2 i 1 Dammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

2 i 1 dammsugare är en typ av dammsugare som både kan användas för att städa stora ytor i hemmet såsom golven, men kan även skruvas isär för att användas som handdammsugare till att städa uppe på saker, möbler eller varför inte i bilen. Modellerna är av typen skaftdammsugare. I denna artikeln har vi listat de tre bästa 2 i 1 alternativen för dig som köpare!  

Dyson V15 Detect – 2 i 1 dammsugare bäst i test

Vi verkar säkert tjatiga för de som läst flera av våra artiklar där Dysons alltid hamnar högt upp på listorna, men det är helt enkelt för att de är så pass bra! V15 Detect är deras senare tillskott i V-serien och den har fått en del uppgraderingar. Vi valde att ha med V15 på denna listan då vi tycker den nya tekniken är kul och spännande, men när det kommer till städförmåga så gillar vi V11 lika mycket. Du kan läsa om alla dysons modeller här. 

Vad är nytt? 

Jämfört med V11 som får anses föregångaren och konkurrenten i det egna sortimentet så har V15 fått ett större och mer kraftfullt batteri. Detta har medfört att man kunnat dra upp motoreffekten rätt ordentligt och ändå öka på körtiden. Modellen har även fått en lampa vid munstycket som lyser över golvet där du städar för att du ska se vart du har kört och om du har missat något. Skärmen på toppen av dammsugaren finns kvar, men har fått mer information än tidigare. Där kan du se vilken typ av damm som dammsugaren suger upp, hur mycket batteri som är kvar, vilken inställning du kör med osv. 

Hur presterar dammsugaren? 

Precis som med alla modeller vi testat från Dyson är vi nöjda med både själva användningen och städresultatet. För att vara en så kraftfull modell som det är så är den lätt till vikten och enkelt att köra runt med i hemmet. Den kommer även in bra både i hörn och under ganska låga möbler tack vare ett väldigt rörligt munstycke. Man får även med ganska många fler olika munstycken som är anpassade för olika uppgiften vilket gör städningen betydligt mer effektiv och det är bara på tjocka mattor som vi behöver skruva upp effekten för att få med oss allt smuts och damm. 

Slutsats

Vill man ha det bästa av det bästa så är det en Dyson man ska ha! V15 Detect är tillsammans med V11 de bästa 2 i 1 modellerna vi testat.  

Roidmi NEX 2 Pro X30 – 2 i 1 dammsugare mest värde för pengarna

Roidmi NEX 2 Pro har flugit lite under radarn för många, men för ett lite lägre pris än vår testvinnare så får man en väldigt kompetent 2 i 1 dammsugare som presterar bra på det mesta. Dessutom får man mycket funktioner som ofta finns på dyrare dammsugare. 

Välutrustad

Till Roidmi får man med ganska mycket tillbehör. Man får med puts munstycke, vanliga dammsugarmunstycket, fyra olika munstycken designade för olika underlag och uppgifter och en hållare som man fäster i väggen där man kan hänga dammsugaren. Modellen har ett ordentligt filter system i sex steg som är antibakteriellt och av typen HEPA. Man får även med en extra uppsättning HEPA-filter. 

På dammsugaren så finner man en OLED-skärm som visar information om hur mycket batteri man har kvar. Modellen har tre olika inställningar för kraften och en väldigt bra batteritid med tanke på att det är en modell som är kraftfull. Körtiden ligger på 70 minuter (det längsta vi sett i ett test av denna typen av dammsugare) i standardläget som man kör med i majoriteten av tiden, men på max styrka som kortas den ner till 10 minuter. Maxläget är bara aktuellt på tjocka mattor när vi testade dammsugaren. Dammbehållaren rymmer 0.55 liter vilket är helt okej. 

Hur presterar dammsugaren? 

Detta är en modell som presterar väldigt bra. Vikten hamnar på 2,7kg, 1,5kg när man använder den som handdammsugare vilket är ganska medel för en modell i denna kalibern. När det kommer till själva städningen så presterar den väldigt bra tack vare att den har en max sugstyrka på hela 26,500 pa. På alla underlag utom tjockare mattor tycker vi att man klarar sig gott på standard eller medelläget (om det är lite tyngre damm som djurhår), är mattan tjock får man skruva upp den på max. Detta är en modell som är gjord för att kunna ersätta både din vanliga dammsugare och din handdammsugare och sett till priset så får man en bra dammsugare som gör just detta. Tack vare den långa batteritiden är den anpassad även för större bostäder. 

Slutsats

Även om detta inte är en billig dammsugare så får man väldigt mycket för pengarna och en dammsugare som kan ersätta två andra produkter som du skulle haft hemma annars. Den enda nedsidan vi hittade är att den låter lite mer än vissa konkurrenter, men det är heller inte helt oväntat då den är så pass kraftfull som den är.       

Electrolux Well Q7 Animal – Billig 2 i 1 dammsugare

För en bråkdel av priset jämfört med de andra två modellerna på denna listan finner vi Electrolux Well Q7 Animal. Denna modellen är lite mindre och passar inte dig som bor i ett stort hem och vill ersätta din vanliga dammsugare. Däremot passar den kanon till mindre lägenheter och när vi testade Q7 blev vi imponerade över hur mycket dammsugare man får för pengarna. 

Utrustning 

Då det är en modell som är gjord med djurägare i tanken så har den trots sitt låga pris fått ett ordentligt filtersystem som går i fem steg och enligt Electrolux renar det bort 99,9% av alla partiklar i luften. På munstycket så finns en LED-lampa som gör att man ser dammet tydligare när man städar och borsten har en självrengöringsfunktion. 

Dammbehållaren rymmer 0,3 liter vilket vi tycker är ganska lite, men det är en modell designad för små hem eller snabba städjobb trots allt. Skulle du behöva avbryta städningen under tiden så kan du bara ställa Q7 där du är, för den kan balansera själv och stå rakt upp utan att luta mot något. 

Användning

Hela modellen är betydligt mindre än de andra två på listan och även om det tar bort en del körtid och kraft så ökar det även förmågan att komma åt på svåra platser och den blir väldigt smidig flytta runt. Den kommer in under möbler som är så låga som 14 cm. Modellen klarar även av att städa upp lite grövre damm så längde det är på hårt underlag. Det inkluderar djurhår och kattsand. Där vi upplever att den saknar kraft är på mattor, på tunnare mattor får den med sig en hel del men på tjockare mattor får den problem då den inte är kraftfull nog. 

Slutsats

Denna modellen är betydligt billigare än de andra två modellerna och man kan inte räkna med samma prestanda och utrustning. För mindre hem med få mattor tycker vi att den är en väldigt bra och extremt prisvärd modell. Bor man större så är inte detta modellen för dig, om du vill ersätta din vanliga dammsugare det vill säga. 

Vanliga frågor om 2 i 1 dammsguare

Vad är en 2 i 1 dammsugare? 

En 2 i 1 dammsugare är en typ som går att använda både som skaftdammsugare och som handdammsugare i samma produkt. Man kan ta av och sätta på själva skaftet på dammsugaren för att justera mellan de olika två lägena. 

Varför ska man ha en 2 i 1 dammsugare? 

Om man ändå ska ha en dammsugare för att städa de stora ytorna och en liten dammsugare att använda uppe på möbler eller för mindre snabba städjobb så är en 2 i 1 dammsugare perfekt för man kan köpa en produkt istället för två olika. 

Är en 2 i 1 dammsugare bra? 

Vi tycker att det är en väldigt smidig lösning om man vill slå två flugor med en smäll. Klarar man sig med en dammsugare utan sladd och vill ha en skaftmodell så är det ett väldigt bra alternativ. 


Hur testen är genomförd

Vi har testat dammsugare till tidigare artiklar och där hade vi testat vår testvinnare sedan innan. De andra två modellerna letade vi upp på amazon.se där de har bra betyg. Sedan testade vi dem och presenterade resultaten.