Ångdammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Ångdammsugare är designade för att kunna städa hårda golv och i vissa fall mattor. Om man läser namnet så skulle man kunna tro att det är en dammsugare som även moppar, men så är inte fallet. Ångdammsugare hettar upp vattnet och sprutar ut det genom ventiler och torkar sedan upp det, allt i ett drag. I denna artikeln har vi listat de bästa modellerna på marknaden och en lista med saker att tänka på innan man köper en ångdammsugare. 

Ångdammsugare bäst i test

Kärcher SC3

Kärcher SC3 är en kompakt, lättvikts och cylinderformad ångdammsugare med ett golvmunstycke för moppning. De medföljande extra redskapen för mer noggrann städning av specifika underlag kan användas på röret för att ge dig längre räckvidd.

Det är inte den billigaste modellen, men heller inte den dyraste. Kärcher SC3 är i mellansegmentet, men vi tycker att den imponerande nog presterar bättre än så och är därför vår ångdammsugare bäst i test. 

Kärcher SC3 Design och Funktioner 

Självklart kommer SC3 i Kärchers vanliga gula look och är av deras vanliga höga kvalitet. Vattentanken är på 1 L och kan fyllas på utan att stänga av den, vilket betyder non-stop städning. Inom 30 sekunder från det att du startar den så är temperaturen uppe så högt att du kan börja använda den. 

Som en golvrengörare kommer den med ett rektangulärt golvmunstycke, stadiga plastklämmor på båda ändarna som kan hålla fast alla typer av trasor. Det gör att du inte är limiterad till att använda mikrofiberdukar från Kärcher utan kan använda andra rengöringsdukar om du skulle vilja. Och som en bonus kan man använda den som en ångpistol om man tar av munstycket för att fräscha upp kläder eller lakan. Men man bör hålla ett säkert avstånd från det man fixar till då ångan är väldigt varm. 

Du får med två verktyg, ett handhållet som är bra för duschen och speglar, samt en lite rund borste som är bra till att skrubba bort hårda och svåra fläckar. De förvaras lätt på ångdammsugaren, där det finns totalt 4 fack för förvaring så du kan köpa till fler verktyg från Kärcher om du skulle vilja. 

Kärcher SC3 användning

Vattentanken är inte löstagbar som på en del andra modeller, men den är ändå enkel att fylla på med hjälp av en dunk eller flaska. Du kan inte missa. Tryck sedan på startknappen, vänta i 30 sekunder, sedan är du redo att börja städa. Den är dock ganska högljudd när den pumpar vatten in genom systemet. 

Städresultatet på hårda golv imponerar på oss som testat den och tack vare sin låga vikt är den även väldigt smidig att använda. Den hade inget medföljande munstycke till mattor, men den gjorde ett bra jobb sett till rengöring med trasa. Men om man har matta runt om i stora delar av huset skulle vi rekommendera en en annan modell så en med ett munstycke specifikt för mattor gör det enklare. 

Kontrollerna är enkla att förstå och sitter smidigt till så du kommer åt dem med dina fingrar när du städar. Både ång-knappen och kontrollen som ändrar styrkan du kör med. 

SC3 producerar en stor mängd ånga och känns ändå lätt när man använder den, både i handen och själva dammsugarkroppen själv. Vi gillade det långa röret där man även kan fästa  de två andra medföljande verktygen så man kommer åt på ställen man annars inte skulle nå. 

Vem ska köpa Kärcher SC3

Kärcher har levererat en ångdammsugare som imponerar med SC3. Speciellt hur bra den presterar sett till priset man betalar. Den har inte så mycket extra funktioner och man får bara två verktyg till den, men den gör ett bra jobb på allt vi ställer den inför. Därför har vi listat den som ångdammsugare bäst i test. Enda gången vi skulle rekommendera att titta på en annan modell är om man har väldigt mycket mattor eller heltäckningsmatta i hemmet. Den klarar av mattor, men då den inte har ett munstycke specifikt för det så är den lite jobbig att köra på mjuka underlag.  

Kärcher SC5 – Ångdammsugare lyxmodell

SC5 är storebror till SC3 och är lite större, lite bättre på det mesta och lite dyrare. Anledningen till att inte denna modellen är bäst i test är priset jämfört med SC3. 

Om du vill ha en väldigt stark ångdammsugare, väldigt snabb ångmoppning på hårda golv och Kärchers fantastiska kvalitet så är är SC5 för dig. På full kraft så producerar den hela 4,2 bar ångtryck, har en väldigt stor vattentank och fantastisk rengöringsförmåga. 

Kärcher SC5 Design och Funktioner

SC5 är den dyraste modellen på denna listan så det är inte så konstigt att det är den mest kraftfulla och har mycket medföljande verktyg. Tanken är på totalt 2 liter och den är klurigt designad. Tanken är i två delar där det är en del som är på 0,5 l som är den delen som förser munstycket med nytt vatten hela tiden och den andra delen är på 1,5 l som du kan fylla på när Kärcher SC5 är igång, så du får både lång körtid och möjligheten att fylla på den när den är igång om du skulle behöva. Motorn som värmer upp vattnet är på hela 2000 kw och ångdammsugaren kan producera ett tryck på hela 4,2 bar så den har alla kraftresurser den kan tänkas behöva. Självklart behöver du inte köra på 4,2 bar utan kan ställa ner kraften med ett reglage om du ska köra något mer känsligt. 

Då det är en kraftig modell så är den även lite tyngre än svagare modeller och den vägen in på 5,6kg utan vatten och 8kg när den är full och har alla verktyg på maskinen. När man tar den i handen känns den väldigt robust, stabil och välbyggd. Detta är inte bara tack vare vikten utan knapparna och handtaget är lite mer tilltaget än på andra modeller. 

Alla verktyg som följer med kan fästas direkt på handtaget för städning på nära  håll likväl som på röret. Golvmunstycket är väldigt lätt manövrerat då den både svänger i sidled och röret kan tiltas i höjdled. På denna lite dyrare modell får du såklart även med munstycke som är designat för mjuka underlag det vill säga att den rör sig lätt över mattor med, till skillnad från SC3 där det saknas. 

Hur är Kärcher SC5 att använda? 

Man kan lätt lyfta ur vattentanken och har en pip som gör det enkelt att inte spilla när man fyller på den. Från det att du startar ångdammsugaren så tar det 3 minuter innan du kan använda den för vattnet ska både hettas upp och pumpas runt i systemet först. Den första och enda nedsidan vi har hittat med denna modellen är att sladden är av det kortare slaget på 5,9m. 

Däremot är den väldigt smidig att köra runt då den rullar väldigt fint över golvet och tack vare väl tilltagna hjul så klarar den av de flesta hinder den kan ställas för.  

Prestandan är som vi nämnt extremt bra på SC5 och den skapar en väldigt stor mängd ånga även när man kör den på den lägsta inställningen. Drar man upp den på max kraft så kan ett rum nästan kännas som en bastu! 

Efter bara en liten körning på klinkers så var mängden smuts SC5 hade plockat upp extremt stor, även fogarna mellan plattorna såg som nya ut. På laminatgolv i köket var den ännu mer imponerande och fick med sig precis allt. Och dessutom är den väldigt snabb när man kör den, så man får väldigt mycket städning gjort på kort tid.

Vem ska köpa en Kärcher SC5

Vill man ha det bästa av det bästa när det kommer till ångdammsugare så är Kärcher SC5 det man letar efter! Den gör allt bra, man får med många verktyg som gör att den hanterar alla underlag man kan ställa den inför. Den arbetar även väldigt snabbt. Den enda nedsidan vi hittade med Kärcher SC5 är att sladden är av det kortare slaget på 5,9 meter. 

Om du gillar Kärcher så finns en lista med deras bästa vanliga dammsugare på denna länken

Ariete Xvapor Deluxe 4146 – Bästa billiga ångdammsugare

Ariete XVapor DeLuxe 4146 är en prisvärd ångtvätt som är i det lägre prissegmentet. Anledningen att vi har med den på denna listan är att vi tycker att den är bättre än priset man betalar och är därför enligt oss den bästa billiga ångdammsugaren. När det kommer till själva städmomentet och mängden ånga så konkurrerar Xvapor Deluxe med dyrare modeller, men man får avstå en del tillbehör och funktioner som kommer med dem. Till exempel påfyllning av vattenbehållaren medans ångdammsugaren är igång eller handsfree-byte av torkdynorna.

Vattentanken

Vattentanken är integrerad i ångdammsugaren och den har en ganska smal öppning för påfyllnad så vi fick använda en tratt för att inte riskera att spilla. Tanken rymmer 1,6 liter och räck till att köra i strax under en timme. 

Användning

Från det att du startar Ariete Xvapor Deluxe 4146 så tar det ca 8 minuter för den att värma upp vattnet innan du kan använda den och trots detta kan det komma ut lite vatten tillsammans med den första ångan, så var försiktigt om du tänkt städa ömtåliga ytor direkt. 

Du justerar enkelt kraften den städar med på ett reglage, och ställer du in den på max så är trycket på hela 5 bar. Vi är imponerade över mängden ånga en modell i denna prisklassen kan prestera och städresultatet är därefter väldigt bra. 

På nedsidan tycker vi slangen är väldigt kort med sina 4 meter och hade gärna önskat att den hade minst ett par meter till, slangen mäter en meter till så städradien blir 5 meter. Man får även med två förlängningsrör vilket kan ge den 1,8m till. 

När det gäller tillbehör så tycker vi att man får ganska mycket sett till vad man betalar. Man får en gummiskrapa som även kan användas som ångstrykjärn, två munstycken och två runda borstar. Och det vill verkligen gillar är att det finns förvaringsutrymme på Ariete Xvapor Deluxe 4146 så de alltid finns nära till hands. Vi tycker att tillbehören förenklar städningen och förbättrar resultatet och andra kunder håller med sett till vad de gett för betyg. Det som de ofta invänt på är att tillbehören varit av lägre kvalitet och gått sönder ganska enkelt. Detta är något som vi inte hunnit märka av då vi bara testat den och inte haft den under en längre tid. 

Ariete säger att man inte ska rengöra Xvapor med rengöringsmedel eller avkalkningsmedel utan istället bara fylla den med vatten och skaka om när man behöver städa av den. Att inte ha ett sätt att kalka av den kan förkorta livslängden, speciellt om platsen man bor på har mycket kalk i vattnet. 

Slutsats Ariete Xvapor Deluxe 4146

Vi tycker att detta är en modell som levererar över sin prisklass när det kommer till städningen. Där man betalar för att det är en billigare modell är kvaliteten, att den saknar extrafunktioner och livslängden kan vara något kortare då den inte har ett sätt att kalkas av. Vi tycker att man får med mycket extra verktyg, speciellt förhållande till priset, men andra kunder som använt produkten har haft problem med att de går sönder ganska lätt. Vill man ha en modell som är av det billigare slaget som städar bra, kostar lite och passar till mindre hem så är Ariete Xvapor Deluxe 4146 ett alternativ att fundera över. 

Leifheit CleanTenso – Ångdammsugare med mycket tillbehör

Leifheit CleanTenso är en modell som varit med ett tag, den kom till marknaden 2018. Den har däremot blivit ganska populär och finns därför fortfarande kvar som ett bra alternativ bland ångdammsugare. Den kommer med hela 6 olika munstycken för att man ska kunna göra det fint på alla typer av golv. Kombinerar man detta med hur mycket det skiljer mellan den högsta och lägsta inställningen på ångvolym så får man en ångdammsugare som är väldigt versatil. 

Användning

Vi tycker att Leifheit CleanTenso är väldigt lätt att använda och uppstarten är väldigt snabb. På många andra ångdammsugare får man vänta flera minuter innan man kan börja köra med den, med CleanTenso är denna tiden endast 30 sekunder sedan är det bara att tuta och köra. Den visar när den är redo genom att en LED-lampa börjar lysa. Vi tycker även att sladden är fullt tillräcklig för att städa runt ganska bra då den mäter 6,5m vilket är ganska mycket för att vara en ångdammsugare. 

När man använt klart Leifheit så kan man fälla ihop skaftet så den passar in i ganska små utrymmen. Bor man lite mindre så är detta en väldigt värdefull funktion. 

Miljövänlig

Till skillnad från många andra ångdammsugare så använder man inte rengöringsmedel till CleanTenso utan man kör den med bara vanligt vatten. Trots detta så dödar 99,9% av alla bakterier enligt tillverkaren. Tack vare medföljande verktyg och att den kör utan rengöringsmedel så är den även ett bra alternativ för känsliga underlag som mattor. 

Slutsats

Leifheit CleanTenso är en modell som passar för dig som vill ha mycket verktyg, en modell som klarar flera olika underlag väldigt bra och ha en modell som ändå går att ställa undan på ett smidigt sätt. Detta är en högkvalitativ ångdammsugare, men om inte förvaringen är viktig för dig så skulle vi ändå rekommendera någon av de två första modellerna på denna listan. 

iRobot Braava Jet M6 – Bästa självgående ångdammsugare

Robotdammsugare har underlättat livet för många så det är inte konstigt att man även tillverkat en självgående ångdammsugare. Denna modellen kommer från det kända märket iRobot och vi gillar den väldigt mycket, vi är dessutom inte ensamma.Pcworld, Pcmag, Techhive och M3 har med testat den och håller med om att den är en modell som presterar väldigt bra. 

Självgående Mopp 

iRobot Braava Jet M6 är en självgående mopp som fungerar likt en robotdammsugare. Man ställer in den hur den ska städa och var, sedan sköter den jobbet så att du slipper. iRobot Braava är utrustad med något som de kallar för iAdapt som gör att den själv lär sig hur den ska köra optimalt för att inte missa men även för att vara så effektiv som möjligt i sin städning. Systemet gör även att den kan navigera runt möbler och andra hinder som kan hamna ivägen för den Batteritiden är på väldigt bra 160 minuter och när det märker att batterierna börjar ta slut så kör den själv tillbaka och ställer sig i laddstationen för att fylla på med mer ström. Skulle den inte hunnit köra klart så kör den då ut och fortsätter att städa. Vi ser det som otroligt att det skulle bli fallet då den hinner med väldigt stora ytor på 160 minuter. 

Precis som med de flesta  självgående produkter så kan man koppla upp iRobot mot en app så att man kan ställa in körprogram eller styra den som man vill. Eller så kan man ansluta den så att man kan kontrollera den med röstkommandon.  

Användning

iRobot Braava Jet M6 imponerar med hur tystgående den är och vi tycker inte att den stör om den kör när man är hemma, även om vi brukar programmera produkter likt denna att köra när man är på jobbet (de vi köpt till oss själv dvs). Vi gillade även att storleken på den är av lite mindre modell vilket gör att den kommer åt på ställen där större robotångdammsugare har svårt att komma till. Det gäller i hörnor, vid kanter, trösklar och under låga möbler. 

Pcmag.com påpekar dessutom att iRobot Braava Jet M6 är väldigt effektiv och att den inte slutar förrän golven är skinande rena. Som en extra bonus är det här en högteknologisk produkt som till exempel kan styras med röstkommandon.

iRobot Braava Jet M6 Slutsats – Dyr men bra

 Att köpa en ångdammsugare som kör själv är dyrare än att köpa en vanlig ångdammsugare som man kör för egen maskin. Det är en större investering, men vi tycker att den fungerar väldigt bra och ger ett resultat som var bättre än vi väntat oss. Vill man själv slippa att moppa golvet och man behöver göra det ofta så kan det vara en värdefull investering då du kommer att spara väldigt mycket tid som du kan använda till roligare saker. Precis som med robotdammsugare så blir man inte helt fri från att göra något själv utan då och då får man plocka fram en mopp och ta de allra värsta fläckarna och uppe på möbler där en robot inte kommer åt. 

I sin helhet så rekommenderar vi iRobot Braava Jet M6 om man har pengarna att spendera. 

Robotdammsugare – Bäst i Test

Black & Decker FSMH1351SM

FSMH1351SM är en modell som blivit uppdaterad sedan sin föregångare och det märks verkligen då den har 40% mer ånga än den tidigare modellen. Dessutom så tar det bara 15 sekunder för den att bli redo att börja städa med. Vattentanken rymmer 500ml vilket får anses helt okej jämfört med andra ångdammsugare i samma prisklass.  

Automatisk anpassning till underlaget

Precis som en del mer avancerade dammsugare anpassar sugkraften till underlaget den städar på så anpassar Black & Decker FSMH1351SM mängden ånga själv beroende på vilket underlag du städar på just nu. Vi tycker att systemet funkar ganska bra, men vill man så kan man stänga av det och själv välja. Vi testade att köra på båda sätt och tyckte att det funkade bra oavsett. 

Lätt att använda

Tack vare hur snabb den är att starta upp, storlek på tanken och att den ställer in ångan själv om man vill så är det en väldigt enkel modell att använda. Även tanken är lätt att knäppa loss när man behöver fylla på med mer vatten. Vi tycker att städresultatet blir väldigt bra och denna modellen presterar absolut bra jämfört med vad den kostar. 

Det medföljer flera olika munstycken som är designade för olika underlag: ett för golv, ett för fönster, precisionsmunstycke och möbelmunstycke. Detta för att du ska kunna städa bra på så många olika underlag som möjligt. Mikrofiberduken är designad att hålla i över 100 tvättar så även där är den av hög kvalitet. 

Slutsats Black & Decker FSMH1351SM

Vi tycker att detta är ett väldigt bra alternativ när man tittar på ångdammsugare och det är en modell där man får mycket för pengarna. Både i kapacitet, tillbehör och därmed städresultat.

Ångdammsugare köpguide

Precis som med en vanlig dammsugare så bör man tänka igenom vissa saker innan man köper en ångdammsugare så att man får en modell som passar till det man ska använda den till och de utmaningar som finns i ens eget hem. Nedan har vi listat lite punkter att fundera över så man vet vilken modell som kommer vara bäst för just dig. 

  1. Yta

Vilket underlag du har mest av i ditt hem är av ganska stor vikt när du tittat på olika ångdammsugare och försöker bestämma dig för vilken du ska välja. Har du mycket hårda golv? Vad är de gjorda av? Har du mycket mattor? Välj en modell som passar bäst till förutsättningarna i ditt hem om du har begränsad budget för hur mycket du vill lägga. Om pengar inte är en viktig faktor så kan du köpa en av de bättre modellerna på denna listan så kommer den modellen galant att klara alla underlag. 

  1. Fler användningsområden

Vissa modeller kan göra mer än att bara städa golv och mattor. De kan användas till att fräscha upp kläder, lakan eller andra möbler i ditt hem. Det viktiga är att modellen du väljer är anpassad för att hantera de sakerna med. 

  1. Storlek

För vissa spelar storleken ingen roll, men för dig som bor i en mindre bostad kan det vara väldigt viktigt att den är smidig att förvara. Vissa ångdammsugare kan vara lite större och ta upp ganska mycket plats medan andra modeller är mindre och vissa går till och med att fälla ihop. 

  1. Kraft

Kraften är den viktigaste delen när det gäller hur bra en ångdammsugare faktiskt städar, speciellt på svåra fläckar. Välj hur kraftig modell du behöver förhållande till vad för typ av fläckar som ofta uppstår i ditt hem. 

  1. Tillbehör

Denna punkten knyter in i punkt 4 och spelar med väldigt stor roll för städresultatet. För bäst resultat på olika typer av underlag så underlättar verkligen att ha rätt munstycken och tillbehör som är designade för just det underlaget väldigt mycket. Har du väldigt varierat mellan parkett, klinker och mattor så kan det vara värt att köpa en modell som har specifika munstycken för de olika underlagen. 

  1. Vattentank

När det kommer till vattentanken så gör en större tank att man kan köra längre innan man måste fylla på. Det finns även modeller som du kan fylla på samtidigt som du kör med ångdammsugaren vilket underlättar vi större städningar. 

  1. Självgående ångdammsugare

Vi har tagit med en robot-modell på denna listan för er som vill spara in tid och låta den sköta jobbet åt dig. Fundera över om det är värt för dig att lägga de extra pengarna på en självgående ångdammsugare, för de underlättar verkligen och funkar väldigt bra.

Ångdammsugare köpguide slutsats

Det kan kännas jobbigt att välja vilken modell man ska köpa, det som vanligt en djungel med olika produkter att välja på. Väljer du någon av de produkterna vi listat i denna artikeln så kommer du att köpa en väldigt bra produkt av hög kvalitet, men fundera först igenom vad som står i köpguiden så att du väljer en modell som inte bara är en bra modell utan även passar in i ditt hem. 

Vanliga frågor om ångdammsugare

Som vanligt i våra artiklar har vi samlat ihop lite vanliga frågor som folk brukar googla och listat dem nedan så de finns på ett ställe för att göra det enkelt för dig som läsare. 

Är en ångdammsugare bra? 

Ja, ångdammsugare är en väldigt bra produkt att ha i sitt hem. De städar väldigt bra och är enkla att använda. Man kan städa både golv, lister, fogar och mattor med dem. De är även ett miljövänligt alternativ, speciellt de som används utan rengöringsmedel.  

Vilken ångdammsugare är bäst? 

Vi har listat Kärcher SC3 som vår bäst i test. Sett till hur mycket städförmåga man får för priset har vi satt den som vår vinnare. Vill man ha det absolut bästa men bortser från pris så rekommenderar vi Kärcher SC5 som vi tycker är lite bättre på det mesta men kostar betydligt mer och den är så kraftfull att den kan vara överdimensionerad för många hem. 

Vart tar smutsen vägen med en ångdammsugare? 

Efter att ångan luckrat upp smutsen så samlas den upp i trasan eller mikrofiberduken som sitter på ångdammsugarens munstycke. 

Kan man tvätta mattor med en ångdammsugare? 

Ja, man kan tvätta mattor med en ångdammsugare. Faktum är att det är ett bra alternativ då ångan gör att smutsen lukras upp även djupt ner i mattan. Det man ska kolla upp innan man kör på mattor är att man har en modell som är designad för att köra mattor och att man ställer in styrkan rätt. Annars riskerar man att skada mattan, så var försiktig. 

Kan man använda ångdammsugare på parkettgolv? 

Ja, parkettgolv kan rengöras med en ångdammsugare. Se till att golvmunstycket är påsatt och sedan städa med korta  snabba rörelser. 


Hur vi testade ångdammsugare

Vi testar dammsugare för att hitta de bästa modellerna för olika scenarion och budgetar. Nedan listar vi upp processen i hur vi testar dammsugare för att få fram våra listor. Vi har använt samma process när vi testat ångdammsugare.

Läser recensioner och användarbetyg

För att hitta vilka modeller som vi ska testa och vilka vi bör välja bort redan innan så läser vi vad andra tycker om olika modeller. Då vi är ute efter de bästa modellerna i respektive kategorier testar vi inte de med riktigt låga betyg eller som inte är populära bland kunder. När vi tittar på betygen så besöker vi främst amazon.com.. Recensioner läser vi på techradar.com och expertreviews.co.uk.

Själva testet

Vi testade ångdammsugarna i en mängd olika situationer till exempel hur snabbt de börjar producera ånga, pris jämfört med liknande modeller och självklart hur bra de städar.

Slutsats

När vi testat alla modellerna så gick vi igenom resultaten och rekommenderade modeller för olika budget och krav man kan tänkas ha på sin ångdammsugare.