Askdammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Aska är inte bara jobbigt att städa utan är även av de farliga städsysslorna i hemmet. Om man inte har rätt städutrustning för jobbet så ryker ofta askan upp i luften då det är väldigt finkornigt vilket gör att man riskerar att andas in partiklar som är väldigt dåliga för hälsan. Men en askdammsugare får du det perfekta verktyget för att göra rent din grill, kamin eller eldstad på ett snabbt, smidigt och säkert sätt. I denna artikeln presenterar vi de bästa askdammsugarna eller som en del kallar dem asksug som finns på marknaden idag.  

Kärcher AD2 Askdammsugare – Asksug bäst i test

Kärcher är som många kanske redan känner till väldigt starka på marknaden för lite mer robusta dammsugare som klarar av lite tuffare utmaningar så det kommer säkert inte som en chock att de är testvinnare bland de askdammsugare vi testat. Ad är inte den billigaste modellen men tycker att det är den bästa dammsugare som är anpassad för att städa grillen, kaminen eller eldstaden. 

Anledningen att vi har valt Kärcher AD2 som testvinnare är inte bara att städförmågan är väldigt god utan det är filtret som är hemligheten till modellens framgång. Ett vanligt problem när man städar just aska är att filtret snabbt blir igentäppt av mikropartiklar från askar och många modeller har en krånglig lösning för att rengöra filtret eller så går det inte att rengöra och man får istället byta det. AD2 har ett system som gör att man inte behöver montera isär askdammsugaren för att rengöra filtret, istället rengör man snabbt filtret med ett enkelt knapptryck. Om filtret blir igentäppt så minskar dammsugarens sugkraft väldigt mycket då luftflödet begränsas. 

Vi gillar även att tömningen av dammsugaren är väldigt simpel och med minimal risk att spilla ut askan man precis städat upp. 

Slutsats

Här får man en askdammsugare som inte bara städar bra utan den är smidig när det kommer till underhållet och även om det inte är den billigaste modellen så tycker vi den är väldigt prisvärd sett till vad man får för pengarna. 

Kärcher AD4 Premium – Premium askdammsugare

Även vårt premiumalternativ kommer från Kärcher och AD4 ger mer möjligheter än AD2. Medan modellen ovan främst är designad för att städa aska så är AD4 betydligt mer mångsidig och passar att använda som dammsugare i andra utrymmen med. Den passar även i platser som garaget och källaren då det är en grovdammsugare. Det är även en modell som är betydligt större och har en kapacitet på hela 17 liter i dammbehållaren. 

Med denna typen av dammsugare kan du enkelt städa upp vanligt damm och aska, men även grövre smuts såsom stenar, sågspån och annat spill i verkstaden. Man ska dock undvika att städa upp blöta saker då modellen inte är anpassad för detta uppdraget. Precis som med AD2 så är hämtningssystemet smidigt och risken för spill är liten. Man öppnar bara låset på toppen och hugger tag i det väl placerade handtaget som är placerat så man inte kommer i kontakt med något damm under tömningen.

Det är som med alla askdammsugare viktigt att man kollar så att askan faktiskt svalnat innan man suger upp den, men om man slarvar och inte kollar noga så kan det finnas kvar lite glöd i askar och det är därför Kärcher har utrustat AD4 med en dammsugarslang som är stålarmerad för att minska risken att askdammsugaren skadas.  

Slutsats

Vill man ha en mer mångsidig dammsugare som städar aska lika bra som vår testvinnare, men där man får möjligheten att göra andra former av grovstädning med så är AD4 det bästa alternativet. Den är lite dyrare men det är en produkt du kan få ut mer av!

Se fler grovdammsugare här

Ribimex Askdammsugare 800w – Budgetalternativ askdammsugare

Vill man ha en modell som bara är designad för att städa aska och inte vill lägga så mycket pengar på askdammsugaren då är Ribimex 800 watt för dig! Trots att det är en lite billigare modell så presterar denna Italienska modell väldigt bra när det kommer till städningen. 800 watts motor är fullt tillräckligt för att kunna städa upp alla former av aska i både eldstäder och grillen. 

Ribimex har blivit utrustad med ett HEPA-filter för bästa möjliga rening av luften som går genom dammsugaren när man städar och det är något som är väldigt viktigt vid just aska då askan innehåller många dåliga partiklar man inte vill få ut i luften så man riskerar att andas in dem. 

Slutsats

Ribimex är en riktigt bra askdammsugare till ett lågt pris. Men förvänta dig inte att denna modellen ska vara bra på att städa andra ytor, den är specifikt tillverkad för aska. 

Masko 6 in 1 Industridammsugare – Ett kraftfullt och mångsidigt alternativ

Det lite okända märket Masko har här levererat en dammsugare som fungerar lika bra till aska som den gör på ett gäng andra användningsområden. Med denna modellen kan du städa aska, alla former av torrt damm samt vätska då den även fungerar som våtdammsugare. Motorn är på 2300 watt så det finns gott om kraft för att suga upp även väldigt stora typer av damm som till exempel grovt sågspån. Dessutom får man den till ett pris som vi tycker gör den väldigt prisvärd. 

Modellen har även en funktion till som de andra modellerna saknar och det är att den har blåsfunktion så den kan användas för att torka ytor som blivit blöta eller användas som lövblås i trädgården. Man kan dessutom använda den över relativt stora ytor för att vara en dammsugare av denna typen då den räcker 8 meter från kontakten. Dessutom är det en modell som är väldigt stor och behållaren rymmet hela 30 liter vilket är väldigt stort och modellen har ett filter system med 3 olika filter. 

Slutsats

Detta är kanske den mest mångsidiga askdammsugaren vi har testat och dessutom till ett ganska billigt pris. Den enda anledningen till att den inte blev vårt premiumalternativ var att märket är okänt. 

Askdammsugare – Vad man ska tänka på

Rena askdammsugare skiljer sig inte jättemycket åt mellan olika modeller, men på vår lista får du ett antal olika modeller där vissa bara städar aska och andra som är betydligt mer mångsidiga. Så innan du väljer vilken modell som passar dig bäst har vi samlat några olika punkter att fundera över innan du slår till på en ny askdammsugare. 

  • Motorkraft: I grova drag avgör motorn hur mycket sugkraft en askdammsugare kommer att ha och om du ska städa större ytor med mycket aska kan det vara fördelaktigt att ha en modell med större motor. 
  • Användningsområde: Ska du bara städa aska så kan du välja vårt budgetalternativ och bli väldigt nöjd med resultatet. Men vill du ha möjlighet att använda dammsugaren till flera saker så kanske någon av de andra modellerna gör mer nytta för dig. Om du köper en mer mångsidig modell så kanske du slipper köpa en dammsugare till för en annan specifik uppgift. 
  • Pris: priset är som alltid en faktor, speciellt om man ska köpa en dammsugare som är specifikt för en uppgift. Fundera igenom hur mycket du kan tänka dig att lägga. Men ha punkten ovan i beaktning när du tar beslutet för mer mångsidiga modeller kommer att kosta lite mer än modeller som bara kan städa aska. 
  • Storlek på behållaren: hur stor askdammsugare du ska köpa avgörs av hur ofta du städar och hur stora ytorna med aska är. Vill man inte tömma dammsugaren så ofta behöver man ha en större modell. 
  • Filtersystem: Alla modeller på vår lista har ordentliga och väl fungerande filtersystem och det är väldigt viktigt när det kommer till askdammsugare då aska som kommer ut i luften är en hälsorisk att andas in. 

Hur testet är genomfört

Som vanligt i våra tester så började vi med att kolla runt på internet efter modeller som är populära bland kunder. Vi använde främst amazon.se. Sedan införskaffade vi modellerna och testade dem genom att dammsuga aska med dem. Sedan valde vi ut de modeller vi tyckte var bra nog för att ha med i denna artikeln och publicerade resultaten för de modellerna.