Påslös Dammsugare – Bäst i Test 

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Påslösa dammsugare blir allt mer populära då det är jobbigt att regelbundet behöva byta dammsugarpåse. Dessutom kostar varje påse så man får en löpande utgift som du hade sluppit med en påslös modell. Påslösa dammsugare finns i många olika tappningar och modeller, så det kan vara svårt att veta vilken modell man ska köpa för att bli nöjd. I denna artikeln har vi listat påslös dammsugare bäst i test så att du slipper gissa dig till vilken modell du ska köpa. 

De bästa påslösa dammsugarna på marknaden

Electrolux Pure C9 Test – Påslös dammsugare bäst i test

Påslös dammsugare bäst i test

Som på de flesta listor vi gör med bäst i test av dammsugare från olika kategorier så har vi en Electrolux modell högt upp på listan, i detta fallet som testvinnare. Electrolux Pure C9 PC91 GREEN låter dig dammsuga så ditt hem blir rent och fint, samtidigt som den renar luften tack vare sitt 7-stegs luftreningssystem. Och som GREEN i namnet antyder så är det en modell som är byggd med miljön i fokus, så majoriteten av dammsugaren är gjort av återvunna material och går att återvinna igen.  

Perfekt modell för djurägare och allergiker

Modellens 7-stegs luftreningssystem inkluderar ett HEPA 13-filter vilket betyder att 99,95% av allt damm och allergener i luften renas. Som vi alla vet så är det väldigt fördelaktigt om man som jag som skriver artikeln har dammallergi som gärna kickar igång just när man dammsuger och dammet virvlar runt i luften. Detta problem existerade inte med Pure C9! Detsamma gäller för djurägare där dammsuger skiner med stark sugkraft som löser att suga upp djurhår på ett väldigt effektivt sätt. Detta kan vara ett problem med andra lite svagare modeller. 

Manövrerbar

Dammsugaren är väldigt smidig att använda. För det första gar den en städradie på hela 12 meter vilket får anses som mycket jämfört med de flesta konkurrenter i samma prisklass. När vi testkörde Pure C9 så tyckte vi att lång sladd kombinerat med hur enkelt den rullar och hur lätt den är att styra gör den till en riktig vinnare. 

Stark sugkraft

Motorn i Electrolux Pure C9 PC91 GREEN är av starkare karaktär och har en effekt på 650 w. Man har även inkorporerat ett system som Electrolux kallar för Pure Flow som förbättrar luftflödet genom dammsugaren, det i sin tur ökar kraften ännu mer då bättre luftgenomströmning gör att ett dammsugare suger bättre. Pure flow har även som uppgift att hjälpa till att rena luften som går genom dammsugaren och är en del av 7-stegs filtersystemet. Filtret kallas PureD11 och är tvättbart

Flera munstycken

Det som gör att modellen städar så bra på alla olika underlag är att man får med fyra olika munstycken som är anpassade för olika ändamål. Flow Motion kombimunstycke som är allround, ett munstycke för parkettgolv, ett fogmunstycke och ett munstycke anpassat för möbler gör att du smidigt kan städa alla delar av ditt hem.  

Du byter som vanligt munstyckena enkelt genom att bara ta av eller trycka på dem på skaftet. Skaftet är dessutom i teleskop form så du kan justera längden så du kan städa i en ergonomisk position som passar dig.

Slutsats Electrolux Pure C9 PC91 GREEN

Vi har valt modellen som vår testvinnare i påslös dammsugare bäst i test. Vi tycker att detta är en dammsugare som presterar bra på det mest och väldigt allround till ett rimligt pris. Vi gillar även att man haft miljön i fokus när man byggt den.  

Specifikationer

 • Typ: Påslös
 • Märke: Electrolux
 • Motoreffekt: 650 w
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Sladd: Ja
 • Påse: Nej
 • Kapacitet dammbehållare: 1,6L  
 • Städradie: 12m
 • Vikt 7,5kg

Slutsats

Electrolux Pure C9 blir vår påslös dammsugare bäst i test. Anedlningen är att du fördelen av en påslös dammsugare, samtidigt som du får alla fördelarna av en traditionell dammsugare som man är van vid.

Fler dammsugare som är allergivänliga

Kärcher VC 3 – Bästa lilla dammsugaren utan påse

Kärcher VC 3 är en kraftfull dammsugare trots att priset är i mellansegmentet. På de flesta olika underlag så presterar den väldigt bra, det är tack vare att det följer med en hel rad olika munstycken som är designade för olika underlag och städuppgifter. Och ha en anpassat munstycke när man till exempel städar på mattor eller möbler underlättar verkligen städningen. Dammet och smutsen man suger upp samlas i en cyklon tank istället för i en dammsugarpåse som på traditionella modeller. När tanken som rymmer 0.9 liter börjar bli full så knäpper man lätt loss den och tömmer den för att snabbt kunna städa vidare. Tanken är dessutom möjlig att diska om den blivit väldigt smutsig. Arbetsradien hamnar på 7,5 meter vilket får anses som ganska bra då det är en lite mindre dammsugare. Sladden är förhållandevis lång och ger dig en städ radie på 7,5 m.

Detta är en produkt med goda recensioner från personer som köpt den och ofta lyfts det fram att det är en modell som är enkel att använda, suger starkt förhållande till priset och att man därav är nöjda med hur bra den städar. Vi kan inte mer än hålla med och tycker att detta är en bra liten dammsugare.

På den negativa sidan kunde dammbehållaren varit lite större då den är av det mindre slaget och att hjulen skulle rullat lite lättare än vad de gör.

Slutsats Kärcher VC 3

Som alla som är bekanta med Kärcher sedan innan vet så gör de produkter av hög kvalitet och VC3 är inget undantag. Den är en påslös dammsugare av hög kvalitet och som gör ett väldigt bra städjobb oavsett underlag tack vare de olika munstycken som följer med. Det vi tycker man ska tänka på är att det är en lite mindre modell med en mindre dammbehållare trots att den är väldigt kraftfull. 

Specifikation

 • Städmetod: Torr
 • Watt: 700 w 
 • Uppsamlingsförmåga: 0,9 L 
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Filter: Tvättbart HEPA
 • Teleskoprör: Ja
 • Flera munstycken: Ja, för olika underlag
 • Vikt: 4,4 kg 

Se fler modeller från Kärcher genom att klicka här.

Dyson Big Ball Animal Pro 2 – Bästa påslösa dammsugare för djurhår

Som vanligt med Dyson produkter så Big Ball Animal Pro 2 av hög kvalitet och som namnet antyder är den designad för att vara på att städa just djurhår, men självklart utan att tumma på prestandan på de andra områdena. 

När man hör Dyson så tänker många på modellerna som är sladdlösa och av upprätt modell, men denna dammsugare är utformad mer som en traditionell modell med dammsugarkropp, slang och sladd. Däremot är det en påslös modell, annars hade den inte platsat i denna artikeln. 

Design Dyson Big Ball

Till utseendet är detta en påslös dammsugare som kanske ser lite annorlunda ut och det är som det brukar vara med modeller från denna tillverkaren. De ser futuristiska ut, och för mig som testat den så gillar jag utseendet. Men formen är inte bara till för att den ska vara fräck utan den fyller även en funktion som sticker ut ganska mycket bland alla dammsugare vi testat och det är att den är svår att välta och skulle den råka välta så reser den sig själv igen tack vare sin utformning. Det kanske inte är den viktigaste funktionen, men vi alla råkar välta våra dammsugare ibland och att den ställer sig upp själv var minst sagt ganska coolt. 

Sladden är på helt okej 6,5 meter och kombinerat med en lång slang så får man stor arbetsyta med Big ball utan att behöva byta kontakt speciellt ofta. De två stora hjulen gör att den rullar fram väldigt bra trots att det är en ganska rejäl dammsugare. 

Det enda negativa vi hittat med designen är att det är en modell som väger mycket med sina 7,8 kg och har man litet förvaringsutrymme så är den ganska klumpig att förvara.    

För dig som användare så har Dyson satt i ett gediget filtersystem för att du inte bara ska få fina golv utan även bättre luftkvalitet i ditt hem efter du städat. Filtret är av typen HEPA vilket är vad vi brukar rekommendera för bästa resultat. 

Städresultat

Då det är den bästa påslösa dammsugaren för djurhår så har den såklart mycket kraft, i detta fallet väldigt mycket kraft! Den hanterar att städa allt vi testat den för på ett bra sätt. Det innebär att resultatet på hårda golv blir perfekt även med lite tyngre damm och smuts. Likaså gäller på mattor där den väl tilltagna kraften kommer väl till pass och lyckas få med sig allt även på de lite tjockare mattorna. När en modell är så kraftfull så löser den såklart djurhår utan problem. 

Tömning av dammbehållaren

Detta är det kritiska momentet för många påslösa dammsugare när man ska avgöra om de är bra eller inte. Med en dålig design på dammbehållaren och systemet för tömning så riskerar man att spilla. Med Dyson Big Ball Animal Pro 2 så är det inte ett problem utan man har designat ett briljant system för smidig tömning. 

Med ett tryck på den röda knappen så lossnar dammbehållaren. Ta dammbehållaren och bär den till tunnan du tänkt tömma den i och tryck på en annan röd knapp som är på själva behållaren så far det ut automatiskt utan att riskera spill på vägen. 

Slutsats Dyson Big Ball Animal Pro 2

Vill man ha en dammsugare utan påse som lämpar sig bra till djurhår behöver man inte läsa vidare utan detta är den bästa modellen för dig. Den är kraftfull, städar bra på alla underlag, får med sig alla typer av damm och ser dessutom fräck ut. Vi säger köp!

Dyson Cyclone V11 Absolute – Påslös dammsugare lyxmodell

Dysons dammsugare utan påse i sin senaste upplaga imponerar verkligen inom allt vi har testat den på. Men man får betala för premium och detta är den dyraste dammsugaren i testet och riktar in sig på hem där man är villig att lägga mycket pengar på sin dammsugare.   

Det märks att Dyson har velat visa konkurrenterna var skåpet ska stå när de designat V11 Absolute då man både satsat på en väldigt fräck design utan att minska på städ egenskaperna. 

Fräck Design

Vi har under detta testet gått igenom många produkter från Dyson och de satsar verkligen hårt på designen vilket vi tycker är kul då dammsugare ofta ser ganska tråkiga ut. Självklart är Cyclone V11 inget undantag. Produktfamiljen med skaftdammsugare lanserades redan 2015 med en modell som hette V6, och efter det har ingenting varit som innan. Med den modellen kom en ny konstruktion att bli standard för Dysons skaftdammsugare och det är att motorn sitter högt upp på skaftet och handtaget har ett pistolgrepp.

V11 har utrustats med en display som är positionerad på huvudenheten så man lätt kan se den. På den kan du se hur mycket laddning som är kvar samt snabbt se när du med knappen ändrar effekten. Dessutom så har Dyson konstruerat V11 så den själv räknar ut hur mycket batteri som är kvar beroende på hur du vanligtvis använder dammsugare. Den gör det genom 3 mikroprocessorer som är placerade i städ munstycket som hela tiden registrerar hur du använder dammsugaren varje gång och räknar ut hur mycket körtid som finns kvar baserat på tidigare användning. Skärmen visar även när du behöver byta eller rengöra filtret. 

Jämfört med sin föregångare som är motorn 20% mer kraftfull och har en förmåga på hela 125,000 rpm. Med en smart lösning med tre spridare så får du mer kraft utan högre ljudnivå. 

Då detta verkligen är en premium dammsugare så får du med flera olika tillbehör för att underlätta din städning. Har du även High Tourque-munstycket påkopplat så ställer dammsugaren in sugkraften själv efter vilket underlag du städar på och hur smutsigt det är.  

Skönt grepp och smidig tömning av dammbehållaren

Dammbehållaren är likt sin föregångare konstruerad upprätt i samma vinkel som röret och på toppen av dammsugaren för att tömning ska bli så enkelt som möjligt för dig som användare. Det har även gjort susen för balansen i dammsugaren som känns väldigt stabil när man kör med den. Även greppet bidrar till stabiliteten och vi tycker att pistolgreppet är helt kanon både för stabilitet och komfort.   

Munstycken

Hela sju olika munstycken ingår och de är designade för olika användningsområden, men det ställer även lite mer krav på dig som användare att ha rätt munstycke till rätt situation. Men du byter snabbt och enkelt mellan de olika munstyckena när du behöver. Den enda situationen där vi inte tycker v11 är optimal är i väldigt små utrymmen där den ibland har svårt att komma åt oavsett munstycke.

Flera olika lägen

Sugkraften är som vi nämnt ovan väldigt stark vid max kraft i Boost-läget, men då kan man inte köra speciellt länge utan får nöja sig med strax över 5 minuter. Men det är väldigt få platser som är så smutsiga att behöver utnyttja det. Mellanläget eller Auto-läget som det kallas räcker nästan alltid och då kan du köra hela 30 minuter. Om du ska städa något som inte är speciellt smutsigt men ändå vill köra över det med din dammsugare kan du köra eco-läget och då kan du hålla på i runt 1 timme innan batteriet tar slut. När du har slut på ström tar det 4,5 timmar från tomt till full laddning igen. 

Slutsats

Vi tycker Dyson V11 är en super dammsugare vars enda svaghet är väldigt trånga utrymmen. Men för en riktigt premium dammsugare får man betala ett premiumpris och det är ingen billig modell. Men vill man ha en av de bästa modellerna på marknaden så rekommenderar vi V11 då den suger väldigt bra, man får med många olika tillbehör, den är smidig att använda och ser dessutom väldigt fräck ut med sin futuristiska design. 

Fördelar:

 • Stark sugförmåga
 • Fräck design
 • Många olika tillbehör
 • Hanterar alla underlag bra
 • Skönt grepp
 • Bra körtid

Nackdelar

 • Inte optimal för trånga utrymmen
 • Dyraste modellen i denna artikeln

Specifkationer

 • Tillverkare: Dyson
 • Batteri: Lithium-ion, 25,2 V
 • Batteritid: 60 minuter
 • Laddningstid: 4,5 timmar
 • Kapacitet behållare: 0,76 liter
 • Filter: Hepa
 • Antal hastigheter: Tre
 • Max sugeffekt: 185 AW
 • Ljudnivå: 85 DBA
 • Vikt: 3,05 kilo
 • Övrigt: Totalt 7 munstycken, laddningsstation

Se fler modeller från Dyson här

Philips FC9331/09 – Bäst sugförmåga påslös dammsugare

Philips är en av tillverkarna av dammsugare med högst kvalitet så det är ingen slump att Philips FC9331/09 kvalar in här. Det är en av de mest kraftfulla modellerna i vårt test och kanske till och med en av de kraftigaste som finns att köpa på marknaden idag. 

Hög sugförmåga genom ny teknik

Philips har optimerat sugförmågan inte bara genom en ordentlig motor utan satsat på något som kallas för cyklon teknologi vilket ökar luftgenomströmningen i dammsugaren vilket i sin tur innebär mer kraft. Det innebär att man använder sig utav centrifugalkraft för att separera luften och dammet inne i dammsugaren. Philips har valt att kalla deras system PowerCyclone 5 och de säger att det funkar så bra för att dammet och luften separeras väldigt snabbt efter det sugits upp i dammsugaren. Det sker i tre steg: Luften sugs in snabbt tack vare hög sugkraft, en välvd luftkanal transporterar luften till cyklonkammaren där luft och damm separeras och i cyklonen så finns urladdningslameller som snabbt drar till sig dammet som då hamnar i behållaren.  

När expert reviews testade modellen så sade de att sugkraften är så stark att dammsugaren kan fastna med munstycket för den suger sig fast. Vi upplevde inte detta som ett problem, men vi gillade verkligen FC9331/09s förmåga att kunna ta upp även större och grövre smuts då PowerCyklone 5 funkar väldigt effektivt.

Bra för luftkvaliteten

Precis som med Dyson Big Ball så är detta en modell med ett gediget filtersystem som passar väldigt bra i hem där det finns personer som är allergiska. Systemet renar enligt Philips luften på 99% av damm, pollen och allergener som färdas i luften genom dammsugaren. Dessutom är dammbehållaren genomtänkt designad för att man inte ska spilla och få ut dammet i luften igen när man tömmer behållaren. Tack vare den ordentliga sugkraften suger FC9331/09 upp djurhår utan problem vilket även det förbättrar luftkvaliteten i hemmet.

Rengöringsförmåga Philips FC9331/09

Rengöringsförmågan hos olika dammsugare graderas från A till G, där A är det bästa dammsugaren kan ha som betyg och G är det sämsta. På hårda golv har denna modellen grad A och på mattor grad C. Grad C kanske inte låter så bra, men sett till andra modeller på marknaden så är det på övre halvan. Ljudnivån är listad till 79 dB vilket är ganska högt, men ser man till hur kraftfull modellen är så är det förväntat. Mer kraft är nästan alltid lika med mer ljud. Energiklassen på FC9331/09 är även där A, så det är det bästa den kan uppnå vilket inte är så vanligt för modeller som är påslösa och verkligen inte på modeller som är såhär kraftfulla som ofta drar lite mer ström. 

Philips FC9331/09 en användarvänlig dammsugare

När man designat FC9331/09 så märks det är att man tänkt till fokuserat på att göra användningen enkel och ergonomisk för den som städar med dammsugaren. Modellen kommer med teleskoprör så du kan ställa in den efter din egen längd för att städa i en hälsosam position, vilket är bra speciellt för personer som har ryggproblem eller liknande sedan tidigare. Det är även fördelaktigt om man är flera som ska städa med dammsugaren och man är olika långa. Dammsugaren har en relativt bra städarea på 9m så du inte behöver byta eluttag speciellt ofta. Vikten är på 6,1kg men den rullar väldigt bra och var följsam när vi testkörde den tack vare fyra ganska stora hjul i gummi. 

Du får även med en borste, munstycke för hårda golv och ett 3-vägs munstycke för att kunna städa de flesta olika underlag. 

Slutsats Philips FC9331/09

Vill man ha en påslös dammsugare med ordentlig sugkraft så är verkligen Philips FC9331/09 ett alternativ som presterar. Vi tycker inte denna modellen har några brister utan presterar ganska bra och jämt på alla plan. Den är även ett bra alternativ om man har djur som fäller eller har allergier då luften renas väldigt bra med dess avancerade filtersystem. Passar du in på ovanstående rekommenderar vi att kolla lite extra på Philips FC9331/09.

Specifikationer Philips FC9331/09 

 • Energiklass: A
 • Partikelutsläpp: A 
 • Rengöringsförmåga hårt golv: A
 • Rengöringsförmåga mattor: C
 • Motoreffekt 650 w
 • Städradie: 9m
 • Storlek dammbehållare: 1,5l
 • Filter: HEPA
 • Vikt: 6,1kg
 • Ljudnivå: 79dB 

Venga VC3300 Påslös Dammsugare – Billig Påslös Dammsugare

Venga är inte ett speciellt känt märke men efter att ha testat deras VC3300 så blev vi imponerade över hur mycket påslös dammsugare man kan få för runt en tusenlapp. Nu är det en billig modell så man kan inte räkna med att få alla funktioner som man får med de dyrare modellerna men Venga har försökt att ge oss som konsumenter så mycket som möjligt för pengarna vi betalar. 

Kraft och städresultat

Trots att det är en billig modell så får man ordentligt med kraft och det är inte så konstigt med tanke på motorn de satt i. Med hela 700 watt effekt så uppnår man tillräckligt med kraft för att städa upp de mesta typerna av damm och smuts som finns i hemmet. Men av samma anledning så drar denna modellen en hel del ström jämfört med andra dammsugare med liknande sugförmåga. Andra tillverkare har på senare tid ofta skruvat ner motoreffekten och fokuserat på att lösa kraften genom att optimera andra saker såsom luftflödet och det får man inte på en modell för 1000 kr. Men den är kraftfull.  

Mycket tillbehör

Även här blev vi lite överraskade då man får med väldigt mycket tillbehör trots priset. Man får med en extra lång sladd för längre städarea, en fogborste för damm som fastnat, en borste för hårda underlag, turbo borste, ett platt munstycke och ett långt munstycke för svåråtkomliga vrår. Dessutom är dammsugaren utrustad med teleskoprör för att man ska kunna justera längden på röret för att städa i en ergonomisk position. 

Användning

Användningen av VC3300 är simpel, man kan ställa in effektläget med en knapp på toppen av dammsugaren och kabeln rullar man lätt in genom att trycka på knappen jämte. Mycket mer än så får man inte när det kommer till funktioner och det hade vi inte räknar med för detta priset. Däremot får man ändå ett filtersystem av hög klass i form av dubbla HEPA-filter. 

Bruksanvisningen kommer inte på Svenska utan finns bara på Engelska, även om det är högst tveksamt om det verkligen ska behövas. 

Slutsats

Vill man ha en påslös dammsugare men har en budget att bry sig om så tycker vi att Venga VC3300 är ett grymt alternativ. Man får mycket kraft, oväntat mycket tillbehör och en dammsugare som presterar över sin prisklass. På nedsidan får man inte så mycket funktioner och den drar mer ström och är lite mer högljudd än andra modeller av samma städförmåga, men det är priset man betalar för att få en kompetent dammsugare utan påse till detta priset.

Kärcher VC 5 – Påslös dammsugare för små ytor

Med VC5 har Kärcher som vanligt lyckats bra. Enligt andra kunder så är det en modell som levererar ganska bra sugkraft trots att motorn inte är så stark som många konkurrenter, att den passar väldigt bra för mindre hem men små städytor men som man städar ofta och att modellen är väldigt enkelt att använda. Vi håller med då vi kommit fram till exakt samma saker men vill tillägga att den är väldigt smidig att förvara tack vare att den går att fälla ihop ganska bra så den tar väldigt lite plats. När vi pratar om kraften så menar vi att den suger bra sett till sin storlek och prisklass. Större modeller har plats för större motorer som ger dem andra möjligtheter. Så VC5 levererar bra på golv och tunna mattor, men på mattor som är medel till tjocka får den svårare att få med sig allt och räcker inte riktigt till.

På nedsidan tycker vi att man hittar ljudnivån på 77 dB som sett till motorstorlek och storlek på dammsugaren är ganska mycket.

Slutsats Kärcher VC 5

Vi rekommenderar denna dammsugare utan påse till personer som bor lite mindre, har begränsat förvaringsutrymme, städar primärt hårda golv och städar ofta. Då det är en liten smidig modell så är den väldigt enkel att plocka fram och plocka undan. Har man ett större hem så är inte denna modellen för dig, utan då rekommenderar vi att ta en lite starkare dammsugare som har mer kapacitet.  

Specifikationer

 • Städmetod: Torr
 • Watt: 500 w
 • Sugkraft: 100 w
 • Dammbehållare: 0,2 L 
 • Ljudnivå: 77 dB

Bosch Athlet BBH52550 – Bosch påslös dammsugare

Som flera av de påslösa modellerna så är Bosch Athlet BBH52550 även sladdlös vilket kan vara skönt då man slipper att hela tiden byta kontakt, sladden stör inte när man städa och det finns ingen risk att man snurrar in dammsugaren i den. Men på baksidan så betalar man med att städtiden blir limiterad till batteritiden. Det vi gillar med Bosch Athlet är att den är stark nog att ersätta en vanlig dammsugare då den är lika kraftfull och ändå har bra batteritid som ligger på 50 minuter i standardläget, ökar man styrkan till max så förminskas den tiden markant. När det är dags att ladda den så tar det 6 timmar att ladda den fullt men på halva den tiden kan du ladda upp den till 80%: 

Enkel att manövrera

Det är inte bara att den är sladdlös som gör att den är en fröjd att köra runt i hemmet, hela designen gör att den är smidig att styra samt att den kommer åt på de flesta ställen i hemmet. Även storleken där det är en ganska liten modell hjälper till rätt mycket här. Även små vrår där många andra modeller vi testat haft problem att komma åt. Munstycket på dammsugaren är elektriskt och går att använda på både hårda golv och på mattor där den med presterar bra.

En smart sladdlös dammsugare

Dammsugaren har en hel del smarta funktioner som underlättar livet för dig som ägare. En sensor som sitter integrerad i dammsugaren mäter hela tiden av hur filtret mår och säger till när det är dags att byta eller rengöra filtret. Om man vill kan man eftermontera ett uppgraderat filter som renar luften bättre än det som sitter där som standard. Då kan du få dammsugarens filtrering lika bra som toppmodellerna. 

Som de flesta modeller så kan du ändra hastigheten när du städar mellan låg, medel och hög. Men då ändras även batteritiden och 50 min körtid är beräknat på lägsta inställningen. Detta är en ganska liten och nätt dammsugare så det kanske inte är förvånande att även dammbehållaren är av lite mindre slag. Den rymmer 0,9 l. Men då modellen är liten så är den väldigt smidig att förvara när den inte är i bruk. 

Slutsats Bosch Athlet BBH52550

Vi gillar Bosch Athlet, men vi tycker inte den passar till alla. Det är en mindre modell som är smidig att använda och komma åt med, men om man bor i ett större hus tycker vi det finns modeller som är mer anpassade för just det. 

Specifikationer Bosch Athlet BBH52550

 • Batteri: 25,2 volt
 • Körtid: Upp till 50 minuter
 • Laddtid: 6 timmar
 • Sladdlös: Ja
 • Påslös: Ja
 • Dammbehållare: 0,9 l
 • HEPA-filter: Nej
 • Vikt: 3,2 kg

Philips FC9742/09 – Philips påslös dammsugare

Detta är vår andra modell från Philips på vår lista över bästa påslösa dammsugaren och det är inte så konstigt då vi verkligen gillar Philips modeller och vi är inte ensamma då FC9742/09 har bra betyg från kunder som köpt den. 

FC9742/09 är en väldigt trevlig dammsugare som är designad för att både vara fräck att titta på men framförallt dess funktion. Eftersom denna artikeln handlar om påslösa dammsugare så är detta såklart en sådan modell och behållaren där dammet istället hamnar är smart konstruerad så att den är väldigt enkel och snabb när man ska tömma den men välbyggd som man inte riskerar att spilla ut det du dammsugit upp. 

God energiklass

Hur mycket ström en dammsugare drar varierar ganska kraftigt och FC9742/09 imponerar kraftigt med sitt betyg på A+ som är det högsta den kan få. Det innebär att den drar väldigt lite ström så driftkostnaden blir låg. Nu är strömförbrukningen från dammsugare ingen jätte utgift oavsett, men betyg A+ betyder även att det är ett miljömedvetet val.

Rengöringsförmåga

På hårda golv så skiner FC9742/09 än en gång och har fått A som är högsta betyg. Där vi tycker att den är lite svagare är på mattor där den inte riktigt är lika vass. Med det sagt så är det inte så många modeller som verkligen är bra på mattor, så denna hamnar ändå precis över medel där. 

FC9742/09 En robust modell

Denna modellen är minst sagt ganska robust. Med sina 8kg är det en ganska stor och tung dammsugare. Dammbehållaren är på hela 2L vilket är ganska mycket för att vara en påslös modell. Men trots sin storlek och vikt tyckte vi den manövrerade bra när vi drog runt den över golvet, men den är lite tyngre att bära än många andra dammsugare på grund av sina 8kg. Städradien ligger på 10 meter vilket är bra och gör att du inte behöver byta kontakt så fort du flyttar dig en liten bit.  

Slutsats Philips FC9742/09

Detta är en bra dammsugare, speciellt för dig som vill ha en modell som drar lite ström men ändå har bra sugförmåga. Har du mycket mattor i ditt hem så skulle vi rekommendera att ta en annan modell som är lite bättre på just det underlaget, men är det primärt hårda golv du kommer dammsuga så är detta en modell som kan passa dig! 

Specifikationer Philips FC9742/09

 • Energiklass: A+
 • Energiförbrukning: 650 watt
 • Rengöringsförmåga hårt golv: A
 • Rengöringsförmåga mattor: C
 • Filter: Allergifilter
 • Ljudnivå: 76dB
 • Dammbehållare: 2L 
 • Städradie: 10 meter
 • Teleskoprör: Ja
 • Vikt: 8kg 

Dyson V8 Absolute – Dyson påslös modell med mest värde för pengarna

Dyson V8 Absolute är populär av flera skäl. Enligt oss är det främsta skälet att man får prestanda och funktioner som är väldigt nära V11an i kapacitet men för ett betydligt lägre pris. Och det är inte bara vi som tycker om den. V8 har fått högsta betyg i väldigt många tester, bland annat från T3.com, Theguardian.com, Expertreviews.co.uk och Trustedreviews.com.  

Dyson V8 Absolute Körtid

V8 har en en kraftfull motor som städar extremt bra för att vara en skaftdammsugare utan påse och sladd. Trots det är batteritiden hela 40 minuter vid normal sugkraft så om du inte har en väldigt stor bostad så hinner med stor marginal städa hela. 

Körfunktionen är även smart designad för att batteriet ska hålla längre, Dyson har löst det genom att man håller in knappen när man ska dammsuga och när man släpper så slutar maskinen gå vilket gör att du bara gör av med ström när du faktiskt dammsuger. Innan vi testade Dyson V8 tänkte vi att det skulle vara jobbigt, men vi ändrade oss väldigt snabbt efter bara en kort stunds användande då allt kändes mer effektivt. 

Mycket tillbehör

Köper man en premiumdammsugare så får man självklart med flera munstycken som är designade för att hantera olika ytor. Du får med en Soft Roller som är för hårda golv, Direct Drive som är designad för mattor, Mini Motorised munstycke för möbler och trappor och en Combination Tool munstycke som är gjort för att fång upp det allra finaste av dammpartiklar. 

Tack vare sitt smidiga utförande och låga vikt på 2,61kg så får man verkligen användning för alla munstycken då det är lätt att komma åt både i hörn på golvet och högt upp så som på hyllor och möbler. 

Genomtänk design

Dyson V8 är vad man kallar för 2-i-1 dammsugare då du kan ta av röret och vips så har du en handdammsugare som kommer åt inne i bokhyllor i samma produkt. Självklart har modellen HEPA-filter för att stoppa allergener från att ta sig genom dammsugaren, men den har även ett förfilter som gör att luften renas ännu bättre. Det filtret är tvättbart. 

Trots att motorn är kraftig så är modellen väldigt tyst när man använder den, vissa andra som testat modellen tycker att man knappt hör den. Riktigt så lågt tycker inte vi det är men sett till hur bra den städar så tycker vi den är bäst i klassen. 

Dammbehållaren rymmer 0,54L och när behållaren är full så tömmer du den väldigt smidigt. Detta var en av sakerna vi tyckte var väldigt bra med V8 då påslösa dammsugare ofta kan vara lite svåra att tömma utan att det ryker upp damm i luften. 

Slutsats Dyson V8 Absolute

Dyson V8 är ganska lik den betydligt dyrare v11 och vi tycker att man får mer värde för pengar här. Man får de flesta funktioner, tillbehör och den höga kvaliteten som kommer med de absolut finaste och dyraste modellerna men för ett betydligt lägre pris. Det innebär inte att V8 är en billig påslös dammsugare, men vi tycker att det är den modell där man får mest värde för pengarna även om den pengar inte är liten.

Fördelar

 • Batteritid upp till 40 minuter
 • Låg vikt och smidig att använda
 • Två-i-en produkt så du snabbt kan göra om den till handdammsugare
 • Flera medföljande munstycken för olika underlag
 • Två filter varav det ena HEPA

Nackdelar

Ärligt talat så hittar vi inga direkta nackdelar med V8 om det är en dammsugare utan påse man är ute efter. Det är fortfarande ingen billig dammsugare men sett till vad man får tycker vi ändå att det är bra värde för pengarna. 

Påslös dammsugare vs dammsugare med påse – Fördelar och Nackdelar

Att köpa en ny dammsugare känns förmodligen ganska enkelt när man först får det i tankarna. Men rätt snabbt märker man vilken djungel det är med olika typer, modeller och företag som säljer dem. Men i och med att du hittat till denna artikeln så har du säkert blivit intresserad av en påslös dammsugare. Nedan kommer vi att gå igenom vad som är skillnaden mellan en med påse och en utan och vad du bör fundera över för att se om det är rätt för just dig. 

Fördelarna med en dammsugare med påse

Dammsugare med påse har funnits väldigt länge. Normalt så öppnar man en lucka på dammsugaren, fäster en dammsugarpåse i papper vid utblåset och stänger luckan, sedan är det bara att tuta och köra. När den blir full så tar man bort den som sitter där och sätter dit en ny. Nedan har vi listat de största fördelarna med att ha dammsugarpåse. 

 1. Hygien

Påsmodeller är mer hygieniska. Detta har med flera olika saker att göra, men det ska även sägas att påslösa modeller börjar komma ifatt på flera plan då de utvecklas väldigt snabbt just nu. Men dammsugare med påse har varit populärt betydligt längre, därför har man även lagt ner mer tid och pengar på att göra dem väldigt bra på att inte bara suga upp damm, skräp och allergener utan även kapsla in det när det väl är i dammsugaren. Det är även enklare att bara byta påse utan att spilla ut eller få upp damm i luften. Påslösa modeller har en behållare som man tömmer istället och då är det större risk att det far ut i luften. Modellerna vi har i denna listan har bra system för att så säkert som möjligt tömma dem utan olyckor. 

 1. Rekommenderade för folk med allergier

Om du har läst vår köpguide med de olika modellerna så har du märkt att vi ofta skrivit att vi rekommenderar vissa modeller för personer med allergier. Ofta har det med filtret som renar luften att göra, men även hur smidig dammbehållaren är att tömma och risken att det flyger ut i luften. Jag har själv dammallergi och är känslig när jag städar. Av den anledningen rekommenderas ofta att man köper en påsmodell om man är allergiker eller har asthma. Vi håller med om det till viss del, men tycker att så länge man har en påslös dammsugare med HEPA filter och smart system för att tömma behållaren så funkar det väldigt bra ändå. 

 1. HEPA-filter

Denna punkten både stämmer och stämmer inte. Det är fördelaktigt att ha ett HEPA-filter för alla, men speciellt om man har allergier. Det är inte lika vanligt att påslösa modeller har det men det blir mer och mer vanligt. Om det är något som är viktigt för dig, kolla noga upp det innan du köper. Dammsugare med påse har oftare HEPA och på de modeller börjar det nästan bli standard.

 1. Mindre skötsel med påse

Om din modell har påse så behöver du inte sköta om den riktigt så mycket. Dammsugarpåsar rymmer ofta ganska mycket damm innan de behöver bytas, oftast betydligt mer än de påslösa modellerna. Du behöver heller aldrig tvätta dammbehållaren när den har påse för allt damm hamnar i den direkt. En utan påse behöver du rengöra för smutsen ligger fritt i behållaren. 

Nackdelarna med dammsugare med påse

Modeller med påse har många bra funktioner och fördelar, men det finns en del nackdelar med. Beroende på märke, modell och hur gammal din dammsugare så varierar nackdelarna lite. Men till exempel så kan det på gamla modeller bli svårt att få tag i dammsugarpåsar när det är dags att byta. Nedan har vi listat fler nackdelar. 

 1. Du behöver köpa nya påsar

Varje gång påsen blir full så behöver den bytas och du kan inte återanvända den. Så du får regelbundet köpa nya påsar. Det kanske inte är någon jättestor utgift i sig, men det blir en löpande kostnad för att ha din dammsugare. 

Och som vi nämnde innan, när dammsugaren blivit äldre kan det bli svårt att hitta påsar som passar på vissa modeller. 

 1. Försämrad prestand när påsen fylls

Även om påsen inte är helt full så kan mängden damm påverka hur bra din dammsugare suger. När påsen fylls så försämras luftflödet genom dammsugaren för luften går genom påsen innan den kommer ut på andra sidan. Blir genomströmningen sämre så minskar kraften. Om du märker stor skillnad så är det dags att byta den. 

Fördelar med en påslös dammsugare

Påslösa modeller är fortfarande ganska nya på marknaden, i alla fall jämfört med vanliga dammsugare. Oavsett om det beror på att de är enkla att använda, smidiga eller köpa påsar låter vi vara osagt, men vad vi vet är att de blir allt mer populära för varje år som går. Nedan har vi listat de största fördelarna med påslösa dammsugare. 

 1. Lägre driftskostnad

Ofta kan de vara något dyrare att köpa, speciellt om man köper en sladdlös skaftdammsugare. Men när man väl har den så behöver du inte köpa till något mer, du slipper utgiften för dammsugarpåsar och kan enkelt bara tömma dammbehållaren när den blir full. Men precis som med vanliga modeller så försämras prestandan om det blir för mycket i behållaren, men då kan du bara tömma den utan att känna att du slösar en påse för tidigt i onödan. 

 1. Enkelt att se när den behöver tömmas

Med påsmodeller är det svårt att veta när det är dags att byta ut påsen om man inte har en ny premium modell med indikator som visar när det är dags (inte många modeller som har det). Med en påslös så ser du när det blir full då man ser in i behållaren.

 1. De är mer miljövänliga

Du sliter inte på naturen genom att kasta en dammsugarpåse varje gång den blivit full och över en dammsugares livstid kan det bli flera hundra. Istället kan du bara tömma ut dammet utan att kasta något annat. Beroende på vad du städat så kan du till och med kasta det direkt i komposten.

 1. Det populära alternativet

Påslösa dammsugare blir mer och mer populära för varje år och det är av en anledning. Kanske är det att folk blivit miljömedvetna eller är det för smidigheten, oavsett vilken har inte så många kunder fel utan påslösa dammsugare är en bra grej! 

Nackdelarna med påslösa dammsugare 

Även om de blivit populära och omtyckta så tycker vi det är viktigt att vi presenterar de negativa aspekterna med för att du ska kunna göra ett som blir rätt för dig. Nedan har vi skrivit ner de negativa sakerna med dem. 

 1. Ökad exponering mot allergener

Om modellen har HEPA-filter så är det egentligen bara en del som är risk momentet. Det är när det är dags att tömma dammbehållaren. I och med att dammet ligger fritt i en behållare som du får ta bort från dammsugaren och ösa ut det så finns det risk att en del av det flyger upp i luften, och är man då känslig så finns det risk att man reagerar på det. Men lösningen är att köpa en modell som är smidig och enkel att tömma. Det hjälper även om man inte kör så att den hinner bli full utan tömmer den tidigare. 

 1. Mer skötsel

På grund av hur dammet samlas upp så tycker en del att det blir mer skötsel av dammsugaren. Damm och skräp ligger fritt i behållaren så den behöver med rengöras med jämna mellanrum. Vi som driver denna siten tycker inte detta är ett problem och tycker det är betydligt smidigare än att åka och köpa nya dammsugarpåsar som man måste sätta dit, men en del har uttryckt att de tycker så när vi kommunicerat med andra användare. 

Hur ska du tänka? 

Det viktiga när man köper något är att hitta någon som passar in i ditt hem och i hur du städar. Alla behöver en dammsugare och båda typerna funkar väldigt bra. Vi gillar konceptet med att slippa hålla på med påsarna och bara kunna städa och tömma. Men fundera ut vad du själv tycker känns mest smidigt. Om du fortfarande har saker att fundera över så fortsätt läsa för nästa del är en köpguide med mer saker att fundera över innan du köper en påslös dammsugare. 

Få mer tid över till städning

Påslös dammsugare köpguide

Vi har redan gått igenom det mesta som är specifikt för påslösa modeller, nedan har vi skrivit ihop några punkter att fundera över oavsett vilken typ av dammsugare det är du ska köpa. 

 1. Ljudnivå

Höga ljud kan vara störande, speciellt under längre tid och det är kanske inte bara du som kan störas av det. Jobbar du så du får städa på konstiga tider så kan det störa grannar, har du småbarn kanske du bara kan städa när de sover, husdjur kan bli rädda för det höga ljudet eller så kanske det inte spelar någon roll alls. Fundera över om det är viktigt och välj en modell därefter. 

 1. Vad ska du städa? 

När vi skriver detta menar vi vilka olika underlag, har du mest hårda golv? eller mycket mattor? möbler som är höga eller låga? Olika sladdlösa dammsugare är bra på olika saker. I vår topp 10 lista skrev vi på varje modell vem vi rekommenderar just den modellen för, kolla noga och välj en som passar till hur ditt hem ser ut. 

 1. Pris

Pris är som alltid viktigt, det ska passa in i ens budget. Det finns modeller som är billigare som fortfarande städar bra men också premium modeller som gör i princip allt väldigt bra. Fundera över hur mycket pengar du faktiskt är villig att lägga på en ny sladdlös dammsugare. Kom även ihåg att köper du en modell från ett känt märke så kommer den hålla i många år så länge du tar hand om den. 

 1. Tillbehör

Denna punkten knyter in i “vad du ska städa?” punkten på så vis att vissa modeller skickar med flera olika munstycken just för att underlätta på de olika underlag en dammsugare stöter på. Kolla upp vad som följer med varje modell för att se att du får det du behöver. 

 1. Längd på sladden

Detta är en punkt många glömmer, men vi tycker den är väldigt viktigt. Det finns inget värre än att hela tiden behöva flytta runt mellan olika kontakter för att man inte når fram dit man ska städa. Köp en modell som passar in efter hur ditt boende ser ut så att du får så effektiv städning som möjligt. 

 1. Sladd eller inte sladd

Eller kanske du väljer bort sladden helt för att slippa det problemet. Men då ska man ha i åtanke att man får en limiterad körtid då den istället kommer drivas på batteri. Tänk igenom vad som hade passat dig bäst! 

 1. Har du djur i hemmet? 

Den typ av smuts och damm som många dammsugare har problem med är djurhår, anledningen är att de är tjockare och tyngre än vanligt damm och därför är vissa dammsugare för svaga. Vi har listat ett par modeller som funkar extra bra till just djurägare med husdjur som fäller mycket hår. 

 1. Ergonomi

Alla är vi utformade olika i längd och är man flera personer som ska städa med samma dammsugare är det värt att köpa en med teleskoprör för att kunna ställa in den efter hur lång den som ska städa är. 

Vanliga frågor pålös dammsugare

Varför en påslös dammsugare?

Svar: För att det är smidigt att slippa köpa nya dammsugarpåsar hela tiden, samtidigt så sparar man på både miljön och sin egen plånbok.

Är påslösa dammsugare bra?

Svar: När de var nya på marknaden så de inte lika effektiva som vanliga dammsuga som hade funnits betydligt länge. Men det finns en anledning till att användningen av påslösa dammsugare exploderat de senaste åren och det är för att hunnit ikapp utvecklingsmässigt och blivit väldigt bra. Systemen för att tömma dammbehållaren har utvecklats och risken att spilla har blivit betydligt mindre. Sedan har miljön hamnat i fokus på senare år vilket såklart skyndat på utveckligen för att man inte ska konsumera påsar i onödan. Det viktiga är att inte bara köpa påslösa dammsugare bäst i test, utan köpa den modell som passar in bäst för just dig.

Hur fungerar en påslös dammsugare?

Svar: Kortfattat på fungerar de väldigt likt en vanlig dammsugare, fast i utrymmet där en vanlig dammsugare har en dammsugarpåse så är istället en plastbehållare där dammet samlas upp. Denna behållare tömmer du sedan när den börjar bli full och sedan är det bara att städa vidare.

Vilken är dammsugare utan påse bäst i test?

Svar: Som du säkert märkt efter att ha läst denna artikeln så är det individuellt då vi alla har olika krav. Vill man ha en påslös dammsugare i traditionellt utförande så tycker vi att Electrolux Pure C9 är den påslösa dammsugaren som är bäst i test, är man på jakt efter en skaftdammsugare utan påse så rekommenderar vi Dyson V11 som det bästa alternativet.

Slutsats Påslös Dammsugare Bäst i Test

Som vanligt hoppas vi att denna artikeln hjälp dig att hitta vad som passar för just dig. Oavsett vilken modell du väljer från denna listan så kommer du att köpa en påslös dammsugare av väldigt hög kvalitet då vi bara valt ut de modeller vi tycker var bäst. Det viktiga är att hitta det som passar för just dig! Skulle du vilja kolla in vår lista med de bästa dammsugarna oavsett modell och typ kan du klicka här för att komma till artikeln.


Påslös dammsugare – Hur vi gjorde testet

Vi testade fram denna listan med påslösa dammsugare bäst i test genom att först besöka lite olika sidor för att hitta de modeller som skulle vara värda att ha som urvalsgrupp för att testa. Sidorna vi använde oss av var amazon.com där vi kollade betyg och recensioner. Vi läste även recensioner på techradar.com.

När vi hade en grupp dammsugare som vi ansåg vara värda att testa så provkörde vi alla modellerna och testade dem noggrant. När vi testat alla så gick vi igenom resultaten och gjorde denna artikeln där vi listat modellerna efter olika behov ´.