Lätt dammsugare för äldre

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Även om man är äldre så behöver man hålla det rent och fint hemma. Men många dammsugare är stora, klumpiga och väger ganska mycket. Så i denna artikeln kommer vi leverera två olika lätta dammsugare som passar för äldre personer som tycker de vanliga modellerna är för tunga att använda. 

Philips XB2125/09 – Bästa vanliga lätta dammsugare för äldre

Philips har många bra modeller att välja på och har flera modeller med på våra olika topplistor. Det vi tycker gör att just XB2125/09 passar bra på denna listan är för att trots en låg vikt på 4 kg så får man en kompetent dammsugare som klarar av städjobbet väldigt bra och dessutom till ett väldigt rimligt pris. 

Vad man får

Trots en låg vikt har Philips inte snålat på motorn som är på hela 850 watt vilket såklart medför en ordentlig sugförmåga. Dammet samlas upp i en dammbehållare istället för dammsugarpåse då detta är en påslös modell. Behållaren rymmet 1,3 liter. Modellen har även en relativt lång sladd som ger städradien 9 meter vilket är ganska standard för dammsugare, men väldigt bra på en modell som är lite mindre likt denna. Måtten på dammsugaren hamnar på 23,9 cm, 26,5 cm, 40,5 cm så det är en kompakt modell. Det medföljer två olika munstycken, ett kombimunstycke för städning på olika underlag samt ett fogmunstycke för att komma åt på lite mer trånga platser. 

Hur den är att använda

Det första vi märker när vi testar dammsugaren är hur lätt och smidig den är att plocka fram, tack vare just den låga vikten. Den rullar även väldigt bra över golvet tack vare de stora bakhjulen och efter vikten är det den största anledningen vi rekommenderar denna dammsugaren till äldre. Den ganska väl tilltagna sladden gör att man inte behöver böja sig och byta kontakt speciellt ofta, och bor man inte så stort tycker vi att 9 meter är mer än tillräckligt. 

Städresultat

Då motorn är av större klass så är även sugförmågan bra! På hårda golv städar Philips XB2125/09 helt kanon och får med sig det mesta på första körningen. Det enda vi tyckte gick sådär var djurhår där man fick köra över dem ett par gånger innan man har fått med sig allt upp. På mattor funkar modellen helt okej, tunna mattor går väldigt bra, medeltjocka mattor sådär och på tjocka mattor börjar den få lite problem.  

Saker att ha i åtanke

Detta är en modell som är gjord för att vara lätt och det har medfört ett par saker som vi hade önskat att modellen hade. Det första är ett bättre filtersystem. Det som sitter där är inte på något sätt dåligt men det är inget HEPA och modellen passar inte för allergiker. Vi skulle även önskat att det följde med lite fler verktyg anpassade för olika underlag för att göra modellen mer effektiv även om den städar bra. 

Slutsats

Det är inte en perfekt dammsugare, men är man på jakt efter en lätt dammsugare för äldre så är detta enligt oss den bästa modellen om man vill ha en traditionell dammsugare. 

Alla de bästa dammsugarna på marknaden hittar du här

Makita DCL281FZ – Lätt skaftdammsugare för äldre

Skaftdammsugare är modellen som man bär runt på hela tiden och de kan vara jobbigare att använda, men smidigare att plocka fram och undan. Just denna modellen är den lättaste vi testat och väger in på under 1 kg. Detta kommer dock med en kostnad i form av städförmågan. Denna modellen är inte designad för att städa ett stort hem, men om man bor i en liten lägenhet så kan den vara ett smidigt alternativ för frekvent städning. 

Vad man får

Makita har gjort sig ett namn för att tillverka produkter av kvalitet och att företaget har funnits i över 100 år visar tydligt att det stämmer och denna lätta modell är inget undantag. Batteriet är på 18 volt och dammsugaren har fått ett två stegs filtersystem som renar luften. Detta är en skaftdammsugare vilket innebär att den varken har sladd eller dammsugarpåse.  

Städförmåga

Användningen är väldigt enkel! Så länge dammsugaren är uppladdad så är det bara att trycka på knappen och börja städa. Denna modellen är väldigt lätt och man har dragit ner på motorkraft för att spara vikt och sugförmågan anpassar sig bäst för lättare damm så om man har djur så går den bort. Den passar sig bäst för personer som städar små ytor men städar dem väldigt ofta på lättare damm. 

Slutsats

Makita DXL281FZ är den lättaste dammsugaren av alla vi testat och passar väldigt bra för äldre. Den städar inte lika bra som de större och tyngre modellerna men passar till frekvent städning av små ytor. 

Se fler skaftdammsugare här


Hur testet är gjort 

För att hitta modellerna i denna listan att testa så gick vi igenom tidigare tester vi gjort och kollade sedan upp modeller fram samma tillverkare som hade just en lätt vikt, införskaffade dem och testade att städa med dem och hur väl de passar till äldre. Detta var de två modellerna vi tyckte var bäst.