Severin Dammsugare Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Om du läst flera av våra artiklar om dammsugare så har du förmodligen stött på märket Severin. Du har säkert även märkt att det är ett märke som vi tycker om väldigt mycket och ofta rekommenderar, och det är inte utan anledning. Severin är inte det mest kända märket och därför är de lite billigare än många konkurrenter, men har samma eller till och med bättre prestanda. Så vi tyckte att det var dags att syna deras sortiment mer noggrant och presentera deras bästa modeller! 

Severin S-Power BC7035 – En riktigt prisvärd dammsugare 

Severin S-Power BC7035 är en extremt prisvärd dammsugare som trots sitt låga pris har ordentligt med kraft och kan suga upp alla typer av smuts och damm, även de lite tyngre som djurhår. Anledningen till att man får mycket dammsugare för pengarna är att man slipper betala för märket här då Severin inte är speciellt känt i Sverige. Nedan kommer vi att gå igenom de sakerna som är viktiga att känna till om modellen. 

Ordentlig motor: Den starka kraften kommer från en väl tilltagen motor som är på hela 750 watt och till skillnad från många andra lite billigare dammsugare så har man inte bara satt i en stor motor och låtit dammsugaren vara. Man har även utvecklat hur väl luften strömmar genom dammsugaren för att öka kraften än mer. 

HEPA-Filter: På många lite billigare dammsugare så snålar tillverkarna in på filtret som sitter i dammsugaren. Men Severin har satt i ett filter av högsta klass, nämligen av typen HEPA. Det är det bästa alternativet för personer som har allergiska besvär och filtret fångar upp över 99% av alla mikropartiklar och allergener som far genom dammsugaren. 

Flera munstycken: För att kunna städa optimalt på olika sorters underlag så behövs olika munstycken. Med Severin så får du med tre olika, där ett är för golv och mattor, ett smalt munstycke för svåråtkomliga utrymmen och ett som är designat att användas på möbler. 

En smidig dammsugare: Många dammsugare som har denna storlek på motorn och mängden kraft är ofta lite större. Men Severin är trots allt en ganska kompakt dammsugare som väger in på strax över 3 kg. Så det är en modell som är lätt och smidig att flytta runt i hemmet när man städar. 

Städresultat

Severin S-Power BC7035 slår långt över sin prisklass när det kommer till städförmågan och kan jämföras med modeller som kostar dubbel så mycket. Modellen klarar av även de tyngre sorterna smuts och damm som djurhår och kattsand. Den bemästrar mattor, även de som är lite tjockare. 

Slutsats

Detta är en riktigt bra och kraftfull dammsugare till ett väldigt bra pris. Den enda nedsidan vi kan hitta är att modellen inte är så snygg som de lite dyrare konkurrenterna, men då det är ett städredskap är det heller inte något vi lägger någon större vikt vid. Vi ger en stark köprekommendation på modellen!

Severin HV7166 Skaftdammsugare – Severin skaftdammsugare

Än en gång så tycker vi att Severin levererat en modell som ger mycket värde för pengarna och denna gången i form av en skaftdammsugare. Precis som med modellen ovan är HV7166 av hög kvalitet, bra prestanda och bra prissatt, och vi tycker att den slår över sin prisklass. Ett kvitto på den höga kvaliteten är att Severin ger en 10 års garanti på motorn. Nedan kommer vi att gå igenom de saker som är viktiga för dig som köpare att hålla koll på! 

Motorn: Denna typen av dammsugare kan inte riktigt jämföras kraftmässigt med en traditionell dammsugare som modellen ovan. Men för att vara en skaftdammsugare så är HV7166 ganska kraftfull med sina maxvarv på 100,000 rpm och 23,000 kPa. 

Körtid: Då detta är en dammsugare som är sladdlös så drivs den på batteri istället vilket gör att körtiden blir begränsad och ofta får man inte så mycket på de lite billigare modellerna vilket Severin är. Men kör man dammsugaren på den lägre kraftinställningen så kommer man upp i hela 60 minuters körtid vilket är väldigt bra även jämfört med betydligt dyrare alternativ som finns på marknaden. Kraften kan ställas in i tre olika lägen och skruvar man upp effekten så förminskas dock körtiden en hel del. 

Påslös: Precis som många dammsugare av denna typ så är den påslös vilket innebär att det finns en behållare där dammet samlas upp istället för en dammsugarpåse. När den börjar bli full är det bara att tömma den och sedan städa vidare.   

Utrustning över sin prisklass: Modellen kostar strax över 2000 kronor och trots detta så får du LED-lampa i munstycket vilket gör att man tydligt ser vart man städat och om man missat något även när det kan vara lite sämre ljus där man städar. Munstycket är motoriserat vilket speciellt gör städningen av mattor enklare och mer effektiv. Och självklart kan man montera av skaftet, sätta på munstycket igen och använda modellen som handdammsugare. 

Städresultat

Efter att ha testat Severin HV7166 så blir vi imponerade över hur bra dammsugare man får så lite pengar. Städresultatet blir perfekt på golv, den är smidig att använda uppe på möbler som handdammsugare och det enda problemet vi kan hitta är mattor som är lite tjockare där den inte riktigt räcker till. Men det har vi inte hittat någon skaftdammsugare i denna prisklassen som gör, så det är inget som förvånar. 

Slutsats

Om du vill ha en skaftdammsugare och din budget är runt 2000 kr så är detta det bästa alternativet just nu! Vi skulle rekommendera att välja en traditionell dammsugare om du har mycket mattor eller bor i en större bostad. Men har du främst hårda golv och bor litet till medelstort är detta en bra modell till ett ännu bättre pris!

Severin HV7146 – Severin Handdammsugare 

I vårt test över den bästa dammsugaren för soffor så blev HV7146 det bästa köpet och precis av samma anledning som vi tycker om de andra Severin modellerna. Såklart att man får väldigt mycket dammsugare för pengarna! Precis som med de andra modellerna kommer vi att gå igenom de sakerna som är viktiga att hålla koll på nedan. 

Flera munstycken: Med Severin får du med flera olika munstycken trots att det är en handdammsugare. Ett motoriserat munstycke som vi tycker fungerar väldigt bra för lite tyngre damm som sitter fast i tex katthår i soffan. Man får ett spaltmunstycke för trånga utrymmen, ett gummimunstycke som är designat för att suga upp vätska och ett borstmunstycke. 

Hanterar både vått och torrt: Modellen kan inte bara städa upp damm och smuts, utan kan även suga upp vätska vilket inte alla modeller av denna typ kan. 

HEPA-filter: Precis som med den första dammsugaren på denna lista så har modellen fått ett HEPA-filter vilket är den bästa typen av filter vilket gör att den är ett bra alternativ för allergiker. 

Bra körtid: Precis som alla handdammsugare så drivs Severin på batteri vilket innebär att körtiden är begränsad. Men trots ett mindre utförande så får man bra städtid. Kör man i eco-mode så kan man dammsuga i 30 minuter och i power-mode så går det ner till 20 minuter. Det kan låta lite, men då en handdammsugare främst används för mindre ytor så behöver man inte mer tid än så här om man inte har väldigt specifika behov. 

Städresultat

Vi har inget att klaga på med HV7146 utan det klarar av att städa upp allt vi ställer den inför. Detta inkluderar vätska och djurhår som sitter i tyget på soffan. Det finns några modeller som är snäppet vassare men de kostar dubbelt så mycket så detta är ett riktigt prisvärt köp för en bra handdammsugare. 

Slutsats

Vi gillar modellen, den presterar bra och är väldigt prisvärd. Vi rekommenderar köp om det är denna typen av dammsugare du är på jakt efter!

Relaterad artikel: Tristar dammsugare test

Severin RB7025 Chill – Severin Robotdammsugare 

Sist på listan hittar vi Severin RB7025 Chill vilket är en robotdammsugare. Precis som de andra modellerna på listan så är detta en modell som är lågt prissatt och det är en dammsugare som är bättre än priset anger. Men Chill har även sina begränsningar då det skiljer mer i funktion mellan olika prisklasser när det kommer till robotdammsugare jämfört med andra typer av dammsugare. Vi kommer att titta närmare på de sakerna som du behöver ha koll på nedan. 

Lågt pris: Okej, lågt pris är ingen funktion på själva dammsugaren, men det är en viktig faktor när du tittar på vad denna produkt erbjuder. För under 1500kr blir en Severin RB 7025 din och det får ses som en billighetsmodell oavsett mot vilka andra robotdammsugare man mäter. 

Städyta: Körtiden innan Chill behöver köra tillbaka till laddstationen är cirka 90 minuter. Det ger en städyta på 100 m2 på en laddning. 

Liten och lättanvänd: Då det är ett billigt alternativ så är modellen ganska liten och lätt att använda då den inte har några avancerade funktioner. 

Städresultat

Vi skulle säga att denna produkten gör ett bra jobb på stora öppna ytor där den kan köra runt fritt och städa. Anledningen är att sugförmågan är ganska bra. Då den är mindre kommer den även in under låga hyllor utan några problem vilket får anses vara den mindre storlekens fördel. Men när det kommer lite möbler och inredning i vägen som köksbord, stolar eller så låga möbler att den inte kommer under så får den problem då navigationssystemet inte är det bästa.   

Slutsats

Severin RB7025 Chill är en robotdammsugare som är lågt prissatt och städar bra där den kommer åt, men vi skulle säga att den är ett bra köp för vissa och ett dåligt köp för andra. Om du har många möbler som är låga eller andra potentiella hinder som mattor eller skor som kan komma i vägen är inte detta modellen för dig utan det finns alternativ som du blir mer nöjd med. Men om du bor i en bostad med mycket öppna ytor så är detta en riktigt prisvärd robotdammsugare som kommer att städa de stora ytorna åt dig så att du slipper. Om den passar in för dig så rekommenderar vi köp, annars rekommenderar vi att titta i denna artikel efter ett bättre alternativ: Robotdammsugare – Bäst i test


Hur testet är genomfört 

Vi har testat fler av Severins modeller tidigare och blir alltid överraskade över deras prestanda sett till vad de kostar. Så till denna artikel valde vi ut två modeller som vi inte tidigare testat, testade dem och jämförde med de andra alternativen och skrev denna artikel där vi rekommenderar olika modeller för olika personer och behov. 

Rekommenderad läsning: Dammsugare – Bäst i test