Electrolux Dammsugare Test – Bästa Modellerna

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Electrolux är ett av de mest populära märkena på dammsugare i Sverige och det är inte så konstigt då de är av väldigt hög kvalitet och har ofta ett väldigt rimligt pris jämfört med likvärdiga konkurrenter. I denna artikeln har vi listat de bästa dammsugarna från Electrolux så att du enkelt kan välja ut den modell som passar bäst för ditt hem! 

Electrolux EUO9GREEN UltraOne – Testvinnare

Electrolux EUO9GREEN UltraOne är vinnare av vårt test då det är en väldigt mångsidig dammsugare där du får många funktioner till ett rimligt pris. Vi har denna dammsugaren som testvinnare över alla dammsugare vi testat i artikeln Dammsugare – Bäst i Test. Som namnet indikerar så är EUO9GREEN en modell som har miljö i fokus. Detta inkluderar inte bara att du ska ha det fint och snygg i din hemmiljö utan även hur modellen tillverkas. Electrolux har valt att tillverka just denna modellen i 70% återvunnen plast och hela 92% av dammsugaren kan återvinnas när den inte längre går att använda. Till och med förpackningen den kommer levererad i är tillverkad helt i material som återvunnits. 

För din hemmiljö så har EUO9GREEN UltraOne en sak som heter Silent Air teknologi. Det gör den extremt tystlåten och det är en av de tystaste modellerna på marknaden, även jämfört med modeller som har lägre sugkraft. Enligt tillverkaren så är ljudnivån 65dB vilken är ungefär så högt vi pratar med varandra.

Funktioner Electrolux EUO9GREEN UltraOne

Du får med denna modellen möjligheten att ställa in sugkraften i hela 5 olika lägen. Dessa lägen är designade för att på bästa sätt kunna hantera olika sorters ytor för att du ska få bästa resultat oavsett vart i ditt hus du städar. Lägena inkluderar möbler, matta och hårda golv. Och det är inte bara vi som gillar denna funktionen utan flera andra testsidor har gett modellen beröm just för att vara versatil och funka bra på olika sorters underlag.

Du får även en dammsugare som har fantastiskt bra luftrening vilket är bra om man har allergier. Vi gillar även att filtret är enkelt att ta bort och går att tvätta.

Vi har provkört den en kortare tid för att genomföra detta testet men många som använt den under längre tid säger att det är väldigt hållbar modell som man kan använda under lång tid efter att man köpt den.  

På nedsidan har vi funnit att andra tycker att det är en modell som kan vara något klumpig i trappor, även om vi ansåg att inte detta var ett problem. Och just djurhår kan ta lite längre tid på mattor men den löser även det om man kör över mattan ett par gånger. 

Slutsats Electrolux EUO9GREEN Ultra One

Vi har valt den till vår testvinnare då det är en väldigt allround dammsugare där du får mycket för pengarna. Självklart finns bättre modeller på marknaden men inte till detta priset. Vi gillade även skarpt miljötänket med både att den är gjord av återvunna material till stor del samt att den går att återvinna igen när den inte längre går att använda.  

Fördelar 

 • Tyst modell 
 • Bra energiklassning
 • Hållbar
 • Miljötänk
 • Funkar bra på många olika ytor

Nackdelar 

 • Vissa tycker den är krånglig att dammsuga trappor med
 • Inte optimal för djurhår på mattor

Specifikationer för Electrolux EUO9GREEN

 • Höjd:25,5 cm
 • Bredd:30,7 cm
 • Längd:50,2 cm
 • Vikt:5,8 kg
 • Energiklass:A
 • Partikelutsläppsklass (filtrering):A
 • Dammupptagning på hårt golv:A
 • Dammupptagning på mattor:A
 • Årlig energiförbrukning:26,8 kWh
 • Motoreffekt: 850 watt
 • Ljudnivå:65 dB
 • Räckvidd:12 meter
 • Påsstorlek:5 liter 

Electrolux ESP72DB Silent Performer – Bästa lågprismodell från Electrolux

Det är inte bara vi som är imponerade över Electrolux ESP72DP Silent Performer och hur mycket dammsugare man får för runt 1000kr. Våra branschkollegor på Råd & Rön, det danska konsumentrådet Tænk och brittiska Toptenreviews.com är imponerade av dnna modellen och får på alla tre sajterna högt betyg. 

När det kommer till klassificering så hamnar ESP72DP i klass A när det gäller att få bort damm på hårda golv och i klass B när det gäller mattor. Det betyder att den göra båda sakerna bra men hårda golv lite bättre. Man får även ha i åtanke att det är svårare att få mattor helt dammfria är hård golv.

 Electrolux ESP72DP Silent Performer funktioner

 

Ljudnivå

Som namnet Silent Performer indikerar så är det en modell som ger ifrån sig väldigt lite ljud för att inte störa användaren eller andra personer som vistas runt om i hemmet. Vissa kunder har i recensioner att de till och med har kunnat använda den när sitt barn gått och lagt sig utan att de vaknar av ljudet.  

En dammsugare för stora hem

Självklar ska man köpa en dammsugare som passar till ytan man har att städa. Denna modellen passar perfekt om du har stora ytor du vill städa då den har en 12 meter lång slang så du slipper byta kontakt speciellt ofta. 

Bra energiklass

Electrolux ESP72DP Silent Performer har en bra och låg energiklass. Det betyder att den är en strömsnål variant vilket gör att den inte kommer påverka din elräkning lika mycket samt att det är bra för miljön med minskad påverkan från strömförbrukning när du dammsuger. Den har energiklass A. 

Bra rengöringseffekt

Som vi nämnde innan så funkar modellen väldigt bra hård golv men även bra på mattor. Ännu bättre blir det med kombimunstycket DustMagnet Silent som kommer med denna dammsugaren. Det gör att du kan ändra munstycket efter underlag och få ännu mer versatilitet i din dammsugning så den funkar bra på alla underlag. Toptenreviews.com tycker väldigt bra om Electrolux ESP72DP Silent Performer, och de skriver att den här dammsugaren är ett bra alternativ för många familjer.

Praktisk 

Modellen kommer med automatisk sladdupprullning vilket underlättar när du dammsugit färdigt och det är dags att plocka undan den. Tryck på knappen så drar dammsugaren snabbt själv in sladden. Electrolux ESP72DP Silent Performer har även en indikator på toppen som visar när dammsugarpåsen är full och det är dags att tömma så du själv slipper titta efter. Påsen är på 3,5 liter vilket är ganska stort så den inte behöver bytas speciellt ofta. 

Inga skador varken på dig eller ditt hem 

Det är tydligt när man kör denna modellen att Electrolux tänkt till och fokuserat på säker och enkel användning när man designade denna dammsugaren. Detta för att vara säker på att varken personen som använder dammsugaren eller hemmet man faktiskt städar ska bli skadat. 

Man har löst de problemen genom vad man kallar 360motion teknik. Det gör att hjulen kan rotera helt runt så den enkelt svänger runt hörnor, möbler och annat som kan finnas i ditt hem. Detta har man kombinerat med en mjuk stötfångare för att det inte ska bli några märken i inredning om man råkar köra in i dem. Även hjulen är designade i gummi för att inte riskera märken på golvet. 

För personer med ryggproblem så har man ett teleskoprör på Silent Performer för att du ska kunna ställa in den så den passar efter hur lång du är så du slipper gå runt böja dig mer än nödvändigt när du städar. Du justerar enkelt längden genom ett klicksystem på teleskopröret. 

Justerbar sugstyrka

Som de allra flesta dammsugare idag så kan du justera sugstyrkan efter vilket underlag du ska städa på för stunden för att få optimala resultat. Du ändrar styrkan med ett enkelt knapptryck på dammsugaren. 

Hygienfilter

Självklart kommer Electrolux ESP72DP Silent Performer med ett hygienfilter som stoppar damm partiklarna från att smita igenom dammsugaren och ut i luften igen. Denna typen av filter är väldigt bra dels för att få helt rent men även för folk med allergier som kan bli irriterade när de dammsuger. 

Slutsats

Men denna modellen får du en ganska standard dammsugare med en del premiumfunktioner till extremt bra pris. Den är ett bra alternativ om du har en begränsad budget men har stora ytor att dammsuga och om ljudnivå är en viktig del. 

Specifikationer för Electrolux ESP72DP Silent Performer– mått

 •  Höjd:23,8 cm
 •  Bredd:29,3 cm
 •  Längd:44,1 cm
 •  Vikt:4,47 kg 
 •  Energiklass: A
 •  Partikelutsläppsklass (filtrering): A
 •  Dammupptagning på hårt golv: A
 •  Dammupptagning på mattor: B
 •  Årlig energiförbrukning: 21,4 kWh
 •  Motoreffekt: 650 watt
 •  Ljudnivå:70 dB
 •  Räckvidd:12 meter
 •  Påsstorlek:3,5 liter

Electrolux Pure F9 – Sladdlös dammsugare för djurägare

Vi älskar alla våra djur, men ofta är det inte lika kul när de släpar in smuts, skräp eller fäller från sin päls. Men frukta inte, Electrolux Pure F9 är här för att lösa problemet! Med upp till hela 60 minuters trådlös städtid och automatiska +/- handkontrollen blir det enkelt att göra ditt hem fläckfritt. 

Allergi + filtret kombinerat med ett 5 setgs cyklon-filter teknologi fångar upp damm, djurhår och renar luften på 98,6% av alla mikropartiklar när den går genom dammsugaren. Det innebär en mindre mängd skadliga partiklar i luften som florerar i ditt hem. 

 Vi gillar hur bra Electrolux Pure F9 presterar på olika underlag men även hur bra den kommer åt både under låga möbler och i höga hörn i taket. Den löser detta genom något som Electrolux kallar FlexLift. Precis som Bosch Series 8 så kan denna modellen justera kraften själv efter vilket underlag du städar på för stunden och anpassa sig för bästa resultat. Tack vare LEd-lampan i munstycket missar du inte en fläck när du städar och blir du avbruten under din städning kan du bara låta den stå kvar på stället då den har en självstående design.

För dig som djurägare får du med ett munstycke som är speciellt designat för att städa upp djurhår från de lite svårare underlagen så som möbler, madrasser och trappor. 

Slutsats

Som alla produkter från Electrolux så är Pure F9 av hög kvalitet. Vi rekommenderar den för djurägare där vi tycker att den är bäst i test när det gäller att städa djurhår, när det kommer till resten är det en bra sladdlös dammsugare men vi tycker att det finns bättre alternativ på vår topplista om man inte har djur.

Fler sladdlösa dammsugare kan du se här!  

Electrolux Pure F9 Specifikation

 • Påslös
 • 36v Lithium-ion batteri
 • Upp till 60 min körtid, 17 min på högsta kraft inställningen
 • 6h laddtid

 Robotdammsugare som bäst kommer åt svåråtkomliga ytor, skaftdammsugare som är något av en dröm att använda och en testvinnande dammsugare – det är de senaste utmärkelserna som Electrolux Homes produkter har fått. Flera av Electrolux dammsugare placerar sig i toppen när det kommer till kvalitet och effektivitet. Här samlar vi de dammsugare som rankas bäst i test.

Electrolux PureD9 – PD91-Green

Electrolux PureD9 kommer med en effekt på 350 watt, stark sugkraft och en ganska låg ljudnivå. Så det bör inte vara någon förvåning över att den finns med på vår lista över de bästa dammsugarna på marknaden. Ljudnivån ligger på låga 67 dB och kan jämföras med en normal konversation som brukar hamna runt 60 dB.

Funktioner Electrolux PureD9

Denna lite större modell använder dammsugarpåsar och kapaciteten är hela 5L innan den blir full. Kombinera det med en sladdlängd på 12m så har du här en dammsugare som passa väldigt fint till lite större hem som behöver städning. 

Modellen har även teleskoprör så den är justerbar efter både dig, var och hur du tänkt städa för stunden. Den är väldigt smidig att justera. 

Electrolux har satt ett system som de kallas FlowMotion på PureD9 vilket hjälper till att få dammsugaren att glida fram smidigt över över golvet när du dammsuger. Den löser detta genom att känna av underlaget och minimera friktionen. Det är inte bara städ munstycket som glider enkelt utan resten av dammsugaren med då den har stora hjul med mjuka däck som tar bort risken för repor på golvet när du kört runt den i ditt hem

Likt andra Electrolux modeller så är det en bra modell om man har allergier. Denna har fått PureAir systemet som gör att det inte smiter igenom något damm genom dammsugaren som kommer ut i luften vid den som städar. Dessutom stänger dammsugarpåsen sig själv när den blivit full av samma anledning. Om du vill byta ut den innan detta sker så kan du enkelt hålla koll på indikatorn på toppen av dammsugaren som visar när det börjar bli dags att byta dammsugarpåsen. 

Det enda vi hittade där denna modell inte presterade riktigt så bra som vi hoppats var på mattor där den inte var helt optimal och fick inte med sig allt smuts vid första körningen. Den är klass c när det gäller att städa mattor. 

Slutsats

Electrolux PureD9 Green är en väldigt bra dammsugare som presterar bra eller okej på allt vi ställer den inför. Den passar superfint till lite större hem med sin stora dammbehållare och långa strömsladd som resulterar i stor städyta utan att byta kontakt. Som bonus är det även ett miljömedvetet val där du får en produkt som till stor del är gjord av återvunnet material, den går att återvinna till 90% och till och med kartongen är designad med miljön i tankarna. Däremot är det en lite dyrare modell men vi rekommenderar den om du har pengarna att lägga. Enda gången vi skulle avråda från denna modellen är om du har väldigt mycket mattor hemma, för det är modellens svaghet.  

Energiförbrukning

 • Energiklass: klass A+++(endast 10% av alla dammsugare har denna rating)
 • Energiförbrukning: 350 watt
 • Rengöringsförmåga matta: klass C
 • Rengöringsförmåga hårt golv: klass A
 • Dammsugare systemets täthet: klass A
 • Filter: PureAdvantage D11
 • Ljudnivå: 67 dB (snittet för dammsugare är 74 dB)
 • Påsstorlek: 5,0 L 
 • Aktionsradie: 12m
 • Sugkontroll: Ja
 • Teleskoprör: Ja
 • Vikt: 9,3 kg

Electrolux Pure i9.2 – Electrolux Självgående dammsugare

Självgående dammsugare har blivit populära och finns nu i väldigt många hem. Fördelarna med att ha en är stora. Ställer man in den så den kör när man själv inte är hemma störs man inte av den och har dammfria golv hela tiden. Men det ska sägas att man ändå behöver ha en vanlig dammsugare för att städa på ställen där en självgående dammsugare inte kommer åt, så som under låga möbler och på uppe på hyllor. Pure i9,2 är Electrolux tappningen av en robotdammsugare och den levererar verkligen. Pure i9 lanserade 2017 och 9,2 är den uppdaterade modellen med Electrolux senaste teknik.

Uppdaterad med ny teknik

Som namnet indikerar så är detta den tredje modellen i Pure i9 serien. På utsidan har man inte gjort så mycket utan man har lagt krutet på att uppdatera de viktiga funktionerna som gör att den städar bra. Och varför ändra på en smart design? Electrolux Pure i9,2 sticker ut då den är triangelformad, detta är för att den enklare ska kunna städa inne hörnorna i ditt hem där många andra modeller har svårt att komma till. Dessutom har den en borste som påtar in damm och smuts mot mitten av dammsugaren där själva sugfunktionen sitter. 

På ovansidan av robotdammsugaren så finns en touchskärm med fyra knappar där du kan starta eller pause Pure i9, be den köra till laddningsstationen, få den att punktrengöra eller ställa in hur stark effekt du vill den ska köra med. Men för de flesta kommer funktionerna på själva dammsugaren till användning för istället kan man koppla upp den till sin telefon och styra den med en app Electrolux utvecklat. 

Uppdaterad mjukvara

Modellen har fått ett mer kraftfullt batteri, en ny borstvals och städar bättre på både golv och mattor. Men den största förbättringen är i mjukvaran där användarvänligheten har varit i fokus och det märks då vi tycker att den är extremt enkel att använda och förstå. Man har även uppdaterat i9,2s kartläggnings funktion där den nu mappar av ditt hem när den städar så att den därmed lär sig hur den ska köra mer effektivt. Man har även möjligheten att att dela upp rum och olika zoner i ditt hem och ge dem olika mycket städning. Till exempel kan man ställa in den att städa hallen oftare för att det blir mer smuts där, eller specifika rum där man tycker det är extra viktigt. Man kan även ställa in hur mycket kraft den ska ha på olika platser i hemmet beroende på vilken typ av damm och smuts som samlas där.

Slutsats Electrolux Pure i9,2

Som med alla Electrolux produkter så är Pure i9,2 av hög kvalitet och levererar på det den ska göra. Robotdammsugare är dyrare än vanliga dammsugare men vi tycker att denna modellen är prisvärd för man får väldigt mycket dammsugare för pengarna. Men man ska ha i åtanke att man ändå kommer att behöva städa själv på ställen där den inte kommer åt, men det gör att du inte behöver dammsuga lika ofta eller mycket när du väl gör det. 

Fördelar

 • Städar väldigt bra
 • Klara hörnor bättre än många konkurrenter
 • Väldigt enkel användning
 • Möjlig att styra genom app
 • Städzoner

Nackdelar

 • Robotdammsugare är ett dyrare alternativ

Specifikationer

 • Körtid: 120 min
 • Laddtid: 90 min
 • Dammbehållare: 0,7l
 • Vikt: 3,56kg
 • Mått: 315 mm x 85 mm

Här hittar du en lista med robotdammsugare – bäst i test.

Om företaget Electrolux

Om du går in i ett Svenskt hem kommer du troligen att stöta på någon Electrolux produkt då de tillverkar vitvaror av alla som är väldigt populära. De är en är världens största tillverkare av den typen av produkter. 

Vanliga frågor om Electrolux Dammsugare

Vilken är den bästa Electrolux dammsugaren? 

Vi tycker att som allround och med extremt högt värde för pengarna man betalar så är det Electrolux EUO9GREEN UltraOne. Men som med alla produkter är det inte säkert att det gäller för alla utan man måste hitta en produkt som passar till ditt hem. Det är därför vi listat flera olika typer av modeller i olika tappningar, typer och prisklasser. Det du kan vara helt säker på är att om du köper en från denna listan så får du en dammsugare av högsta kvalitet. 

Hur länge håller en Electrolux dammsugare? 

Självklart spelar hur mycket man använder den in och hur stora ytor man städar en stor roll. Men vi räknar med att en dammsugare som man sköter om ska hålla en bra bit över 10 år. Klicka här för att se hur du sköter om en dammsugare på bästa sätt. 

Kan man byta batteri på en Electrolux handdammsugare? 

Ja, om batteriet blir dåligt på din Electrolux handdammsugare så finns det nya batterier att köpa så du slipper byta hela dammsugaren. Och just batterierna är inte helt ovanligt att de blir sämre efter några års användning. 


Hur testet är genomfört

Vi hade redan testat en hel del av Electrolux sortiment när denna artikeln skrevs. De modeller vi inte hade testat innan valde vi ut genom att kolla betyg på lite olika sajter. Därefter så testade vi den som vanligt enligt vår testprocess:

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Sedan valde vi ut de modeller som vi tyckte var bäst och lade in dem i denna artikeln.