Doftkulor Dammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Som några av er läsare kanske märkt så kan en dammsugare börja lukta lite unket när man använt den ett tag. Det beror ofta på att man sugit upp något i dammsugaren som ligger i påsen och skapar en otrevlig odör. Det kan även vara så att innan städningen så hade det börjat lukta hemma och den lukten sitter ofta kvar en stund efter att man städat klart. 

Men frukta inte, det finns en lösning!

Lösningen på problemet är doftkulor. Om du inte känner till dem sedan innan så behöver du inte skämmas, det var nyligen jag upptäckte att de fanns. Doftkulor eller doftpärlor som de även kallas är små bollar som du sprider ut över golvet och suger upp med dammsugaren, eller så placerar du dem direkt i dammsugarpåsen. Det gör att när du dammsuger så går luften genom dammsugarpåsen där doftkulorna ligger och när det händer så ger de ifrån sig en välluktande doft istället för det unkna som kan infinna sig i dammsugaren.   

Doftkulor bästa modellerna

Om man är ny när det gäller doftkulor för dammsugare så kan det som mycket annat kännas förvirrande både med vilka man ska köpa och vart man ska köpa dem. Nedan har vi listat de produkterna som vi tycker är bäst, prisvärda och luktar gott!

Electrolux s-fresh Brown Sugar and Fig Modell ES FI – Doftkulor till Dammsugare

Doftkulor dammsugare

Electrolux har flera olika doftkulor på marknaden men den vi tycker är trevligast är Brown Sugar and Fig som har en doft av medelhavet. Doften är tydlig men inte så stark och påträngande att man skulle kunna störas av den. Du använder den enkelt genom att placera den i dammsugarpåsen eller över golvet och sedan suga upp kulorna. 

Även om denna modellen kommer från Electrolux så funkar den i alla dammsugare. Byt doftkula när du byter dammsugarpåse. 

Electrolux s-fresh Evening Rose – Doftkulor Dammsugare

Doftkulor från Electrolux

Precis som vår vinnare så kommer denna modellen från Electrolux, fast här får du en fräsch doft av rosenträdgård när du städar. Du använder dem på samma sätta genom att suga upp dem i dammsugarpåsen och byter till en ny kula när du byter påsen. Varje paket innehåller 4 påsar med doftkulor för din dammsugare. 

PakTrade 20 dammsugare doftpinnar doft med blomdoft – Doftpinnar dammsugare bäst i test

Doftpinnar dammsugare

Denna tappningen är inte i kulform utan är istället utformade som pinnar eller patron som vissa väljer att kalla dem, men de funkar på samma sätt. Placera en eller två pinnar i dammsugarpåsen för att få en välluktande doft som kommer ut från utblåset på dammsugaren. Denna förpackningen innehåller hela 20 stycken doftpinnar och då du bara använder en eller två per dammsugarpåse så räcker de väldigt länge! 

Denna tappningen har en trevlig doft av blommor som är tydlig utan att vara för stark. 

PakTrade 5 doftpinnar till dammsugare med citrusdoft – Doftpinnar dammsugare

Doftpinnar med citrusdoft

Om du vill prova på doftpinnar eller kulor till din dammsugare men inte vill köpa så många första gången så är detta 5-packet ett väldigt bra alternativ till ett väldigt lågt pris. De funkar på samma sätt som de andra modellerna fast denna har en doft av citrus som fyller ditt hem när du dammsuger. 

Alternativ till doftkulor för dammsugare

Om din dammsugare har börjat lukta illa och du inte är intresserad av att sprida en annan doft i ditt hem även om den är väldoftande så har vi samlat ihop lite tips för hur du kan lösa problemet. Om du istället är intresserad av en ny dammsugare så har vi listat alla de bästa dammsugarna här!

Rengöra dammsugaren

Vi dammsuger trots allt för att göra det rent och fräscht hemma, men vad hittar vi på  när det är dammsugaren som sprider dålig lukt? Faktum är att det inte bara är ditt hem som behöver städas, vi glömmer ofta av städredskapet. I detta fallet dammsugaren. Smuts, bakterier och ibland fukt fastnar i dammsugaren på olika platser och efter ett tag börja lukta. Är i bara i påsen så är det enkelt att bara byta den, men även borstarna på munstycket, röret, slangen och utrymmet för dammsugarpåsen är utsatta områden.

Hur du rengör din dammsugare

  • Montera av dammsugarmunstycket och rengör det noggrant. Använd en trasa med rengöringsmedel och se till att du kommer åt överallt innan du sköljer av det i vatten. Om du har svårt att få bord dammtussar från borsten så kan du testa att använda en tandborste för att få loss det, det brukar underlätta mycket.
  • Ta ut och släng den gamla dammsugarpåsen och rengör behållaren den sitter i. Använd en trasa och rengöringsmedel om det behövs för att få bort all smuts som sitter i behållaren innan du sätter i den nya påsen. Om du har ett filter man kan ta bort och rengöra så gör det samtidigt för där kan illaluktande bakterier och smuts fastna. Om din modell har HEPA-filter så ska det bytas med jämna mellanrum. Kolla upp med tillverkaren hur ofta de rekommenderar och följ instruktionerna. 
  • Ta loss slangen från röret och dammsugaren. Rengör både slangen och röret med vatten och rengöringsmedel. Du kan använda en flaskborste om du tycker det är svårt att komma åt inuti röret och slangen. 
  • Torka av allt med en trasa och om du är osäker på om allt ändå blivit torrt så låt det lufttorka några timmar innan du sätter ihop alla delar igen. Fukt tenderar att skapa illaluktande odörer så det är viktigt att allt blivit torrt innan du sätter ihop det. 

Bikarbonat 

Bikarbonat är en gammal husmorskur för din dammsugare! Bikarbonat är väldigt effektivt på att neutralisera dålig lukt och funkar även i dammsugare. Det enklaste sättet är att lägga en matsked på en plan yta och sedan suga upp det med dammsugaren. I de flesta fall får du då bort dålig lukt som finns i dammsugaren.  

Vaniljsocker och kanel iställer för doftkulor

Om du vill sprida goda dofter i hemmet likt att använda doftkulor men vill göra det med saker som finns i de flesta hem så är vaniljsocker och kanel ett kanon tips. Sug upp en tesked kanel blandat med vaniljsocker så får du ett väldigt väldoftande hem när du dammsuger. Denna kombinationen luktar jul.  

Tvålflingor 

Gillar du doften av nytvättat? Vi med. Vill du sprida den doften när du dammsuger kan du riva lite tvål och placera i dammsugarpåsen. Vi rekommenderar att lägga det direkt i påsen då tvål kan vara lite klibbigt och fastna i dammsugaren innan det är framme i själva påsen där det gör som mest nytta.  

Eteriska oljor 

Eteriska oljor finns i många olika dofter och tappningen. Vill du sprida de dofterna i ditt hem så kan du enkelt bara droppa några droppar i dammsugarpåsen innan det är dags att städa. 

Slutsats

Oavsett hur du väljer att lösa problemet med odör från dammsugaren så finns en lösning för dig! Vi gillar att använda doftkulor då de är enkla, smidiga och håller längre än många av husmorsknepen. De är dessutom billiga att köpa. Oavsett om du använda kulor eller inte så rekommenderar vi att rengöra dammsugaren med jämna mellanrum då den har som jobb att suga upp saker som ibland kan lukta illa. Att hålla den ren och fin ökar även livslängden.


Doftkulor dammsugare – Hur vi valde ut produkterna

Detta testet var väldigt kort och litet. Vi köpte in några olika doftkulor från amazon.se som vi tyckte var intressanta och testade sedan dem i våra dammsugare hemma för att se vilka vi tyckte bäst om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *