Laddningsbar Dammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Att ha en laddningsbar dammsugare ger en mer frihet än vanliga modeller. För om den drivs av ett batteri som du laddar upp så slipper du att ha en störande sladd som är ivägen när du städar, den är smidigare att bära med sig och man kommer åt på ställen man annars inte hade gjort. I denna artikeln komme vi att lista de bästa uppladdningsbara dammsugarna. 

Laddningsbar Bammsugare – Bäst i Test

Dyson V8 Absolute – Bäst i test laddningsbar dammsugare

När det kommer till laddningsbara dammsugare så är Dyson kungen på marknaden! Och V8 Absolute har blivit en väldigt populär modell och det är inte utan anledning. Bland annat har den fått högsta betyg i väldigt många tester, bland annat från T3.com, Theguardian.com, Expertreviews.co.uk och Trustedreviews.com. Priset är även betydligt lägre än Dyson V11 men har en prestanda och funktioner som är betydligt mindre skillnad än priset visar. 

Dyson V8 Absolute Batteritid

V8 har en en kraftfull motor som städar extremt bra för att vara en laddningsbar dammsugare utan påse och sladd. Trots det är batteritiden hela 40 minuter vid normal sugkraft så om du inte har en väldigt stor bostad så hinner med stor marginal städa hela. 

Körfunktionen är även smart designad för att batteriet ska hålla längre, Dyson har löst det genom att man håller in knappen när man ska dammsuga och när man släpper så slutar maskinen gå vilket gör att du bara gör av med ström när du faktiskt dammsuger. Innan vi testade Dyson V8 tänkte vi att det skulle vara jobbigt, men vi ändrade oss väldigt snabbt efter bara en kort stunds användande då allt kändes mer effektivt. 

Många medföljande munstycken

Köper man en premium laddningsbar dammsugare så får man självklart med flera munstycken som är designade för att hantera olika ytor. Du får med en Soft Roller som är för hårda golv, Direct Drive som är designad för mattor, Mini Motorised munstycke för möbler och trappor och en Combination Tool munstycke som är gjort för att fång upp det allra finaste av dammpartiklar. 

Tack vare sitt smidiga utförande och låga vikt på 2,61kg så får man verkligen användning för alla munstycken då det är lätt att komma åt både i hörn på golvet och högt upp så som på hyllor och möbler. 

Smart design

Dyson V8 är vad man kallar för 2-i-1 modell då du kan ta av röret och vips så har du en handdammsugare som kommer åt inne i bokhyllor i samma produkt. Självklart har modellen HEPA-filter för att stoppa allergener från att ta sig genom dammsugaren, men den har även ett förfilter som gör att luften renas ännu bättre. Det filtret är tvättbart. 

Trots att motorn är kraftig så är modellen väldigt tyst när man använder den, vissa andra som testat modellen tycker att man knappt hör den. Riktigt så lågt tycker inte vi det är men sett till hur bra den städar så tycker vi den är bäst i klassen. 

Dammbehållaren rymmer 0,54L och när behållaren är full så tömmer du den väldigt smidigt. Detta var en av sakerna vi tyckte var väldigt bra med V8 då påslösa dammsugare ofta kan vara lite svåra att tömma utan att det ryker upp damm i luften. 

Slutsats Dyson V8 Absolute

Vill man köpa en laddningsbar dammsugare som är en av de bästa på marknaden så är Dyson V8 alternativet för dig! Vi tycker att Dyson V11 Absolute är snäppet bättre men den kostar väldigt mycket mer och V8 räcker gott för att ersätta en vanlig dammsugare. Det gör att den blir vår testvinnare då man får väldigt mycket dammsugare för pengarna även om det fortfarande inte är en billig dammsugare! 

Fördelar

 • Batteritid upp till 40 minuter
 • Låg vikt och smidig att använda
 • Två-i-en produkt så du snabbt kan göra om den till han handdammsugare
 • Flera medföljande munstycken för olika underlag
 • Två filter varav det ena HEPA

Nackdelar

Ärligt talat så hittar vi inga direkta nackdelar med V8 om det är en laddningsbar dammsugare man är ute efter. 

Electrolux Pure Q9 2-i-1 – Electrolux laddningsbar dammsugare

Electrolux Pure Q9 är en relativt billig laddningsbar dammsugare som ändå presterar ganska bra och vi har haft med den på vår lista över de bästa dammsugare för husvagn och husbil. Tack vare sin 2-i-1 design så kan du använda den som skaftdammsugare eller ta av toppen på den och vips så har du en handdammsugare som man kommer åt bättre i små utrymmen med. 

Användning

Vi tycker att Pure Q9 osar kvalitet och är väldigt stadig när vi får den i handen. Till den får man med dammborste, teleskopmunstycke och ett fogmunstycke för att underlätta städning på olika underlag. Motorn och dammbehållaren sitter lågt i dammsugaren vilket ökar på stabiliteten ännu mer när man städar med den. Den är så välbalanserad att den kan placeras själv på golvet utan att den trillar. 

En modell för mindre ytor

Anledningen att vi rekommenderade den för husbilsägare var att den är lite mindre och smidigare vilket gör den bra för mindre ytor, därför rekommenderar vi modellen till personer med mindre bostäder. För ett normalstort hus är dammbehållaren på 0,3 liter lite för liten enligt oss men för en lägenhet eller stuga passar den ypperligt. Detta är en påslös dammsugare så dammet samlas upp i en behållare som du sedan enkelt tömmer. Tömmningsprocessen är väldigt enkel och går snabbt.  

Det är även en laddningsbar dammsugare som passar bra om man är allergiker då den har ett väldigt bra filtersystem. Electrolux har satt in ett gediget filter som rensar bort 99,9 % av allt damm och allergener som går genom dammsugaren. 

Batteritiden hamnar på goda 55 minuter på lägre inställning, men drar man upp styrkan minskas den en hel del. Men det ska ändå vara tillräckligt för att städa en hel husbil. 

Slutsats Electrolux Pure Q9

För mindre bostäder är detta en kanonprodukt då den har ett ganska lågt pris, hög kvalitet, bra städresultat och som bonus så kan du dela den och använda den som handdammsugare med vilket är smidigt när man ska städa hyllor eller andra ytor där det annars kan vara svårt att komma åt.  

Specifikationer

 • Batteri: Lithium-ion
 • Batteritid: 55 minuter
 • Laddningstid: 4 timmar
 • Dammbehållare: 0,3 liter
 • Filter: Tvättbart
 • Antal hastigheter: 3
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Vikt: 2,75 kg
 • Övrigt: Inbyggd handdammsugare

Bosch Series 8 Unlimited – Bosch laddningsbar dammsugare

Vi har testat väldigt många laddningsbara dammsugare för att komma fram till denna listan och vi tycker absolut att Bosch Series 8 Unlimited kvalar in som en av de bästa  på marknaden tack vare kraftfull sugförmåga, mycket tillbehör, enkel användning och led-belysning i munstycket som vi verkligen gillar som funktion.   

Motor av högsta kvalitet

Bosch har fokuserat på att göra en modell som verkligen har en motor som lever upp till kundens förväntningar. Dels så är den kraftig och snurrar hela 86000 rpm men de har även haft fokus på kvalitet och lämnar hela 10 års garanti på dammsugarens motor. Batteriet är välanpassat till motorn och trots att den är kraftfull så dammsuger du ett helt hem i normal svensk storlek innan batteriet är slut. Enda gången det kan bli problem är om du har väldigt mycket mattor som du ska dammsuga för du behövs mer kraft och batteritiden blir kortare. Skulle batteriet tar slut så får du med ett extra batteri till Bosch Series 8 så de lätt kan byta och fortsätta städa. Trots bra kraft så är dammsugaren ganska tyst och jämfört med en vanlig dammsugare än den klart tystare än de flesta modeller. 

Precis som andra laddningsbara dammsugare så är Bosch Series 8 påslös och har istället en behållare som fångar upp dammet som du sedan tömmer. Dammbehållaren är genomskinlig så du ser när det är dags att tömma. Dammsugaren fångar upp 99,9 % av alla dammpartiklar den suger i sig tack vare ett gediget filtersystem.

En smart dammsugare

Modellen har smarta sensorer som känner av vilken typ av underlag du städar på och ställer själv in vilken styrka den ska ha på sugkraften. Så om du går från ett hårt golv till en mjuk matta så ökar series 8 själv varvtalet så du får med allt även på mattan. Självklart kan man själv justera styrkan om man vill, men vi tyckte att funktionen funkade väldigt bra när dammsugaren själv skötte det.

På nedsidan

Den första punkten är något som vi själva inte tyckte var ett problem men sett till vad kunder generellt tycker så är det värt att nämna att dammsugaren vägen 3,3kg vilket är ganska mycket så vissa personer kommer tycka att den är jobbig att köra med under längre stunder. Vikter kommer såklart från att man biffat upp motorn och batteriet, så det är alltid en avvägning när man letar efter en sladdlös dammsugare. 

Den andra punkten är snabbladdaren som låter ganska mycket på grund av sina inbyggda fläktar. Det är inget problem med ljud om du laddar den med den vanliga laddaren, den låter inte. Men snabbladdaren låter ganska mycket och vi störde oss på det ljudet. 

Slutsats

Vi gillar verkligen Bosch Series 8 Pro och tycker att det är en laddningsbar dammsugare som funkar väldigt bra till allt. Men man ska ha i åtanke att man får lite mer vikt om man väljer den på grund av sin lite större och starkare motor och batteri setup. 

Specifikationer

 • Lithium-ion Batteri
 • Batteritid på upp till 45 minuter
 • Laddtid på runt 1h
 • 0,4l dammbehållare
 • Tvättbart mikrofiber filter
 • Två olika kraftlägen och ett automatiskt läge
 • Vikt på 3,3kg
 • 7 st munstycken som ingår 

Makita CL108FDZW – Laddningsbar dammsugare 12v

Makita CL108FDZW är en 12v skaftdammsugare av mindre format. Den har en låg vikt på ynka 1,2kg men trots detta så har den en dammbehållare på 600ml. Precis som skaftdammsugare brukar vara så är den sladdlös och laddas upp innan användning. Sugkraften är ställbar i tre olika lägen för att du ska kunna både spara på batteriet genom att köra på den låga inställningen vid lättare städning men ha möjligheten att städa upp lite grövre smuts på den högre inställningen. 

Flera olika verktyg

För att underlätta din städning på olika underlag så medföljer två olika munstycken som är anpassade för olika saker. Man får även med ett förlängningsrör som gör att du kan använda 12v dammsugaren i flera positioner. Dessutom får du med både filter och förfilter för att hålla luften ren när du städar. 

Slutsats

Makita CL108FDZW är en 12v-dammsugare som presterar bra, man får med flera olika tillbehör som underlättar städningen och den skiljer sig från konkurrenterna genom att vara utformad i skaftmodell.

Fördelar

 • Skaftmodell
 • Bra städresultat
 • Flera olika tillbehör

Nackdelar

 • Om man vill ha en uppladdningsbar 12v dammsugare i skaftmodell så hittar vi inget negativt med denna modell.

Makita CL121DZ – Uppladdningsbar dammsugare för bilen

Makita CL121D skiljer sig från andra dammsugare på denna listan som är designade för olika saker men passar väldigt bra som bildammsugare, Makita är istället designad just för att städa bilen. 

Modellen är batteridriven och laddas som vanligt upp i ett vägguttag. Batteriet är av typen lithium-ion och har en gradering på 12 volt. Körtiden hamnar runt 30 minuter så du hinner enkelt med att dammsuga hela bilen, om batteriet börjar bli lågt så varnar Makita CL121DZ genom att en lampa börjar lysa. Den har även ett smart system som motverkar överhettning, så skulle något bli fel så stänger den av sig själv för att inte motorn ska gå sönder så du kan felsöka den i lugn och ro. 

Användning

Det märks att den är designad för att städa bilar när vi använder den, man kommer åt lätt även i trånga utrymmen och slangen är väldigt följsam när man drar den runt säten i bilen. Slangen mäter 1 meter man får ibland flytta dammsugarkroppen med. Den har även blåsfunktion som gör att man snabbt kan blåsa på ytor som råkat bli blöta när man tvättat i bilen, vi tycker det är en kanongrej speciellt på vintern där lite spillt vatten snabbt kan bli till is. 

På nedsidan med Makita CL121DZ

På nedsidan så är det första att den specifikt är designad för bilen. Vad vi menar med det är att den funkar väldigt bra där, men den har inte direkt några andra användningsområden. Så den är en väldigt specifik produkt. 

Det andra är att den inte kommer med batteri eller laddare utan det får man köpa till vid sidan om, detsamma gäller om man vill ha en förvaringslåda.

Slutsats

Som bildammsugare är Makita CL121DZ en väldigt bra modell. Men det är bara där vi tycker den är bra och vill man ha en bildammsugare som även fungerar till andra uppdrag så finns bättre alternativ på denna listan. Vi tycker även att priset springer iväg lite då man får köpa till laddare och batteri separat från dammsugaren.

Så vi rekommenderar endast dammsugaren om man städar väldigt mycket bilar och ser den mer som en industriprodukt, men det sagt gör den jobbet väldigt bra. 

Slutsats laddningsbar dammsugare

Laddningsbara dammsugare har blivit allt mer populära tack vare sin smidighet både i manövrerbarhet och att man slipper att gå runt med sladden efter sig som ofta trasslar in sig i saker. De har även blivit bättre sista åren och batterierna håller nu länge nog för att man ska hinna städa hela sitt hem med dem. På denna listan hittar du modeller av hög kvalitet som städar väldigt bra efter sina respektive uppgifter. Det enda viktiga är att du väljer den modell som passar dig bäst! 12v modellerna är betydligt svagare än de riktiga modellerna från Bosch och Dyson. 


Hur testet är genomfört

Till denna artikeln behövde vi inte genomföra ett nytt test då alla dammsugarna redan var testade när vi skrivit andra artiklar, så vi hade redan testat alla modeller som kunde vara relevanta till detta testet. Så det vi gjorde var att gå igenom resultaten från våra tester över bästa: skaftdammsugare, bildammsugare, 12v dammsugare, påslösa dammsugare och sladdlösa dammsugare för att hitta de modellerna som kvalar in på denna listan. Alla dammsugare från de testerna är testade efter vårt vanliga test med:

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris