Sladdlös Dammsugare – Bäst i Test 

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Sladdlösa dammsugare, även kända som skaftdammsugare gör dig fri från jobbiga och störande sladdar som ofta är i vägen när man städar. De är lättvikt, ergonomiska för ryggen och drivs av batterier som du laddar upp när du använt färdigt dammsugaren. Det innebär även att du slipper byta kontakt hela tiden när du dammsuger dig runt ditt hem.

Funktionerna varierar ganska kraftigt mellan olika sladdlösa dammsugare, vissa är väldigt kraftfulla och används som ett substitut till en vanlig dammsugare medans andra är mer designade som ett komplement till din vanliga dammsugare. 

Vilken sladdlös dammsugare är bäst? 

På dammsugarebästitest.se har vi testat de flesta modeller som finns på marknaden idag och kommit fram till 10 modeller som vi tycker är de bästa för olika typer av ändamål och krav man kan ha. Nedan har vi listat dem! 

Dyson V11 Absolute – Sladdlös dammsugare bäst i test

Dysons skaftdammsugare i sin senaste upplaga imponerar verkligen inom allt vi har testat den på. Men man får betala för premium och detta är den dyraste dammsugaren i testet och riktar in sig på hem där man är villig att lägga mycket pengar på sin dammsugare.   

Det märks att Dyson har velat visa konkurrenterna var skåpet ska stå när de designat V11 Absolute då man både satsat på en väldigt fräck design utan att minska på städ egenskaperna. 

Fräck Design

Vi har under detta testet gått igenom många produkter från Dyson och de satsar verkligen hårt på designen vilket vi tycker är kul då dammsugare ofta ser ganska tråkiga ut. Självklart är Cyclone V11 inget undantag. Produktfamiljen med skaftdammsugare lanserades redan 2015 med en modell som hette V6, och efter det har ingenting varit som innan. Med den modellen kom en ny konstruktion att bli standard för Dysons skaftdammsugare och det är att motorn sitter högt upp på skaftet och handtaget har ett pistolgrepp.

V11 har utrustats med en display som är positionerad på huvudenheten så man lätt kan se den. På den kan du se hur mycket laddning som är kvar samt snabbt se när du med knappen ändrar effekten. Dessutom så har Dyson konstruerat V11 så den själv räknar ut hur mycket batteri som är kvar beroende på hur du vanligtvis använder dammsugare. Den gör det genom 3 mikroprocessorer som är placerade i städ munstycket som hela tiden registrerar hur du använder dammsugaren varje gång och räknar ut hur mycket körtid som finns kvar baserat på tidigare användning. Skärmen visar även när du behöver byta eller rengöra filtret. 

Jämfört med sin föregångare som är motorn 20% mer kraftfull och har en förmåga på hela 125,000 rpm. Med en smart lösning med tre spridare så får du mer kraft utan högre ljudnivå. 

Då detta verkligen är en premium dammsugare så får du med flera olika tillbehör för att underlätta din städning. Har du även High Tourque-munstycket påkopplat så ställer dammsugaren in sugkraften själv efter vilket underlag du städar på och hur smutsigt det är.  

Skönt grepp och smidig tömning av dammbehållaren

Dammbehållaren är likt sin föregångare konstruerad upprätt i samma vinkel som röret och på toppen av dammsugaren för att tömning ska bli så enkelt som möjligt för dig som användare. Det har även gjort susen för balansen i dammsugaren som känns väldigt stabil när man kör med den. Även greppet bidrar till stabiliteten och vi tycker att pistolgreppet är helt kanon både för stabilitet och komfort.   

Munstycken

Hela sju olika munstycken ingår och de är designade för olika användningsområden, men det ställer även lite mer krav på dig som användare att ha rätt munstycke till rätt situation. Men du byter snabbt och enkelt mellan de olika munstyckena när du behöver. Den enda situationen där vi inte tycker v11 är optimal är i väldigt små utrymmen där den ibland har svårt att komma åt oavsett munstycke.

Flera olika lägen

Sugkraften är som vi nämnt ovan väldigt stark vid max kraft i Boost-läget, men då kan man inte köra speciellt länge utan får nöja sig med strax över 5 minuter. Men det är väldigt få platser som är så smutsiga att behöver utnyttja det. Mellanläget eller Auto-läget som det kallas räcker nästan alltid och då kan du köra hela 30 minuter. Om du ska städa något som inte är speciellt smutsigt men ändå vill köra över det med din dammsugare kan du köra eco-läget och då kan du hålla på i runt 1 timme innan batteriet tar slut. När du har slut på ström tar det 4,5 timmar från tomt till full laddning igen. 

Slutsats

Vi tycker Dyson V11 är en super dammsugare vars enda svaghet är väldigt trånga utrymmen. Men för en riktigt premium dammsugare får man betala ett premiumpris och det är ingen billig modell. Men vill man ha en av de bästa modellerna på marknaden så rekommenderar vi V11 då den suger väldigt bra, man får med många olika tillbehör, den är smidig att använda och ser dessutom väldigt fräck ut med sin futuristiska design. 

Fördelar:

 • Stark sugförmåga
 • Fräck design
 • Många olika tillbehör
 • Hanterar alla underlag bra
 • Skönt grepp
 • Bra körtid

Nackdelar

 • Inte optimal för trånga utrymmen
 • Dyraste modellen i denna artikeln

Specifkationer

 • Tillverkare: Dyson
 • Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
 • Batteritid: 60 minuter
 • Laddningstid: 4,5 timmar
 • Kapacitet behållare: 0,76 liter
 • Filter: Hepa
 • Antal hastigheter: Tre
 • Max sugeffekt: 185 AW
 • Ljudnivå: 85 DBA
 • Vikt: 3,05 kilo
 • Övrigt: Totalt 7 munstycken, laddningsstation

Dyson V8 – Runner up sladdlös dammsugare bäst i test

Dyson V8 Absolute är populär av flera skäl. Bland annat har den fått högsta betyg i väldigt många tester, bland annat från T3.com, Theguardian.com, Expertreviews.co.uk och Trustedreviews.com. Priset är även betydlig lägre än V11 så det är inte konstigt att den blivit omåttligt populär! 

Dyson V8 Absolute Batteritid

V8 har en en kraftfull motor som städar extremt bra för att vara en skaftdammsugare utan påse och sladd. Trots det är batteritiden hela 40 minuter vid normal sugkraft så om du inte har en väldigt stor bostad så hinner med stor marginal städa hela. 

Körfunktionen är även smart designad för att batteriet ska hålla längre, Dyson har löst det genom att man håller in knappen när man ska dammsuga och när man släpper så slutar maskinen gå vilket gör att du bara gör av med ström när du faktiskt dammsuger. Innan vi testade Dyson V8 tänkte vi att det skulle vara jobbigt, men vi ändrade oss väldigt snabbt efter bara en kort stunds användande då allt kändes mer effektivt. 

Många medföljande munstycken

Köper man en premiumdammsugare så får man självklart med flera munstycken som är designade för att hantera olika ytor. Du får med en Soft Roller som är för hårda golv, Direct Drive som är designad för mattor, Mini Motorised munstycke för möbler och trappor och en Combination Tool munstycke som är gjort för att fång upp det allra finaste av dammpartiklar. 

Tack vare sitt smidiga utförande och låga vikt på 2,61kg så får man verkligen användning för alla munstycken då det är lätt att komma åt både i hörn på golvet och högt upp så som på hyllor och möbler. 

Smart design

Dyson V8 är vad man kallar för 2-i-1 dammsugare då du kan ta av röret och vips så har du en handdammsugare som kommer åt inne i bokhyllor i samma produkt. Självklart har modellen HEPA-filter för att stoppa allergener från att ta sig genom dammsugaren, men den har även ett förfilter som gör att luften renas ännu bättre. Det filtret är tvättbart. 

Trots att motorn är kraftig så är modellen väldigt tyst när man använder den, vissa andra som testat modellen tycker att man knappt hör den. Riktigt så lågt tycker inte vi det är men sett till hur bra den städar så tycker vi den är bäst i klassen. 

Dammbehållaren rymmer 0,54L och när behållaren är full så tömmer du den väldigt smidigt. Detta var en av sakerna vi tyckte var väldigt bra med V8 då påslösa dammsugare ofta kan vara lite svåra att tömma utan att det ryker upp damm i luften. 

Slutsats Dyson V8 Absolute

Vill man ha det absolut bästa så tycker vi fortfarande att V11 är den bästa modellen, men sett till vad man får för pengarna så är V8 klockren. Den testar nästa lika bra som V11 på det mesta men är betydligt billigare. 

Fördelar

 • Batteritid upp till 40 minuter
 • Låg vikt och smidig att använda
 • Två-i-en produkt så du snabbt kan göra om den till han handdammsugare
 • Flera medföljande munstycken för olika underlag
 • Två filter varav det ena HEPA

Nackdelar

Ärligt talat så hittar vi inga direkta nackdelar med V8 om det är en skaftdammsugare man är ute efter. Det är fortfarande ingen billig dammsugare men sett till vad man får tycker vi ändå att det är bra värde för pengarna. 

Miele TriFLex HX1 – Bäst batteritid sladdlös dammsugare

I dammsugarbraschen är Miele Triflex HX1 stora nyheter. Det är företagets första sladdlösa dammsugare och den är smart designad så den kan användas i tre olika konfigurationer. Som upprätt dammsugare, som skaftdammsugare och som en handhållen dammsugare. Den presterade bra i alla tester vi ställde den inför i alla dammsugarens utförande. Det enda stället den inte var perfekt var på tjocka mattor.  

Vi gillade skarpt att modellen har lampor på borsthuvudet och hur enkelt man tömmer den utan att spilla ut dammet man precis städat upp. På max sugkraft kan man köra den i 17 minuter vilket kanske låter lite, men det är länge för en sladdlös dammsugare inställd på max kraft! Det enda vi hört att vissa tycker är negativt är vissa upplever den som lite tyngre än några av sina konkurrenter men det var inget vi tyckte var ett problem. 

Specifikationer

 • Påslös
 • 0,5L dammbehållare
 • Vikt på 3,64kg
 • Körtid på upp till 60 minuter, 17 min på max styrka
 • Laddtid på 4 h 
 • Flera inställningen på sugkraft
 • Medföljande tillbehör: Rotor borste med lampor, damm borste, spaltmunstycke och ett munstycke för klädsel.

Samsung Jet 90 Pro – Bäst verktyg till Sladdlös Dammsugare

Denna modellen är i den lite dyrare premium kategorin, men det är även en sladdlös dammsugare där man får mycket tillbehör som man faktiskt har nytta av. Speciellt om man städar på många oilka underlag. Det ingår en våt-borste för att kunna moppa golv med återanvändningsbara våt-kuddar och engångs kuddar, ett spaltmunstycke som förlänger den, ett mini motoriserat munstycke och flexibelt munstycke.

På nedsidan så står den inte upp av sig själv vilket kan vara jobbigt om man ska flytta någon medans man städar. Men den är väldigt versatil med alla olika munstycken som ger dig möjlighet att städa alla typer av underlag på ett väldigt bra sätt. Vi tyckte att den presterade bra på alla typer av underlag. Så om du är villig att slanta upp lite mer för en premium sladdlös dammsugare så kan Samsung Jet 90 Pro vara för dig! 

Specifikationer

 • Påslös
 • 0,5l dammbehållare
 • Vikt på 2,8kg
 • Körtid på upp till 60 minuter
 • Laddtid på 3,5h 
 • Flera inställningar på styrka

Bosch Series 8 Unlimited

Vi har testat väldigt många sladdlösa dammsugare för att komma fram till denna listan och vi tycker absolut att Bosch Series 8 Unlimited kvalar in som en av de bästa  på marknaden tack vare kraftfull sugförmåga, mycket tillbehör, enkel användning och led-belysning i munstycket som vi verkligen gillar som funktion.   

Motor av högsta kvalitet

Bosch har fokuserat på att göra en modell som verkligen har en motor som lever upp till kundens förväntningar. Dels så är den kraftig och snurrar hela 86000 rpm men de har även haft fokus på kvalitet och lämnar hela 10 års garanti på dammsugarens motor. Batteriet är välanpassat till motorn och trots att den är kraftfull så dammsuger du ett helt hem i normal svensk storlek innan batteriet är slut. Enda gången det kan bli problem är om du har väldigt mycket mattor som du ska dammsuga för du behövs mer kraft och batteritiden blir kortare. Skulle batteriet tar slut så får du med ett extra batteri till Bosch Series 8 så de lätt kan byta och fortsätta städa. Trots bra kraft så är dammsugaren ganska tyst och jämfört med en vanlig dammsugare än den klart tystare än de flesta modeller. 

Precis som andra sladdlösa dammsugare så är Bosch Series 8 påslös och har istället en behållare som fångar upp dammet som du sedan tömmer. Dammbehållaren är genomskinlig så du ser när det är dags att tömma. Dammsugaren fångar upp 99,9 % av alla dammpartiklar den suger i sig.

En smart dammsugare

Modellen har smarta sensorer som känner av vilken typ av underlag du städar på och ställer själv in vilken styrka den ska ha på sugkraften. Så om du går från ett hårt golv till en mjuk matta så ökar series 8 själv varvtalet så du får med allt även på mattan. Självklart kan man själv justera styrkan om man vill, men vi tyckte att funktionen funkade väldigt bra när dammsugaren själv skötte det.

På nedsidan

Den första punkten är något som vi själva inte tyckte var ett problem men sett till vad kunder generellt tycker så är det värt att nämna att dammsugaren vägen 3,3kg vilket är ganska mycket så vissa personer kommer tycka att den är jobbig att köra med under längre stunder. Vikter kommer såklart från att man biffat upp motorn och batteriet, så det är alltid en avvägning när man letar efter en sladdlös dammsugare. 

Den andra punkten är snabbladdaren som låter ganska mycket på grund av sina inbyggda fläktar. Det är inget problem med ljud om du laddar den med den vanliga laddaren, den låter inte. Men snabbladdaren låter ganska mycket och vi störde oss på det ljudet. 

Slutsats

Vi gillar verkligen Bosch Series 8 Pro och tycker att det är en sladdlös dammsugare som funkar väldigt bra till allt. Men man ska ha i åtanke att man får lite mer vikt om man väljer den på grund av sin lite större och starkare motor och batteri setup. 

Specifikationer

 • Lithium-ion Batteri
 • Batteritid på upp till 45 minuter
 • Laddtid på runt 1h
 • 0,4l dammbehållare
 • Tvättbart mikrofiber filter
 • Två olika kraftlägen och ett automatiskt läge
 • Vikt på 3,3kg
 • 7 st munstycken som ingår 

Electrolux Pure F9 – Sladdlös dammsugare för djurägare

Vi älskar alla våra djur, men ofta är det inte lika kul när de släpar in smuts, skräp eller fäller från sin päls. Men frukta inte, Electrolux Pure F9 är här för att lösa problemet! Med upp till hela 60 minuters trådlös städtid och automatiska +/- handkontrollen blir det enkelt att göra ditt hem fläckfritt. 

Allergi + filtret kombinerat med ett 5 setgs cyklon-filter teknologi fångar upp damm, djurhår och renar luften på 98,6% av alla mikropartiklar när den går genom dammsugaren. Det innebär en mindre mängd skadliga partiklar i luften som florerar i ditt hem. 

 Vi gillar hur bra Electrolux Pure F9 presterar på olika underlag men även hur bra den kommer åt både under låga möbler och i höga hörn i taket. Den löser detta genom något som Electrolux kallar FlexLift. Precis som Bosch Series 8 så kan denna modellen justera kraften själv efter vilket underlag du städar på för stunden och anpassa sig för bästa resultat. Tack vare LEd-lampan i munstycket missar du inte en fläck när du städar och blir du avbruten under din städning kan du bara låta den stå kvar på stället då den har en självstående design.

För dig som djurägare får du med ett munstycke som är speciellt designat för att städa upp djurhår från de lite svårare underlagen så som möbler, madrasser och trappor. 

Slutsats

Som alla produkter från Electrolux så är Pure F9 av hög kvalitet. Vi rekommenderar den för djurägare där vi tycker att den är bäst i test när det gäller att städa djurhår, när det kommer till resten är det en bra sladdlös dammsugare men vi tycker att det finns bättre alternativ på vår topplista om man inte har djur. 

Electrolux Pure F9 Specifikation

 • Påslös
 • 36v Lithium-ion batteri
 • Upp till 60 min körtid, 17 min på högsta kraft inställningen
 • 6h laddtid

Xiaomi Roidmi F8 Sladdlös Dammsugare – Mycket Sladdlös Dammsugare För Pengarna

Xiaomi Roidmi F8 kan för många se ut och kännas väldigt lik vissa billigare Dyson modeller. Men luras inte då Roidmi F8 är designad annorlunda i detaljerna som gör den Något annorlunda att använda. Bland annat väger den mindre, laddar snabbare och kan använda längre utan att laddas igen jämfört med andra modeller i samma prisklass. 

Det märks att målet med Roidmi F8 var att försöka göra städning roligare. Det märks genom att man gjort modellen anpassningsbar efter användaren. Handtaget kommer med två knappar så du själv kan välja hur du ska hålla den, du får två olika inställningar, regular som ger dig 55 minuters kabelfri städning och max där där sugförmågan ökas markant men då kan du bara köra den i 10 minuter vid sladdlös användning. Om du inte vet hur länge du varit igång så finns det en indikator på toppen av dammsugaren som visar när det är dags att ladda den igen. Att ladda den fullt tar ungefär 2,5h. 

Om du har tänkt att använda den på platser där det är väldigt mycket smuts och damm kanske denna modellen inte är rätt för dig då den har ganska liten behållare för det du suger upp, så du kommer i så fall att behöva tömma den ganska ofta.  

Det enda vi kan hitta som talar emot denna modellen mot andra i samm prisklass är att den inte var riktigt så smidig runt och under möbler och hörnor. 

Slutsats Xiaomi Roidmi F8

Vi tycker att Xiaomi är ett bra val bland Sladdlösa Dammsugare i denna prisklassen. Så om man inte vill köpa en premium modell för betydligt mer så är detta ett superalternativ. 

Roborock H7 – En lätt sladdlös dammsugare

Du känner kanske igen namnet Roborock och det är inte så konstigt då de har producerat fram flera helt fantastiska robotdammsugare men har på senare år även gett sig in bland de sladdlösa. H7 är uppföljaren till H6 som fick utmärkelser för sin batteri design och genomtänkta tillbehör, så den har stora skor att fylla. H7 är uppgraderad med förbättrad sugförmåga, batteritid och introduktionen av magnetiska tillbehör för enkel förvaring. 

Det som får Roborock H7 att stick ut i mängden bland alla sladdlösa dammsugare är att man har möjligheten att använda dammsugarpåsar i den om man vill, och känner man inte för det så funkar dammbehållaren även som andra sladdlösa modeller. Det som är bra med möjligheten till påse är framförallt om man är dammallergiker som får problem när man tömmer dammbehållaren, eller är allmänt känslig när man städar för påsen gör att luften renas bättre när den går genom dammsugaren. 

Vem är Roborock H7 för? 

Vi tycker att den är rimligt prissatt sett till vad man får för pengarna, men den sticker även ut för att den väger väldigt lite och är den lättaste modellen som hamnar på vår lista över de bästa sladdlösa dammsugarna. Att den är lätt gör att den passar väldigt bra till barnfamiljer där barnen dammsuger hemma, men även till äldre som kanske inte orkar med de tyngre modellerna som hamnat på listan. Modellen har dock barnlås. Vi tycker även att modellen presterar bra när det gäller djurhår vilket passar bra i hem med pälsdjur som fäller. 

Filter

H7 har ett filter system så är i hela 5 lager, varav ett filter är av typen HEPA. Det innebär att även denna funktion gör modellen väldigt bra för allergiker då modellen fångar upp 99,99% av alla dammpartiklar ner till 0,3 mikroner i storlek. 

Vad vi inte gillade

Det vi inte gillade med H7 var dammbehållaren. Den var onödigt krånglig att tömma och det var lätt att man spiller ut damm som samlats upp när man faktiskt tömmer den. Nu är det inte något problem om man kör med påse vilket vi rekommenderar med denna modellen. 

Slutsats Roborock H7

Om man har allergier, husdjur eller barn som städar i hemmet tycker vi att detta är en kanonmodell. Den lätta vikten gör den enkel att använda för alla. Om man inte vill använda dammsugarpåsar så rekommenderar vi att man väljer en annan modell då vi tycker det finns bättre alternativ för ungefär samma pris. Man ska även ha i åtanke att dammbehållare är små på sladdlösa dammsugare så det gäller även för dammsugarpåsarna som därav måste bytas betydligt oftare än på en vanlig dammsugare. 

Philips SpeedPro Max Aqua 8000 – Sladdlös dammsugare med inbyggd mopp

Ingen lista med de bästa dammsugarna är komplett utan en modell från Philips! De är kända världen över för att göra produkter av högsta kvalitet och SpeedPro Max Aqua 8000 är inget undantag. Men denna modellen har byggt vidare på den förgående modellen och fortsatt utveckla våtmoppningen av golvet. Och det är just denna funktionen som vi tycker sticker ut med Philips Sladdlösa Dammsugare. Du kan både dammsuga stora ytor tack vare sin långa batteritid och moppa golvet med den inbyggda mopp funktionen. 

Philips Speedpro Aqua Plus kommer åt på svåra ställen

Ett problem som ofta kommer upp när man dammsuger är att vissa delar av ytan man vill städa är svåra att komma åt. Philips har funderat över detta och designat SpeedPro med en högt placerad huvudenhet, ett vinklat grepp som gör att man kommer åt på de flesta ställen. Om du har testat föregångaren känner du igen dig med den nya i handen. 

Förbättrad Moppning

Egentligen tycker vi att det som är nytt med denna modell är just att man förbättrat mopp funktionen som redan var ganska bra. Som du säkert förstått så kan man använda vatten och rengöringsmedel med SpeedPro. 

Det man har gjort för att förbättra moppningen är att ändra på munstycket som blivit större och har förmåga att suga upp smuts på båda sidor av moppen. Det betyder att oavsett vilket håll du för munstycket åt så dammsuger den ytan du städar innan den moppar. Vi tycker att det fungerar kanon och är imponerade över resultatet! Till skillnad från den föregående modellen portioneras vattnet ut automatiskt medan på den gamla behövde du själv pumpa ut det med en knapp. 

Om du ska städa över något som inte ska moppas så byter du snabbt och enkelt ut munstycket så att moppfunktionen försvinner. 

Slutsats Philips SpeedPro Max Aqua

Det finns fler konkurrenter som har försökt ge sig på att ha en moppfunktion inkluderad i sin sladdlösa dammsugare, men ingen gör det lika bra som Philips. Om du är på jakt efter en modell där du kan moppa så är detta modellen för dig! Om du inte behöver den funktionen hade vi kollat på andra alternativ i listan då vi tycker man kan få en mer prisvärd modell som gör det andra lite bättre för pengarna i så fall. 

Specifikation

 • Lithium-ion batteri på 25v
 • Batteritid på 80 minuter
 • Full laddning på 5 timmar
 • Dammbehållaren rymmer 0,6l
 • Triple action filter
 • 3 olika hastigheter
 • 84 dB ljudnivå
 • LED-belysning i fronten

Ryobi R18SV7-0 – En billig sladdlös dammsugare

Billigt när det kommer till sladdlösa dammsugare är inte samma som med vanliga dammsugare. Men för strax över 2000kr kan du få en kompetent dammsugare som Ryobi som presterar väldigt bra på många punkter. Har man dessutom andra Ryobi produkter i hemmet så kan batterierna passa till andra produkter med. 

Dammsugaren är designad i Ryobis klassiska färger och vi är sådana som tycker den klargröna färgen är ball! 

Kraftig och flexibel

Till denna modellen får man köpa till batteriet själv. Har man redan Ryobi produkter så passar ofta batteriet från de andra verktygen och maskinerna. Modellen känns väldigt robust och det märks att det är kvalitet när man håller i den. Det vi kan tycka är att lite beroende på vilket batteri man använder så kan den kännas något obalanserad. Den är designad med motorn högst upp på dammsugaren och hänger man då på ett stort batteri med så känns den lite topp tung. Men på uppsidan kan man montera av röret och använda den som en handdammsugare som funkar väldigt bra i bilen eller uppe på svåråtkomliga hyllor och möbler. 

Vi gillar även att man inte snålat på kraften utan suger minst lika bra som andra modeller som är lite dyrare än Ryobi. Det gör att den klarar att suga upp både damm men även tyngre smuts såsom kattsand. För att rena luften från det fina dammet har den såklart ett HEPA-filter vilket gör den till ett alternativ som funkar bra för allergiker. 

Vad vi inte gillar

Ljudnivån! När man startar den så är den automatiskt inställd på “boost” men även när du stänger av den så tycker vi den låter väldigt mycket jämfört med sina konkurrenter. 

Till vem rekommenderar vi Ryobi R18SV7-0? 

Vi rekommenderar R18SV7-0 till folk som redan har Ryobi produkter i hemmet då man kan använda samma batterier så man slipper köpa ett till dammsugaren. Bortser man från ljudnivån och inte tycker att det är ett problem så presterar modellen bra på det mesta och sugkraften är större än på många dyrare modeller. Använder man ett av Ryobis stora batterier så är batteritiden dessutom väldigt bra. 

Sladdlös dammsugare – att tänka på innan du köper en

Den bästa dammsugaren för dig uppfyller inte bara dina krav inom själva städningen utan underlättar ditt liv. Läs vår köpguide nedan med saker du bör fundera över innan du slantar upp för att hitta den absolut perfekta modellen för just dig! 

Hög sugförmåga

Hur effektivt en sladdlös dammsugare städar har till stor del att göra med hur stor sugförmåga den har. Om det är en kraftfullare modell kan den suga upp större och tyngre damm och skräp så som djurhår, kattsand eller varför inte kaffebönor. Så fundera lite över vilka krav du har. Ska du bara ha den till små enkla jobb så kanske sugförmåga inte behöver vara superhög, men om du vill ha en modell som ersätter en vanlig dammsugare så behöver du en mer kraftfull modell. 

Hur snabbt dammsugaren snurrar (rpm) avgör hur stark den är. Ju högre desto bättre städar den. 

Sladdlös

Som antyder ska den vara sladdlös, det innebär att den går på batteri istället som du får ladda upp. Normalt så har man en körtid på ca 40 minuter men de med lite mer avancerade eller större batterier kan håll upp till 60 minuter. Kör man på full styrka hela tiden så brukar den tiden gå ner till 20 minuter eller strax under. 

Filter

De flesta dammsugare idag har filter som renar luften som går genom dammsugaren för att inte de minsta damm partiklarna så komma ut i luften igen på andra sidan. Har man en modell med vanligt filter så smiter ofta det minsta av damm igenom, speciellt på Sladdlösa dammsugare då många av de modellerna inte har dammsugarpåse som fångar upp extra. Med det är för de flesta inget problem. Är man däremot allergiker eller har astma så kan det vara ett problem, och då ska man leta efter en modell med ett så kallat HEPA-filter som renar luften betydligt noggrannare. Man ska även ha i åtanke att man ibland bör rengöra filtret eller helt byta ut det. 

Ljudnivå

Alla är vi olika känsliga för ljud, men gemensamt är nog att vi inte tycker om dammsugarljudet. Fundera lite över om du är ljudkänslig, har folk eller husdjur som kan störas av ditt dammsugande och ta en modell som passar in efter hur din omgivning ser ut. Ca 65 dB är samma nivå som en normal konversation mellan två personer som referenspunkt. 

Justerbar höjd

Sladdlösa dammsugare kommer i olika längder, men idag har många modeller funktionen att man kan justera höjden på dem så att den blir ergonomisk just för dig. Det är även en fördel om man är flera i hushållet med olika längd som ska använda dammsugaren. Att kunna justera längden ger dig även mer flexibilitet när det gäller att komma åt på svåra platser som till exempel högt upp i taket. 

Vikt

Vikten är något som många glömmer när man ska köpa en sladdlös dammsugare, men då de olika modellerna varierar ganska kraftigt i vikt kan det vara värt att ta sig en funderare innan man väljer modell. Är man ung och stark kanske det inte spelar någon större roll men om man är lite äldre eller har en gammal skada är kanske en lättare modell ett bättre alternativ. Men man ska ha i åtanke att de lättare modellerna ofta är lite svagare i motor och batteri då det är de tyngsta delarna där tillverkaren lätt kan spara in på vikten. 

Versatillitet

En bra sladdlös dammsugare ska inte bara vara bra på golvet utan ska även hantera mattor, möbler, trappor och alla andra underlag man kan tänka sig. Fundera lite över hur det ser ut i ditt hem och vad för ytor du har mycket av och ta en modell som passar för just ditt hem. 

De lite finare modellerna kommer ofta med flera olika munstycken anpassade för de olika underlag den kan utsättas för, just för att underlätta städningen oavsett vart i hemmet du använder den. 

En del modeller är även så kallade två-i-en dammsugare där du kan ta loss skaftet och vips så har du en handdammsugare som funkar smidigt på svåråtkomliga platser såsom hyllor eller i bilen

Priset

Det finns billiga sladdlösa dammsugare på marknaden men de är sällan speciellt bra om man inte ska ha den för väldigt små ytor. Överlag är de betydligt dyrare än vanlig dammsugare, speciellt om man ska ha en modell som ersätter din gamla vanliga dammsugare. Men som med allt annat, fundera lite över om du tycker det är värt med de extra pengarna för en sladdlös modell som är bra. Annars rekommenderar vi att du tittar här, och köper en vanlig dammsugare istället. 

Vanlig dammsugare vs sladdlös dammsugare

Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen, så vilken typ ska du välja? Nedan har vi listat fördelar och nackdelar så du lätt kan avgöra vilket som är mest värt för dig. 

 1. Sladdlös dammsugare fördelar och nackdelar

Sladdlösa modeller blir hela tiden mer populära och användningen har exploderat sista åren. En stor del av det beror på att de börjar komma ifatt sett till prestanda men är betydligt mer versatila.

Fördelar

 • Ingen sladd att bry sig om, behöver inte byta uttag
 • Väldigt smidig att flytta mellan olika rum 
 • Uppladdningsbar
 • Kommer nästan alltid med många munstycken
 • Fräck design

Nackdelar

 • Begränsad körtid innan man behöver ladda igen
 • Inte säkert de räcker för stort hus
 • Dyrare i inköp sett till samma prestanda från en vanlig dammsugare
 1. Dammsugare med sladd fördelar och nackdelar

Även om sladdlösa modeller trendar starkt uppåt så är gamla hederliga dammsugare fortfarande det mest populära alternativet. Nedan har vi listat dess för och nackdelar. 

Fördelar

 • Billigare i inköp
 • Finns i mer kraftfulla modeller
 • Ingen risk att batteriet tar slut då den drivs med ström från kontakten

Nackdelar

 • Jobbigt med sladden och byta kontakten mellan rummen
 • Inte lika smidig att flytta och manövrera
 • Lämpar sig bäst för att städa golv och mattor
 • Jobbigare att sköta om

Vilken typ ska du välja? 

Efter att ha listat vilka fördelar och nackdelar så har vi nedan listat vilken typ du ska välja efter preferens. 

 1. Välj sladdlös om du vill ha mycket portabilitet och valmöjligheter i din städning. 
 2. Om du har många rum eller ytor att flytta din dammsugare mellan så rekommenderar vi även sladdlös för dig. 
 3. Om du har stora ytor att städa som tar lång tid eller behöver ovanligt mycket kraft så rekommenderar vi en med sladd då du slipper batteritiden som kan vara limiterande för dig.

Vanliga frågor om sladdlösa dammsugare

Som vanligt har vi letat upp vanliga frågor som folk har om sladdlösa dammsugare och besvarat dem nedan. 

Vad ska man tänka på när man köper en sladdlös dammsugare? 

Scrollar du upp lite i artikeln så ser du en hel guide med vad du ska tänka på. Men det viktigaste av allt är att du köper en modell som passar till just dina behov och ditt hem. 

Vilken skaftdammsugare är bäst i test? 

Vi rekommenderar än en gång Dyson V11 Absolute. 

Kan en sladdlös dammsugare ersätta en vanlig dammsugare? 

Ja det kan de, men det kräver att man köper en lite finare modell som har tillräcklig körtid samt sugkraft. 

Hur länge håller en sladdlös dammsugare? 

Sett till livslängd så skiljer de inte sig från vanliga dammsugare och har liknande garantier som dem. En väl designad dammsugare som man tar väl hand om bör hålla i över 10 år utan problem. 

Hur lång är batteritiden på en sladdlös dammsugare? 

Det varierar mellan olika modeller, men oftast har man en körtid på upp till 40-60 minuter, men om man kör på max styrka så hamnar ofta på 20 minuter eller strax under.

Hur bra är en sladdlös dammsugare? 

Vi tycker att de är helt kanon och städar väldigt bra. Men som vanligt är det i betraktarens ögon och vilka behov man har. Scrolla upp lite och läs vår guide med vad som passar för just dig. 

Vilken Electrolux skaftdammsugare är bäst? 

Electrolux Pure F9 rekommenderar vi från Electrolux sortiment, speciellt om man har husdjur då den är designad för detta ändamål.

Hur effektiv är en sladdlös dammsugare i bilen? 

De funkar bra även i bilen, speciellt om du har en modell som du kan montera av röret på så du får en handdammsugare som du lätt kommer åt med. Det enda vi kan tycka skulle vara bättre är om man har en Grovdammsugare som man kommer hela vägen till bilen med då de suger upp större skräp med sin lite starkare motor. 

Är en sladdlös dammsugare värt det? 

Om det passar in i ens hem och budget så tycker vi att de absolut är värda sitt pris.

Slutsats Sladdlös Dammsugare

Som slutord hoppas vi verkligen att du fått ut någon av vår artikel och känner att du fått hjälp att hitta en modell som passar in i ditt hem och liv. Var noga med att välja rätt modell för dig och läs igenom vad alla modellerna har för olika fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig. 


Hur vi gjorde testet

För att hitta de modellerna vi skulle testa så läste vi recensioner och betyg på andra sajter. Sajterna vi använde oss av var amazon.com,  techradar.com och expertreviews.co.uk.

Därefter så testade vi ett gäng sladdlösa dammsugare i vårt vanliga test som innefattar:

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Sedan så gick vi igenom resultaten och valde ut de bästa modellerna för olika ändamål och skapade denna listan.

Skaftdammsugare – Bäst i test