Dammsugning med ljudöverkänslighet – Tips och lösningar 

Ljudöverkänslighet är betydligt vanligare än vad många tror och hela 8% av befolkningen är känsliga för ljud om än i olika grad. När man är överkänslig för ljud så låter vardagliga ljud såsom tallrikar som slår ihop, en dörr som stängs eller dammsugaren (som denna artikeln kommer handla om) väldigt mycket högre än de egentligen är och smärtar nästan i örat när ljud kommer. Nedan går vi igenom vilka orsaker som kan göra att man blir ljudöverkänslig och en del tips och lösningar för att du ändå ska kunna dammsuga utan att lida. 

Orsaker till att man bli ljudöverkänslig

  • Stress: När man är stressad under längre tid så går kroppen på högvarv och det gör att man bli känsligare mot ljud då de blir en till stressfaktor. 
  • Sjukdom: Det kan bero på att man fått en sjukdom som påverkar hörseln och gör en mer känslig. 
  • Autism och ADHD: Ljudöverkänslighet kan bero på att man har en medfödd diagnos som gör att kroppen får svårare att filtrera bort ljud och resulterar i koncentrationssvårigheter.  
  • Skador: Såsom whiplash eller skador på hjärnan kan göra en känslig för ljud. 
  • Arbetsskada: Detta är en vanlig anledning till att man blir ljudöverkänslig och det är extra vanligt bland yrken inom bygg eller industri där det är mycket höga ljud hela dagarna och tyvärr slarvar många med hörselskydd vilket påverkar din hörsel även om det inte alltis händer direkt. 

Upplever du att du störs av ljud bör du uppsöka läkare om du inte gjort det så de kan ge dig en riktig diagnos och en plan för hur det ska bli bättre. 

Dammsuga med ljudöverkänslighet

Oavsett om du är ljudöverkänslig eller inte så måste ditt hem städas med jämna mellanrum och nedan har vi listat lite tips på hur du kan dammsuga utan att lida under tiden du gör det. 

Någon annan får dammsuga

Bor man i ett hushåll med flera personer så kan det vara läge att ta ett samtal med de andra boende i huset och prata om dina problem och försöka få någon av de andra att ställa upp på att vara den personen som får dammsuga. Ni kan dela upp sysslorna och du kan istället göra de sakerna som inte medför ljud så till exempel att skura golven eller damma av möblerna. 

Ha en tyst dammsugare

Att man är ljudöverkänslig betyder lite olika saker för alla då man är olika känsliga. Vissa tycker det är jobbigt med minsta ljud och andra klarar sig ganska bra om inte ljuden är riktigt höga och plötsliga. Så en lösning kan vara att skaffa en dammsugare som är av en tystare modell och testa om det hjälper. De tystaste modellerna på marknaden hittar du här. 

En tyst dammsugare kan även vara fördelaktigt om någon annan dammsuger och du är hemma och ändå kan störas. 

Skaffa en robotdammsugare

En annan lösning är en robotdammsugare som löser dammsugningen åt dig då den kan ställas in att städa när du inte är hemma. Då behöver du bara städa av lite på platserna den inte kommer åt någon gång i veckan och det är ett snabbt jobb. 

Robotdammsugare bäst i test

Hörselskydd när du dammsuger

Det finns hörselskydd som helt stänger ute ljud och behöver du dammsuga och inte någon av de andra lösningarna fungerar så kan du köpa skydd för öronen. För vissa personer räcker det med ett par vanliga öronproppar medan vissa behöver använda sig av riktiga hörselskydd som man använder inom industrin.

Skaffa en långsiktig plan

Det går att bli av med överkänslighet men för det behöver du en plan. Därför ska du boka in en tid med en läkare om du lider av dessa problemen så sjukvården kan hjälpa dig och göra en åtgärdsplan som du kan följa och bli bättre igen. 

Slutsats

Ljudöverkänslighet är inte kul, men vi måste ändå dammsuga våra hem regelbundet för att det vara en hälsosam plats för oss att vistas och bo. Som tur är finns det lösningar både på kort sikt för att kunna dammsuga trots överkänslighet, men även långsiktiga lösningar där man kan bli bättre med hjälp av sjukvård.