Hjemli H55 – Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

I denna artikeln har vi testat modellen H55 från företaget Hjemli som enligt dem “tillverkar dammsugare med samma komponenter och delar som de stora tillverkarna,  till en bråkdel av priset”. Vi har tidigare testat H70 mot dyson i denna artikeln. Så utan att dra ut på det så kör vi igång med testet och presenterar sedan ett alternativ som vi tycker är bättre i samma prisklass. 

Hjemli H55

Hjemli H55 lovar verkligen ganska mycket värde för pengarna! Man får en motor som heter X9 som är ganska kraftfull som trots den inte är speciellt högljudd. Vi tycker att den låter lite mer än vad konkurrenter som är listade på samma ljudnivå gör (men vi har inte mätt upp det). Sugkraften är justerbar och max styrka ligger på 10,000 Pa. Man får även med en hel del tillbehör som underlättar städningen för dig på olika underlag och på svåråtkomliga platser i hemmet.

Utrustning Hjemli H55

Hjemli är en billig dammsugare och man får en hel del funktioner som ofta är reserverade för dyrare modeller. Dammbehållaren är stor och rymmer hela 1,3L vilket är mycket för en skaftdammsugare och körtiden är helt okej med sina 40 minuter på den lägre inställningen. H55 är som många andra skaftdammsugare 2-i-1 modell, så du kan ta av en del och använda som handdammsugare. 

Städresultat Hjemli H55

Med den låga vikten så blir Hjemli H55 lättmanövrerad, men här börjar den positiva upplevelsen ta slut. Batteriet sitter högt placerat i dammsugaren vilket gör att när man använt den ett tag så känns den obalanserad jämfört med andra skaftdammsugare. Själva städningen funkar okej så länge man kör på hög kraftinställning och det bara är lättare damm man ska städa, annars får man köra över samma yta flera gånger för att få med sig allt. När det kommer till djurhår får den problem då djurhår är tyngre än vanligt damm. Och det verkar inte bara vara vi som inte tycker att den riktigt levererar utan betygen är överlag inte jättebra, se på länkarna nedan: 

Hjemlis egen sida

Trustpilot

Slutsats Hjemli H55 

På förhand ser Hjemli  H55 ut som en vinnare, men vi tycker inte riktigt den lever upp till vad som lovas. Men vi ska tillägga att det är en väldigt billig dammsugare och sett till priset kan man inte vänta sig att den ska vara perfekt eller helt ersätta en vanlig dammsugare på samma sätt som en dyr skaftdammsugare kan göra. Nedan har vi listat en modell i samma prisklass som vi tycker presterar bättre.  

Ett bättre alternativ i samma prisklass: iiglo handhållen dammsugare

Iiglos handdammsugare eller skaftdammsugare som det även kallas är en ganska lätt smidig modell. Precis som andra modeller av denna typen så är den påslös och drivs på batterier så man slipper sladden. Och tack vare litiumjonbatteri så laddar man upp den ganska snabbt och vid full laddning får man en körtid på upp till 45 minuter lite beroende på vilka inställningar man kör den på. 

Viktiga funktioner 

Trots att detta är en billigare skaftdammsugare så får man en hel del ganska bra funktioner som vi tycker är viktiga. 

2-i-1 modell: IIglo är en så kallad 2-i-1 dammsugare vilket innebär att den kan användas både som skaftdammsugare och som handdammsugare. Detta har de löst genom att man kan montera av själva skaftet på dammsugaren och vips så har man en liten handhållen dammsugare för att städa med uppe på hyllor, bord eller varför inte i bilen. 

2 olika körlägen: detta är inte någon unik funktion på något sätt, men lite billigare modeller kan ibland sakna det och det är att man kan ställa in sugstyrkan i två olika lägen. På den lägre inställningen får man maximal körtid och det funkar bra till hårda golv med vanligt lätt damm på. Den högre inställningen minskar körtiden ganska markant men passar bra om man har djurhår som är svårare att få upp och kräver lite mer kraft, eller mattor där mer kraft ger ett bättre resultat. 

Hygienisk: modellen är hygienisk på två olika sätt. Dels har den ett rätt gediget filter-system som renar luften som går genom dammsugaren på mikropartiklar och allergener. Och dessutom är det en modell som är väldigt lätt att rengöra då alla dammsugaren delar tål att tvättas med vatten. Det är fördelaktigt i och med att det är en påslös modell så det samlas ofta en hel del damm och skräp i dammbehållaren. 

Tre olika munstycken: Iiglo kommer med tre olika munstycken som underlättar din städning då de har olika funktioner. Ett av dem är en LED-borste som lyser så du lätt ser var du har kört och var du har missat, det är en funktion som är väldigt smidig i hörn och under möbler. Spaltverktyget är designat för att du ska kunna komma åt även i de minsta och trånga skrymslen i hemmet. Kombinationsverktyget följer med för att kunna städa och damma på klädsel. 

Slutsats iiglo 

Sett till priset tycker vi att Igloo har levererat en dammsugare som presterar väldigt bra. Det är inte den bästa på marknaden, men det får man inte för detta priset. Har man ett mindre boende tycker vi att den funkar bra för sig själv men bor man medelstort eller större så rekommenderar vi en lite kraftfullare modell om man vill ersätta sin vanliga dammsugare. 

Alternativ för större hem: Dyson V8 Absolute

Vill man ha en riktigt bra skaftdammsugare som helt kan ersätta en vanlig dammsugare även i medelstora eller större hem så är Dyson V8 Absolute det mest prisvärda alternativet. Vi har testat alla de bästa Dyson modellerna här, så om du bor större så klicka dig vidare på länken för att få se hela testet av Dyson V8.  


Hur testet är genomfört

För detta testet lånade vill till oss en Hjemli H55 och testkörde den. iiglo hade vi testat innan. Så vi lade ihop resultaten och skapade denna artikeln. 

Du kanske vill läsa om Nordvac Dammsugare