Miele Dammsugare Test – Bästa Modellerna 

Miele är ett väletablerat företag som funnit ända sedan i slutet på 1800-talet. Så det är inte konstigt om det är ett företag du känner till eller redan har använt några produkter från dem. Dammsugare är en av deras mest sålda produkter och det är inte utan anledning, de är av väldigt hög kvalitet, presterar bra och kommer från ett känt märke. I denna artikeln går vi igenom de bästa modellerna från Miele. 

Bästa dammsugarna från Miele

Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline – Miele dammsugare bäst i test

Dammsugaren Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline gillas inte bara utav oss utan har även blivit testvinnare av danska konsumentrådet Tænk. De motiverar detta med att den har väldigt bra egenskaper i form av rengöring av hårda underlag och låg energiförbrukning då den är energiklass A+. Vilket såklart är bra både för miljön och din elräkning när den är energisnål.  

Om du har ett boende med mycket kakel, klinker eller trägolv som betraktas som hårda ytor så är Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline ett grymt alternativ! Där är den klassad A i dammupptagning. Om du däremot har mycket mattor så kanske inte denna modellen är den bästa för just dig. Anledningen är att den är klassad D för dammupptagning på mattor vilket såklart gör att den har svårt att få med sig allt damm från det mjuka matt underlaget. 

Se alla de bästa dammsugarna här

Modell med flera funktioner

En funktion som verkligen sticker ut på Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline är att den har ett överhettningsskydd för att dammsugaren aldrig ska bli för varm. Det gör att den håller längre och eliminerar risken för brand(det är ju en maskin som får på el trots allt). Risken för överhettning ligger i att luftkanalerna kan bli igentäppta så dammsugaren får jobba mycket hårdare vilket i sin tur gör att den kan överhettas. Miele har löst problemet genom att dammsugaren låser sig och stängs av om luftkanalerna blir igentäppta. Du kan börja dammsuga igen när luftkanalerna blivit fria och dammsugaren har svalnat av. 

Complete C3 Black Diamond kommer med en list som agerar som stötskydd ifall du skulle stöta emot möbler och inredning för att varken det eller dammsugaren ska skadas. Som vi alla vet är det lätt hänt att stöta emot antingen när man ska flytta dammsugaren eller rycker till lite för att komma runt ett hörn eller en möbel. Så dett är en värdefull funktion. Listen är gjord av ett syntetmaterial som är mjuk och sitter som en list runt hela dammsugaren. 

Räckvidden på denna modellen är ganska bra och du får en städyta på 12m i alla riktningar från uttaget där den är inkopplad. Så den passar bra om du har relativt stora ytor i ditt hem som du vill städa utan att behöva byta eluttag speciellt ofta. 

Ljudnivån på denna modell är lite högre och uppgår till 76dB så om du behöver städa på udda tider eller med sovande barn i huset kanske inte detta är helt rätt modell för dig även om den presterar högt på det mesta annat. Om du vill ha en tystare modell rekommenderar vi att scrolla upp ett snäpp och kolla på electrolux modellen silent pro ovan. 

Som de allra flesta moderna dammsugare har den såklart automatisk sladdupprullning. Du får snabbt in sladden igen genom att trycka på en knapp på dammsugaren. 

Dammsugarpåsar till Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline rymmer 4,5L vilket är ganska mycket och får anses som bra och att du inte behöver tömma påsen speciellt ofta. 

Power Efficiency-motor och AirClean Plus-filter 

Den här dammsugaren har både en Power Efficiency-motor och ett AirClean Plus-filter. Så vad betyder det? 

Power Efficiency-motorn innebär att du kan dammsuga upp de minsta damm partiklarna, skräp och smuts på ett effektivt sätt trots att motorns effekt bara är 550 watt som egentligen är ungefär i medel jämför med andra modeller. AirClean Plus-filtret renar luften som går genom dammsugaren för att det inte ska smita igenom små dammpartiklar som förorenar luften när du dammsuger. Om du som mig har dammallergi så vet du vad jag pratar om med kliande ögon efter att man dammsugit. Filtret minskar risken att detta ska hända markant. 

Universalmunstycke

För att underlätta för dig som konsument så levererar Miele denna modellen med ett universalmunstycke som är effektivt på flera olika underlag. 

Säker och praktisk 

När man har designat Complete C3 Black Diamond Ecoline så har man funderat över både säkerhet, att den ska vara praktisk och smidig att använda. När det är dags att packa undan dammsugaren så finns på dammsugaren ett låssystem där du enkelt kan fästa röret så det sitter stadigt så den blir kompakt, enkel att flytta och förvara. Den har även en metalltråd som sitter i handtaget, syftet med denna är att minska risken att du ska få stötar från dammsugaren. Nu menar vi såklart inte stötar som är farliga men sådana man kan få när man stöter emot något eller någon.

Den har även ett smidigt fack som finns på dammsuga kroppen där du kan förvara tillbehör och verktyg. Facket kommer du lätt åt med en knapptryckning. 

Slutsats

Vi rekommenderar Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline då det är en högkvalitativ dammsugare som funkar bra till väldigt mycket och det är som vi skrev inte bara vi som tycker om den. Ända ned sidorna som är att tänka på är att den låter lite mer än vissa av sina konkurrenter och att den inte är så bra på mattor. Om de två sakerna är viktiga för dig så rekommenderar vi att läsa vidare på listan och ta en modell som passar just dina preferenser bättre. Men resten med denna dammsugaren är kanon och vi tycker att det är den dammsugare från Miele som är bäst i test! 

Specifikationer för Miele Complete C3 Black Diamond Ecoline 

 • Höjd: 23 cm
 • Bredd: 28 cm
 • Längd: 51,5 cm
 •  Vikt: 7 kg
 • Energiklass: C
 • Partikelutsläppsklass (filtrering): A
 • Dammupptagning på hårt golv: A
 • Dammupptagning på mattor: D
 • Årlig energiförbrukning: 20,3 kWh
 • Motoreffekt: 550 watt
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Räckvidd: 12 meter
 • Påsstorlek: 4,5 liter

Miele Complete C3 Cat & Dog PowerLine

Mieles Complete-serie finns i ett gäng olika tappningar. C3 Cat and Dog skiljer sig inte mycket från C3 Black Diamond och har väldigt många saker som är detsamma. Det som gör att denna modellen sticker ut lite är att den är designad med pälsdjur i fokus. Som många läsare säkert märkt så är det inte alla dammsugare som faktiskt är speciellt bra på att städa djurhår. Mycket av det ligger i att dammsugaren ofta är för svag då djurhår är ganska tjocka och väger mer än vanligt damm. Därför har Miele Complete C3 Cat & Dog fått en motor som är starkare på hela 1200 watt. 

 i ett otal olika varianter, och Complete C3 Cat&Dog PowerLine har väldigt mycket gemensamt med ”vanliga” Complete C3 PowerLine. Den har effekt som är ställbar i sex steg med knappar på ovansidan av dammsugaren, energiklass C och en aktionsradie på 12 meter.

Det är vad gäller effekten som dammsugarna skiljer sig åt. Där Complete C3 har en motoreffekt på 890 watt har Cat&Dog en effekt på hela 1200 watt. Detta är en naturlig följd av fokuset på djurhår, som generellt sett är svårare att dammsuga upp ur till exempel mattor och därför kräver en högre effekt. Man får även med ett munstycke som är designat för att städa djurhår för att underlätta ännu mer. Munstycket kallar Miele för turboborste och är väldigt bra på mattor där djurhår är ännu svårare än på vanligt golv. Man har även satt dit ett filter designat för uppdraget i form av Active AirClean-filter som är bättre på att samla upp partiklar från djur som luktar och sprider istället ut en svagt parfymerad väldoftande lukt.

En kapabel dammsugare

Fler än vi har tyckt om C3 Cat & Dog och modellen har fått höga betyg och beröm speciellt för att den levererar när det gäller djurhår på mattor vilket de flesta konkurrenter har problem med. Men såklart funkar den lika bra hårda golv så man har inte gjort den sämre på något annat utan bara förbättrat den på just djurhår. Det enda vi har sett folk klaga på är släddlängden men samtidigt är slangen ganska lång så man få ändå en rätt stor städradie. 

Vi vill även notera att ljudnivån är av det lite högre slaget på 76 dB och energiklass C, men med tanke på motorns effekt så får man räkna med det. En dammsugare med mer sugeffekt kommer att låta lite mer och dra lite mer ström. 

Slutsats

Är man djurägare och djurhår har blivit ett problem så är Miele C3 Cat & Dog ett av de bästa alternativen på marknaden. Men den presterar inte bara bra där utan är en välrundad dammsugare som klarar av egentligen alla tester vi ställer den inför. Sladden är något kort, men då slangen är längre får man ändå 12 meter räckvidd vilket är bra. 

Specifikationer

 • Effekt: 1200 watt
 • Ljudnivå 76 dB
 • Energiklass: C
 • Sladd: Ja
 • Dammbehållare: Påse
 • Räckvidd: 12 m
 • Vikt: 8,2 kg 

Miele Complete C2 Powerline – Bäst för hårda golv

Med en motor på 890 watt så är Miele Complete C2 Powerline ett litet kraftpaket som trots det är ganska energieffektiv. Det gäller oavsett vilken sugstyrka du kör den på och du justerar den enkelt genom ett reglage som sitter lättåtkomligt. C2 Powerline är med på denna listan för vi tycker att den är grym på hårda golv som du kan städa i en 10 meters radie med sladden fullt utdragen. 

Rengöringsförmåga

Det är inte bara vi som lagt märke till hur bra den är på hårda underlag, utan Trustedreviews har märkt samma sak. Den har rating A i upptagning på hårda golv vilket gör den till en av de bästa modellerna. På mattor har den betyg C vilket är helt okej, men om det är en viktig funktion så skulle vi rekommendera C3an som vi skrivit om ovanför i denna artikeln. När det kommer till utsläppen från luften som går genom dmmsugaren så har den betyg B vilket är bra och den får med sig det mesta, enda gången vi rekommenderar att ta en annan dammsugare är om du har allergier. Då kan du hitta de bästa modellerna för det här. Miele har döpt sitt filtersystem till AirClean-filter. 

En mindre och smidig dammsugare

10 meters arbetsradie får anses vara helt okej och kapaciteten på dammbehållaren ligger på 4,5 l så den passar ganska bra att använda på medelstora ytor. Tack vare att det är en ganska kompakt modell med en vikt på 8,8kg och lättrullande hjul tycker vi att den är väldigt smidig att använda. Skulle olyckan vara framme och man kör emot något så är det ingen fara då den har ett skydd i form av mjuka lister runt om. 

För din skull så har den teleskoprör så att du kan ställa in den efter din egen längd och vara i en ergonomiskt bra position när du städar. Likt en del andra Miele modeller så har den ett överhettningsskydd som gör att den stänger av sig själv om den skulle bli för varm av att något är fel. 

På nedsidan med Miele C2

Man får ganska mycket för pengarna med Miele C2 men på grund av den kraftfulla motorn får man betala med att den har en sämre energiklass, nämligen klass C. Om man städar normalt så kommer det inte kännas på elräkningen, men använder man den varje dag och kör större ytor så kommer den att kosta lite mer i drift. Detsamma gäller för ljudnivån som ligger på 80 dB. Detta tycker vi är den största nedsidan med modellen där 80 dB är väldigt högt jämför med många andra modeller, men samtidigt är det inte många dammsugare i denna storleken som är så pass kraftfulla. 

Slutsat Miele C2 Powerline 

Står man ut med en högre ljudnivå och inte kör den oftare än normalt så tycker vi att det är en bra dammsugare för pengarna. Den är väldigt smidig att använda och städar extremt bra på hårda golv. Vi gillar dess kompakta design och tycker att den sticker ut med den mängd kraft man får förhållande till storleken. 

Specifikation

 • Effekt: 890 watt
 • Ljudnivå: 80 dB
 • Påse: Ja
 • Städradie: 10 meter
 • Dammbehållare: 4,5 L
 • Rengöringsförmåga hårda golv: Klass A
 • Rengöringsförmåga mattor: Klass C
 • Teleskoprör: Ja 

Miele TriFlex HX2 Pro Power – Miele skaftdammsugare

Som namnet TriFlex antyder så är detta en modell där man får 3-i-1. Den kan användas som en vanlig dammsugare och städa med den som vanligt, men kan montera bort skaftet och vips så har man en handdammsugare som man kommer åt uppe på hyllor eller inne i bilen med. Det som är unikt med TriFlex HX2 är att man kan montera PowerUnit-enheten (motorn) både högst upp på dammsugaren eller lång ner på skaften. Det gör att man får helt olika tyngdpunkter beroende på vart man ska städa. Ska man städa högt upp så som i hörn mellan taket och väggen så sätter man enheten där uppe och vill man städa på golvet så sätter man den långt ner. Gravitationen gör att de positionerna är fördelaktiga för de olika platserna. När PowerUnit-enheten sitter där nere så kan dammsugaren så upprätt utan hjälp. 

Nytt med denna uppdaterade modellen är att den har en tillbehörshållare på skaftet där man kan förvara de extra munstyckena som följer med för att de alltid ska vara nära till hands ifall man skulle behöva dem. 

Förbättrad rengöring

Jämfört med den gamla modellen av samma dammsugare så är rengöringen betydligt förbättrad. Man har satt dit en ny motor som är hela 60% starkare än den förra. Miele kallar den för Digital Efficiency motor. Vi tycker absolut att den lever upp till sin nya prestanda och städresultatet är kanon. Vi tycker det är så bra att detta är en av de sladdlösa skaftdammsugarna som faktiskt kan ersätta en vanlig dammsugare helt. Den har även blivit lite smartare i form av att den känner själv av underlaget och justerar sugkraften efter vad den tycker behövs, detta resulterar i väldigt effektiv energianvändning och därmed längre batteritid. Körtiden är 60 minuter så den räcker till att städa de flesta hem, skulle man vilja ha mer så finns ett extra batteri så man kan byta så länge båda är uppladdade, så man kan städa i hela 120 minuter. 

HEPA-filter

Man har verkligen inte snålat med Miele TriFlex HX2 Pro Power utan har även monterat dit ett HEPA-filter för att rena luften som går genom dammsugaren på ett så bra sätt som möjligt. Enligt Miele så tar dammsugaren bort 99,999% av alla allergener och damm som går genom dammsugaren. Filtret går även att rengöra. 

En färg för alla hem

För att tillfredsställa alla så har man tillverkat Trifllex HX2 i fyra olika färger så det finns en som passar för alla. 

Finns i en modell för djurägare – Miele HX2 Cat & Dog

Miele HX2 finns även i en modell som är designad för djurägare som har problem med djurhår som hamnar runt om i hela huset! I grunden är det samma dammsugare som den vanliga HX2 men man har optimerat den med hjälp av vilka tillbehör som medföljer för att den ska vara bättre på just djurhår som en del andra dammsugare kan ha svårt med.

Slutsats

Miele har verkligen inte snålat på något med Triflex HX2 utan verkligen försökt att göra en dammsugare så bra de bara kan. Vi tycker att de har lyckat väldigt väl och att det är en av de bästa skaftmodellerna på marknaden idag. Den kostar därefter och det är en Miele dammsugare för de som vill köpa det bästa. Den städar väldigt bra, du får 3 produkter i samma och tack vare HEPA-filtret tycker vi den är ett bra alternativ för personer med allergier. 


Hur testet är genomfört

Då vi haft med Miele modeller i andra tester vi gjort var det en självklarhet för oss att vi skulle testa de mest populära modellerna i deras sortiment. Vi började som vanligt med att leta runt på amazon.comtechradar.com och expertreviews.co.uk för att hitta de modellerna som var värda att testa. Det följdes upp med att testa hur de presterade på:

 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om de klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Och jämför funktioner och kapacitet mot pris

Sedan rekommenderade vi modeller för olika personers krav och behov.