AEG Dammsugare Test 

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

AEG är ett märke vars modeller vi alltid gillar när vi har med dem i något av våra test. Så vi tyckte att det var dags att skriva en hel artikel dedikerad till deras bästa modeller. Så sagt och gjort, vi har testat fram de 5 dammsugare från AEG som vi tycker är deras bästa alternativ och kommer att titta lite närmare på dem nedan! 

AEG VX82-1-EKO – Bästa köpet

Om du läser denna artikeln och aldrig har stött på AEG innan så är du inte ensam, det är ett märke som är ganska okänt i Sverige.  Men letar man efter en dammsugare som presterar väldigt bra, har ett bra pris, är väldigt tyst när man använder den och dessutom är väldigt snygg i designen så kan man sluta leta och slå till på AEG VX82-1-ÖKO! 

Ett miljömedvetet val

Du kanske är som många andra och har miljön i åtanke när du köper ny hemelektronik och nu kan du ha det även med dammsugare. Mycket av dammsugaren är gjort av återvunnet material och detsamma gäller lådan den kommer i, dessutom går majoriteten av dammsugaren att återvinna när den blivit gammal nog att skrota.   

Tillbehör

  • Självklart så finns AEG VX82-1-ÖKO i lådan
  • Kombinationsborste: designad för både mjuka och hårda underlag. Dessutom har den en smart-funktion som känner av vad den städar på. 
  • Parkettborste: som är mjuk för känsliga trägolv
  • 3-i-1 verkyg: ett verktyg med utfällbart munstycke, dammborste och turbo borste i samma. 
  • Fäste för verktyget: så man kan fästa det på dammsugaren och alltid ha det lättåtkomligt
  • Dammsugarslangen
  • Dammsugarröret

Användning

Detta är en dammsugare som städar bra på hårda golv och helt okej på mattor. På hårda golv klarar den av alla tester vi ställer den inför med bravur, på tunnare mattor klarar den sig fint men på medel till tjocka mattor så föser den gärna en hel del smuts framför sig och för att få upp det måste man lyfta munstycket och placera det ovanpå smutsen. Nyckeln för bra städning var att använda rätt munstycke till rätt underlag. Det gäller även på djurhår som det klarar ganska bra med 3-i-1 munstycket. 

När man använder den och rullar runt den i hemmet är den smidig trots att den väger ganska mycket med sina 7,8 kg. Vikten gör dock att den inte är så kul att bära runt om man har fler våningar i sin bostad. 

Slutsats 

AEG är inte det mest kända alternativet, men detta är en dammsugare som presterar bra på allt utom lite tjockare mattor, ser snygg ut och är väldigt rimligt prissatt i förhållande till vilken prestanda man får. Dessutom är det en av de tystaste modellerna vi testat med sina 57 dB. Det finns egentligen två situationer där vi skulle rekommendera att ta en annan modell, det ena är om man har mycket tjockare mattor för det är modellens svaghet. Det andra är om man har mycket djurhår att dammsuga, även om modellen klarar av det så är modellen nedan anpassad specifikt för det och därför tycker vi att det är ett bättre alternativ i så fall.  

AEG VX6-2-CR-A Force Animal – AEG Dammsugare För Djurhår

För dig som har ett husdjur som fäller i familjen så har AEG designat VX6-2-CR-A Force Animal. Och dammsugaren är optimerad för att prestera bra på djurhår som ofta är en achilles-häl för många konkurrenter. Självklart, har man gjort det utan att tumma på hur användbar dammsugaren är till andra städuppdrag och vi tycker att detta är en väldigt bra dammsugare. Som precis som modellen ovan är rimligt prissatt sett till prestanda och kvalitet. 

Vad man får

Denna dammsugaren är av den traditionella typen precis som du tänker att en dammsugare ser ut. Designmässigt är den inte lika snygg som modellen ovan, men man städar trots allt inte med utsidan av dammsugaren. Nedan tittar vi lite närmare på de sakerna som vi tycker är viktiga för dig som konsument att känna till!

Kraftfull motor: Motorn på AEG VX6 är väl tilltagen och ligger på hela 800 watt och det är därför den presterar så bra på hundhår som är ett lite tyngre typ av damm och kräver således lite mer kraft från dammsugaren. 800 watt är inte så långt från gränsen på vad en vanlig dammsugare får ha som max inom EU vilket är 900 watt. 

Flera munstycken: Till dammsugaren får du med 4 olika munstycken och detta är något vi verkligen tycker underlättar städningen av just djurhår. Djur är en del av familjen och vistas på många platser runt om i hemmet och därför är det inte bara på vanliga golv djurhår infinner sig utan även på möbler, mattor och alla andra platser man kan tänka sig. Med olika munstycken designade för olika ytor så blir städningen betydligt enklare och modellen klarar av att få med sig alla typer av damm oavsett vart det finns, och inte bara djurhår. 

Liten storlek: Trots att man får mycket dammsugare för pengarna så är det en lite mindre och kompakt modell som lätt rullar fram över golvet och mellan potentiella hinder. Dammpåsen är på 3,5 liter vilket är i mellansegmentet och modellen väger in på 4,2kg. Vi blir faktiskt lite förvånade över att dammsugaren är så liten när motorn är så kraftfull och påsen är så stor. 

Användning

Här finner vi inget att klaga på utan den städar upp allt vi ställer den inför utan några problem. Denna modell klarar även av städning av lite tjockare mattor betydligt bättre än VX82. Men modellen är betydligt mer högljudd vilket inte är så konstigt med tanke på att modellen har mer kraft.  

Slutsats

Med AEG VX6 Force Animal får du en dammsugare som presterar bra på allt och till ett pris som är väldigt lågt jämfört med likvärdiga modeller från andra tillverkare. Den enda nedsidan vi kan hitta är att ljudnivån är lite högre än vår testvinnare, men det är vad man betalar för den extra prestandan. 

AEG VX9-4-8IBX – Lyxalterntiv från AEG 

VX9 är AEGs lyxmodell och den är en dyr dammsugare, speciellt med tanke på att den kostar över 4000 och är en traditionell modell. Med det sagt så är det en ruskigt bra dammsugare, med hög kvalitet och väldigt snygg design. 

Vad man får

Då det är en dyrare modell så får man en välutrustad dammsugare med både extra tillbehör och finesser. Så precis som med alternativen ovan kommer vi att titta lite närmare på det som är viktigt med dammsugaren. 

Modern design: Det första man märker när man tar dammsugaren i handen är att kvaliteten är hög och designen är väldigt snygg. Men det som vi tycker sticker ut är hur handtaget är designat. På handtaget finns alla kontroller man behöver för att starta, stänga av och kontrollera kraften på dammsugaren. Så man behöver inte böja sig ner för att använda dammsugaren. Detta var en funktion som vi inte visste hur skönt det var att använda förrän vi testade VX9, och frågan vi ställer oss nu är varför inte alla dammsugare är designade såhär.

Kraft: Motorn har faktiskt lägre antal watt än båda modellerna ovan, men trots detta tycker vi att VX9 suger väldigt bra och vi upplever att den suger bättre än VX82. Så AEG har lagt en hel del energi på att optimera luftflödet genom dammsugaren vilket ökar kraften utan att man behöver en större motor. Dessutom har man ökat kraften utan att ljudnivån sprungit iväg speciellt mycket då den hamnar på 68 dB vilket fortfarande är vad som får betraktas som lågt.  

Finesser: Modellen har två finesser som sticker ut. Det enda är att munstycket har utrustats med lampor som lyser på ytan man städar framför dammsugaren vilket underlättar på mörkare områden och man ser tydligt om man missat något damm. Den andra finessen som vi gillade var att dammsugaren själv känner av vilket underlag den städar på och anpassar kraften därefter. Vi har stött på denna funktion tidigare, men det är bara med AEG och Tineco som vi tycker det har fungerat bra nog för att användas när man städar. Men självklart kan man själv justera kraften och köra utan det automatiska systemet om man skulle känna för det. 

Användning

Vi hittar inget att klaga på med AEG VX9 då modellen presterar på alla underlag och klarar av alla typer av damm och smuts vi ställer den inför. Detta inkluderar städning av mattor, djurhår och kattsand. Vi tycker dock det är värt att notera att modellen är av det tyngre slaget med sina 7,8 kilo, vilket förvisso inte är något som märks under själva städningen då den rullar väldigt fint och lätt. Men om man behöver bära runt på dammsugaren så märker man det. 

Slutsats

Modellen presterar på allt och det är en riktigt bra dammsugare på alla plan. Men det är en modell där man får betala för det och vi tycker inte att VX9 är lika prisvärd som modellerna ovan. Vill man ha det bästa rekommenderar vi köp, men de flesta klarar sig gott med ett av de billigare alternativen. 

AEG LX7 Power – AEG Påslöst alternativ

Som man tydligt ser på bilden, så skiljer sig LX7 Power designmässigt från mer traditionella dammsugare. Men det är inte bara utseendet utan detta är även en påslös dammsugare. Det innebär att istället för en traditionell dammsugarpåse så har LX7 bara en behållare där dammet samlas upp, och när den blir full så monterar man av den, tömmer och sedan är det bara att dammsuga vidare. 

Vad man får 

Det är främst designen och att modellen är påslös som gör att den sticker ut, men nedan kommer vi att titta lite närmare på vad du får med dammsugaren. 

Ordentligt med kraft: Precis som de tre modellerna ovanför i artikeln så finns det goda kraftresurser och det verkar som att alla AEG modeller presterar väldigt bra när det kommer till sugförmåga. Motorn är på 750 watt, vilket är högt och det märks då dammsugaren suger väldigt bra. Modellen är dock lite mer högljudd och ljudnivån hamnar på 72 dB trots att den fått ett golvmunstycke som är designat för att dämpa ljudet. 

HEPA-filter: Det är inte bara motorn som är väl tilltagen utan även filtret i dammsugaren som renar luften innan den kommer ut på andra sidan igen är av hög kvalitet. I AEG LX7 Power sitter nämligen ett HEPA-filter vilket är den typen av filter som har högst kvalitet och rekommenderas av astma och allergiförbunden. 

En robust dammsugare: På bilden ser modellen inte så stor ut, men i verkligheten är den likt flera av de andra modellerna på listan av det större slaget. Kombinerar man det med den kraftfulla motorn så gör det att LX7 väger in på 7,5kg. 

Användning

Precis som med de andra modellerna så tycker vi att LX7 presterar väldigt bra och vi som driver denna sajten har fått lite utav en förkärlek till påslösa modeller så vi gillar den väldigt mycket. Varken mattor eller tyngre smuts och damm som kattsand eller djurhår är några problem, utan dammsugaren gör det rent och fint efter sig. Sladden är ganska lång så städradien blir väldigt bra och med dammbehållarens kapacitet på 1,43 liter så behöver den inte tömmas speciellt ofta och man kan städa stora ytor utan att behöva byta kontakt. 

Slutsats

Detta är en fräck dammsugare som presterar väldigt bra. Vi gillar som sagt modellen lite extra då den är påslös och är det en funktion som du med gillar så är detta AEG-modellen för dig!

AEG CX7-2-45AN – AEG Skaftdammsugare

Skaftdammsugare är den senaste trenden på dammsugarmarknaden och de blir allt mer populära för varje år som går. Så självklart har AEG även ett par sådana modeller i sitt sortiment. Vi valde ut CX7-2-45AN som vår favorit då vi tycker att den balanserar pris och prestanda väldigt bra. 

Vad man får med dammsugaren

Denna typ av dammsugare skiljer sig från traditionella modeller och inte bara utseendemässigt utan även i vilken utrustning som dammsugaren har. Så nedan tittar vi närmare på vad du kan förvänta dig av AEG CX7-2-45AN. 

2-i-1 modell: Som många andra dammsugare av denna typen så är det en 2-i-1 modell. Det innebär att man kan använda dammsugaren som vanligt med hela skaftet, men även som handdammsugare genom att montera av skaftet och sedan sätta på munstycket igen. Detta är väldigt smidigt om man ofta städar mindre ytor, eller har många hyllor eller andra svåråtkomliga platser. 

Cyklonteknik: Modellen har inte den mest kraftfulla motorn men har istället utrustats med cyklonteknik. Det innebär att luften cirkulerar när den sugs upp i dammsugaren och skräpet och lyften separeras på ett smidigare sätt. Det i sin tur gör att man får bra med kraft trots en mindre motor. 

45 minuter körtid: Denna typ av dammsugare är sladdlös och drivs istället på batterier. Körtiden med CX7 är på upp till 45 minuter tack vare ett högkvalitativt litium-batteri. Om man skruvar upp effekten på dammsugaren så minskar dock körtiden ganska markant vilket man bör känna till. 

Andra smidiga funktioner: En funktion som vi tyckte om var att munstycket på dammsugaren roterar 180 grader, detta för att man enkelt ska komma åt under möbler och vid andra svåråtkomliga platser. Golvmunstycket har även LED-lampor som lyser framför dammsugaren så att man tydligt ser vart man kört och om man missat något damm under städningen. 

Användning

Denna typen av dammsugare är väldigt simpel i sitt användande då man dels slipper att ha en sladd som är i vägen, de är lätta att komma åt med och de har heller ingen dammsugarpåse. Vi tycker att dammsugaren klarar av hårda golv och tunna mattor med bravur, men tjockare mattor får den problem med och tjockare djurhår kan man behöva köra över ett par gånger för att få med sig allt.

Slutsats

Även detta är en bra dammsugare, men den är inte lika kraftfull som de andra modellerna på listan. Så om du har husdjur eller mycket mattor så skulle vi vilja en av de andra alternativen istället. Bor man lite mindre och inte har något av ovanstående så är det en riktigt bra modell som tack vare sin mångsidighet gör köpare väldigt nöjda!


Hur testet är genomfört

Vi har testat flera AEG modeller tidigare till andra artiklar. Då vi alltid gillar deras modeller som testade vi igenom de modellerna som enligt recensioner och betyg på Amazon såg ut att vara lovande alternativ. Sedan valde vi ut de bästa och rekommenderar för olika ändamål i denna artikel.     

Vill du se alla de bästa modellerna på marknaden så hittar du dem här: Dammsugare – Bäst i test