Mikrofiberduk – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Mikrofiberdukar har blivit ett väldigt vanligt tillskott i de flesta hem även om inte alla ens vet att de har en. De samlar upp damm väldigt effektivt, men det som gör att de sticker ut är vissa modellers förmåga att göra det utan att man riskerar att skada känsliga ytor som till exempel skärmar. I denna artikeln kommer vi att gå igenom de bästa  mikrofiberdukarna så att du kan hålla alla ytor i hemmet rena och fina. 

MR.SIGA – Mikrofiberduk bäst i test

Denna modell från MR.SIGA kommer i ett smidigt 12-pack och i fyra snygga färger. Fördelen med detta är om du har flera olika mikrofiberdukar igång samtidigt och använder dem till olika ytor och smuts, då kan du lätt hålla isär vilken som är till vad. Denna modellen lämpar sig bättre för lite grövre arbete än skärmar då det är en lite hårdare modell. Som till exempel golv, möbler eller varför inte när du putsar bilen. Även storleken är anpassad för något större jobb med sina 32 x 32 centimeter. 

Slutsats

Behöver du flera mikrofiberdukar och enkelt vill kunna separera dem genom olika färger så är detta modellen för dig! Med tanke på att du får hela tolv stycken så är det även ett väldigt bra pris. 

Eco-Fused Mikrofiberduk – Bästa mikrofiberduken för känsliga ytor

Denna modellen är betydligt mjukare än vår testvinnare och även mycket mindre till storleken. Har du glasögon så har du säkert fått med en putsduk när du köpt dem och detta är precis det materialet som de är tillverkade av. Även storlekarna är ganska lika, även om man med detta set får med två olika storlekar och färger. Du får 5 svarta och 5 grå mikrofiberdukar som båda är i storleken 15 x 18 centimeter, sedan får du även med 2 stycken vita som är lite mindre med sina 14 x 8 cm. Detta är ett perfekt kit att köpa om man har mycket skärmar eller tv apparater som man vill putsa av, men passar även perfekt för dig som behöver fler putsdukar till dina glasögon. 

Slutsats

Här får du ett mjukare och lite mindre alternativ som passar perfekt om du vill göra rent känsliga ytor, eller vill ha dem med dig när du är på språng. Vi säger köp och rekommenderar modellen. 

NIGRIN Mikrofiberduk – Bäst mikrofiberduk för bilar 

Här kommer ett väldigt bra alternativ från ett företag som heter NIGRIN för dig som vill ha en mikrofiberduk för bilen. Närmare bestämt bilrutor, där vi tycker att den gör ett superbt jobb. Storleken är anpassad för dessa större ytor genom att vara på hela 40 x 40 centimeter vilket vi tycker är lagom storlek för bilrutor. Då bilen ofta smutsar ner duken ordentligt när man använder den så gillade vi verkligen att denna modellen kan köras i tvättmaskinen när den blivit smutsig. 

Slutsats

Behöver du en mikrofiberduk för att rengöra bilen så är NIGRIN märket för dig. På länken nedan kommer du direkt till modellen för bilrutor, men på samma länk finns alternativ för alla platser i bilen. 

Glart 443TP – Tjock mikrofiberduk 

Denna modellen är även den designad för att användas till bilen men vi tycker att den fungerar minst lika bra till grövre jobb inne i hemmet med. Modellen är i samma storlek som alternativet ovan med sina 40 x 40 cm och passar bra för lite större jobb. Enligt tillverkaren så suger Glart upp hela 11 gånger sin egen vikt i fukt och smuts innan man behöver rengöra den och enligt dem som funkar den även bra både på insidan och utsidan av bilen. Verkligen En helhetsprodukt. I detta set får du tre stycken dukar och även om det är ett lite dyrare alternativ så tycker vi att det vägs upp av hur bra Glart presterar. 

Slutsats

Glart är lite dyrare men fungerar väldigt bra! Vi rekommenderar den om man vill städa större ytor och bilen. Denna modell rekommenderar vi inte för de känsligaste ytorna som glasögon och skärmar. 

Licargo mikrofiberduk – En långlivad modell 

Licargo har fått rundade och sydda kanter vilket är något som ökar livslängden markant. 

Modeller som inte har det kan börja trasas sönder i kanterna vilket såklart kortar ner livslängden på dem. Storleken är på 40 x 40 cm och modellen är extremt mjuk och kan absorbera både vätska och vax från bilen utan några som helst problem. Alternativet kommer i paket om 6, 12 eller 24 stycken dukar. Vi har länkat till 6-packet, men du kan välja de större alternativen på samma länk och då får man ett något billigare pris per mikrofiberduk. 

Slutsats

Helt enkelt ett solidt alternativ som kommer att hålla länge och prestera bra.  

Mikrofiberduk – Köpguide

Innan du slantar upp för en mikrofiberduk så rekommenderar vi att precis som när vi testar dammsugare att läsa igen vår köpguide med saker att tänka på. Det är för att du ska göra ett bra köp som du blir nöjd med.  

Vad är en mikrofiberduk? 

Vi börjar med en fråga som för vissa kanske inte ger så mycket, men faktum är att många inte riktigt vet vad en mikrofiberduk är och hur den fungerar. En mikrofiberduk är lite annorlunda i materialet än vanliga putstrasor och består av väldigt tunna fibrer som är sammansatta till ett tyg utan att det är vävt som traditionella trasor är. Det gör att en mikrofiberduk får mer kontaktyta mot underlaget man putsar av och får således med sig betydligt mer smuts. 

Vad är fördelarna med en mikrofiberduk? 

Om du är som jag så har du säkert använt allt från papper till gamla klädesplagg för att putsa av olika ytor i hemmet. Det var fram tills jag provade en mikrofiberduk första gången och fattade vad jag hade missat. Nedan listar jag de tre största fördelarna med att ha en mikrofiberduk istället! 

  • Minskad risk för skada: många andra alternativ som man kan torka av diverse olika underlag med riskerar att repa dem, speciellt på skärmar och glasögon som är mycket känsliga när man putsar dem. Mikrofiberdukar minskar denna risken markant! Anledningen är att de är mycket mjukare än alternativ som papper eller vävda dukar. 
  • Bättre på att fånga upp smuts och vätska: Oavsett om det är fuktigt, kladdigt eller smutsigt så är mikrofiberdukar bättre på att fånga upp och absorbera det du städar in i materialet istället för att man smetar runt det om och om igen innan man får upp det i pappret eller trasan. 
  • Gör helt torrt: Om du torkar något som är blött, till exempel disken så minskar en mikrofiberduk risken att det blir kvar ränder eller prickar på glas och tallrikar. De absorberar mycket mer vätska än de andra alternativen på marknaden. De flesta modeller absorberar 8 till 11 gånger sin egen vikt. 

Hur rengör man en mikrofiberduk? 

Det beror på lite vilken modell man har köpt, men alla kan rengöras. Det vanligaste sättet är att man handtvättar dem i varmt vatten. När de hamnar i varmt vatten öppnas fibrerna och smuts lossnar och åker ut i vattnet. Skulle duken vara riktigt smutsig så kan det krävas att man använder tvättmedel för att få den helt ren. Vissa modeller kan man köra i tvättmaskinen, men se till att kolla vad som gäller för just din mikrofiberduk innan du gör det. 

Är mikrofiber miljövänligt? 

Att städa med en mikrofiberduk är ett miljövänligt alternativ. När det kommer till tillverkningen av duken så skiljer det inte sig speciellt mycket jämfört med andra alternativ utan miljövinsten kommer vid själva städningen. Anledningen är att man oftast inte behöver använda något rengöringsmedel för att denna typ av duk städar så bra ändå, det gör såklart att man inte behöver spola ut dåliga medel som senare hamnar i naturen. 

Kan en mikrofiberduk repa? 

Även om risken för repor minskar väldigt mycket med en mikrofiberduk så finns risken ändå att det händer, speciellt med de lite billigare och sämre modellerna. Har du en finare duk, som de på denna listan så är risken minimal även om den fortfarande existerar. 

Mikrofiberduk på tv

När du ska städa en tv där skärmen är en väldigt känslig yta som man absolut inte vill repa så rekommenderar vi att man följer följande steg. Börja med att torka av den med en torr mikrofiberduk för att få bort dammet som sitter löst på tvn. Om det finns fläckar på skärmen så rekommenderar vi att man fuktar ena hörnet på duken och putsar försiktigt över fläcken för att sedan torka rent med den torra delen av duken igen. 

Är denna artikeln samma som: Mirakeltrasa – Bäst i test

Ja! Mikrofiberdukar kallas även mirakeltrasor och därmed är det även ett test av de bästa mirakeltrasorna.

Det viktigaste att tänka på innan du köper en mikrofiberduk

Det viktigaste att tänka igenom innan du slår till och gör ett köp är vad för ytor du tänkt städa. Är det känsliga ytor som skärmar och glas så vill du ha en duk som är för just det, är det grövre saker så som bilar så vill du ha en lite tjockare och större duk. Du behöver även tänka igenom om det är flera olika ytor för då kan det vara ide att ha flera dukar där en är till toaletten, en till disken och en till bilen. Välj efter behov. 

Slutsats

Nu vet du allt du behöver om mikrofiberdukar, vilka modeller som är bäst och vad du ska tänka på. Det är bara att göra ditt val och köpa den som passar dig bäst. 


Hur testet är genomfört

Vi kollade runt på amazon.se efter bra alternativ och när vi valt ut ett gäng så införskaffade vi dem, testade dem och sedan valde vi ut de bästa alternativen och skrev denna artikeln där vi rekommenderar olika produkter till olika kunder och behov.  

Du kanske även gillar denna artikeln