Mattschampo – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Det är många av oss som har en gammal matta där hemma som ligger ihoprullad på någon vind eller i en källare. Ofta skulle vi vilja använda den igen men oftast står den där av en anledning, och det är att det är smutsig, fläckig och kanske till och med börjat lukta lite illa. MEN! Det finns en lösning och det är att införskaffa ett bra mattschampo att rengöra den med. Nedan har vi listat de bästa mattschapona på marknaden. 

BiOHY Mattschampo – Bäst i test

Detta är ett högkvalitativt mattschampo med en hel del bra saker som utlovad från tillverkaren. Flaskan som kommer är på 1 L men det är outspätt. Man ska alltid blanda ut lösningen med vatten innan den används, så man får betydligt mer än så. 

Använder man det till en mattrengörare/våtdammsguare så använder man: 10-30 ml BiOHY per liter vatten man blandar ut med. 

Använder man det för handtvätt så ska man ta 10% lösning och 90% vatten. 

Företaget är baserat i Tyskland och säger att produkten är vegansk, helt fri från mikroplast och innehåller 100% nedbrytbara ingredienser. Vi gillar produkten och tycker att den funkar bra och vi är inte ensamma. Betygen på Amazon är väldigt bra och har 4,4 av 5 stjärnor. 

Slutsats

Vill du ha ett mattschampo som fungerar, räcker länge och är miljövänligt så är BiOHY Mattschampo enligt oss det bästa valet! 

Kärcher mattschampo – Mest värde för pengarna

Kärcher är ett märke som vi stöter på hela tiden när vi gör tester och de är med både flera tester av dammsugare men även på mattrengörare så självklart tillverkar de även mattschampo. Även denna produkten kan användas med en våtdammsugare eller för handrengöring. Flaskan är på 1L och även denna modellen ska späs ut innan användning. Totalt får man 40 L rengöringsmedel när man spätt ut det. Enligt Kärcher ska deras mattschampo även funka väldigt bra på bilsäten. 

När du använder det ska du gnugga in det mattfibrerna och låta det verka i 5 minuter innan du antingen suger upp det med en dammsugare eller tar bort det för hand igen. 

Slutsats

Denna produkten är billigare än vår testvinnare och vi tycker ändå att den ger ett bra resultat. Har man dessutom andra Kärcher produkter som kan användas med vätskan så rekommenderar vi detta valet.   

Vanish Oxi Action – Billigaste alternativet 

Vanish känner säkert många av er läsare till då reklamerna har gått på TV så länge jag kan minnas. Vanish är det billigaste alternativet och just denna produkten kommer färdigblandad i en smidig sprayflaska. Däremot tycker vi inte riktigt det är samma krut i Vanish, och det märks främst på de lite svårare fläckarna där de andra två mattschampona gör mer nytta och visar varför de kostar lite mer. Men Vanish är tillverkad för att vara mer allsidig i sitt användande och kan användas även på kläder (vilket kan vara smidigt om man har barn som kladdar ner sig).  

Användningen är väldigt simpel. Ta fram flaskan spraya på fläcken/fläckarna och efter bara 30 sekunder börjar vanish verka. Flaskan rymmer 500ml.

Slutsats

Är fläckarna du ska ta bort lite enklare så kan Vanish räcka för dig, men räkna inte med att det ska vara samma krut som i de andra två produkterna som är designade för mattor. 

Bissell Wash & Refresh – Mattschampo för alla mattrengörare

Även Bissell har varit med på vår site sedan tidigare och har flera modeller med i vår artikel om mattrengörare. De har här tillverkat en produkt som inte är specifik för deras egna maskiner utan passar enligt dem i “alla vanliga mattrengörare”. Denna lösning tar in bara bort fläckar och illaluktande doft utan ersätter den med sin egna doft: “Blossom & Breeze”. De säger även att den kan användas på kuddar. Flaskan innehåller 1.5 L och då den är dubbel koncentrerad så ska den spädas ut och då får man 3 L mattschampo. 

Slutsats

Har man en mattrengörare och vill sprida en god doft i sitt hem (och inte bara ta bort den dåliga doften) så är Bissell ett bra alternativ. Vill man inte ha doft rekommenderar vi någon av de första alternativen istället. 

Mattschampo – Vad man ska tänka på

Vad för typ av fläckar: Vad är det för fläckar du tänkt att ta bort? Är de ordentligt inbitna i mattan eller är det enklare fläckar? Det spelar roll vid val av mattschampo så att du faktiskt får rent mattan du tänkt rengöra. 

Hur mycket: Ska du rengöra en matta eller är det löpande rengöring som gäller? Det spelar roll för storlek på paketen och mängd total vätska du får ut när det är utspätt. 

Miljön: Många rengöringsmedel är inte så bra för miljön och för oss personligen är det något viktigt. Är det viktigt för dig med är det värt att kolla upp vad de olika produkterna faktiskt innehåller. Alla på denna listan är bra alternativ.

Mer än bara mattor: Vissa schampon är designade specifikt för mattor och då får man inte så mycket rörlighet i användningsområdena. Vill du kunna rengöra fler saker så är det värt att kolla upp så att det faktiskt går med det schampot du tänkt köpa. 

Slutsats

Vi har listat 4 olika mattschampon i denna artikeln, alla är miljövänliga och presterar bra efter vad de är designade att göra. Välj det som passar dig bäst! 


Hur testet är genomfört

Vi började med att leta efter alternativ på amazon.se och hittade de modellerna som vi tyckte var värda att testa. Sedan skrev vi denna artikeln med resultaten vi kom fram till och rekommenderade produkter för olika ändamål och prisklasser.  

Rekommenderad läsning: Mattsopare – Bäst i test