Mattrengörare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Mattrengörare använder sig av speciella rengöringsmedel och kraftfulla borsthuvuden för att nå djupt ner i mattorna för att få bort fläckar, plocka upp damm och skräp. Efter att man använt dem så ser gamla och slitna mattor fräscha och ibland nya ut.

Men mattrengörare skiljer sig från dammsugare då de oftast inte är designade för att dammsuga upp damm utan istället tvätta underlaget det är på, även om det finns modeller med sugfunktion inkluderat. Däremot så funkar ganska många modeller även på hårda golv och inte bara mattor, så namnet kan vara lite vilseledande. Nedan har vi listat de top 3 bästa mattrengörare på marknaden idag, följt av en köpguide med vad du bör tänka på innan du köper en. 

Mattrengörare Bäst i Test

BISSELL ProHeat 2X Revolution mattrengörare – Mattrengörare Bäst i Test

Har dina mattor fläckar som är svåra att få bort och du letar efter en mattrengörare som kan lösa dina problem? Då rekommenderar vi att fortsätta läsa för BISSELL ProHeat 2X Revolution kan vara svaret på dina problem! 

Denna modell från Bissell är bra för djurägare och Bissell själva säger att mattorna hinner bli torra inom en timme efter städning. Vi fann att det påståendet stämmer ganska väl, men det beror såklart en del på värme och luftfuktighet också. 

Vi tycker att detta är en bra mattrengörare då den är lätt att använda, designen låter dig fixa små problem själv och den kommer med en generös 6 års garanti. Det är den bästa mattrengöring vi testat för runt 3500 kr (priset varierar lite). 

Produktbeskrivning

Bissell ProHeat 2X Revolution är en lättviktare men ändå kraftfull mattrengörare som ger ett professionellt resultat varje gång du använder den. Som ägare till denna modeller behöver inte anlita ett proffs på mattrengöring utan du kan själv lösa problemet. Den är väldigt enkel att sätta ihop och lättmanövrerlig när du använder den runt om i ditt hem. 

Vad kommer i lådan

När du köper denna modellen så kommer det med ett gäng olika tillbehör som vi listat nedan. 

 • Själva mattrengöraren
 • Deep Clean Antibakteriell Formula (provpåse)
 • Professionell Formula (prov pack)
 • Verktyg för tuffa fläckar
 • 2-i-1 Spray spalt verktyg
 • Tillbehörspåse och slang
 • Instruktions Manual

Produkt funktioner och tekniska detaljer

Vattentankens kapacitet är upp till hela 3,7 liter rengöringsvatten. Du kan enkelt justera städ läget mellan deep clean och express clean lägen. Både slangen och munstycket är borttagbart och det har dubbla power-borstar som får mattan helt ren!

Motorn är på 800 watt så det är inte den mest kraftfulla modellen, men BISSELL ProHeat 2X Revolution väger och andra sidan bara 8 kilo vilket är ganska lite för en mattrengörare av denna kalibern.

De inkluderade verktygen ger dig möjligheten att rengöra möbler med. Det är även enkelt att byta banden på ProHeat 2X vilket förlänger livslängden ordentligt så du kan använda den lång tid framöver. 

Manövrerbarhet

Denna modellen är väldigt lätt att styra runt i ditt hem. Kan du köra en vanlig dammsugare så kan du lika enkelt köra denna mattrengörare. Vi testade även att köra den i trappor och tack vare sin låga vikt var inte det heller några problem trots lyft mellan varje trappsteg.

På nedsidan så tyckte vi att den var ganska högljudd när vi använde den. Mattrengörare brukar låta ganska mycket och man kan inte riktigt jämföra med en vanlig dammsugare. Vi hade även önskat att sladden var något längre, speciellt när vi skulle köra den i trappan då vi fick byta till en kontakt på ovanvåningen när vi skulle köra översta trappstegen. 

Slutsats BISSELL ProHeat 2X Revolution mattrengörare

Om man har mycket mattor eller heltäckningsmatta hemma så är detta en kanon produkt. Trots de två negativa sakerna vi nämnde så tycker vi att detta är den bästa mattrengöraren då prisbilden är väldigt bra och den fungerar lika bra som flera betydligt dyrare modeller. Den substituerar inte en dammsugare utan är ett komplement för att kunna rengöra mattor med fläckar. Ofta är det djurägare eller småbarnsföräldrar som är i behov av en produkt likt denna.

Bissell Hydrowave 2571 N – En enkel mattrengörare

Hydrowave 2571 är en kompakt mattrengörare som du snabbt kan ta fram och använda när du behöver den för att hålla dina mattor i tipp topp skick. Det saknar en del extra handhållna tillbehör som kan underlätta vi svåra fläckar, men det är i detta fallet vad man betalar för att den ska vara väldigt smidig. Vid normal användning på mattor så hanterar den vanliga fläckar väldigt bra, och kör man över de lite svårare fläckarna ett par gånger så får man bort de med. 

Bissell Hydrowave 2571 N en smidig modell

Många mattrengörare är stora och känns otympliga när man kör eller flyttar runt dem i hemmet. Här är Bissel Hydrowave annorlunda, den är väldigt smidig sett till sina konkurrenter och är i samma storlek som en normal upprätt dammsugare. 

Som vi skrev så är smidigheten vad man får för att man inte får med extra handredskap, detta gör att modellen passar väldigt bra för frekvent mattrengöring för de fläckar som uppstår lite löpande i ditt hem, men lite sämre för de värsta fläckarna. 

Design och funktioner

 • Städar sig själv efter användning
 • Enkel att fylla på och använda
 • Den går att fälla ihop vid förvaring
 • Mattrengörare är ganska tunga, men denna modellen är upprätt och enkel att flytta runt trots vikten. 

Den är designad för att vara enkel och det gäller inte bara vid användning utan även förvaring där du kan fälla ner teleskophandtaget och då blir den bara 87cm lång. Vikten ligger på 10,2kg vilket är mycket om du jämför med en dammsugare, men tack vare smart design så känner du bara av vikten om du ska lyfta upp den för trappor eller transportera den längre sträckor där du behöver lyfta den. Annars kör du enkelt runt den på golvet hemma.

Vi tycker att Bissell har gjort ett väldigt bra jobb med att göra HydroWave enkel för dig som konsument att använda. Den levereras med ett plaststativ som förebygger att fukt som kan finnas kvar på rullen rinner ut på golvet efter användning. Det är även smidigt med stativet om du vill städa av rullen och borsten själv efter användning då det blir enkelt att komma åt. Du kan även montera av både borsten och rullen om du vill byta ut dem eller städa av dem noggrant. 

Sladden är 6m lång så den räcker till de flesta rum, även om vi hade önskat att den var lite längre så man slipper byta kontakt lika ofta. 

Vattentank 

Till denna modellen medföljer det rengöringslösning som man kan använda i dammsugaren. På vattentanken så finns det markeringar så att du enkelt fyller på rätt mängd vatten förhållande till rengöringsmedlet. Tanken rymmer 1,7l. Modellen är främst designad för mattor, men det är möjligt att använda den på hårda golv med, därför har Bisell satt dit markeringar specifikt för hårda golv med. Det är viktigt att det blir rätt blandning till rätt underlag.

På framsidan finns en vattentank till, där hamnar vattnet som använts. Den tanken rymmet 0,6 L men den kan inte bli överfull då den slutar attt ta emot mer vatten när den blivit full, så den kan inte rinna över. Den har två 

Två körlägen 

Du har två olika effektlägen att välja på när du rengör dina mattor. Express clean och deep clean. Skillnaden mellan dem är hur mycket vätska som maskinen ger ifrån sig när du trycker på knappen. Använder du express mode så säger Bissell själva att mattan du rengjort blir torr efter bara 30 minuter. Men oavsett vilket av lägena du kör med så säger de även att du ska hålla in knappen och kör över ytan en gång framåt och en gång bakåt, sedan köra över ytan igen på samma sätt fast utan att trycka ut mer vätska med avtryckaren.

Prestanda

 • Funkar väldigt bra på lera och andra fläckar
 • På grund av brist på extra tillbehör så har den svårt för de värsta fläckarna. 

Denna modellen passar bäst för dig som ofta använder din mattrengörare och har mycket lite enklare fläckar som du vill ta bort. Om du har riktigt djupa fläckar som är svåra så är detta inte modellen för dig, utan då finns bättre alternativ. 

Slutsats

Om enkelhet och smidighet är det du prioriterar i din mattrengörare så är detta ett bra alternativ, för det är en smidig modell som klarar av de fläckar som uppstår i vår vardag. Kör du inte så ofta och har lite grövre städning att genomföra så rekommenderar vi att ta någon av de andra modellerna på listan. 

Du kan även är intresserad av: Mattschampo – Bäst i test

Bissell CrossWave Multi Surface – Mattrengörare med 3 produkter i 1. 

Om du letar efter en produkt med stort användningsområde så är Bissell CrossWave Multi-Surface Cleaning System svår att slå på fingrarna. Den kallas mattrengörare med kan även dammsuga, städa golv och mattor. Dammsugningen är jämförbar med en billigare vanlig dammsugare och för enkla jobb samtidigt som man tar fläckar på mattor så är den väldigt effektiv. Vissa kunder har sagt att den till och med är lika bra på att rengöra golv som mattor.

Städning

 • På golv så städar den med både dammsugning och tvätt så ytorna ser fantastiska ut efteråt. 
 • På tunna mattor så är den även där väldigt bra och resultatet är att mattorna ser som nya ut, 
 • Tjocka mattor hanterar den med, men de är som bekant lite svårare för de flesta modeller. 

CrossWave är en unik matt och golvrengörare som tvättar, skrubbar och dammsuger för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Även om det finns fler modeller på marknaden som gör alla tre sakerna så tycker vi att CrossWave gör det bäst. Och de själva säger att den hanterar golv lika bra som mattor, vilket är lite ovanligt. Anledningen är att sugfunktionen är väldigt stark för att inte vara en riktig dammsugare. Så du behöver inte dammsuga innan du använder den för att rengöra golven. 

Precis som med de andra två modellerna på denna listan från Bissell så är den robust och känns stadig när man använder den. Den är även en modell som ser ganska fräck ut, även om det kanske inte är den viktigaste saken med en mattrengörare. Sladden är på 7,5m vilket vi tycker är bra för man får ganska mycket rum att röra sig med när man använder den. 

Då det är en modell som är designad för att användas runt om i hela hemmet så har den fått ett munstycke som är svängbart till skillnad från Hydrowave som vi skrivit om ovan. 

Vattentank

Precis som det brukar vara på Bissell-produkter så är vattentanken markerad med linjer som visar hur mycket rengöringsmedel och vatten du ska ha för perfekt blandning. Tanken för det smutsiga vattnet rymmet 620ml och är simpel att tömma. Tack vare att CrossWave är på bra att städa gör smutsvattnet verkligen skäl för sitt namn. 

Enkel att använda

Trots att man får en modell som gör tre olika saker så är den förvånande enkel att använda. Kontrollerna sitter på handtaget nära avtryckaren. Bissell kalla dem för “touch controls” vilket vi kanske tycker är att ta i då det är knappar. 

Skillnaden mellan golv och matt-läge är hur mycket vätska som den släpper ner på ytan den ska rengöra. Både borsten och sugfunktionen har samma kraft oavsett läge. 

Slutsats Bissell CrossWave Multi Surface

Vi tycker verkligen att detta är en produkt som levererar! Den ger ett väldigt bra resultat på mattor, hårda golv och klarar av svåra fläckar. Det som imponerade mest på oss är hur bra den dammsuger då mattrengörare inte brukar vara så bra på det även om de har funktionen. Så vill man ha en produkt som klarar allt så är detta modellen för dig! 

Kärcher SE 6.100 – Kärcher mattrengörare

Kärcher är ett märke som de flesta av oss stöter på ganska ofta och man känner igen deras produkter på dess gulsvarta design vilket kanske låter lite komiskt då just SE 6.100 är gråsvart, men det är en Kärcher, vi lovar. De är även kända för deras högpresterande produkter av hög kvalitet och Kärcher SE 6.100 är inget undantag. 

Användning

Detta är en modell som är enkel att använda. Man fyller på behållaren med varmt vatten och rengöringsmedel enligt angivna mått och sedan är det bara att tuta och köra. Blandningen skjuts in djupt i mattans fibrer under högt tryck och direkt efter sugs den snabbt och kraftfullt upp igen. Det smutsiga vattnet hamnar i en separat tank. 

Sugdelen på munstycket är transparent så du ser det smutsiga vattnet sugas upp, och man ser hur bra Kärcher 6.100 fungerar. Speciellt på nya fläckar, på äldre djupt intorkade fläckar så behöver man i vissa fall spraya och skrubba lite för hand innna man kör av dem för att få bort dem helt. Men oftast räcker det att köra över fläcken ett par gånger. 

Slutsats

Som du ser på bilden så skiljer sig Kärcher 6.100 från hur de andra modellerna på denna listan fungerar och har en annan design. Vi tycker att detta är en bra modell, men lite av det dyrare slaget om man bara ska rengöra mattor. Det som är väldigt positivt med denna är att man kommer åt uppe på saker vilket man inte gör med den andra typen och har man bara nära nog så kan den användas till att rengöra säten i bilen.

Du kan även vill läsa om: Mattsopare

Mattrengörare Köpguide

För att du ska kunna veta vilken modell som passar dig bäst har vi skrivit en köpguide med vad du ska tänka på för att göra ett klokt köp. 

Olika typer av mattrengörare

Innan du bestämmer en modell så behöver du tänka ut om du vill ha en renodlad mattrengörare eller om du vill ha en modell som har andra funktioner inkluderat. 

Mattrengörare

En vanlig mattrengörare fungerar genom att de sprutar ut en kombination av vatten och rengöringsmedel på mattan, skrubbar med en rullborste för att sedan suga upp vattnet igen. Det enda du behöver göra är att fylla på vatten och rengöringsmedel, sedan trycka på knappen så sköter maskinen resten. Vissa modeller kommer även med andra tillbehör som gör att du kan städa hårda golv med. Dessa modeller är inte designade för att plocka upp damm och smuts utan du behöver dammsuga innan du kör mattrengöraren för att ta bort fläckar.

Multifukntionsrengörare 

Dessa modeller har ofta möjligheten till dammsugning med, även om de oftast inte är jämförbara med en riktig dammsugare. Men till enklare jobb så funkar de bra även där. Men det är väldigt smidigt att ha båda funktionerna och man sparar såklart även in på förvaringsutrymmet. 

Hur mycket behöver jag spendera på en mattrengörare? 

Självklart är det individuellt hur mycket man vill spendera, på vår topplista i denna artikeln har vi listat produkter som inte direkt är billiga. Men de är bra på det de är designade för och ha bra värde för pengarna. Tyvärr är mattrengörare som mycket annat där man får vad man betalar för, så köper man en av de billigare modellerna kan man inte räkna med ett bra städresultat. Vi rekommenderar de alternativen i artikeln. 

Vilka funktioner ska man tänka på innan man köper en mattrengörare? 

Vilka funktioner som är bäst är individuellt, det har med ditt behov att göra. Nedan har vi listat de funktionerna och sakerna att tänka över som brukar finnas på olika alternativ eller kunna uppstå, så att du kan tänka igenom vad som är viktigt för dig. 

 • Vikt: vissa modeller kan vara väldigt stora och tunga. Fundera över om du vill ha något lätt och smidigt eller om det inte gör något om den är tyngre och större. Det spelar såklart även roll när det gäller förvaring av mattrengöraren. 
 • Typ av matta: hur ofta du behöver rengöra dina mattor avgörs av vilken typ de är och hur ofta de blir smutsiga. Var noga med att undersöka så just dina mattor är gjorda för att klara att städas av en mattrengörare. 
 • Hur smutsiga dina mattor blir: Hur smutsiga, hur ofta och vilken typ av smuts de utsätts för spelar roll för vilken modell du ska välja. Räcker en lite mindre, smidig modell som kanske inte klarar av de tuffaste fläckarna men är enkelt att använda ofta? Eller behövs det inte så ofta men fläckarna är riktigt elaka? Välj den modell från vår lista som passar bäst.
 • Snabbtorkning: Vissa rengörare har en funktion som kallas för snabbtork. Då använder den mindre vatten vilket gör att det kanske inte klarar en djupgående städning, men tar lätta fläckar och mattan torkar snabbt efter. Snabbt i detta fallet är allt under en timme, men vissa modeller påstås komma ner till 30 minuter. 
 • Automix: Vissa modeller blandar själv ihop vatten med rengöringsmedel från separata behållare. Bessell modellerna i denna artikeln har istället markeringar på behållaren så det blir lätt att hälla i rätt mängd vatten förhållande till rengöringsmedel. 
 • Rengöringsmedel: De flesta modeller har medföljande rengöringsmedel som man har i mattrengöraren, men vissa andra modeller har så man får med en extra att spraya på i förväg innan man kör för att det ska gå enklare att få bort fläckarna. 
 • Torrdammsugning: En del modeller har integrerad dammsugare i samma modell. Det ska tilläggas att de flesta sådana modeller bara klarar av enkla suguppdrag och kan inte jämföras med en riktig dammsugare. Den enda modellen vi tyckte kan jämföras var Bissell CrossWave Multi-Surface Cleaning System. 
 • Uppvärmning av vattentank: det finns mer avancerade modeller som har uppvärmning av vattentanken för att man ska få bättre städresultat.

Kan mattrengörare användas på hårda golv? 

Vissa modeller kan användas både på mattor och hårda golv, men kolla noggrant uppgifterna från tillverkaren så att den är till för det innan du köper en. Det är även viktigt att inte använda mattrengörare på laminat eller trägolv då de underlagen i vissa fall kan skadas av vatten. 

Slutsats Mattrengörare Bäst i Test

En mattrengörare är ingen nödvändig utrustning på samma sätt som en dammsugare är, men de fyller en funktion och underlättar ditt liv. Vi har listat tre modeller som är ganska olika varandra och kommer att passa till olika personer efter deras krav. Men, oavsett vilken du väljer så väljer du en modell som är väldigt bra och av hög kvalitet. 


Hur testet är genomfört

Detta testet är faktiskt det enda där vi inte testat alla modeller utan har bara testat vår testvinnare. De övriga modellerna har vi gjort research och använt oss av andra sajter som referenser. Bissell Hydrowave, Bissell CrossWave. Processen började dock som alla andra där vi letade efter modeller att testa genom att surfa runt på amazon.com för att hitta populära modeller att testa.

Om du gillade denna artikeln kanske du tycker om: Ångdammsugare – Bäst i test