Våtdammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Om du har ytor du städar där det förekommer fukt eller rent utav vatten så behöver du en dammsugare som är anpassad för jobbet. Det du behöver är en våtdammsugare! Denna typen av dammsugare klumpas ofta ihop med grovdammsugare vilket inte är det minsta konstigt då det är just den sortens dammsugare. Men inte alla grovdammsugare klarar av vatten, därför har vi gjort denna listan och har bara med modeller som kan suga upp vatten och vi har valt ut de bästa modellerna på marknaden.

Det är heller inte ovanligt att våtdammsugare förväxlas med mattrengörare som städar med vatten till skillnad från våtdammsugare som suger upp vätska. Är det vad du är på jakt efter så har vi listat de bästa modellerna här: Mattrengörare – Bäst i test

Nilfisk Multi II Inox 30 T – Bästa Våtdammsugare

Nilfisk Multi II Inox 30 finns med på andra listor vi gjort så det är inte så konstigt att man även finner den har och dessutom som vår testvinnare. Nilfisk har gjort sig ett namn genom att göra dammsugare som till för grövre arbeten och det är precis därför Nilfisk Multi Inox hamnar överst på denna listan. 

Vad man får 

Modellen kan inte bara suga vätska utan detta är en våtdammsugare som är väldigt användbar till de flesta uppdrag både i hemmet, garaget eller varför inte på arbetsplatsen. Vi tycker att den är mångsidig då den fått en hel del smarta lösningar som underlättar användningen i många situationer. 

Lätt tillgängliga knappar: Idag kan man justera kraften på nästan alla dammsugare på marknaden, men Multi Inox sticker ut lite genom att man kan göra det både på själva dammsugaren men även på handtaget. Det gör att man smidigt kan ändra styrkan beroende på underlag eller typ av skräp man ska suga upp utan att behöva böja sig ner.

Dubbla hållare: För att dammsugaren ska vara enkel att förvara när man inte använder den så har den fått dubbla hållare, en på varje sida av dammsugaren. Så du kan säkert och stabilt vira upp både sladden och slangen så de sitter stadigt vid förflyttning eller förvaring. 

Kraftfull motor: Motorn är väl tilltagen och har en kraft på hela 1400 watt vilket är ganska mycket även för denna typen av dammsugare. Detta gör att den städar upp både vatten och skräp väldigt väl. Även det som är av den lite större typen. 

Stor behållare: Behållaren där vätskan eller skräp samlas på hela 30 liter vilket gör att man kan städa mycket innan den behöver tömmas. 

Adapter för verktyg: Om du vill koppla modellen till ett elverktyg så medföljer en specifik adapter för ändamålet. 

Användning

Ett vanligt problem med våtdammsugare är att de ofta kan kännas klumpiga när man kör runt med dem på grund utav att de är stora. Med Multi Inox blev vi förvånade över hur enkelt den rullar fram över golvet och hur smidig den är att manövrera runt potentiella hinder. Detta är en stor fördel jämfört med många andra våtdammsugare på marknaden idag. Dessutom är slangen relativt lång och följsam vilket gör att du kommer åt väldigt bra trots att det är en stor dammsugare. 

När du dammsuger vätska så kan du suga upp hela 23 liter innan du behöver tömma den, när du suger upp andra typer av damm och smuts så får det plats lite mer. Filtret har en smidig funktion där man med ett knapptryck kan rengöra det, då skakar Nilfisk själv filtret och smutsen lossnar. Om det blivit blött är det ganska enkelt att montera bort det för att ta ut det och låta det torka. 

Slutsats

Är du på jakt efter en våtdammsugare som är en av de absolut bästa modellerna på marknaden, har stor kapacitet, kraftig motor och ett väldigt rimligt pris så är Nilfisk Multi Inox modellen du bör titta på först! 

Kärcher WD5 Wet and Dry – Premium Våtdammsugare  

Det tyska företaget Kärcher tillverkar dammsugare både för industri och för personligt bruk och hög kvalitet är deras signum. Har du läst flera av våra artiklar så är chansen stor att du sett att vi verkligen gillar deras produkter så det är inte oväntat att de har ett par modeller med på vår lista över våtdammsugare. Just WD5 är vårt premiumval när det kommer till våtdammsugare och trots att man får det bästa så är den inte jättedyr sett till andra modeller som faktiskt inte är bättre. 

Vad man får

Precis som vår testvinnare så är detta en modell som inte bara är en våtdammsugare utan kan användas till alla former av grovstädning vilket vi tycker är en viktig del när man köper denna typen av dammsugare. Så nedan listar vi upp det viktigaste man får när man köper Kärcher WD5

Lång slang: Ofta när man pratar om dammsugare så är det lång sladd som är på tal, men vi tycker det är minst lika viktigt med slangen. WD5 har en slang på 2,2 meter vilket vi tycker är väldigt bra. Det ger oss möjligheten att komma åt på alla platser oavsett om det är trångt, högt upp eller på en annan svåråtkomlig plats. 

Motor: Den är inte riktigt lika kraftfull som vår testvinnare, men det är en respektabel motor på 1100 watt och av någon anledning tycker vi alltid att Kärcher suger väldigt bra sett till vilken watt de har på motorn så skillnaden är marginell om det ens är någon. 

Uppsamlingsbehållare: Behållaren där vätska och damm samlas är på 25 liter. Det är inte störst i klassen men det är ändå fullt tillräckligt för de flesta. 

Olika munstycken: Till modellen får man med tre olika munstycken för att man ska kunna städa mer effektivt. Ett vanligt golvmunstycke, ett rundat munstycke och ett smalare alternativ för svåråtkomliga platser. 

Blåsfunktion: Till skillnad från många konkurrenter så har Kärcher WD5 blåsfunktion. Det innebär att luften går på andra hållet genom dammsugaren och då kan den användas som till exempel lövblås.

Användning 

Direkt när vi börjar att använda WD5 så känns man att det är en dammsugare från Kärcher tack vare den höga kvaliteten som genomsyrar dammsugaren. Då denna modellen inte är jättestor så är den fantastiskt enkel att köra runt med och det är inga platser som är svåråtkomliga. Motorn är som vi nämnde inte den största, men vi märker inga problem varken när det kommer till att suga upp vätska eller skräp utan tycker att modellen gör ett väldigt bra jobb på båda. De olika munstyckena underlättar processen på olika ytor. 

Slutsats

Vill man ha det bästa av tysk kvalitet så är det Kärcher WD5 man ska slå till på! Den presterar på alla plan och är enligt oss en premium våtdammsugare där man får mer dammsugare än man betalar för trots att det är den dyraste modellen i detta testet. 

Bosch Wet and Dry Universalvac 15 – En Mindre Våtdammsugare 

Bosch UniversalVac är en lite mindre våt och torrdammsugare som man får till ett lite lägre pris. Trots detta så får man en dammsugare som levererar på alla punkter om än inte riktigt lika effektivt som de bästa modellerna. 

Vad man får

Bosch är ett väldigt känt märke när det kommer till dammsugare och andra elektronikprodukter och när man hör namnet så tänker man kvalitet. Nedan listar vi de sakerna med UniversalVac 15 som vi tycker är viktiga. 

Blåsfunktion: Precis som med modellen ovan så har Bosch utrustat UniversalVac 15 med blåsfunktion vilket ger dig möjligheten att använda den som lövblås för att hålla rent och fint utomhus. 

Motorn: Då detta är en lite mindre modell så har man inte fått plats med en stor motor, men med sina 1000 watt är det ändå en modell som är betydligt mer kraftfull än en vanlig dammsugare. Vi tycker att effekten är fullt tillräcklig för de allra flesta uppdrag. 

Tre munstycken: Man får med ett traditionellt dammsugarmunstycke, ett smalare munstycke för att städa uppe på saker med och ett munstycke som är gjort för att man ska kunna koppla dammsugaren till elverktyg. Det gäller främst elverktyg från Bosch, har man något annat märke får man kolla upp om det passar till det du har.  

Behållare: Tanken där damm eller vätska samlas är på 15 liter vilket gör att man får en kapacitet på 12 liter vätska innan man behöver tömma UniversalVac.

Användning

Då detta är en lite mindre modell så är den lite smidigare om man städar på flera våningar eller behöver kunna flytta den med sig. Då behållaren är lite mindre så kanske inte detta är den bästa modellen om man har stora ytor man städar som till exempel på en arbetsplats, men för hemmet eller källaren funkar den galant. Motorn är fullt tillräcklig för att ge ett bra städresultat på vätska och de flesta typer av skräp. Enda gången vi hade önskat lite mer är på riktigt tunga typer av smuts som exempelvis större stenar.

Slutsats

Vill man ha en mindre våtdammsugare så är Bosch UniversalVac 15 en modell att ha med i beräkningarna. Den klarar av det mesta som de större modellerna gör, men lämpas sig bäst för mindre ytor. 

Kärcher WD4 – Ett Bra Alternativ  

Här kommer ännu ett alternativ från Kärcher och vi tycker att denna modellen konkurrerar med Bosch som vi skrev om ovan då de är i ungefär samma prisklass, har samma antal watt på motorn och den största skillnaden är att WD4 har 5 liter större tank. 

Vad man får

Här kommer vi att lista de viktiga sakerna man får med Kärcher WD4. 

1000 watt: Precis som med modellen ovan så har WD4 en motor på 1000 watt vilket räcker till det mesta och passar bra för både vätska och skräp. 

Två munstycken: Man får med två olika munstycken. Det ena är ett traditionellt golvmunstycke och det andra är ett smalare spaltmunstycke som underlättar vid städning av trånga utrymmen. Till exempel passar det perfekt för att dammsuga bilen.

Uppsamlingsbehållare: Behållaren rymmer 20 liter vätska eller skräp innan man behöver tömma dammsugaren. 

Smart filter: Filtret i dammsugaren är designat för att man aldrig ska få problem med att sugkraften minskas av att det samlas massa smuts där och försämrar luftgenomströmningen. Därför är rengöringen av filtret väldigt smidigt. 

Användning

Vi skulle säga att detta är en av de mest mångsidiga modellerna och även om den inte är så stor så funkar den väldigt bra både på små och stora ytor. De stora ytorna löser den genom att vara väldigt enkel att köpa runt, precis som med vårt premium val Kärcher WD5. Men tack vare den lite mindre storleken och smidiga tillbehör så lämpar den sig även till att städa på svåråtkomliga platser där det är svårare komma fram med större och mer bulkiga alternativ. Själva städningen blir bra med Kärcher och trots att den har 1000 watt  precis som alternativet från Bosch tycker vi att sugförmågan känns något starkare med denna modellen och den löser allt vi ställer den inför. 

Slutsats

Kärcher är kända för sin kvalitet och WD4 är inget undantag! Den är en kompetent och smidig våtdammsugare till ett vettigt pris. 

Einhell Tc-Vc 1815 – Budgetalternativ Våtdammsugare

Har man limiterad budget eller bara inte vill spendera så mycket pengar på sin våtdammsugare så kan man med gott samvete välja Einhell Tc-Vc 1815. Här får man en våtdammsugare som har mycket tillbehör, fungerar bra och är betydligt billigare än många jämförbara alternativ. Anledningen är såklart att man inte betalar en massa pengar för märket här då Einhell inte är ett så känt alternativ. 

Vad man får

Trots det låga priset på Einhell Tc-Vc 1815 så får man en våtdammsugare som är mångsidig, har mycket funktioner och som städar bra. Nedan listar vi de viktigaste sakerna för dig att ha koll på innan du köper en. 

Blås och sug: Precis som dyrare modeller som finns med på denna listan så har Einhell både blås och sugfunktion. Det gör att du kan använda den till att blåsa rent konstgräs, blåsa löv eller dammsuga som vanligt. 

En mindre modell: Uppsamlingsbehållaren är på 15 liter vilket gör att den minsta modellen som är med på listan, eller rättare sagt delat minst modellen då även Bosch är på 15 liter. 

Motor: Trots ett lågt pris så har man inte snålat in på motorn utan Einhell har fått en motor på 1250 watt vilket är ganska mycket, speciellt med tanke på priset. 

Tillbehör: Man får med en rad olika tillbehör till denna modellen. Dels två olika munstycken, 3 förlängningsrör till skaftet och som grädde på moset är den designad för att du ska kunna förvara tillbehören på själva dammsugaren. 

Användning 

Einhell fungerar bra till det de flesta kommer att använda den till och vi tycker att för pengarna får man inte våtdammsugare än såhär. Städresultatet är bra på vätska och den klarar av det mest av smuts. Den är inte riktigt lika vass som de lite dyrare modellerna när det kommer till grövre och tyngre smuts, men det hade vi inte heller väntat oss. Däremot tycker vi det är en väldigt smidig modell, speciellt om man kommer att flytta runt på den mycket då den är ganska lätt att bära tack vare ett smidigt handtag och förhållandevis låg vikt. 

Slutsats

Detta är inte den bästa våtdammsugaren på marknaden, men sett till priset får du inte något annat som kan suga upp vatten så här bra för närheten av dessa pengarna med någon annan modell. 

Feider Våt och Torrdammsugare – Störst Motor Våtdammsugare – Våtdammsugare för industri

Om man vill ha det största och mest kraftfulla alternativet så är det Feider Fap 1440 du ska ha. Denna modellen har extra stort allt och är därmed väldigt stor och ingen modell du vill flytta runt på i onödan. 

Vad får man

Här kommer vi att lista de viktigaste punkterna som har med Feider våt/torrdammsugare att göra så att du vet om det är modellen för dig. 

Största motorn: I vårt test är det den överlägset mest kraftfulla modellen. Den har fått en motor på hela 2000 watt och vi kan inte komma på någon anledning att man skulle kunna tänkas behöva något mer kraftfullt än såhär. Det är egentligen svårt att komma på en bra anledning att ha denna mängden kraft. 

Stor uppsamlingsbehållare: Även uppsamlingsbehållaren är den största av de modellerna vi testat. Feider rymmer hela 40 liter så den är minst sagt anpassad för att kunna städa länge och mycket utan att behöva tömma den. 

Flera tillbehör: Du får med två olika munstycken i form av ett smalt spaltmunstycke och ett vanligt golvmunstycke. Dessutom är skaftet 2 delat så du kan köra utan det helt, med en del eller med båda för att du själv ska kunna välja längden. 

Användning

Vi har inget att klaga på när det kommer till städförmågan här utan den kraftiga motorn kan städa upp allt och det finns inga begränsningar när det kommer till sugförmågan. Det enda som vi tycker är värt att nämna är att den är lite klumpigare än de andra modellerna på listan då den helt enkelt är väldigt stor, men det får man ta om man vill ha en så stor behållare och en motor på 2000 watt. 

Slutsats

Om man ska ha sin våtdammsugare hemma så kommer de flesta tycka att detta är en överdimensionerad modell och man kommer inte få nytta för all kraft den har att tillgå. Däremot passar den perfekt för arbetsplatser som är lite större och har väldigt mycket grov smuts. 

Våtdammsugare köpguide

Innan du slår till på en våtdammsugare rekommenderar vi att du läser igenom även denna delen av artikeln som är vår guide över saker att tänka på innan du köper en våtdammsugare. Detta är såklart för att vi vill ge dig som potentiell kund all information du kan tänkas behöva för att göra ett val som blir rätt för just dig och dina behov. 

Vad ska den kunna göra? 

Vi förstår att du främst letar efter en dammsugare som kan suga upp vätska i och med att du hamnat på denna sidan. Men alla bra våtdammsugare kan även användas till att städa grövre damm, smuts och skräp. Även på platser som är mer utsatta och slitsamma för vanliga dammsugare. Så det är viktigt att du tänker igenom vilka funktioner som är viktigt för att du ska kunna utföra den städningen du vill utöver våtstädning. 

Storlek på tanken

Tanken där damm eller väta samlas upp finns i en mängd olika storlekar beroende på vilken våtdammsugare du väljer. I denna artikeln finner du modeller från 15 till 40 liter. Det du behöver tänka igenom är hur stora ytor du brukar städa och hur smutsiga de är. Sedan välja våtdammsugare därefter. 

Motor

Storleken på motor mäts i antal watt. Högre watt betyder mer kraft och möjligheten att städa upp mer och grövre skräp. Tänk igenom hur det ser ut där du ska städa och välj en modell med tillräcklig motor. Alla modellerna i denna artikeln kan städa upp både vatten och ganska grov smuts även om det skiljer lite hur grov smuts de klarar av. 

Underhåll på våtdammsugaren

Ett klagomål som många kunder har haft tidigare är att just våtdammsugare är svåra och lite äckliga att rengöra efter användning. Vi har valt ut modeller som vi tycker är enkla att underhålla annars har de inte kommit med på listan. Men tittar du på en annan modell så rekommenderar vi att se till att det finns ett smidigt sätt att rengöra och montera loss filtret då det oftast är den svåraste delen av underhållet. 

Förvaring

De olika modellerna skiljer sig åt i storlek, hur smidiga de är att förvara och hur man kan hänga upp sladd och slang på dem. För dig med begränsat utrymme för förvaring när du inte använder våtdammsugaren så är detta ganska viktigt och du behöver välja en modell som är mindre och blir kompakt när vi virat in slang och sladd. Vissa andra behöver inte bry sig och kan hoppa över denna punkten. 

Våtdammsugare – Vanliga frågor

Vi har även samlat ihop ett gäng vanliga frågor som ofta kommer upp bland personer som söker runt på internet efter information om våtdammsugare och besvarat dem nedan. 

F: Vad kan man använda en våtdammsugare till? 

S: Namnet antyder att det skulle vara en produkt som bara är till för att städa upp blött. Så är inte fallet utan du kan använda en våtdammsugare på de flesta platser och de passar bra för lite grövre uppdrag som till exempel sågspån, i industrilokaler eller liknande. 

F: Kan man använda våtdammsugare på matta? 

S: Självklart! Det är bara att anpassa kraften och sedan börja dammsuga även på mattor. 

F: Har våtdammsugare filter? 

S: Svaret är ja! De har filter för att rena luften som går genom dammsugaren på allergener och mikrodamm. Vi vill dock tillägga på denna punkten att det är viktigt att man håller filtret i ordning genom att rengöra det regelbundet, torka det efter man dammsugit något blött och byta ut det i tid när det blivit slitet och dåligt. Filter i denna typen av dammsugare slits snabbare än i vanliga modeller. 

F: Kan man dammsuga upp vatten? 

S: Ja, man kan dammsuga upp vatten. Men inte med din vanliga dammsugare utan du behöver en modell som är designad för att klara av det, annars kommer man att ta sönder sin dammsugare. 


Hur testet är genomfört 

En del av modellerna på listan hade vi testat i vårt test av grovdammsugare och kunde flytta vidare den informationen hit. De övriga modellerna letade vi upp genom att söka runt på amazon.se för att hitta modeller med goda betyg, sedan testade vi dem, valde ut de bästa alternativen och skrev denna artikeln. 

Du kanske även vill läsa om: Dammsugare – Bäst i test