Dammsugare med lång sladd – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Att byta kontakt hela tiden när man städar är både jobbigt och tidsödslande, speciellt om man har stora ytor att städa. Därför vi skapat denna listan för dammsugare med lång sladd så att du kan hitta en modell som både städar bra men även har en stor städradie.

Dammsugarmodeller med lång sladd

Electrolux PureD9 – 12 meter städradie och bäst all around

Electrolux PureD9 har med sladd och själva dammsugaren en rejäl städradie på hela 12 meter. Dessutom är det en dammsugare som är billig i drift med en effekt på 550 watt, trots att antalet watt är lågt så har PureD9 ordentlig sugkraft och en ganska låg ljudnivå. Så det bör inte vara någon förvåning över att den finns med på flera av våra listor, bland annat över de bästa dammsugarna på marknaden. Ljudnivån ligger på låga 67 dB och kan jämföras med en normal konversation som brukar hamna runt 60 dB.

Funktioner Electrolux PureD9

Denna lite större modell använder dammsugarpåsar och kapaciteten är hela 5L innan den blir full. Kombinera det med en sladdlängd på 12m så har du här en dammsugare som passa väldigt fint till lite större hem som behöver städning. 

Modellen har även teleskoprör så den är justerbar efter både dig, var och hur du tänkt städa för stunden. Den är väldigt smidig att justera. 

Electrolux har satt ett system som de kallas FlowMotion på PureD9 vilket hjälper till att få dammsugaren att glida fram smidigt över över golvet när du dammsuger. Den löser detta genom att känna av underlaget och minimera friktionen. Det är inte bara städ munstycket som glider enkelt utan resten av dammsugaren med då den har stora hjul med mjuka däck som tar bort risken för repor på golvet när du kört runt den i ditt hem

Likt andra Electrolux modeller så är det en bra modell om man har allergier. Denna har fått PureAir systemet som gör att det inte smiter igenom något damm genom dammsugaren som kommer ut i luften vid den som städar. Dessutom stänger dammsugarpåsen sig själv när den blivit full av samma anledning. Om du vill byta ut den innan detta sker så kan du enkelt hålla koll på indikatorn på toppen av dammsugaren som visar när det börjar bli dags att byta dammsugarpåsen. 

Det enda vi hittade där denna modell inte presterade riktigt så bra som vi hoppats var på mattor där den inte var helt optimal och fick inte med sig allt smuts vid första körningen. Den är klass c när det gäller att städa mattor. Detta är dock ofta ett problem med modeller som har lite svagare motor vilket mer strömsnåla modeller har. 

Slutsats

Electrolux PureD9 Green är en väldigt bra dammsugare som presterar bra eller okej på allt vi ställer den inför. Den passar superfint till lite större hem med sin stora dammbehållare och långa strömsladd som resulterar i stor städyta utan att byta kontakt. Som bonus är det även ett miljömedvetet val där du får en produkt som till stor del är gjord av återvunnet material, den går att återvinna till 90% och till och med kartongen är designad med miljön i tankarna. 

Specifikation

 • Energiklass: klass A+++(endast 10% av alla dammsugare har denna rating)
 • Energiförbrukning: 550 watt
 • Rengöringsförmåga matta: klass C
 • Rengöringsförmåga hårt golv: klass A
 • Dammsugare systemets täthet: klass A
 • Filter: PureAdvantage D11
 • Ljudnivå: 67 dB (snittet för dammsugare är 74 dB)
 • Påsstorlek: 5,0 L 
 • Aktionsradie: 12m
 • Sugkontroll: Ja
 • Teleskoprör: Ja
 • Vikt: 9,3 kg

Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline – 12 meter städradie och bäst på hårda golv

Dammsugaren Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline gillas inte bara utav oss utan har även blivit testvinnare av danska konsumentrådet Tænk. De motiverar detta med att den har väldigt bra egenskaper i form av rengöring av hårda underlag och låg energiförbrukning då den är energiklass A+. Vilket såklart är bra både för miljön och din elräkning när den är energisnål.  

Om du har ett boende med mycket kakel, klinker eller trägolv som betraktas som hårda ytor så är Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline ett grymt alternativ! Där är den klassad A i dammupptagning. Om du däremot har mycket mattor så kanske inte denna modellen är den bästa för just dig. Anledningen är att den är klassad D för dammupptagning på mattor vilket såklart gör att den har svårt att få med sig allt damm från det mjuka matt underlaget. 

Modell med flera funktioner

En funktion som verkligen sticker ut på Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline är att den har ett överhettningsskydd för att dammsugaren aldrig ska bli för varm. Det gör att den håller längre och eliminerar risken för brand(det är ju en maskin som får på el trots allt). Risken för överhettning ligger i att luftkanalerna kan bli igentäppta så dammsugaren får jobba mycket hårdare vilket i sin tur gör att den kan överhettas. Miele har löst problemet genom att dammsugaren låser sig och stängs av om luftkanalerna blir igentäppta. Du kan börja dammsuga igen när luftkanalerna blivit fria och dammsugaren har svalnat av. 

Complete C3 Black Diamond kommer med en list som agerar som stötskydd ifall du skulle stöta emot möbler och inredning för att varken det eller dammsugaren ska skadas. Som vi alla vet är det lätt hänt att stöta emot antingen när man ska flytta dammsugaren eller rycker till lite för att komma runt ett hörn eller en möbel. Så dett är en värdefull funktion. Listen är gjord av ett syntetmaterial som är mjuk och sitter som en list runt hela dammsugaren. 

Räckvidden på denna modellen är ganska bra och du får en städyta på 12m i alla riktningar från uttaget där den är inkopplad. Så den passar bra om du har relativt stora ytor i ditt hem som du vill städa utan att behöva byta eluttag speciellt ofta. 

Ljudnivån på denna modell är lite högre och uppgår till 76dB så om du behöver städa på udda tider eller med sovande barn i huset kanske inte detta är helt rätt modell för dig även om den presterar högt på det mesta annat. Om du vill ha en tystare modell rekommenderar vi att scrolla upp ett snäpp och kolla på electrolux modellen silent pro ovan. 

Som de allra flesta moderna dammsugare har den såklart automatisk sladdupprullning. Du får snabbt in sladden igen genom att trycka på en knapp på dammsugaren. 

Dammsugarpåsar till Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline rymmer 4,5L vilket är ganska mycket och får anses som bra och att du inte behöver tömma påsen speciellt ofta. 

Power Efficiency-motor och AirClean Plus-filter 

Den här dammsugaren är med både en Power Efficiency-motor och ett AirClean Plus-filter. Så vad betyder det? 

Power Efficiency-motorn innebär att du kan dammsuga upp de minsta damm partiklarna, skräp och smuts på ett effektivt sätt trots att motorns effekt bara är 550 watt som egentligen är ungefär i medel jämför med andra modeller. AirClean Plus-filtret renar luften som går genom dammsugaren för att det inte ska smita igenom små dammpartiklar som förorenar luften när du dammsuger. Om du som mig har dammallergi så vet du vad jag pratar om med kliande ögon efter att man dammsugit. Filtret minskar risken att detta ska hända markant. 

Universalmunstycke

För att underlätta för dig som konsument så levererar Miele denna modellen med ett universalmunstycke som är effektivt på flera olika underlag. 

Säker och praktisk 

När man har designat Complete C3 Black Diamond Ecoline så har man funderat över både säkerhet, att den ska vara praktisk och smidig att använda. När det är dags att packa undan dammsugaren så finns på dammsugaren ett låssystem där du enkelt kan fästa röret så det sitter stadigt så den blir kompakt, enkel att flytta och förvara. Den har även en metalltråd som sitter i handtaget, syftet med denna är att minska risken att du ska få stötar från dammsugaren. Nu menar vi såklart inte stötar som är farliga men sådana man kan få när man stöter emot något eller någon.

Den har även ett smidigt fack som finns på dammsugar kroppen där du kan förvara tillbehör och verktyg. Facket komme du lätt åt med en knapptryckning. 

Slutsats

Vi rekommenderar Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline då det är en högkvalitativ dammsugare som funkar bra till väldigt mycket och det är som vi skrev inte bara vi som tycker om den. Ända ned sidorna som är att tänka på är att den låter lite mer än vissa av sina konkurrenter och att den inte är så bra på mattor. Om de två sakerna är viktiga för dig så rekommenderar vi att läsa vidare på listan och ta en modell som passar just dina preferenser bättre. Om du däremot har mycket hårda golv och stora ytor att städa så är detta en modell som kommer passa dig väldigt bra med sin långa sladd och grymma städning på hårt underlag.  

Specifikationer för Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline 

 • Höjd: 23 cm
 • Bredd: 28 cm
 • Längd: 51,5 cm
 •  Vikt: 7 kg
 • Energiklass: C
 • Partikelutsläppsklass (filtrering): A
 • Dammupptagning på hårt golv: A
 • Dammupptagning på mattor: D
 • Årlig energiförbrukning: 20,3 kWh
 • Motoreffekt: 550 watt
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Räckvidd: 12 meter
 • Påsstorlek: 4,5 liter

Electrolux Pure C9 PC91 GREEN – 12 meter städradie och bäst på mattor

Som på de flesta listor vi gör med bäst i test av dammsugare från olika kategorier så har vi flera Electrolux modeller med på listan. Electrolux Pure C9 PC91 GREEN låter dig dammsuga så ditt hem blir rent och fint, samtidigt som den renar luften tack vare sitt 7-stegs luftreningssystem. Och som GREEN i namnet antyder så är det en modell som är byggd med miljön i fokus, så majoriteten av dammsugaren är gjort av återvunna material och går att återvinna igen. Trots att man får mycket med denna modell så har den ändå 12 meters städradie vilket är väldigt bra.   

Perfekt modell för djurägare och allergiker

Modellens 7-stegs luftreningssystem inkluderar ett HEPA 13-filter vilket betyder att 99,95% av allt damm och allergener i luften renas. Som vi alla vet så är det väldigt fördelaktigt om man som jag som skriver artikeln har dammallergi som gärna kickar igång just när man dammsuger och dammet virvlar runt i luften. Detta problem existerade inte med Pure C9! Detsamma gäller för djurägare där dammsuger skiner med stark sugkraft som löser att suga upp djurhår på ett väldigt effektivt sätt. Detta kan vara ett problem med andra lite svagare modeller. 

Manövrerbar

Dammsugaren är väldigt smidig att använda. För det första har den en städradie på hela 12 meter vilket får anses som mycket jämfört med de flesta konkurrenter i samma prisklass. När vi testkörde Pure C9 så tyckte vi att lång sladd kombinerat med hur enkelt den rullar och hur lätt den är att styra gör den till en riktig vinnare. 

Stark sugkraft

Motorn i Electrolux Pure C9 PC91 GREEN är av starkare karaktär och har en effekt på 650 w. Man har även inkorporerat ett system som Electrolux kallar för PureFlow som förbättrar luftflödet genom dammsugaren, det i sin tur ökar kraften ännu mer då bättre luftgenomströmning gör att ett dammsugare suger bättre. Pure flow har även som uppgift att hjälpa till att rena luften som går genom dammsugaren och är en del av 7-stegs filtersystemet. Filtret kallas PureD11 och är tvättbart.

Flera munstycken

Det som gör att modellen städar så bra på alla olika underlag är att man får med fyra olika munstycken som är anpassade för olika ändamål. Flow Motion kombimunstycke som är allround, ett munstycke för parkettgolv, ett fogmunstycke och ett munstycke anpassat för möbler gör att du smidigt kan städa alla delar av ditt hem.  

Du byter som vanligt munstyckena enkelt genom att bara ta av eller trycka på dem på skaftet. Skaftet är dessutom i teleskop form så du kan justera längden så du kan städa i en ergonomisk position som passar dig.

Slutsats Electrolux Pure C9 PC91 GREEN

Tack vare den lite mer tilltagna motorn jämfört med de andra modellerna på denna listan så presterar Pure C9 bättre på mattor än de andra två. Kombinerar man det med en lång sladd så får man en modell som passar dig som vill kunna städa stora ytor utan att tumma på städförmågan på mjuka underlag.  

Specifikationer

 • Typ: Påslös
 • Märke: Electrolux
 • Motoreffekt: 650 w
 • Ljudnivå: 72 dB
 • Sladd: Ja
 • Påse: Nej
 • Kapacitet dammbehållare: 1,6L  
 • Städradie: 12m
 • Vikt 7,5kg

 

Emos Förlängningssladd – Dammsugare lång sladd

Modellerna listade ovan har alla långa sladdar. Men är du i behov av väldigt lång sladd så kan man alltid köpa en förlängningssladd och helt enkelt förlänga städradien på dammsugaren markant. Sladdar finns i princip i alla olika längder, men vi har valt ut denna modell från Emos som är på hela 20 meter, kan användas utomhus så man kan ta dammsugaren till bilen om man vill och modellen har två uttag som är övertäckta när de inte används för att fukt inte ska komma in. Att alternativet har två uttag som kan användas ute gör även att man får lite mer användningsområden än bara till dammsugaren om man skulle vilja.

Alternativ till dammsugare med lång sladd 

Vill man ha en dammsugare med sladd som ändå räcker långt och städar bra så är modellerna på denna listan de bästa för dig. Men nuförtiden finns det ett alternativ och det är dammsugare utan sladd. Den typen laddar man istället upp och sedan kan man städa med dem tills batteriet tar slut. Den största fördelen med denna typen av dammsugare är att du helt slipper sladden som inte bara begränsar städytan utan även kan vara i vägen, men på nedsidan så är körtiden begränsad. Läs mer om sladdlösa dammsugare och de bästa modellerna av den typen genom att klicka här.

Hur lång är en dammsugarsladd?

Det är svårt att ge ett exakt mått då det varierar ganska kraftigt mellan olika tillverkare och modeller. Men en sladd på mellan 8 och 9 meter får anses som standard längd. Är den under 8 meter så anser vi att det är en kort dammsugarsladd och över 9 så är det en lång dammsugarsladd. Men det viktigaste av allt är att man hittar en sladdlängd som är lagom för just dina behov och därför är det viktigt att läsa på noggrant hur lång den är innan man beställer en dammsugare.

Vad ska man tänka på innan man köper en dammsugare med lång sladd? 

Innan man köper en ny dammsugare så bör man tänka igenom vilka funktioner man tycker är viktiga och vilka ytor man ska städa. Sedan välja en modell som är anpassad för dina behov. Även om man tycker att en lång sladd är det viktigaste så får man inte försumma de andra funktionerna och glömma bort att den faktiskt ska städa bra med. 

Slutsats dammsugare med lång sladd

Vi håller helt med att lång sladd är en viktig egenskap i en dammsugare, speciellt om man bor i ett större hem. Vi har listat tre modeller som alla är väldigt bra dammsugare och har stor arbetsradie. Vi har dessutom presenterat ett alternativ där du slipper sladden helt. Oavsett vad du väljer så gör du ett kvalitativt val, det viktiga är att du väljer den modell som passar bäst efter dina behov. 


Hur testet är genomfört

Vi hade sedan tidigare testat alla modellerna för andra artiklar så vi har valt ut de bästa modellerna med en städradie på 12 m som får anses mycket när man kollar runt bland de olika modellerna som finns på marknaden. Till de andra artiklarna så testade vi dem enligt vårt test som vi alltid gör på dammsugare: 

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Sedan sammanställde vi resultaten och skrev artikeln.