Kvalsterdammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Kvalster är en mikroskopisk typ av djur som är rätt vanliga i hem runt om i landet. De är så små att man inte kan se dem, men de släpper ifrån sig ämnen i dess avföring som gör att man kan få allergiska reaktioner. Dessa små kräk bosätter sig i textilmöbler i hemmet som mattor, soffor eller sängen. Som du är så finns det dammsugare som är specifikt designade för att ta bort just kvalster och vi har testat fram det bästa alternativet som dessutom är väldigt prisvärt för dig som konsument! I slutet av artikeln kommer vi även att gå igenom lite tips för att hålla ditt hem så fritt från kvalster som möjligt. 

MaxxMee – Dammsugare kvalster bäst i test 

Denna dammsugare är specifikt designad för att användas när man städar bort kvalster från sängen men fungerar lika bra på kuddar, mattor eller andra mjuka möbler. Vi vill vara tydliga med att detta inte är en dammsugare som fungerar i hela hemmet utan är till för de ytor där kvalster tenderar att husera. Det går såklart att använda andra dammsugare även till kvalster men då de inte är designade för uppdraget så är de klumpigare, saknar ofta munstycke som är effektivt på mjuka ytor och MaxxMee har en stor fördel till som vi kommer ta upp som första viktiga punkten att känna till om kvalsterdammsugaren nedan.

UV-Lampa: Använder man en vanlig dammsugare när man ska städa kvalster så kommer man såklart att få upp en hel del. Men kvalster tenderar att vara svårt att suga upp och därför har MaxxMee utrustats med en uv-lampa som lyser samtidigt som man dammsuger. Då UV-strålar dödar kvalster så är detta en väldigt stor fördel mot vanliga modeller och gör din kamp mot kvalstret extremt mycket effektivare. Enligt MaxxMee dödar lampan hela 99,9% av all kvalster samtidigt som den dammsuger vilket är extremt bra! 

HEPA-filter: Har du läst flera av våra artiklar har du säkert stött på HEPA-filter tidigare då det är något vi ofta tjatar om. Men det är av en god anledning. HEPA är den typ av filter som renar luften bäst och med MaxxMee får du ett HEPA-13 filter som renar luften på 99,9% av alla kvalster och andra mikropartiklar som flyger genom dammsugaren. Detta gör att modellen även är ganska skonsam att använda om den som städar själv är allergiker, även om det är rekommenderat att någon annan utför själva dammsugningen. 

Vibrationsplatta: På undersidan av dammsugaren, det vill säga den som man har mot ytan man ska städa så sitter det en vibrationsplatta. Detta gör att kvalstret skakas loss och städningen blir mer effektiv och det blir lättare att få med sig allt upp i dammsugaren. 

Den är påslös: Modellen har ingen dammpåse. Istället har den en dammbehållare där kvalstret man suger upp samlas som man sedan bara tömmer på en lämplig plats när man städat färdigt. Behållaren är på 0,3 liter vilket räcker gott och väl till denna typen av städning. 

Hur modellen är att använda

MaxxMee är väldigt simpel att använda. I med sladden i kontakten, starta och sedan är det bara att börja städa. UV-lampan startar automatiskt när du börjar använda dammsugaren. Det finns såklart andra alternativ som inte har sladd vilket kan upplevas smidigare, men när det kommer till denna typ av dammsugare så rekommenderar vi MaxxMee för att den helt enkelt har mer kraft tack vare kontinuerlig strömtillförsel. Som vi nämnde tidigare så är denna modell till för de ytor där kvalster samlas och är inte anpassad för att städa andra ytor av hemmet, så du behöver även ha en vanlig dammsugare hemma. 

Slutsats

Oavsett om du har problem med kvalster eller vill förebygga det så tycker vi att MaxxMee är det bästa alternativet. Den är kraftfull, har UV-lampa och gör ett väldigt bra jobb. Dessutom till ett lågt pris jämfört med andra kvalsterdammsugare. Vi sätter stark köprekommendation! 

Fler tips för att slippa kvalster

En kvalsterdammsugare är effektiv på att ta bort kvalster, men det finns flera saker som man kan göra för att slippa de små kräken i hemmet. Här kommer vi att lista några enkla och effektiva tips för dig! 

Se till att ditt hem är i bra skick: Det kan för många låta som en självklarhet, men trots det känner jag trots allt en del som gärna skjuter upp saker. Speciellt de som kostar lite mer. Men har man till exempel fuktskador som man inte har fixat/reparerat så ökar det risken för kvalster i hemmet. Det är även viktigt bra ventilation som har en luftersättningsgrad på minst 0,5 per timme. Det innebär att luften i hemmet ska bytas ut en gång varannan timme. Så se till att ventiler är rena så inget blockerar luftgenomströmningen, att inget hänger framför dina ventiler och öppna fönster om det skulle behövas lite extra skjuts. 

Håll koll på luftfuktigheten: Kvalster gillar fukt och därför är det viktigt att luftfuktigheten i ditt boende inte är för hög. Under 45% är godkänt. För att undvika detta så finns det några lite enklare tips, duscha inte varmt för länge då ångorna går ut i luften, försök minimera tiden du torkar tvätt inne i bostaden och du fortfarande har problem så köp en luftavfuktare att köra vid behov. 

Tvätta sängkläder ofta och varmt: Kvalster trivs på textilier för att de äter våra hudavlagringar. Så inga hudavlagringar, inget kvalster. Om du byter och tvättar sängkläderna ofta så minskar du därmed riskerna för kvalster markant. Astma och allergiförbundet rekommenderar minst var 14e dag, personligen så gör jag det en gång i veckan. Sängkläderna ska även tvättas i minst 60 grader och gärna på ett längre program på cirka 1 timme.    

Slutsats

Nu har du fått allt du behöver för att ta upp kampen mot kvalster i ditt hem. Följ tipsen i guiden och klicka hem en MaxxMee kvalsterdammsugare så kommer även du att bli av med problemen!


Hur testet är genomfört

Vi har tidigare testat kvalsterdammsugare i vårt test av allergivänliga dammsugare. Men vi såg att vi inte hade någon specifik artikel som handlade just om modeller för kvalster och därför tog vi vår testvinnare från den andra artikeln, presenterade den här och skrev ett gäng tips.