Dammsugare för datorer – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Datorer samlar damm både på tangentbordet, i fläktarna och om man väntar för länge så även inuti datorn. Sitter det i fläktarna så försämras datorns kylförmåga och livslängden blir kortare, inuti datorn riskerar man statisk elektricitet som kan skada de olika korten som sitter där och tangentbordet blir mest äckligt. Oavsett varför du vill städa din dator så har vi en lösning och det är en dammsugare designad för att städa datorer. Nedan har vi listat de bästa modellerna på marknaden.   

Innan vi drar igång har vi bara en sak att tillägga vilket är att de flesta dammsugare för datorer egentligen inte suger utan istället blåser bort dammet. Anledningen är att sugkraft riskerar att skada känsliga elektronikprodukter.

ATEngeus Compressed Air Duster – Mest värde för pengarna

ATEngeus är ett välutrustat alternativ, speciellt sett till priset. Man får här en luftblåsare som kan användas både inuti datorn samt på tangentbordet. För att man ska komma åt och kunna städa alla platser i datorn så får man med 4 olika munstycken. Den har även två olika effektlägen så du kan anpassa den efter behov. Det starka läget ligger på 144g och det lägre på 72. Effekten uppnås tack vare motorn som är på 500 watt. 

Sladden är på 3 meter vilket vi tyckte var fullt tillräckligt för en produkt av denna typen. Ett av de fyra munstyckena som medföljer är designat för att användas om man vill blåsa upp uppblåsbara saker såsom en madrass eller badboll. Så den går att använda till mer än bara datorn. 

Slutsats

Sett till vad man betalar för ATEngeus så tycker vi att man får mycket värde för pengarna och rekommenderar köp!  

CompuCleaner Original EU –  Bäst i test

CompuCleaner är den mest sålda dammsugaren för datorer i USA och det är inte utan anledning. För bara några kronor mer än modellen ovan så får man en högpresterande modell med ett års garanti. Effekten ligger på formidabla 500 watt eller 0,75 hp. 

CompuCleaner har en ihållande effekt där kraften är lika hög även om man städar med den en längre stund, detta är något flera konkurrenter har problem med som ofta tappar kraft ju längre man använder den. Dessutom får du med flera olika munstycken som underlättar städning på olika platser i datorn. 

Slutsats

Detta är den bästa dammsugaren för datorer och det är inte så konstigt med tanke på att det är den mest sålda. Vill du ha det bästa så är detta modellen för dig. 

YBINGA – Budgetmodell

Ett lite billigare alternativ från företaget YBINGA som vi tycker är mest lämpat för tangenbord och inte inuti datorn. Den är även det minsta alternativet. Trots detta får man två olika munstycken, ett som är hårt och designat för att komma åt i trånga utrymmen och ett mjukt som är en borste. Ybinga laddas upp via USB och kan sedan köras på den inbyggda batteriet. 

Slutsats

Är det tangentbordet du vill hålla rent och fint så är detta en modell som passar bra, vill du däremot städa även inne i datorn så är de två ovan bättre. Detta är en modell som suger.  

OXO Good Grips Dammborste för laptop – Billigaste alternativet för en ren laptop

Detta är ingen dammsugare utan bara en liten smidig borste som vi tyckte var värd att ha med ändå. För en billig peng så får du en borste specifikt utvecklad för att hålla ditt tangentbord och din skärm på laptopen ren och fin. Borsten har två sidor, den ena med en borste som gör att du kommer åt mellan tangenter och får bort lös smuts. Andra sidan är en mikrofiberduk som kan användas på skärmen och resten av datorn för att få bort fläckar och fingeravtryck. 

Slutsats

Detta tyckte vi var en kanonprodukt och finns nu i våra datorväskor för att hålla våra laptops rena och fina.   

Pafolo Electric Dust Fan – Lyxmodell

Pafolo är lite dyrare än de andra modellerna på listan, men man får även lite mer saker för det priset. Dels är det en kraftfull modell som verkligen får det rent. Dessutom kan den användas både på tangentbordet, inne i datorn eller till annan elektronik eller instrument. Modellen laddas upp via USB och vid full laddning får du 30 minuters städtid vilket vi tycker räcker mer än väl när det kommer till denna typen av städning. Att ladda den fullt tar ca 3 timmar. 

Dessutom har den fått bra betyg på Amazon och ofta får den beröm för att vara kraftfull rengöra på djupet. 

Slutsats

Detta är en lite vassare modell för något mer pengar än vår testvinnare. Men vill man städa datorn både invändigt och utvändigt optimalt så är denna modellen för dig.

Vanliga frågor om dammsugare för datorer

Nedan har vi samlat ihop lite vanliga frågor om dammsugare för datorer och varför man ska hålla sin dator fri från damm.

Varför ska man städa datorn? 

Datorn är ett av våra mest använda elektronikprylar, men ofta som glömmer man bort att städa den. Nedan har vi listat några bra anledningar att ta tag i det och göra datorn ren och fin igen. 

Smittohärd: om man är flera i samma hem som använder en dator, eller kanske till och med personer från olika hem så samlas bakterier och virus på tangenterna som alla trycker på. Därför är det viktigt att hålla dem rena och fräscha för att inte smitta varandra med olika saker. Speciellt i tider när mycket virus är i omlopp. 

Förlänger livslängden: Om man inte städar insidan av datorn så riskerar man att korta ner livslängden rätt mycket. Oftast är detta av två anledningar. Det ena är att damm kan skapa statisk elektricitet som skadar något av korten som sitter i datorn. Det andra som kanske är lite mer vanligt är att dammet sätter sig i fläktarna vilket medför att de inte snurrar i det tempo de ska göra vilket i sin tur gör att datorn blir varmare än den borde vara. Försämrad kylförmåga minskar livslängden på komponenterna i datorn. 

För att den ska vara fräsch: när man spenderar mycket tid vid datorn så bör den vara ren och fräsch för vårt välmåendes skull. Det är bevisat att man mår bättre både fysiskt och psykiskt av att ha det rent och fint runt sig. 

Kan man dammsuga datorn? 

Svaret är ja! Men man bör inte göra det med en vanlig dammsugare utan istället köpa en produkt som är designad för ändamålet. Använder man en vanlig dammsugare så riskerar man att skada komponenterna i datorn då de även på lägsta inställningarna är för kraftfulla och på grund av sin storlek har man svårt att komma åt på rätt ställen. 

Hur ofta ska man dammsuga datorn? 

Insidan av datorn räcker att du städar ungefär en gång i halvåret för att den ska klara sig fint. Tangentbordet bor du städa när du ser att det börjar bli smutsigt och skabbigt.  

Ska jag dammsuga min laptop? 

Samma sak som för stationära datorer gäller här. Ja, men ska städa sin laptop med, men använda en dammsugare anpassad för ändamålet. 

Är det bra att dammsuga datorn? 

Ja, det är bra att dammsuga datorn. Det ökar dess livslängd och ger dig en renare och trevligare yta att spendera din tid på. 

Slutsats

Vi håller våra hem städade, våra bilar rena och fina så datorn ska inte vara ett undantag utan vi bör göra samma med den.


Hur testet är genomfört

Vi införskaffade alla modellerna i listan och testade dem genom att städa datorer. Sedan publicerade vi resultaten i denna artikeln.