Spraymopp – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Spraymoppar är designade för att vara mer effektiva än en vanlig mopp och vi tycker att de är betydligt smidigare, effektivare och sparar mycket tid. I denna artikeln kommer vi att presentera tre grymma alternativ, alla fördelar spraymoppar har och vad du ska tänka på innan du köper en.

Vileda LOOPER Elektrisk spraymopp – Bästa spraymoppen

Vileda Looper finns med på flera av våra listor över olika moppar och det är en mångsidig modell som gör det mesta väldigt bra och till ett pris som är betydligt lägre än vad modellen presterar och därför blir det vår testvinnare bland spraymoppar. Detta är en elektrisk spraymopp vilket innebär att den har roterande moppkuddar som sköter själva moppandet och bara styr runt Vileda Looper över golvet, vilket är väldigt smidigt då den endast väger 1,5kg. 

Hur modellen är att använda

Det första man gör när man packat upp Looper är att montera ihop den, men du får medföljande instruktion och det är inget avancerat utan löses väldigt snabbt och smidigt. Modellen är som vi nämnde väldigt lätt och smidig, men har ändå fått en vattentank på 450 ml. Vileda säger att det är okej att använda rengöringsmedel som inte skummar i tanken om man vill ha lite extra rengöringsförmåga, även om modellen gör ett riktigt bra jobb med bara vatten.  

Själva användningen är väldigt simpel då modellen bara har två knappar som båda sitter på handtaget. Den ena knappen är för att starta och stänga av moppen och den andra är för att spraya ut vätska på golvet framför moppen.   

Städresultat

Det som gör att Looper blir vår testvinnare och favorit är att den gör själva moppandet åt dig genom att rengöringskuddarna på undersidan roterar och det enda du behöver göra är att spraya ut vätska på golvet och styra spraymoppen. Man kommer även åt väldigt bra med denna modell, även under lite lägre möbler där det ofta kan vara svårt att komma åt med denna typen av spraymopp.

På fläckar presterar den väldigt bra och den får med sig i princip allt, men de lite svårare fläckarna får man köra över ett par gånger innan de är borta. 

Slutsats

En elektrisk spraymopp är lite dyrare än vanliga spraymoppar, men vi tycker att Vileda Looper är värd priset då den gör städningen betydligt enklare, snabbare och mindre jobbigt jämfört med att använda en vanlig mopp. 

Vileda Looper finns även med på denna listan.

Vileda 1-2 Spraymopp – Vanlig golvmopp med spray bäst i test

Vileda 1-2 är en spraymopp i mer traditionellt utförande och har ingen elektrisk hjälp vid städningen. Men den har samma höga kvalitet som andra Vileda produkter och vi tycker att detta är en väldigt bra spraymopp till ett helt okej pris. 

Hur spraymoppen är att använda

Precis som med andra Vileda produkter är den väldigt enkel att använda. Det svåraste med moppen var att montera på mopphuvudet på skaftet, men efter att ha kollat bruksanvisningen gick även det smidigt och enkelt. Denna modell har ett platt mopphuvud som du fäster en mikrofiberduk på undersidan på. Duken kan tvättas hela 200 gånger i 60 grader så livslängden är verkligen grym och att man kan köra den i tvättmaskin underlättar förberedelserna till nästa städning. Skulle duken bli dålig så kostar inte en ny speciellt mycket. 

Vätsketanken rymmer 275 ml och fylls enkelt på i munstycket på toppen av handtaget, sedan är det bara att spraya ut vätskan över ytan du ska städa med ett enkelt knapptryck.  

Städresultat

När moppen testades så fick man fram att Vileda 1-2 Spraymopp får bort 99% av alla bakterier på ytan man städade, och detta var när man bara använde vatten. Det var inte vi som gjorde det testet då vi inte har utrustningen till det, men vi har testat hur moppen är att städa med och hur bra den är på smuts. Kortfattat så blev vi imponerade av spraymoppen både när det kommer till användning och resultat. 

För det första kommer man åt väldigt bra då huvudet på moppen roterar, rör sig enkelt och att skaftet går att lägga ner lågt så man kommer åt under det mesta i hemmet. Moppen tar bort både smuts, damm och fläckar på ett bra sätt tack vare att duken är av mikrofiber som absorberar mer smuts än traditionella dukar. 

Slutsats

Vi gillar Vileda 1-2 Spraymopp och rekommenderar den om man vill ha en spraymopp med platt huvud som städar bra och håller väldigt länge! 

Homgif spraymopp – Budgetalternativ spraymopp

Homgif är för de flesta ett okänt märke, men vi tycker att vi hittat en mopp som kanske inte riktigt är så bra som Vileda, men sett till sitt pris presterar väldigt bra. Det som vi tycker är lite extra intressant med Homgif är att de kontinuerligt uppdaterat sin Spraymopp genom att lyssna på sina kunder och tagit till sig vad de säger för att hela tiden göra moppen bättre.  

Hur spraymoppen är att använda

Homgif är enkel att använda och modellen känns kvalitativ då skaftet är tillverkat av aluminium av hög kvalitet. Moppduken är i mikrofiber vilket förvånade oss lite då det är en så pass billig modell och du får dessutom 3 stycken så du kan byta ut dem allt eftersom de blir dåliga. Vattenbehållaren rymmer 450 ml och man kan använda rengöringsmedel om man inte använder de absolut starkaste alternativen, då kommer det är slita moppen snabbare. 

För att man lätt ska komma åt på alla platser i hemmet så snurrar mopphuvudet 360 grader och du kan justera skaftlängden efter behov så att du når svåra platser och kan städa i en ergonomisk position. 

Städresultat

Vi tycker att städresultatet är bra, speciellt i förhållande till vad produkten kostar. Vi håller viledas modeller lite högre och det är främst för att deras putsdukar är snäppet vassare och av högre kvalitet. Men Homgif löser både smuts, hår och lättare fläckar utan problem och vi tycker att sprayfunktionen fungerar bra och ger ifrån sig en lagom mängd vatten som sedan sugs upp av moppen som lämnar torrt efter sig. 

Slutsats

Vill man ha en väldigt prisvärd spraymopp så är Homgif ett bra alternativ, den presterar över sitt pris om än inte lika bra som de två modellerna ovan.

Fördelar med att ha en spraymopp

Spraymoppar är designad för att göra städningen snabbare, mer effektiv och ge ett bättre resultat än traditionella moppar. Så nedan har vi listat de största fördelarna med att ha en spraymopp. 

Bara ett redskap: Med traditionella moppar behöver du ha moppen och hinken med vatten som ska släpas runt i hemmet och man riskerar att spilla på vägen. Med en spraymopp har du allt i en smidig produkt. Det är bara att fylla på med vatten och rengöringsmedel i vattenbehållaren och börja städa.

Städningen går snabbare: Då du med ett enkelt knapptryck får ytan framför moppen fuktad så behöver du inte greja med att själv doppa moppen i vatten, krama ur och sedan blöta golvet. Detta sparar tid, väldigt mycket tid om du moppar större ytor.

De är mer ergonomiska: Själva spraymoppen i sig kanske inte är mer ergonomisk än en traditionell mopp, men sett till helheten att slippa släpa runt på en tung hink, överlag mindre jobb och fysisk ansträngning så blir det mer ergonomiskt. 

Spraymopp – Saker att tänka på innan du slår till 

Precis som med dammsugare som vi vanligtvis recenserar och testar så finns det en hel del saker man bör fundera på innan man köper en spraymopp för att det ska bli rätt modell för just dig och ett bra köp. 

Ergonomi 

Ergonomin är en viktig del, speciellt om man städar mycket och ofta. Då är ett justerbart skaft som gör att du kan ställa in moppen efter din egen längd en viktig del för att kunna städa i en bra position. Alla modeller vi har med i denna artikel är justerbara. 

Mopphuvudet

Mopphuvudet är moppens viktigaste del när det kommer till städförmågan och vi rekommenderar alltid ett mopphuvud i mikrofiber då det är mer slitstarkt, håller längre och städar betydligt bättre än traditionella moppar. Sedan har du utformningen av huvudet att tänka på och det är lite mer personligt då det ska passa ditt hem. Vi rekommenderar Vileda Looper som bästa modell då deras huvud är motoriserat och sköter moppningen åt dig. 

Storlek på vattentanken

För de flesta hem är inte detta en jätteviktig punkt, men om du bor väldigt stort eller tänker använda moppen på till exempel jobbet där ytorna kan vara stora så är det viktigt att ha en vattentank av det större slaget. 

Mopphuvud som roterar 

Vi tycker att man bör köpa en mopp med huvud som roterar och det är för att det gör det betydligt enklare att komma åt i trånga utrymmen, under möbler och navigera runt möbler som står som hinder ute i ditt hem. Alla modeller i denna artikeln har roterande mopphuvud. 

Slutsats

Nu har du fått tre grymma modeller presenterade för dig, lärt dig vilka fördelar en spraymopp har och vad du ska ha i åtanke när du köper en. Så nu är det enda som återstår för dig att välja den modell som passar dig bäst och slå till!


Hur testet är genomfört

Vi har sedan tidigare testat ett gäng olika typer av moppar och bestämde oss för att ta oss an spraymoppar med. Så vi valde ut ett gäng modeller som hade goda betyg på Amazon.se och införskaffade dem för att sedan noggrant testa dem. Därefter valde vi ut de tre bästa modellerna i olika kategorier och skrev denna artikeln.

Du kanske även är intresserad av: Swiffer golvmopp