Robotdammsugare för heltäckningsmatta – Bästa modellerna

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Robotdammsugare är till för att underlätta din städning, men tidigare har de haft svårt att få till det på heltäckningsmattor eller rättare sagt mattor rent generellt. Och om sanningen ska fram har många modeller fortfarande det. MEN!, modellerna på denna listan är testade specifikt för att de ska leverera på heltäckningsmattor och det gör de!

Ecovacs DEEBOT Ozmo T8 Aivi – Bästa robotdammsugare för heltäckningsmattor

Ecovacs DEEBOT OZMO T8 AIVI är den bästa robotdammsugare för heltäckningsmattor vi testat. Det är en lite dyrare modell men inte dyrast på listan. Det som gör att vi inte bara tycker att den är bra utan även ganska prisvärd trots ett högre pris är dess avancerade kartläggningssystem, som har LIDAR-sensorer för väldigt precis mappning av ditt hem. Den har även en kamera i fronten som gör att den enkelt undviker små oförutsedda hinder som till exempel skor, kläder eller leksaker som blivit kvarglömda på golvet. 

Tack vare ett avancerat system som känner av vilken typ av underlag den städar på blir den vår bästa rekommendation för heltäckningsmattor. Den känner själv av underlaget och anpassar sedan sugkraften efter vad den städar på. Och på mattor där det behövs det mer kraft och den skruvas automatiskt upp vilket vi tyckte fungerade fascinerande bra! Då detta är en modell som även kan moppa golv så är det en värdefull funktion som gör att mattorna undviks när den kör i moppläget. 

Städförmåga

Deebot är inte bara en smart robotdammsugare, den städar även bra! På vanligt golv löser den allt och moppfunktionen tar även bort det arbetet från dig. På mattor klarar den allt på tunnare mattor, på lite tjockare mattor så får den med sig lite större smuts och djurhår, men det lite lättare dammet som sjunkit ner i mattan får den lite svårare med även om den får med sig en hel del. Det ska sägas att alla robotdammsugare har svårt med just detta. 

Du kan även ställa in när den ska städa, vilka rum och om den ska köra vissa ytor extra mycket eller undvika andra. Du kan även elektroniskt dela av rummen om vissa delar av ett rum behöver städas oftare, som till exempel vid dörren i hallen. 

Körtiden ligger på hela två timmar när den kör på max kapacitet vilket får ses som väldigt bra och tillräckligt för att hinna städa hela boenden med heltäckningsmatta.

Slutsats

Vill du ha hjälpen i den städning som en robotdammsugare medför och har heltäckningsmattor? Då är Ecovacs Deebot Ozmo T8 valet för dig! 

Neato D8 – Billig robotdammsugare för heltäckningsmattor

Om du inte vill lägga så mycket pengar som för vår testvinnare så är Neato D8 ett prisvärt alternativ som funkar bra heltäckningsmattor. Tyvärr har inte D8 fått ett riktigt så avancerat navigationssystem som Deebot men den tar sig ändå runt ditt hem på ett smidigt sätt. Och det är tack vare detta som modellen är betydligt billigare än sin mer avancerade konkurrent. Du får ändå LIDAR-sensor som kartlägger ditt hem väldigt bra och precis som med testvinnaren så kan du ställa in att den ska städa delar av ditt hem vi olika tidpunkter och dela upp rummen som du känner för och tycker är bäst. Det görs smidigt genom appen. På nedsidan så navigerar den inte runt oförutsedda hinder lika smidigt som testvinnaren och vi upplever att den kan fastna om det ligger sladdar eller kläder kvarglömda på golvet. 

Städförmåga

Körtiden ligger på 40 minuter när den kör på sin maximala kraft vilket inte är jättemycket och på mattor så behövs full styrka, men vi tycker kraften är fullt tillräcklig för att göra ett bra städresultat på de flesta mattorna vi testade D8 på. Dessutom laddar den fullt på bara 100 minuter vilket är väldigt snabbt. 

Slutsats

Denna robotdammsugare är väldigt lågt prissatt sett till att man får en modell som funkar bra på heltäckningsmattor, vilket kräver lite mer av en robotdammsugare. 

Roborock S7 MaxV – Bästa för blandat golv

Roborock är kanske det mest populära märket när det kommer till robotdammsugare och vi tycker inte det är det minsta konstigt då de alltid levererar fram produkter som är väldigt bra. S7 MaxV är inget undantag utan är vårt val om man har ett hem med väldigt omväxlande underlag där vanligt golv varieras med mattor och heltäckningsmattor. Precis som med testvinnaren så får man möjligheten att moppa med S7 vilket vi tycker är en funktion som är värd lite extra pengar. Och Roborock har kanske lyckats få fram den bästa självgående mopparen här tack vare vibrerande puts-dynor som skrubbar bort även lite mer hårt sittande fläckar. Och även S7 känner av vilket underlag den städar på så den vet om den kan köra med moppen igång eller inte och undviker mattor om man ställt in den att bara moppa. 

Städresultat

Detta är modellen som verkligen utmanar Ecovacs Deebot om förstaplatsen, men på grund av priset tycker vi inte att den når riktigt hela vägen även om städförmågan är väldigt lik. Den får med sig allt på tunnare mattor, på tjockare mattor så får den med sig nästan allt. Det som stannar kvar är det som sjunkit ner djupt i mattan. På vanliga golv håller vi nog Roborock S7 MaxV som vinnare tack vare att moppfunktionen är snäppet vassare än konkurrenternas. 

Slutsats

Detta är en väldigt bra modell även om den är lite dyrare än de andra så tycker vi att man får valuta för pengarna om man tycker att mopp-funktionen är en viktig del annars rekommenderar vi testvinnaren från Ecovacs. Roborock har även en någon billigare modell som heter S5 Max och den har vi noggrant testat här!

Robotdammsugare för heltäckningsmattor slutsats 

Robotdammsugare som ska leverera ett bra städresultat på heltäckningsmattor eller vanliga mattor för den delen är lite dyrare än de modellerna som bara är bra på golv. Det är pågrund av att det krävs mer kraft för att få med damm upp från mjuka underlag. Alla modellerna i denna artikeln klarar av heltäckningsmattor på ett väldigt bra sätt! Köp den modell som passar bäst för just dina behov. 


Hur testet är genomfört

För denna artikeln har vi inte utfört ett nytt test utan har sammanställt resultaten från vårt test Robotdammsugare – Bäst i test och valt ut de modellerna därifrån som passar till heltäckningsmattor. 

Du kanske även är intresserad av: Askdammsugare – Bäst i test