Dammsugare för katthår – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Våra katter är en del av familjen och det är viktigt att vi tar hand om dem på rätt sätt. Tyvärr kan inte katter städa efter sig och när de fäller hår så är det vi som får dammsuga upp det. Djurhår är en lite tyngre typ av damm som kräver lite mer kraft för att få med sig det upp och när det kommer till katter så får man ofta även städa upp kattsand som även det är ganska krävande för dammsugaren. Så i denna artikeln har vi listat ett gäng modeller som passar till dig som ska städa upp det din katt lämnat efter sig. 

Miele Boost CX1- Bästa dammsugare för katthår

Miele gör dammsugare av väldigt hög kvalitet och har ofta väl tilltagna motorer vilket är precis vad man behöver när man ska dammsuga upp katthår. Faktum är att Boost CX1 är den starkaste dammsugaren vi testat om man inte räknar med riktiga grovdammsugare.  

Utformning

Miele Boost CX1 är en så kallad påslös modell vilket innebär att du tömmer en dammbehållare istället för att byta dammsugarpåse och du slipper dem helt enkelt helt. Till utseendet är modellen minst sagt unik och sticker ut med ett läckert och futuristiskt utseende. Det är en ganska stor dammsugare som väger in 6kg och mycket av vikten kommer från att man tryckt i den stora motorn på hela 750 watt. Trots detta så rullar man runt den väldigt smidigt över golvet och vi tycker att man kommer åt bra även i trånga utrymmen, det är tack vare vad Miele kallar TrackDrive som är ett system som underlättar just detta. 

Det är inte bara motorn på Miele Boost CX1 som gör att modellen suger väldigt kraftfullt utan ett system som de kallar för Vortex. Det innebär att de precis som väldigt många konkurrenter inte bara jobbar med att bygga ordentliga motorer utan även gör sitt yttersta för att optimera luftvägarna i dammsugaren för ett luftflöde med minimalt motstånd. 

Tillbehör 

Kombiborste: en borste som funkar på både hårda och mjuka golv.

Parkettborste: Designad för känsliga trägolv och är väldigt manövrerbar.

Spaltverktyg: Ett smalare verktyg för att komma åt på de svåra platserna. 

Mjuk dammborste: Gjord för att användas på möblerna och andra känsliga underlag. 

Turboborste: En liten borste för att lätt kunna städa upp djurhår. 

Städresultat

Modellen presterar otroligt bra när det kommer till städningen tack vare både att man har tillräckliga kraftresurser till att städa upp alla typer av smuts och att man får med alla tillbehören som underlättar städningen på olika typer av ytor. När det kommer till katthår och kattsand så löser den båda galant, även på mattor vilket absolut inte är något som alla modeller mäktar med. 

Slutsats

Vill man ha en vanlig dammsugare med sladd så är detta det bästa alternativet för dig som kommer att dammsuga katthår. 

Dyson V15 Detect – Bästa skaftdammsugare för katthår

Dyson V15 Detect är Dysons senaste tillskott i deras modellfamilj och vill man ha en skaftdammsugare som klarar av katthår så är detta modellen som gäller. Det är den skaftdammsugare med mest kraftresurser och det är precis vad du behöver! Vi ska tillägga att det är en ganska dyr dammsugare, men den presterar absolut som den kostar. 

Utformning

Denna dammsugare är fullpackad med den senaste tekniken och är av typen skaftdammsugare. Det betyder att den är sladdlös, inte har någon dammsugarpåse och är utformad med ett skaft där munstycket sitter i ena änden, motor och dammbehållare i den andra. 

Modellen heter detect och det är deras senaste system som är en laser-lampa som sitter nere vid munstycket på dammsugaren. När du dammsuger så lyser lampan framför munstycket när du för fram det över golvet. Anledningen att de valt just laser är för att det ger ett ljus som gör att man ser damm som inte kan se med i vanligt ljus, så man ser var man kört och inte riskerar att missa något. Även LED-skärmen på toppen av dammsugaren har fått sig en uppfräschning och visar bland annat batteritid, kraftinställningarna och vilken typ av damm du dammsuger upp just nu. 

Motorn har fått sig en uppgradering sedan deras tidigare flaggskeppsmodell som var V11 Absolute och är nästan 30% mer kraftfull. Detta har gjorts utan att batteritiden blivit sämre utan faktiskt ökat från 60 till 67 minuter när man kör på standard inställning. 

Städresultat 

Precis som alltid med Dysons modeller så har vi inget att klaga på när det kommer till städningen utan den levererar precis vad den ska! Skaftdammsugare är enligt oss smidigare att komma åt med och då man slipper sladden blir det helt enkelt en friare städning utan något som begränsar. Precis som med V11 är detta en modell som kan ersätta en vanlig dammsugare även för dig som dammsuger katthår och kattsand, bortsett från om man bor extremt stort då batteritiden kan bli begränsande. På mattor får man skruva upp effekten för att få med katthår vilket gör att batteritiden minskar, men om man inte har heltäckningsmattor i hela huset så kommer det inte vara ett problem sett till batteriet. 

Slutsats

Vill man ha en skaftdammsugare för katthår så är detta modellen för dig. Det är en modell som klarar av att ersätta din vanliga dammsugare!

Severin BC 7035 – Billig dammsugare för katthår

Severen är en extremt prisvärd dammsugare som trots sitt låga pris funkar bra till att dammsuga upp katthår. Anledningen att man får mycket dammsugare för pengarna är att man slipper betala för märket här då Severin inte är speciellt stort i Sverige. Men trots detta får man en ordentlig motor och mycket saker som man brukar få betala betydligt mer för. 

Utformning

Designmässigt är det kanske inte den snyggaste dammsugaren på listan och den ser enligt oss inte så rolig ut. Men som tur är så städar man inte med dammsugaren utseende utan med motorn som däremot är premium med sina väl tilltagna 750 watt. Modellen har dessutom HEPA-filter som renar luften på mer än 99% av allergener och damm som går genom dammsugaren.

Denna modellen är lite mindre och trots en stor motor väger den in på strax över 3kg och dammpåsen är på 2 liter. Modellen räcker förhållandevis långt med sina 8 meters arbetsradie. 

För att underlätta städning på olika underlag så får man med tre olika munstycken. Ett specifikt för möbler, ett spaltmunstycke för att komma åt på trånga platser och såklart ett vanligt munstycke för golv och mattor. 

Städresultat 

Sett till priset tycker vi att Severin levererar mycket för pengarna och gör ett väldigt bra jobb. Vi märker dock att kraften inte är samma som på vår testvinnare och det har såklart att göra med luftflödet då båda modellerna har motor på 750 watt. Men modellen klarar av katthår och kattsand med bravur. För bästa resultat märkte vi att rätt munstycke till rätt yta spelar stor roll med modellen och vi möbelmunstycket gjorde det enkelt få med sig katthår även på soffor och fotöljer. Enda platsen den fick lite problem var på tjockare mattor, men vi hade inte räknat med något annat då väldigt få dammsugare presterar bra där. 

Slutsats

Har man katt och limiterad budget att förhålla sig till så är Severin BC7035 det bästa alternativet. För runt en tusing så får man en väldigt kraftfull dammsugare som klarar både katthår och kattsand. 

Bissell Pet Hair Eraser – Handdammsugare för katthår bäst i test

Vi gillar Bissell-produkter och vi har testat både deras mattrengörare, dammsugare och nu även deras handdammsugare. Anledningen att den hamnar på vår lista över de bästa dammsugarna för katthår är att modellen är designad just för djurhår och vi tycker verkligen att de fått till en vinnare här!  

Utformning

Detta är som bekant en dammsugare av typen handdammsugare. Det innebär att den är en lite mindre modell som passar perfekt att ta fram för korta, snabba städjobb eller för dammsugning uppe på platser där det är svårt att komma åt med en vanlig dammsugare. 

Bissell är batteridriven och laddar enkelt upp i ett vanligt vägguttag, så du har ingen störande sladd som är i vägen när du dammsuger, men det gör att körtiden hamnar på 18 minuter. 

Men det som gör att modellen sticker ut bland andra handdammsugare och blir vårt bästa alternativ för katthår är att man får med flera olika munstycken, vilket är ganska ovanligt på handdammsugare. Man får med ett som är motoriserat, ett för mjuka underlag som mattor eller möbler och ett injekteringsmunstycke.  

Städresultat 

Som du säkert vet vi det här laget så behövs det lite mer kraft vid städning av djurhår och många handdammsugare räcker inte till riktigt. Men vi tycker att städresultatet blir väldigt bra med Bissell och det är just de olika munstyckena som bidrar genom att man kan dammsuga med optimal förmåga på alla olika underlag. Så vi fick bra städresultat på alla ytor vi testade modellen på och blev positivt överraskade. 

Slutsats

Vill man ha en handdammsugare och det är katthår man ska dammsuga så är Bissell pet hair eraser det bästa valet för dig!

Roborock S5 Max – Robotdammsugare för katthår bäst i test

Är du som oss och vill lägga minimalt med tid på din städning men ändå ha det rent och fint hemma så kan Roborock S5 Max vara alternativet för dig! När man har en katt som fäller behöver man dammsuga betydligt oftare än i ett hem utan djur och där kommer Roborock väl till pass. Du kan ställa in den att städa när du är på jobbet eller i skolan så sköter det jobbet och städar de öppna ytorna i ditt hem. 

Utformning

Till utseendet finns inte så mycket att skriva om, den ser ut som en förväxt hockeypuck och vi låter bilden tala för sig själv där. Men däremot är det en modell som är mycket välutrustad och går att ställa för att optimera din städning. 

Den största delen är kartläggningssystemet som vi tycker är av högsta klass. Efter att modellen kört och städat ditt hem några gånger så har den lärt sig vad som är den optimala rutten för att städa ditt hem både så snabbt som möjligt, men även för det bästa resultatet. Du kan även via appen ställa in om det är specifika ytor den ska städa extra ofta och om det är några ytor den inte behöver köra vid varje tillfälle. Detta är en perfekt funktion för dig som kattägare och säkert har platser i ditt hem där katten spenderar mer tid och lämnar mer katthår efter sig. Alla funktioner och inställningar på dammsugaren kan göras i appen så du behöver inte ens vara hemma när du ställer in den. 

När det kommer till kraft är den en kraftfull modell för att vara en robotdammsugare och det är precis vad som behövs när det kommer till att dammsuga katthår. Modellen har även ett HEPA-filter så luften renas när den kör runt och städar ditt hem. 

Städresultat

Det finns begränsningar med robotdammsugare och det är såklart att de inte kommer åt överallt i ditt hem. Höga trösklar, snäva hörn och under låga möbler kan de har svårt att städa vid då de helt enkelt inte kommer in. De är till för att köra de stora ytorna ofta så du snabbt kan städa av på resten och spara mycket tid. 

Och S5 Max glänser på de öppna ytorna där den tack vare ordentligt med kraft klarar av de flesta typer av damm, katthår inkluderat. Det enda vi har att säga som inte är helt positivt är att dammbehållaren kunde varit lite större för vår smak, men det är ingen stor grej så länge man kommer ihåg att tömma den regelbundet (och det är inte nära lika jobbigt som att dammsuga).

Slutsats

Vill man lägga minimalt med energi på städningen själv så är detta alternativet för dig! Du kommer ändå behöva städa lite själv men i betydligt mindre utsträckning.   


Hur testet är genomfört 

När vi skulle göra denna artikeln så började vi med att gå igenom tidigare tester vi gjort och kollade upp vilka modeller som hade presterat bra på tyngre typer av damm. Sedan testade vi dem specifikt på katthår och valde ut de fyra alternativen som finns i listan ovan. 

Du kanske även gillar: Dammsugare för hundhår