Rowenta Dammsugare Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Rowenta är ett tyskt företag som funnits sedan i början på 1900-talet och de har inriktat sig på att göra hemelektronik med den klassiska, tyska höga kvaliteten. Så självklart har vi testat deras modeller och valt ut de 5 bästa alternativen och listat dem i denna artikel så att du enkelt kan se om dessa modeller är något som passar just dig! Vi har även skrivit en lista med alla de bästa dammsugarna och den hittar du här: Dammsugare – Bäst i test

Rowenta Ro4825Ea Compact Power

Ro4825Ea är kanske inte ett namn som är speciellt enkelt att komma ihåg, men när du ser bilden med hur modellen är utformad så är det stor chans att du känner igen stilen. Det är en typ av modell som blir allt mer populär då de är väldigt effektiva med mycket kraft och smidiga att använda. Nedan tittar vi lite närmare på vad du får med modellen. 

Smidig design: Modellen ser inte bara fräck och futuristisk ut, den är även designad för att vara smidig att använda. Den stora plastbehållaren som du ser på framsidan av dammsugaren är dammbehållaren där dammet samlas när man suger upp det, vilket i sin tur innebär att dammsugaren är påslös. Istället för att byta påse är det bara att tömma behållaren på lämplig plats och sedan är det bara att städa vidare om man inte hann med hela hemmet. Modellen är av det lite större slaget men tack vare att det finns ett handtag på toppen av dammsugaren så är den väldigt smidig att bära runt hemma, även om man har flera våningar. Vi skulle dock säga att sladden är av det kortare slaget, men då slangen är ganska lång så får man ändå en städradie på nästan 9 meter vilket räcker för de allra flesta.

Bra med kraft: Detta är en av Rowntas billigare modeller men trots detta så har modellen ordentligt med kraft som får med även de lite tyngre typerna av damm och smuts. Dels kommer kraften från en motor på 550 watt vilket såklart gör susen. Men modellen har även vad som kallas cyklonteknologi. Det innebär att luften får en snurrande effekt upp genom dammsugaren vilket separerar dammet från luften väldigt effektivt och på så vis får man ett bättre luftflöde. Det i sin tur ökar sugkraften. Vi hade önskat att man fått med några fler munstycken, men självklart ingår det vanliga munstycket för golv och sedan får du även ett litet spaltmunstycke för trånga utrymmen. 

Slutsats

Om man är på jakt efter en fräck dammsugare med ordentligt med kraft och tycker att det är fördelaktigt att ha en påslös dammsugare som har sladd, då är detta en riktigt bra dammsugare som dessutom är ett prisvärt alternativ! Vi rekommenderar köp.

Denna modell finner även med på vår lista: Kompakt dammsugare – Bäst i test

Rowenta RO3953 Compact Power

Om man vill ha en mer traditionell dammsugare så är Rowenta RO3953 Compact Power ett bättre alternativ för dig. Modellen har dessutom likvärdiga kraftresurser och pris vilket även gör detta till en riktigt prisvärd modell. Nedan tittar vi lite närmare på hur den skiljer sig från modellen ovan. 

Traditionell dammsugare: Vad vi menar med att detta är en traditionell dammsugare syns nästan på bilden. Den är utformad på det sätt vi är vana vid, den har sladd, slang och dammsugarpåse. 

Kraftresurser: Även detta är en dammsugare där du får mycket kraft för pengarna och det är en av anledningarna till att vi tycker att detta är ett väldigt bra köp. Till skillnad från Ro4825Ea så har denna modell inte cyklonteknologi utan man har ersatt det med att sätta i en mer kraftfull motor. På denna modell hamnar effekten på hela 750 watt vilket är väldigt mycket för en vanlig dammsugare och modellen klarar av alla uppgifter vi ställer den inför. Det inkluderar mattor, djurhår och kattsand. 

Tillbehör: Till denna modell medföljer det fyra olika munstycken som underlättar städningen. Såklart får du med det vanliga golvmunstycket. Men även ett munstycke som är för känsliga golv, ett fogmunstycke och ett munstycke för textiler.   

Kompakt design: Modellen är lite mindre till storleken och vi blir lite förvånade över att man lyckats pressa in en motor som är så pass stor som den är och dammpåse på 3 liter. Det märks dock på vikten då modellen väger in på strax över 5 kg. Likt modellen ovan har den dock ett handtag som underlättar förflyttning av modellen. 

Slutsats

Gillar man traditionella dammsugare och vill ha en kraftfull modell till ett bra pris, då är Rowenta RO3953 ett riktigt bra köp!

Rowenta RO7649 Silence Force 

Denna modell delar väldigt mycket av sitt DNA med det första alternativet på denna lista, men med extra allt och detta är en dammsugare som är väldigt modern och har ett fräckt utseende som skiljer sig från andra modeller på marknaden. Det märks dock på priset som är betydligt högre än modellerna ovan. 

En modern dammsugare: Som vi nämnde så delar RO7049 en hel del teknik med RO4825Ea och det som syns först är kanske designen som är snarlik med den stora dammbehållaren istället för dammsugarpåse som man ser på bilden. Den svarta färgen har ersatts med inslag av rött vilket gör att detta blir en riktigt snygg dammsugare. Man har även designat om skaftet på dammsugaren med ett nytt handtag som är betydligt smidigare att använda då alla kontroller sitter där. 

Sugförmåga: Modellen har samma motor på 550 watt som RO4826Ea och delar samma cyklonteknik så även här får du en sugförmåga som klarar av alla normala städuppdrag man stöter på i hemmet. Vår önskan om fler munstycken går i uppfyllelse med detta alternativ vilket gör att städningen bli än mer effektiv då man kan anpassa munstycket efter underlag. Det medföljer ett vanligt golvmunstycke, ett fogmunstycke, ett munstycke för känsliga golv samt ett munstycke för textiler. 

En dyrare modell: Detta är precis som de andra alternativen en riktigt bra dammsugare, annars hade den inte kvalat in på listan. Men den är även betydligt dyrare och då den största skillnaden när det kommer till städförmåga är fler munstycken så ifrågasätter vi om den är värd den extra kostnaden. I alla fall för de flesta potentiella köpare, om man inte har specifika behoven eller verkligen gillar designen. 

Slutsats

Om priset inte är en viktig faktor för dig så är detta en riktigt bra dammsugare som alla köpare kommer att bli nöjda med. Men vi tycker inte att man får alls lika mycket för pengarna som med de två alternativen ovan och därför är det inte ett lika bra köp även om vi tycker om modellen väldigt mycket. 

Rowenta RH6878 X-pert 6,60 Animal

Som läsare har du säkert sett att skaftdammsugare blivit allt mer populära de senaste åren och detta är Rowentas tappning av den typen av dammsugare. För dig som inte känner till vad en skaftdammsugare är så är de helt annorlunda utformade än vanliga dammsugare. De har motor och dammbehållare i ena änden, ett skaft och sedan munstycket i andra änden. De är även både sladdlösa och påslösa vilket gör att användandet är väldigt smidigt. Nedan tittar vi närmare på vad du får med dammsugaren. 

Design: Faktum är att detta är en av de snyggaste skaftdammsugare vi testat och modellen är väldigt elegant. Grått, svart och rött verkar vara Rowentas färger och man har verkligen fått till det med RH6878. Modellen är även av lite mindre slaget och väger in på endast 1,4kg vilket gör att modellen passar bra även för de som är äldre eller har problem att använda tyngre modeller. Då detta är en 2-i-1 modell så kan man montera av skaftet för att bara använda själva huvudet på dammsugaren som handdammsugare för att städa uppe på möbler eller vid svåråtkomliga platser i hemmet.  

Kraft och körtid: Detta är punkten där skaftdammsugare skiljer sig från vanliga dammsugare. Då denna typ av modell inte har sladd utan drivs på batterier så blir körtiden begränsad och detsamma gäller kraftresurserna. Körtiden hamnar på 45 minuter vilket är ganska standard för prisklassen med denna typ av dammsugare. Kraftresurserna är okej, men vi har testat flera modeller i samma prisklass som har mer kraft från andra märken. Prestandan på vanliga golv är bra, men på mattor får modellen problem och har du heltäckningsmattor så är detta inte modellen för dig. 

Användning: För att göra modellen mer effektiv trots lite lägre kraft så får man med flera olika munstycken som underlättar städningen och vi tycker att det fungerar bra när vi testat på olika underlag. Tack vare den låga vikten är den även enkel att köra runt och skulle du behöva pausa för att till exempel flytta något så är det bara att släppa dammsugaren då den står upprätt av sig själv. Munstycket roterar så det är enkelt att komma åt under möbler eller andra trånga utrymmen. 

Slutsats

Om du har mycket vanliga golv utan mattor så är detta en väldigt läcker dammsugare som gör ett bra jobb på vanligt damm som dessutom är väldigt smidig att använda. Har du mycket mattor, husdjur eller behöver kunna städa kattsand så är inte detta rätt modell för dig. 

Rowenta RY7557 Clean & Steam 

Detta alternativ skiljer sig markant från de andra modellerna på listan genom att kunna både dammsuga och ångtvätta golven. Det gör att man får en väldigt mångsidig produkt som är extremt effektiv på att döda bakterier som kan finnas på golvet. Nedan går vi igenom allt du behöver känna till med modellen. 

Kan användas på fler sätt: När du använder modellen så kan du ångtvätta och dammsugare samtidigt, bara ångtvätta eller bara dammsugare. Du väljer själv hur du vill köra med modellen. 

Sugförmåga: Ångtvättningen fungerar alltid bra på denna typ av modell och Rowenta är inget undantag utan gör den biten helt perfekt och ger ett väldigt bra resultat. Däremot så har denna typen av modeller sämre sugförmåga än vanliga dammsugare och kan inte jämföras. Men vi tycker att RY7557 presterar betydligt bättre än de flesta konkurrenter, speciellt sett till prisklassen. En stor anledning till detta är att man satt i cyklontekniken samt ett ganska kraftfull motor som gör att modellen suger väldigt bra för att vara en modell som både kan dammsuga och ångtvätta. 

Tillbehör: Till modellen medföljer 2 dynor som sitter under munstycket och dessa dynor kan du tvätta 100 gånger i tvättmaskinen innan de blir dåliga och behöver bytas. Du får även med en station att ställa dammsugaren in när du använt klart den och den fortfarande är fuktig på undersidan. Detta gör att du inte riskerar att få fukt på dina nyligen rengjorda golv.       

Slutsats

Detta är ett alternativ som inte är för alla. Men om du vill ha både dammsugning och ångtvätt i samma produkt så tycker vi att detta är ett kap! Modellen dammsuger väldigt bra, ångtvättar med bra resultat, är enkelt att använda och trots detta har den ett bra pris! 


Hur testet är genomfört 

Efter att ha stött på Rowentas modeller under lång tid så beslutade vi oss för att testa om de är så bra som de verkar. När vi testat en lång rad av deras modeller så valde vi ut de 5 alternativen som vi tyckte var bäst och skrev denna artikel där vi rekommenderar olika modeller för olika behov och kunder.