 

Denna punkten är ganska individuell, men vi som driver denna siten kör vår robotdammsugare varje dag för att det alltid ska vara rent och snyggt hemma. Har man allergier eller djur som fäller rekommenderar vi att köra den varje dag. Annars får man helt enkelt prova sig fram tills man hittar en lagom nivå som passar. 

Kan man ha rengöringsmedel i robotdammsugare? 

I en robotdammsugare utan mopp ska man inte använda någon form av vätska. Har den mopp inkluderad får man vara noggrann med att kolla upp så att det är okej att använda rengöringsmedel då alla modeller inte är designade för det. 

Måste man ha wifi för robotdammsugare? 

Nej, det är inget krav att ha wifi. Men kolla upp med den specifika modellen som du vill ha för det går inte att koppla upp den mot app utan wifi så du får räkna med att ställa in den på dammsugaren/laddstationen istället. Det finns även modeller som kommer med fjärrkontroll som kan vara något för dig om du inte har wifi. 

Var ska man placera en robotdammsugare? 

Om det är möjligt så placera robotdammsugaren centralt i hemmet så den lätt kommer fram till alla ytor. Men ta även ditt hem i beaktning och placera den så den inte står ivägen eller lever farligt på grund av nyfikna husdjur eller barn. 

Kan man ha doftkulor i en robotdammsugare? 

Ja det går bra att ha doftkulor i en robotdammsugare, kolla upp med din modell vart du ska placera dem för bäst effekt. Läs mer om doftkulor här.  

Hur ofta ska man byta filter på robotdammsugare? 

Rekommenderat är att byta filtret i din robotdammsugare minst en gång om året. Men du ska även ta i beaktning om du upplever att den börjar städa sämre, då kan det vara dags att rengöra eller byta filtret. Om du har allergier kan det vara bra att byta redan var 6e månad.

Slutsats Robotdammsugare bäst i test

Nu har du fått all information du kan behöva för att göra ett bra val när du väljer robotdammsugare. Du vet vad du ska fundera över innan och du har 10 grymma modeller att välja på i vår lista som passar in för olika behov. 


Hur vi testar robotdammsugare

Detta är det största testet vi gjort och det tog väldigt lång tid att utföra. Allt började med googlingar för att leta upp de modeller som skulle vara värda att testa för att få fram denna listan. Alla modeller som vi testat kom inte med då vi är en sida som listar de modeller som vi tycker har ett syfte för specifika kunder. Vi gör inte negativa rekommendationer.

Siterna vi använde som grund var: amazon.com, techradar.com, expertreviews.co.uk och uk.pcmag.com

När vi hade letat fram de modeller som vi skulle testa så körde vi varje modell i flera dagar för att testa dem ordentligt, anledningen är att många modeller har navigationssystem som inte presterar bra förens de har fått köra över ditt hem några gånger och mappa in hur det ser ut.

Vi testade även:

  • Städförmåga
  • Ljudnivån
  • Användarvänlighet
  • App
  • Städning på hårda golv
  • Städning på mattor

När alla modeller var testade så jämförde vi resultaten, valde bort de vi inte tyckte var bra nog och rekommenderade sedan olika modeller för olika behov.