Billiga Dammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

När det är dags att köpa ny hemelektronik så är budgeten oftast en av de största prioriteringarna när man ska välja vilken modell man ska köpa. Dammsugare är inget undantag och det är heller inte något direkt kul köp att lägga pengar på. Därför har vi skapat denna listan med billiga dammsugare i olika kategorier som ändå presterar bra så du kan hålla ditt hem rent och fint!

Billiga dammsugare bäst i test

ZEEGMA Zonder Base – En billig vanlig dammsugare

ZEEGMA Zonder Base må vara billig, men låt inte priset lura dig! Det är ändå en dammsugare som presterar relativt bra på flera punkter trots att den är väldigt billig. Så du får mycket för pengarna med denna modell. Denna modellen är av cyklon modell som Zeegma har förbättrat över flera generationer av sina dammsugare så den suger ganska bra. Du får även dubbla HEPA filter för att luften som går genom dammsugaren ska vara ren när den kommer ut på andra sidan. Detta är fördelaktigt för allergiker och personer som är känsliga för pollen och damm i luften. 

På hårda golv presterar Zonder Base lika bra som många dyrare modeller och har betyg A för sin kapacitet där. På mattor är den inte riktigt lika effektivt men vi tyckte att den gjorde ett helt okej jobb, speciellt med tanke på priset. Den presterar förvånansvärt bra på mattor tack vare att man får med flera olika munstycken som funkar bäst till olika underlag. 

Den är även smidig att använda tack vare att den är ergonomiskt konstruerad, har en väldigt låg vikt, är smidigt och kompakt designad. Den har även gummihjul som rullar lätt utan att riskera att skada golvet du kör den på. 

Sladdlängden är bara 5 meter vilket är ganska lite men som med de flesta modeller så får man lätt in sladden med ett enkelt knapptryck. För smidig förvaring så finns ett fäste där du kan sätta teleskopröret när du inte använder dammsugaren. Dammbehållaren rymmer 2,5 L.  

Slutsats

ZEEGMA Zonder Base är långt ifrån den bästa dammsugaren på marknaden, men med tanke på hur billig den är presterar den väldigt bra sett till priset man betalar. Man får även med ganska mycket tillbehör som underlättar städningen. Den passar bäst till små hem, så om du bor litet och har en begränsad budget att lägga på din dammsugare så tycker vi att detta är ett väldigt bra alternativ. Om du bor större eller din budget är större så rekommenderar vi att läsa om de andra modellerna som kanske ändå är bättre. 

Fördelar:

 • Billig och man får mycket för pengarna
 • Bra på hårda golv
 • Fixar även mattor och trånga utrymmen
 • Dubbla HEPA filter
 • Ganska bra sugförmåga
 • Teleskoprör

Nackdelar:

 • Kort sladd
 • Passar inte så bra till stora hem 

Specifikationer

 • Sugkraft: 20,000 PA
 • Dammbehållare: 2.5 Liter
 • Energi Klass: A
 • Hårda golv: klass A
 • Energieffektivitet: Klass A
 • HEPA-filter: Ja
 • Ljudnivå: 78 dB
 • Allergivänlig: Ja
 • Motorkraft: 899 W

Kärcher VC 3 – Något högre pris men väldigt prisvärd

Kärcher VC 3 är en kraftfull dammsugare med ett relativt lågt pris. Den hanterar de flesta olika underlag på ett väldigt bra sätt och det medföljer olika munstycken för att underlätta. Den har en cyklon tank där smuts och damm samlas upp som du enkelt rengör efter du tömt den. Sladden är förhållandevis lång och ger dig en städradie på 7,5 m.

Andra kunder gillar modellen de med och lyfter ofta fram att Kärcher VC3 har ekonomisk energiförbrukning, är enkel att använda, har kraftfull sugförmåga och att städresultatet blir väldigt bra.  

På nedsidan tycker vi att den inte rullar riktigt så lätt som vi skulle vilja och att dammbehållaren är av minsta slaget. 

Slutsats Kärcher VC 3

Som alla modeller från Kärcher så är detta en modell av hög kvalitet som gör ett väldigt bra städjobb oavsett underlag tack vare de olika munstycken som följer med. Det vi tycker man ska tänka på är att det är en lite mindre modell med en mindre dammbehållare trots att den är väldigt kraftfull. 

Specifikation

 • Städmetod: Torr
 • Watt: 700 w 
 • Uppsamlingsförmåga: 0,9 L 
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Filter: Tvättbart HEPA
 • Teleskoprör: Ja
 • Flera munstycken: Ja, för olika underlag
 • Vikt: 4,4 kg

iiglo dammsugare – Billig skaftdammsugare

Iiglos handdammsugare eller skaftdammsugare som det även kallas är en ganska lätt och smidig modell. Precis som andra modeller av denna typen så är den påslös och drivs på batterier så man slipper sladden. Och tack vare litiumjonbatteri så laddar man upp den ganska snabbt och vid full laddning får man en körtid på upp till 45 minuter lite beroende på vilka inställningar man kör den på. 

Viktiga funktioner 

Trots att detta är en billigare skaftdammsugare så får man en hel del ganska bra funktioner som vi tycker är viktiga. 

2-i-1 modell: IIglo är en så kallad 2-i-1 dammsugare vilket innebär att den kan användas både som skaftdammsugare och som handdammsugare. Detta har de löst genom att man kan montera av själva skaftet på dammsugaren och vips så har man en liten handhållen dammsugare för att städa med uppe på hyllor, bord eller varför inte i bilen. 

2 olika körlägen: detta är inte någon unik funktion på något sätt, men lite billigare modeller kan ibland sakna det och det är att man kan ställa in sugstyrkan i två olika lägen. På den lägre inställningen får man maximal körtid och det funkar bra till hårda golv med vanligt lätt damm på. Den högre inställningen minskar körtiden ganska markant men passar bra om man har djurhår som är svårare att få upp och kräver lite mer kraft, eller mattor där mer kraft ger ett bättre resultat. 

Hygienisk: modellen är hygienisk på två olika sätt. Dels har den ett rätt gediget filter-system som renar luften som går genom dammsugaren på mikropartiklar och allergener. Och dessutom är det en modell som är väldigt lätt att rengöra då alla dammsugaren delar tål att tvättas med vatten. Det är fördelaktigt i och med att det är en påslös modell så det samlas ofta en hel del damm och skräp i dammbehållaren. 

Tre olika munstycken: Iiglo kommer med tre olika munstycken som underlättar din städning då de har olika funktioner. Ett av dem är en LED-borste som lyser så du lätt ser var du har kört och var du har missat, det är en funktion som är väldigt smidig i hörn och under möbler. Spaltverktyget är designat för att du ska kunna komma åt även i de minsta och trånga skrymslen i hemmet. Kombinationsverktyget följer med för att kunna städa och damma på klädsel. 

Slutsats Iiglo hand/skaftdammsugare

Sett till priset tycker vi att Igloo har levererat en dammsugare som presterar väldigt bra. Det är inte den bästa på marknaden, men det får man inte för detta priset. Har man ett mindre boende tycker vi att den funkar bra för sig själv men bor man större så rekommenderar vi en lite kraftfullare modell om man vill ersätta sin vanliga dammsugare.

Dreame D9 – Billig självgående dammsugare

Dreame D9 är inte den bästa robotdammsugaren på marknaden, men är man på jakt efter en självgående dammsugare och har limiterad budget så är Dreame ett väldigt bra alternativ. Trots det låga priset så tycker vi att Dreame D9 gör ett bra jobb när den städar och är därför enligt oss den bästa billiga självgående dammsugaren på marknaden idag. 

Du får här en modell som klarar av både golv och mattor tack vare ett effektivt rörelsemönster, en sugstyrka som vi tycker är okej och möjligheten att ställa in den via en app som vi tyckte var enkel att använda. 

Städförmåga Dreame D9

Många modeller i denna prisklassen kan ibland missa att städa områden men Dreame D9 löser denna uppgiften bra då den delar in ytan den ska städa i områden som den noggrant städar ett i taget. Den städar även mattor helt okej där den själv känner av när den är på en matta och ökar sugkraften automatiskt för bättre resultat. Som vi nämnde så är sugstyrkan helt okej men på tjockare mattor skulle det behövas lite mer kraft för att få med sig allt, men man kan inte få allt med tanke på priset. 

D9 tar sig över de flesta trösklar som inte är väldigt höga, däremot har den svårt att städa under höjdskillnaden som uppstår när den kör över så runt trösklar missar den ofta lite, men och andra sidan finns detta problemet på även dyrare modeller så det är inget unikt för D9. Den har även svårt att få med sig allt i hörnen där designen på borsten gör att den har svårt att komma hela vägen in. 

Dreame D9 både dammsuger och moppar

På hårda golv tycker vi att Dreame D9 gör ett väldigt bra jobb tack vare att den både dammsuger och moppar så även mikrodamm partiklarna blir upptagna. Men den moppar inte bra nog för att få bort hårt sittande fläckar. 

Nedsidan med Dreame D9

Det är en billigare modell så man ska inte vänta sig premiumfunktioner som finns på modeller som kostar flera gånger mer. Laddstationen är inte speciellt smart designad där det inte finns något medföljande golvskydd eller något som håller den på plats om D9 skulle köra in i den under städning. Den har även svårt att känna av grejor som ligger på golvet så det är viktigt att man håller det ganska undanplockat hemma för att D9 ska kunna göra sitt jobb bra. Du behöver själv hålla koll på när det är dags att tömma dammbehållaren då den själv inte gör det. 

Slutsats Dreame D9

Om man har mycket hårda golv och vill ha en självgående dammsugare som faktiskt gör ett bra jobb så länge den får rätt förutsättningar och vill ha en billigare modell så är Dreame D9 ett väldigt bra alternativ och vi tycker att för pengarna man betalar får man ändå en bra produkt. Man kan inte förvänta sig premiumfunktioner för pengarna man får ge, men man kan förvänta sig rena golv där Dreame gör grovjobbet så du bara behöver fixa till lite runt trösklar och i hörnen själv.

Fördelar

 • Städar bra på hårda golv
 • Klarar mattor (även om det inte är optimalt) 
 • Städar noggrant
 • Lågt pris
 • Enkel app

Nackdelar

 • Inte så genomtänkt laddstation
 • Svårt få bra resultat vid hörnor och trösklar

Slutsats billiga dammsugare

Att köpa en billig dammsugare kan både bli en kanonaffär och en sämre affär, allt beror på vad du har för krav och förväntningar. Bor man lite större eller har mycket grövre damm och smuts så som djurhår eller små stenar i hallen rekommenderar vi att kolla på en dammsugare som är lite mer kraftfull och som därmed kostar lite mer. Det kan du göra här. Men bor man mindre, eller tänker att man ska ha en dammsugare för ett fritidshus där man inte är hela året så kan en billig dammsugare från denna listan vara för dig! 


Hur testet är genomfört

Inga nya modeller har testats för denna artikeln, utan vi hade testat alla modellerna på listan i andra artiklar tidigare. Till de artiklarna testades de genom vårt vanliga test som vi gör med alla dammsugare: 

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Sedan sammanställer vi resultaten, väljer ut de modeller som presterade bra nog för att kvala in på listan och rekommenderar dem efter olika preferenser och krav potentiella läsare kan ha.