Dammsugarmunstycke – Bäst i test

Olika typer av dammsugarmunstycken är ett smidigt sätt att underlätta städningen på olika ytor och underlag i hemmet. De gör städningen mer effektiv genom att vara designade för att hantera en speciell uppgift. Till många dammsugare medföljer därför flera olika alternativ man kan använda när man städar, men det finns modeller där man bara får med ett traditionellt golvmunstycke eller kanske man vill byta ut ett som blivit dåligt. Oavsett vilket så kommer vi att lista de bästa alternativen och länkar till vart du kan hitta de olika typerna för just din dammsugare. 

Olika typer av dammsugarmunstycken 

Vi kommer att lista de alternativ som finns och en länk under, där du själv kan söka på munstycken för just din dammsugare, då vi inte kan länka till alla olika tillverkare. Om du har en Dyson så har vi skrivit en separat artikel för extra munstycken som du kan läsa här: Dyson Munstycken.

Motoriserat golvmunstycke 

På lite finare dammsugare och skaftdammsugare kan man få med ett motoriserat munstycke för golvet och mattor. De fungerar genom att ha en rullborste i främre delen av munstycket som sopar och tar loss smuts och damm från ytan man städar för att dammsugaren lättare ska kunna suga upp det. Det finns inte att köpa till för alla modeller, men för ganska många. Sök på länken nedan för att se om det finns till just din dammsugare! 

Borstmunstycke 

Vill man damma och dammsuga på samma gång så är det ett borstmunstycke man ska använda sig av. De lämpar sig väldigt bra för städning uppe på hyllor där damm ofta samlas och det är svårt att komma åt med ett vanligt munstycke. 

Spaltmunstycke

Detta långsmala munstycke är till för att användas i vrår och hörn där det är smalt och trångt så man inte kommer åt med de andra alternativen. Exempel på sådana platser är mellan soffkuddarna, bakom elementet eller varför inte i bilen. 

Klädselmunstycke 

Ett alternativ som med är lite mindre och smidigare att använda, dessutom är det specifikt designat för att användas på textil. Till exempel på möbler som soffor eller fotöljer.

Parkettmunstycke 

Om man har mycket parkettgolv eller andra mer känsliga golvtyper i trä som man är rädd att skada med vanliga dammsugarmunstycken så är parkettmunstycket ett måste. De är byggda med en mjuk dyna på undersidan så att istället för att rulla fram med hjul så glider det fram över golvet utan att riskera repor eller andra skador. 

Dammsugarmunstycke set

Om du vill ha flera nya munstycken till dammsugaren du redan har hemma så är det ett kit du ska titta på. De flesta kit innehåller alla typerna ovan utom det motoriserade munstycket som man oftast får köpa separat, i de större kiten får man oftast flera olika borstmunstycken i olika storlekar. 

Elementmunstycke 

Många klarar sig som sagt med spaltmunstycket för att komma åt bakom elementen. Men om man vill så finns det lite mer ovanliga alternativ som är specifikt till för att städa bakom elementen. Det har en mjuk slang med en borste i ena änden som man sänker ner bakom elementet så att man kan borsta och dammsuga samtidigt.  

Att tänka på när du väljer dammsugarmunstycke 

Det viktigaste att tänka på om du ska köpa till extra munstycken är såklart att det passar på just din modell. Ofta står det exakt vilka modeller som de olika alternativen passar till, men ibland står bara måttet på röret som de passar på. Därför är det viktigt att känna till storleken på din dammsugare och det hittar du enklast i manualen som följde med när du köpte den. Om den inte finns kvar får du helt enkelt mäta diametern på röret som är på din dammsugare. 


Hur testet är genomfört 

I denna artikel har vi inte testat några specifika produkter utan bara presenterat de olika alternativ som finns att köpa. Vi har tidigare använt alla olika typer, men då de olika alternativen finns de flesta olika dammsugare är det en omöjlighet att testa alla alternativen för specifika dammsugare.