Dammsugare till båten – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Är man båtägare så vill man självklart hålla sin ögonsten både ren och fin så den kommer ibland att behöva städas. När man väljer en dammsugare till båten så ska man tänka på att ha en modell som passar bra till den typen av båt man har, men kan ännu viktigare är att man tar en dammsugare som klarar av att städa i fuktiga miljöer. I denna artikeln kommer vi att presentera ett gäng olika dammsugare för båtägare i lite olika modeller för dig att välja på. 

Black & Decker PD1200AV-XJ – 12 v dammsugare för båten

Detta lite mindre och smidigare alternativ drivs i 12 v uttag som till exempel cigarettändare. Det är heller inte bara vi som gillar modellen utan ett av de översta betygen på Amazon är från en som köpt modellen specifikt för att använda i båten även om modellen när den designats är tänkt att användas i bilen. 

Om modellen

Trots ett väldigt lågt pris så får man funktioner och utrustning som vi tycker gör att den lämpas sig perfekt för dig som vill ha en dammsugare till båten, och bilen om du vill ha en dammsugare som passar för det med.  

Liten och smidig: Detta är en modell som är liten och smidig när man använder den och därmed är även kraftresurserna lägre än an en del andra modeller men vi tycker ändå att den klarar av damm och mindre smuts bra. Vi gillar även att man får en rätt lång slang till dammsugaren som är på 1,5 meter och är väldigt medgörlig. Det är inte alla modeller av denna storleken och typen som har slang, men vill man kunna komma åt i alla skrymslen (det finns ju en del på båtar) så är slang väldigt fördelaktigt. Den är även väldigt lätt till vikten så den är enkel att ta med sig och flytta runt på. 

Hur är Black & Decker båtdammsugare att använda? 

Den är smidig och enkelt. Sätt kontakten i 12v uttaget sedan är det bara att städa på. Du kommer lätt åt på alla platser tack vare slangen men vi tycker att kraften är något låg vilket gör att man får sopa upp större smuts och skräp för hand. Men det räknade vi med då det helt enkelt är så med denna typen av dammsugare. 

Slutsats

Vill du ha en lätt, smidigt och billig dammsugare till båten är Black & Decker ett väldigt bra alternativ. Har man större båt eller mycket lite större skräp så är en starkare modell att föredra.     

Kärcher WD5 – Bäst för stor båt

Detta alternativet passar väldigt bra för dig som har lite större båt och har tillgång till strömuttag när du dammsuger. Modellen heter WD5 och kommer från det Tyska märket Kärcher som gjort sig kända för sin höga kvalitet och de tillverkar renhållningsverktyg för både privatpersoner och industrier. Detta är vad man kallar för en våtdammsugare vilket innebär att man kan dammsuga upp vätska med dammsugaren. 

Om modellen

En av de sakerna som gör detta till ett väldigt bra alternativ är att den inte bara är anpassad för båtar utan även går att använda i garaget, källaren eller på andra platser där man behöver utföra lite grövre städning vilket gör modellen betydligt mer prisvärd än andra alternativ på marknaden. 

En robust dammsugare för båten: WD5 är en modell som är väl tilltaget när det kommer till det mesta och motorn ligger på hela 1100 watt och precis som med många andra Kärcher modeller så upplever vi att den suger starkare än de flesta konkurrenter med samma storlek på motorn. Slangen på dammsugaren är ganska lång med sina 2,2 meter vilket ger en möjligheten att komma åt även i trånga skrymslen där man inte nåt med alla andra modeller. Uppsamlingsbehållaren är på goda 25 liter så du kan städa mycket innan du behöver tömma WD5. 

Välutrustad: Något som många andra dammsugare av denna typen har är blåsfunktion vilket innebär att man kan trycka på en knapp sedan blåser dammsugaren istället för att suga. Detta gör att modellen kan användas som lövblås eller för att blåsa torrt ytor som blivit fuktiga. Man får även med tre olika munstycken för att underlätta städningen och göra den mer effektiv på olika ytor. Ett munstycke är av det smalare slaget så man kommer åt överallt, ett är rundat och sedan får man såklart ett vanligt munstycke för golv. 

Hur är Kärcher WD5 att använda? 

Precis som alltid med produkter från Kärcher så märks det direkt att modellen är av hög kvalitet och man känner igen sig om man använt andra produkter från märket. För att städa båtar är modellen mer än tillräcklig och detta är en modell som passar bäst för dig som har en riktigt stor båt och vill ha möjligheten att använda dammsugaren hemma med där den med presterar riktigt bra på alla plan även på större smuts och vätska. 

Slutsats

Det är viktigt att man har i åtanke att detta är en modell där man behöver ett strömuttag och den lämpar sig bäst för dig som vill slå två flugor i en smäll och ha en dammsugare som funkar lika bra i båten som i hemmet. 

Severin 7153 – 2 i 1 dammsugare för båten 

Här kommer ett alternativ på dammsugare från märket Severin som vi tycker är ett ypperligt val för dig som vill ha en dammsugare som fungerar både som skaftdammsugare och som handdammsugare i samma produkt. Vi har haft med Severin på flera andra av våra listor över dammsugare och denna modellen presterar över sin prisklass precis som märket brukar göra.   

Om modellen 

Billigt alternativ: Denna typen av dammsugare kallas för skaftdammsugare och modeller av denna typen brukar vara betydligt dyrare än traditionella dammsugare av motsvarande prestanda. Och även om Severin kostar lite mer än sin traditionella motsvarigheter så är skillnaden väldigt liten och detta är en extremt prisvärd modell. 

Mångsidig: Det är en mångsidig dammsugare som passar väldigt bra för båtägare, men även till att städa bilen eller i hemmet. Detta tack vare att den fungerar både som en normalstor dammsugare, men om man vill så kan man skruva av skaftet och vips så har man en handdammsugare att städa på svåråtkomliga platser med. Modellen är batteridriven och har en körtid på upp till 40 minuter. 

Bra prestanda: Det är inte det kraftigaste alternativet men det är inte modeller som drivs på batterier, men vi tycker absolut sugkraften är god nog för att använda i båten. De tre olika munstyckena som medföljer gör dammsugaren mer effektiv vilket underlättar. 

Hur är Severin 7153 att använda? 

Vi gillar denna typen av dammsugare som man kan ladda upp hemma och sedan ta med sig till båten för att städa och att den dessutom funkar bra i bilen och även hemma gör den betydligt mer användbar än många andra alternativ på listan. Städförmågan tycker vi är bra och den klarar av att suga upp även lite större smuts. 

Slutsats

Vill man ha en uppladdningsbar modell till båten så är detta ett grymt alternativ som du även kan använda på många andra platser. Dessutom är priset väldigt lågt sett till hur bra dammsugaren är. 

Black & Decker WDA315J – Handdammsugare för båt

Här kommer ett alternativ till från Black & Decker och vi tycker att detta är en handdammsugare som gör allt en dammsugare för båten ska göra. Den är sladdlös, kan dammsugare upp både smuts, skräp och vätska och har en robust konstruktion. 

Om modellen 

En robust konstruktion: WDA315J har en rätt rejäl handdammsugare och den väger in på strax under ett kilo i vikt. Dammbehållaren rymmer 700 ml damm eller 280 ml vätska och motorn drivs av ett lithium batteri. 

Väl tilltagna kraftresurser: Handdammsugare är inte den kraftigaste typen av dammsugare men här har Black & Decker verkligen inte snålat utan man har konstruerat en modell som klarar av alla typer av skräp och damm vi ställer den inför. 

Hur är Black & Decker WDA315J att använda? 

Om du använt en handdammsugare tidigare så ver du precis hur även denna modellen kommer att fungera att städa med. Det som är smidigt med denna typen av dammsugare är att de är lätta och smidiga att använda och komma åt med när man städar, samt att de tar väldigt lite plats när man förvarar dem. På nedsidan får man krypa runt på golvet om man ska städa öppna ytor för det är de inte designade för. 

Slutsats

Vi rekommenderar detta alternativet om man vill ha en liten dammsugare för en lite mindre båt. Har man en större båt skulle vi rekommendera ett av de andra alternativen. 

Dammsugare till båten – Att tänka på innan man slår till 

Beroende på vad man har för typ av båt så kan det variera ganska kraftigt när det kommer till vilken modell man bör välja för att det ska bli ett bra köp för dig. Därför har vi skrivit ner några punkter nedan för att du ska kunna välja rätt efter dina behov. 

Hur stor båt du har: Inte helt oväntat som är storleken på båten avgörande för vilken dammsugare du ska välja till den. Ju större båt du har desto större dammsugare kommer du att behöva för att städningen ska gå så smidigt och enkelt som möjligt. 

Tillgång på el: Vilken modell du bör välja avgöras även av om du har tillgång till el på eller i närheten av båten. De större mer kraftfulla dammsugarna behöver ett eluttag, medans andra modeller går att ladda upp eller att köra i ett 12v uttag. 

Behöver din dammsugare kunna suga upp vätska: Beroende på vad du har för typ av båt så kan det vara fördelaktigt att din dammsugare klarar av att suga upp vatten eller i alla fall fuktigt material. Alla dammsugare klarar inte av denna uppgiften utan det är viktigt att du både tänker igenom vad du behöver och kollar så att just din modell klarar av det. 


Hur testet är genomfört 

Vi gick igenom populära dammsugare på amazon.se som passar in efter preferenser som båtägare har på dammsugare. Sedan testade vi de modellerna vi förväntade oss skulle vara bra. Därefter valde vi ut de dammsugarna från olika typer som vi tyckte var bäst och presenterade i denna artikeln.