Roborock S5 Max Test – En djupdykning

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Några år efter att Roborock lanserade deras första produkt, S5an som direkt blev väldigt populär, så har de nu en uppdaterad version som heter S5 Max. Och den skiljer sig åt från sina konkurrenter S4 och S6, för man har lagt mycket energi på att förbättra modellens förmåga att inte bara dammsuga utan även moppa golv. 

Andra uppgraderingar vi kommer att titta på är den nya sidoborsten, större vattentank och möjligheten att ställa in vilka zoner i ditt hem dem ska och inte ska moppa. Och nu låter ger appen dig möjligheten att ställa in kraften kontra moppning, en funktion som saknas på den vanliga S5. 

Vi har testat S5 Max innan och har den som testvinnare i vår artikel robotdammsugare – bäst i test. Anledningen att vi gjort denna artikeln där vi bara fokuserar på modellen är att vi tyckte den var väldigt bra och hade väldigt många funktioner att gå igenom så allt hade inte fått plats i en artikel där vi listar många produkter. Så nedan kommer vår djupgående recension av Roborock S5 Max.  

Roborock S5 Max Förbättringar mot tidigare modell

Inställningen för No-Mop zoner

Många av Roborocks förbättringar från S5 till S5 Max har lagts på att göra den bättre på att moppa. Därför har den fått en större vattentank än vanliga S5 och S6 och möjligheten att ställa in hur mycket vatten det använder när den moppar, det kan du enkelt ställa in i appen. När vi testade moppen både på blöta och torra fläckar på golvet så tyckte vi att den presterade bra. Den kan inte riktigt jämföras med en vanlig golvmopp som du själv moppar med, men jämfört med andra robotdammsugare med funktionen så presterar den betydligt bättre än de flesta konkurrenter. Så är du på jakt efter en modell som kan både dammsuga och moppa så tycker vi att den är i topp! 

Introduktion till Roborock S5 Max

S5 Max är Roborocks senaste produkt med ganska lika specifikationer som S5 (det är något positivt). Båda modellerna har en sugförmåga på 2000 pa, men som vi skrev ovan har man satsat på att göra den bättre på att moppa. 

Det är en del skillnad när det kommer till hur knapparna sitter, men allt annat är designmässigt lika, med en enkel sidoborste och komboborste. Det som skiljer är designen på sidoborsten som nu är gjord helt i gummi. Bakom huvudborsten är en tätning av gummi så föser in damm och smuts till sugkammaren och vidare in i dammbehållaren. 

Ny vattentank 

Den mest framträdande förbättringen med S5 Max är den nya vattentanken. I gamla S5 var tanken och moppen en enhet vilket innebar mindre mängd vatten som fick plats. Den använde sig av gravitationen för att få vattnet att rinner ner genom två hål till själva moppen, det resulterade i att vatten ofta droppade ner även när moppen inte användes. Många kunde nämnde att om man glömde ta bort vattnet när man inte skulle moppa så blev det ofta blött under roborock. 

Med S5 max har man löst detta genom att mängden vatten som släpps ut och när det släpps ut är elektroniskt kontrollerat. Det gör att den inte rinner om den inte aktivt moppar. Systemet funkar väldigt bra och håller moppen lagom fuktig genom att alltid släppa ut en lagom mängd vatten. 

Fyra inställningar på moppen

Denna förbättringen tyckte vi var väldigt bra och kan enkelt kontrolleras genom appen. Du kan välja mellan fyra olika inställningar.

 • Avstängd: som namnet antyder så är det när moppen är avstängd. Om man redan kört med den innan så är den klart fortfarande fuktig, men den kommer inte att tillsätta nytt vatten. 
 • Låg: Den lägsta nivån är den vi rekommenderar när man vill moppa något som är fuktigt och inte behöver tillsätta mer så mycket vätska utan det räck med lite bara för att det ska bli rent när dammsugaren kör över. 
 • Medium: mellan nivån passar bra till torra fläckar. 
 • Hög: Denna nivån behövs väldigt sällan, den är främst användbar till de absolut värsta fläckarna som är väldigt svåra att få bort. 

Appen har även fem olika inställningar när det kommer till städlägen. 

 • Mjukt: detta läget passar bra om man bara vill moppa. 
 • Tyst: Ett perfekt läge om man kör Roborock S5 Max på natten, när man är hemma eller om man har väldigt lätt störda husdjur. 
 • Balanserad: En lagom balans av sugkraft och körtid, passar väldigt bra till hårda golv. 
 • Turbo: Om man har mycket mattor eller heltäckningsmatta så behöver man mer kraft och därför har man turboläget. 
 • Max: Högsta inställningen som man egentligen bara behöver om man ska grovstäda en matta och verkligen få med sig allt damm. Vi körde väldigt lite med denna styrkan då vi ändå städar mattor för hand med jämna mellanrum och rister av dem ute. 

Värt att ha i åtanke är att moppen och dammsugningens inställningar kompletterar varandra. Ställ in mopp och dammsugning i den kombination som passar dig bäst. Detta är en funktion som är unik för S5 Max då både s5 och s6 saknar den. 

Fler funktioner med Roborock s5 Max

Roborock S5 Max finns i både svart och vit färg

Roborock S5 Max Dammbehållare

Dammbehållaren har samma design som på vanliga S5an och rymmer samma 480 ml damm, vilket är hel okej men den kunde varit något större enligt oss. Vi gillar däremot att det sitter ett HEPA-filter bakom dammbehållaren som renar luften som går genom dammsugaren på allergener och mikropartiklar.

Avancerad kartläggning och navigation

Med roborock S5 Max har du möjlighet att spara kartor på upp till fyra olika våningar över ditt hem. Du kan även modifiera kartorna och ställa in om det är platser den bara ska dammsuga eller bara moppa om du inte vill den ska göra båda alltid. Du kan ställa in att den städar vissa zoner oftare som tex i hallen där man ofta drar in smuts medan den kanske inte kör alls lika ofta i ett annat rum. Det gör S5 Max effektiv både när det gäller att hålla rent, men den slösar heller inte energi genom att städa i onödan. 

Man kan även ställa in “osynliga väggar” vilket innebär att den kan städa delar av rum extra och andra delar mindre. Det gäller både mopp och dammsugning. 

Själva kartläggningen sköter den själv när den kör första gången och sparar kartan, sedan kan du ställa in de extra funktionerna som det passar dig. 

Alla Roborock har LIDAR laser sensorer för att köra runt i ditt hem utan att krocka och köra in i saker som kan stå i vägen. Och för att städa så effektivt som möjligt har de gett S5 Max vad Roborock kallar “Adaptive, Dynamic Route Planning” vilket kortfattat betyder att efter den kartlagt ytan den ska städa så väljer den själv vilket som är den snabbaste rutten och vilka linjer den ska köra efter.

Hur mycket kraft har Roborock S5 Max?

Enligt Roborock har S5 Max en sugkraft på 2000 pa vilket på papper är 500 mindre än S6 MaxV. Vi upplevde den som väldigt kraftfull så vi blev lite osäkra på om det faktisk stämde så vi började googla runt lite och hittade techadvisor.com som hade testat och de kom fram till att S5 Max faktiskt suger med mer kraft än S6 Max. Resultaten ser du nedanför. 

Power CompRoborock S5 MaxRoborock S6 MaxV
Quiet9.8 CFM7.9 CFM
Balanced12.49 CFM9.8 CFM
Turbo15.68 CFM12.32 CFM
Max17.74 CFM15.68 CFM

Hur bra städar Roborock S5 Max?

Detta är ofta den viktigaste punkten när det kommer till att köpa en ny dammsugare oavsett vad det är för typ man är på jakt efter. Så vi har testat modellen på alla olika underlag för att se hur den presterar. 

Hårda golv

Det blir inte bättre än såhär, Roborock S5 Max är grym på hårda golv, dels gör sugkraften att den får med sig allt damm och löst smuts, sedan kan den moppa bort fläckar, även de som är lite tuffare om man skruvar upp inställningarna. 

Med större skräp kunde borsten ibland porta det åt sidan när den kör förbi det och det inte kommer i riktigt bra läge, men dammsugaren plockar upp det när den kör förbi igen så det blir inget problem av det. 

Städning vid väggar och kanter

Detta är en modell som kommer åt ganska bra runt väggar och kanter tack vare en bra designad borste. Men som med alla robotdammsugare blir det ibland lite kvar som man får ta själv lite då och då, speciellt lite större skräp. 

Mattor

Mattor varierar ganska kraftigt i utförande och det spelar såklart stor roll för en robotdammsugares framgångar när det kommer till att städa dem. På tunnare mattor så gör S5 Max ett kanonjobb och får med sig allt, med medeltjocka mattor så får den problem med lite tyngre damm och på tjocka mattor gör den mattorna renare men har svårt att få till det riktigt. (på tjocka mattor har vi inte testat någon robotdammsugare som klarar det bra)  

När man städar mattor får man för bästa resultat skruva upp styrkan lite.   

Roborock s5 Max och trösklar

Många som ska köpa en robotdammsugare ställer frågan om trösklar och även här presterar S5 Max bra och klarar trösklar upp till 2cm. 

Roborock S5 Max App

När det kommer till appen har du faktiskt två olika appar att välja mellan, det ena är Xiaomi home appen eller Roborocks egna app. Vi gillade Roborock appen bäst då den endast fokuserar på dammsugaren, men den andra är det mycket andra funktioner som du bara kan använda om du har flera Xiaomi produkter i hemmet. Med för dammsugare har båda apparna samma funktioner. 

Vi tyckte att den var väldigt enkel att använda och förstå. All viktig information såsom batteritid finns där och genvägar till funktioner du använder mest hamnar på nedre delen så du alltid kommer åt dem snabbt. 

Vad kommer i lådan?

Roborock inkluderade inte mycket tillbehör. Du får:

 • Själva dammsugaren
 • Moppdynan
 • Ett HEPA-filter
 • Sidoborste
 • Laddstation
 • Mopp ställning

Underhåll

En robotdammsugare är precis som alla andra elektronikprodukter, du måste sköta om dem regelbundet för att de ska fungera optimalt. Det du ska hålla koll på är filtret, sidoborsten, huvudborsten och sensorerna. 

På Roborock S5 Max får du mycket hjälp med detta då appen visar hur lång livslängd de olika delarna har kvar i antal körtimmar och oom sensorerna behöver rengöras. 

Slutsats Roborock S5 Max

Vi har testat väldigt många robotdammsugare på denna sajten och det finns en anledning att S5 Max blev testvinnare i vår artikel med de bästa robotdammsugarna. Man får en modell som presterar bra på allt vi ställer den inför och dessutom så moppar den med. Trots att den är väldigt bra så betalar man mindre än för konkurrenternas modeller som är i samma klass. Därför tycker vi Roborock S5 Max är bäst i test och ett väldigt bra köp!


Hur testet är genomfört

Vi hade testat Roborock S5 Max tidigare till vårt stora test av robotdammsugare så vi behövde inte göra något nytt test för denna artikeln, utan vi har publicerat all data som inte fick plats i en artikel där 9 modeller till skulle listas. För att fylla ut med ännu mer information för konsumenten så har vi även använt oss av information från techadvisor.com som hade data på vissa saker vi inte testat för.