Fönsterputsrobot – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Om du har ont om tid eller som mig bara hatar att putsa fönster så finns det en lösning på dina problem. Lösningen heter Fönsterputsrobot. I denna artikeln går vi igenom vilka modeller som är bäst på marknaden så du kan göra ett val som passa just dina behov, vi kommer gå igenom hur de fungerar och vad man bör tänka på innan man köper en. 

Vad är en Fönsterputsrobot? 

Det är ett verktyg som gör fönsterputsning mycket enklare och snabbare än att göra det för hand. Denna lilla, lätta och smidiga produkt gör att du kan slappna av medans dina fönster blir putsade och de passar väldigt bra till fönster som är stora och jobbiga eller de som har svåråtkomliga ytor. 

Som med de flesta produkter så finns det flera olika typer att välja på, men den absolut vanligaste är de modeller som letar upp fläckar och smuts med ultraljuds sensor för att sedan rengöra med inprogrammerade rengöringsmönster. Det finns dyrare modeller som använder sig av kamera för att de ska hitta runt på din ruta. 

Fönsterputsrobot – Bäst i test

Nedan har vi listat de bästa Fönsterputsrobotarna på marknaden så att du slipper gissa! 

Ecovacs Winbot 880 Fönstertvätt Test – Fönsterputsrobot Bäst i Test

Ingen vill ha smutsiga fönster som är kladdiga med fingeravtryck, damm eller vanligt smuts. Utan tvekan behöver du en Fönsterputsrobot som får dina fönster att skina precis som ditt hem förtjänar. Därför rekommenderar vi Evovacs Winbot 880 som vår Fönsterputsrobot bäst i test. 

Till skillnad från sina konkurrenter så så följer Winbot 880 ett 4-stegs rengöringsprogram för dina fönster som inte missar något alls i vårt test. De fyra stegen är listade nedan. 

 • För suger den upp löst damm och smuts som finns på fönstret.
 • Sedan fortsätter den  med att spraya rengöringsmedel på ditt fönster.
 • Torkar genom att köra av med paden. 
 • Sedan skrapar (med en inbyggd fönsterskrapa) den samma yta för att få bort den hårt sittande smutsen.  

Denna modellen navigerar även väldigt smidigt på ditt fönster tack vare att Win-Slam 2.0 teknologi som gör att den läser av fönstrets utformning och navigerar optimalt därefter både för att vara tidseffektiv med även för att noggrant putsa hela fönstret. Den löser tighta hörnor som många konkurrenter har problem med. 

Smarta och enkla lösningar Evovac Winbot 880

I paketet får du men ett extra batteri som håller i 30 minuter om du skulle få slut på ström när du är mitt i fönsterputsningen. Du kan även styra roboten med fjärrkontrollen som med kommer i paketet, så det räcker att du startar den sedan kan du styra den som du känner för utan att behöva resa dig och gå fram till fönstret. Sugkraften är hela 2800 pa. 

En väldigt imponerande aspekt av denna fönsterputsrobot som även gör att vi tycker den är helt grym är användarvänligheten. Både smidigheten i produkten i sig men även hur enkel den är att förstå. Inom ett par minuter har du full koll på hur du använder den.

Funktioner

 • Kommer med tvättbar pad
 • Enkel att underhålla
 • Finns delar att köpa om något behöver bytas
 • Fjärrkontroll för enkel användning
 • Funkar bättre med rengöringsmedel
 • Versatil och effektiv på olika fönstertyper

Slutsats EvoVac Winbot 880

Är du som jag och hatar att putsa fönster men ändå vill ha dem rena och snygga så är en Fönsterputsrobot för dig. Och Winbot 880 är modellen som vi tycker är bäst då den presterar väldigt bra på alla plan, har smarta lösningar och är enkel att använda. Du får mycket fönsterputsrobot för pengarna här även om det är en ganska dyr modell.

Ecovacs Winbot X v2 Fönsterputsrobot Test – Premium fönsterputsrobot

Fönsterputsrobotar har inte riktigt tagit sig in i våra hem på samma sätt robotdammsugare har gjort, men de är väldigt lika i att de löser en syssla som vi inte vill göra så vi slipper. Ecovacs Winbot X kan lösa exakt detta på ett smidigt sätt. 

Design

The Winbot X är i två delar, själva fönsterputsroboten och en “safety pod” som fungerar som en stationär del som gör att den inte trillar av fönstret. Den mäter 27 x 27 cm och har en stor start/stop knapp med LED indikator som är inbyggd i handtaget. 

När det kommer till städ funktionerna så har Winbot X sugförmåga, en stor rengöringsdyna och skrapa. Ett par drivlinor och sensorer på alla fyra sidor gör att den navigerar runt på dina fönster väldigt bra. Och precis som med Winbot 880 så kommer denna modellen med fjärrkontroll så du kan kontrollera den utan att behöva gå fram till den. 

I paketen kommer fyra extra rengöringsdynor så du kan byta ut den gamla när den blir dålig och du får med rengöringsmedel från Ecovacs. 

Användning

Innan du kan använda Winbot X måste du ladda upp Lithium Ion Batteriet. Att nå full laddning tar ca 2,5h och då har du 50 minuters putstid enligt Ecovacs. Den tiden räcker för att putsa alla fönstren i de flesta hem.

För att förbereda för användning så sätter du dit rengöringsdynan och sprayar 7-8 spray av rengörings sprayet som följer med. Du sätter igång Winbot X och säkerhets podden för att sedan koppla ihop dem med sladden. Vi rekommenderar att torka av sugkoppen på säkerhets podden innan varje användning så du vet att den kommer att sitta stadigt. 

Denna modellen har två olika städ lägen, Auto där putsroboten själv väljer vilket mönster den kommer att köra i när den putsar, den väljer mellan N-mönster och Z-mönster och tar automatiskt det som passar bäst till fönstret den är på. Det andra alternativet är Djup-städnings läget som passar till väldigt smutsiga fönster och då kör Winbot båda mönstren för att få sig all smuts som kan finnas på ditt fönster. Fjärrkontrollen som följer med ger dig möjligheten att styra den som du vill och få den att byta håll med ett enkelt knapptryck. 

Slutsats

EcaVacs Winbot X är en väldigt bra produkt som gör det den ska göra och är lika enkel att använda som 880 som är vinnare i detta testet. Anledningen att denna modellen kommer två i testet är att den är lite dyrare och vi tycker inte att man får ut mer med Winbot X än av 880 sett till vad man får betala. 

Fördelar

 • Enkel användning
 • Bra  städresultat
 • Batteridriven
 • Bra batteritid

Nackdelar

 • Städar inte snabbare än för hand (ungefär samma tid)
 • Inte lika prisvärd som EcoVac 880

Fönsterputsrobot Mamibot iGlassbot W110-F – Billigare modell

Mamibot iGlassbot är lite billigare än de andra två modellerna vi tycker passar in på vår top 3 lista över de bästa självgående fönstertvätt robot. Det är ändå ingen billig produkt i sig, men sett till vad man får för pengarna så tycker vi absolut att den platsar på listan. 

Innan du kan använda iGlassbot så måste du ladda upp den då den drivs på batterier. Laddningstiden ligger på två timmar och med full laddning kan du köra den i ca 30 minuter. 

Som de andra modellerna har även denna en säkerhetslina för att den inte ska trilla i golvet om den skulle tappa fästet, linan är 5,5m lång.

Användning

Efter att du laddat upp iGlassbot så fyller du behållaren på den med vatten, sedan fäster säkerhetslinan på ett lämpligt ställe och ser till att den är lös nog att roboten ska kunna gå runt hela fönstret men inte så lös att den kan nå golvet om den skulle tappa fästet. Sedan fäster du den på rutan du vill putsa och startar den sedan enkelt med ett knapptryck på den medföljande fjärrkontrollen. 

iGlassbot räknar själv ut hur den ska köra för att rengöra hela rutan och sedan stannar den själv när den är klar så du kan flytta den till nästa fönster. 

iGlassbot jämfört med de andra modellerna på listan

Jämfört med de andra modellerna på listan så tycker vi modellen klarar sig ganska bra, men de andra modellerna upplevs lite mer moderna. Användarvänligheten är väldigt bra och det tar bara ett par minuter så är du igång med din fönsterputsning.

De andra modellerna på listan kändes stabilare och iGlassbot trillade ner ett par gånger under testet, men säkerhetslinan gör att det inte gör så mycket mer än att du måste gå dit och sätta tillbaka den igen för att den ska kunna fortsätta. 

Putsförmågan är helt okej men inte riktigt lika bra som de andra modellerna då iGlassbot har svårt att komma åt i hörnen och den är ganska långsam i jämförelse. Där den kommer åt så städar den dock lika bra som de andra modellerna. 

Slutsats

Vi tycker att iGlassbot gör ett helt okej jobb med att putsa men inte inte som vår testvinnare som vi fortfarande ser som det bästa köper trots att den är lite dyrare. 

Fördelar

 • Billigare modell
 • Städar bra på ytor den kommer åt 

Nackdelar

 • Trillar ner ibland
 • Svårt för hörnor

Cecotec WinDroid 870 Connected – Bästa billiga fönsterputsrobot

Cecotec är inte ett speciellt känt märke, men med WinDroid 870 så tycker vi att de levererat en produkt som lever upp till hög kvalitet sett till priset. I andra tester har den till och med blivit testvinnare över billiga fönsterputsrobotar. 

Med en motor på 80W så är den relativt kraftfull trots att den är lite mindre och smidig att använda. Rengöringsdukarna är tillverkade i microfiber och de kan rengöras och återanvändas. När de bli för dåliga så kan man köpa nya för en mycket rimlig peng. Man kan styra den genom fjärrkontrollen och det medföljer en säkerhetslina ifall den skulle ramla. 

När Cecotec kört färdigt så stänger den själv av sig så du behöver inte hålla koll på den hela tiden. Det enda negativa vi hittade var att den är rund till formen vilket gör att den ibland får svårt att komma åt inne i hörnen på fönstret den putsar. 

Slutsats

Sett till vad man betalar tycker vi att Cecotec WinDroid 870 levererar fint och bortser man från hörnen så får man väldigt mycket för pengarna här. 

HOBOT 62823 Fönsterputs Test – En tungviktare

Hobot 62823 är minst sagt en robust fönsterputsare som väger in på 2,5kg. Men med den tyngre vikten kommer även ordentligt med prestanda trots att priset är ganska lågt sett till flera andra modeller på marknaden. 

Motorn ligger på 72 watt och sugförmågan är ordentlig vilket gör att Hobot sitter stadigt på fönstret utan att trilla ner. Vi tyckte även att den svarta designen med blå detaljer gör den till den snyggaste modellen på marknaden. Putsdukarna går att köra i tvättmaskinen för att hålla dem rena och fina för bästa puts-resultat. Tack vare sin storlek är Hobot även rätt snabb i sin putsning med 2,4 minuter per kvadratmeter den putsar. 

Den kan även köras både i torrt och blött läge och microfiberdukarna kommer i två olika varianter för de olika typerna av fönsterputsning. Självklart medföljer en rejäl säkerhetslina utifall att Hobot skulle trilla ner så det finns ingen risk för skador. 

Slutsats

Hobot är en stor fönsterputsrobot med en vikt på hela 2,5kg. Det gjorde oss skeptiska till en början men efter att ha testat modellen ett tag så gillade vi den mer och mer. Vill man ha en stor modell som avverkar ytor snabbt så är Hobot ett bra alternativ! 

 

Fördelar med en fönsterputsrobot

 1. Snabb putsning: Om du har en bra modell så putsar en fönsterputsrobot snabbare än vad du själv gör. 
 2. Du slipper göra det: Med en fönsterputsrobot slipper du själv att putsa fönstren. Du förbereder och startar upp roboten på ett par minuter sedan sköter den jobbet, det enda du mer behöver göra är att flytta den till nästa fönster när den är klar. 
 3. Effektivitet: Utrustade med sensorer så hittar fönsterputsrobotar de smuts och kör noggrant över de delarna och extra om den inte får med allt första gången på ett effektivt och smidigt sätt.
 4. Smidig förvaring: Om man själv ska putsa sina fönster så ska man förvara trasor, skrapor och spann. Med en fönsterputsrobot så ska du bara förvara den och de är små och smidiga så du kan trycka in dem i de flesta skrymslen. 

Fönsterputsrobot – Att tänka på innan köp

Som med de flesta produkter så finns det saker att tänka på innan man köper en fönsterputsrobot. Speciellt då de är ganska dyra redskap. Nedan har vi listat lite viktiga punkter att tänka på så du kan göra ett bra val för just dig. 

Sugförmåga

Som du kanske sett på vår lista med de bästa fönsterputsrobotarna så har vi listat tre modeller som är ganska dyra men det är för att de billigaste modellerna har låg sugförmåga. Är sugförmågan låg så ökar risken att den trillar ner och om inte roboten sitter slimmat tight mot fönstret så minskar rengöringsförmåga markant. Så sugförmågan är den viktigaste punkten att tänka på. 

Rengöringseffektivitet

Hela grejen med en fönsterputsrobot är att du ska slippa putsa fönstren och har man en billighets modell så är ofta rengöringseffektiviteten ganska låg så du ändå behöver ta fönstren för hand, om än inte lika noga som innan. 

Styrfunktioner

Om man har mindre fönster så funkar modeller som bara går på förprogrammerade rörelsemönster väldigt bra. Men om man har stora fönster så är modeller med sensor bättre för då läser de själva av hur det ser ut för att sedan röra sig över hela ytan. Många modeller har även fjärrkontroll så du själva kan styra den som du vill med ett knapptryck. 

Kostnad

Det finns fönsterputsrobotar som kostar under 2000, men de billigare modellerna är inte effektiva nog för att dina fönster ska bli rena och fina. Vi rekommenderar att köpa en lite finare modell om du ska köpa en, för du kommer ändå få putsa en del för hand om du inte köper en riktigt bra fönsterputsrobot. Och hela grejen med att ha en är att du själv ska slippa putsa, så annars är det bortkastade pengar. 

Slutsats Fönsterputsrobot Bäst i Test

Vi rekommenderar EvoVac 880 då den tickar av alla boxar i köpguiden och vi tycker att den är rimligt prissatt sett till vad man får. De andra två modellerna på vår lista är bra alternativ men vi anser att de inte är riktigt lika prisvärda sett till effektivitet. Väljer du att köpa en modell vi inte listat så rekommenderar vi att ändå köpa en premiummodell då de billigare modellerna ofta inte putsar bra nog.


Hur vi gjort testet

Anledningen att vi valde att ha med en artikel om fönsterputsrobotar på vår hemsida som egentligen handlar om dammsugare är att vi gillar att optimera våra liv genom att hålla det rent och fint med minimal insats genom att ha rätt produkter att städa med. Och putsa fönster är en av de saker vi tycker är väldigt tråkiga att göra. 

Artikeln är inte helt skriven av bara oss utan vi har köpt sidan fönsterputsroboten.se då de redan hade gjort testen och pekat den domänen till denna sidan på vår sajt. Sedan tog vi deras artikel och testade en gäng modeller till och lade till i artikeln. 

Nedan finner du hela processen:  

Vi har testat fram denna listan genom att börja med att söka runt på internet efter vilka modeller som verkade vara värda att testa. Vi använde oss av flertalet olika sidor som testat fönsterputsrobotar och sidor som Amazon för att se betygen.

När vi hade letat upp ett urval med modeller att testa så lånade vi dem av folk vi känner och köpte ett par för att kunna testköra dem och se vilka modeller som presterar bra nog för att hamna på denna listan.