Textildammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Vi alla har mycket olika underlag och material som man behöver dammsuga då och då. Av de underlagen är textil vanligt förekommande i de flesta hem och har man mycket så kan en textildammsugare komma väl till pass. Nedan har vi listat de bästa modellerna så att du kan göra ett val som passar efter dina behov. 

Textildammsugare Bäst i test

BISSELL ProHeat 2X Revolution – Textildammsugare för mattor

Har dina mattor fläckar som är svåra att få bort och du letar efter en textildammsugare som kan lösa dina problem? Då rekommenderar vi att fortsätta läsa för BISSELL ProHeat 2X Revolution kan vara svaret på dina problem! Men innan vi fortsätter så kanske vi ska nämna att detta inte är en modell som faktiskt suger upp damm utan det är en modell som rengör med vätska. 

Denna modell från Bissell är bra för djurägare och Bissell själva säger att mattorna hinner bli torra inom en timme efter städning. Vi fann att det påståendet stämmer ganska väl, men det beror såklart en del på värme och luftfuktighet också. 

Vi tycker att detta är en bra textildammsugare då den är lätt att använda, designen låter dig fixa små problem själv och den kommer med en generös 6 års garanti. 

Produktbeskrivning

Bissell ProHeat 2X Revolution är trots sin storlek en lättviktare men ändå kraftfull textildammsugares om ger ett professionellt resultat varje gång du använder den. Som ägare till denna modeller behöver inte anlita ett proffs på mattrengöring utan du kan själv lösa problemet. Den är väldigt enkel att sätta ihop och lättmanövrerlig när du använder den runt om i ditt hem. 

Vad kommer i lådan

När du köper denna modellen så kommer det med ett gäng olika tillbehör som vi listat nedan. 

 • Själva textildammsugaren
 • Deep Clean Antibakteriell Formula (provpåse)
 • Professionell Formula (prov pack)
 • Verktyg för tuffa fläckar
 • 2-i-1 Spray spalt verktyg
 • Tillbehörspåse och slang
 • Instruktions Manual

Produkt funktioner och tekniska detaljer

Vattentankens kapacitet är upp till hela 3,7 liter rengöringsvatten. Du kan enkelt justera städ läget mellan deep clean och express clean lägen. Både slangen och munstycket är borttagbart och det har dubbla power-borstar som får mattan helt ren!

Motorn är på 800 watt så det är inte den mest kraftfulla modellen, men BISSELL ProHeat 2X Revolution väger och andra sidan bara 8 kilo vilket är ganska lite för en modell av denna kalibern.

De inkluderade verktygen ger dig möjligheten att rengöra möbler med. Det är även enkelt att byta banden på ProHeat 2X vilket förlänger livslängden ordentligt så du kan använda den lång tid framöver. 

Manövrerbarhet

Denna modellen är väldigt lätt att styra runt i ditt hem. Kan du köra en vanlig dammsugare så kan du lika enkelt köra Bissell ProHeat. Vi testade även att köra den i trappor och tack vare sin låga vikt var inte det heller några problem trots lyft mellan varje trappsteg.

På nedsidan så tyckte vi att den var ganska högljudd när vi använde den. Produkter som är designad för mattor brukar låta ganska mycket och man kan inte riktigt jämföra med en vanlig dammsugare. Vi hade även önskat att sladden var något längre, speciellt när vi skulle köra den i trappan då vi fick byta till en kontakt på ovanvåningen när vi skulle köra översta trappstegen. 

Slutsats BISSELL ProHeat 2X Revolution

Om man har mycket mattor eller heltäckningsmatta hemma så är detta en kanon produkt. Trots de två negativa sakerna vi nämnde så tycker vi att detta är den bästa textildammsugaren för mattor då prisbilden är väldigt bra och den fungerar lika bra som flera betydligt dyrare modeller. Vill man däremot ha en produkt som passar till andra platser som uppe på möbler eller i bilsäten så är inte detta modellen för dig då den är anpassad för att städa på ytor på marknivå. 

Bissell Hydrowave 2571 N – En enkel textildammsugare

Hydrowave 2571 är en kompakt textildammsugare som du snabbt kan ta fram och använda när du behöver den för att hålla dina mattor i tipp topp skick. Det saknar en del extra handhållna tillbehör som kan underlätta vi svåra fläckar, men det är i detta fallet vad man betalar för att den ska vara väldigt smidig. Vid normal användning på mattor så hanterar den vanliga fläckar väldigt bra, och kör man över de lite svårare fläckarna ett par gånger så får man bort de med. 

Bissell Hydrowave 2571 N en smidig modell

Många textildammsugare av denna typen är stora och känns otympliga när man kör eller flyttar runt dem i hemmet. Här är Bissel Hydrowave annorlunda, den är väldigt smidig sett till sina konkurrenter och är i samma storlek som en normal upprätt dammsugare. 

Som vi skrev så är smidigheten vad man får för att man inte får med extra handredskap, detta gör att modellen passar väldigt bra för frekvent mattrengöring för de fläckar som uppstår lite löpande i ditt hem, men lite sämre för de värsta fläckarna. 

Design och funktioner

 • Städar sig själv efter användning
 • Enkel att fylla på och använda
 • Den går att fälla ihop vid förvaring
 • Mattrengörare är ganska tunga, men denna modellen är upprätt och enkel att flytta runt trots vikten. 

Den är designad för att vara enkel och det gäller inte bara vid användning utan även förvaring där du kan fälla ner teleskophandtaget och då blir den bara 87cm lång. Vikten ligger på 10,2kg vilket är mycket om du jämför med en dammsugare, men tack vare smart design så känner du bara av vikten om du ska lyfta upp den för trappor eller transportera den längre sträckor där du behöver lyfta den. Annars kör du enkelt runt den på golvet hemma.

Vi tycker att Bissell har gjort ett väldigt bra jobb med att göra HydroWave enkel för dig som konsument att använda. Den levereras med ett plaststativ som förebygger att fukt som kan finnas kvar på rullen rinner ut på golvet efter användning. Det är även smidigt med stativet om du vill städa av rullen och borsten själv efter användning då det blir enkelt att komma åt. Du kan även montera av både borsten och rullen om du vill byta ut dem eller städa av dem noggrant. 

Sladden är 6m lång så den räcker till de flesta rum, även om vi hade önskat att den var lite längre så man slipper byta kontakt lika ofta. 

Vattentank 

Till denna modellen medföljer det rengöringslösning som man kan använda i dammsugaren. På vattentanken så finns det markeringar så att du enkelt fyller på rätt mängd vatten förhållande till rengöringsmedlet. Tanken rymmer 1,7l. Modellen är främst designad för mattor, men det är möjligt att använda den på hårda golv med, därför har Bisell satt dit markeringar specifikt för hårda golv med. Det är viktigt att det blir rätt blandning till rätt underlag.

På framsidan finns en vattentank till, där hamnar vattnet som använts. Den tanken rymmet 0,6 L men den kan inte bli överfull då den slutar attt ta emot mer vatten när den blivit full, så den kan inte rinna över. Den har två 

Två körlägen 

Du har två olika effektlägen att välja på när du rengör dina mattor. Express clean och deep clean. Skillnaden mellan dem är hur mycket vätska som maskinen ger ifrån sig när du trycker på knappen. Använder du express mode så säger Bissell själva att mattan du rengjort blir torr efter bara 30 minuter. Men oavsett vilket av lägena du kör med så säger de även att du ska hålla in knappen och kör över ytan en gång framåt och en gång bakåt, sedan köra över ytan igen på samma sätt fast utan att trycka ut mer vätska med avtryckaren.

Prestanda

 • Funkar väldigt bra på lera och andra fläckar
 • På grund av brist på extra tillbehör så har den svårt för de värsta fläckarna. 

Denna modellen passar bäst för dig som ofta använder din textildammsugare och har mycket av lite enklare fläckar som du vill ta bort. Om du har riktigt djupa fläckar som är svåra så är detta inte modellen för dig, utan då finns bättre alternativ. 

Slutsats

Om enkelhet och smidighet är det du prioriterar i din textildammsugare så är detta ett bra alternativ, för det är en smidig modell som klarar av de fläckar som uppstår i vår vardag. Kör du inte så ofta och har lite grövre städning att genomföra så rekommenderar vi att ta ProHeat 2X Revolution istället.

 

Bissell Pet Hair Eraser 1987N – Perfekt för möbler eller i bilen

Den är liten, smidig, handhållen, klarar av djurhår väldigt bra och heter Bissell Pet Hair Eraser 1987N. Denna lilla handhållna dammsugare är egentligen inte designad specifikt för textiler, men den passar perfekt för ändamålet! Tack vare att den drivs på batterier och är handhållen så kommer man åt uppe på möbler utan problem och i svåråtkomliga utrymmen i bilen. Det är även en väldigt kraftfull modell som klarar av att suga upp djurhår. Djurhår är ofta den typen av smuts som många konkurrenter har svårast med, speciellt på just textil. Så är du djurägare är det en perfekt produkt!

Hur fungerar Bissell Pet Hair Eraser? 

Precis som de flesta sladdlösa handdammsugarna så drivs den av ett uppladdningsbart lithium-ion batteri som man laddar upp genom att plugga in den vägguttaget. Det är en dammsugare utan påse så när du kör med den så sugs damm och smuts upp i en behållare som du sedan tömmer. Så du slipper både utgiften och att komma ihåg att köpa nya dammsugarpåsar. Den har även ett tre-filter system som renar luften som går genom dammsugaren och för att kraften inte ska bli sämre över tid kan du rengöra filtren när du känner att det behövs. 

Funktioner

Bissell Pet Hair Eraser kommer med tre olika munstycken. 

Motoriserad borste: Enligt oss det mest värdefulla munstycket då det städar väldigt bra på oväntat många olika underlag. Munstycket har ett ganska stort hål där damm och smuts sugs upp och runt det så är det en borste som snurrar vilket får det som sitter fast på underlaget att lossna. Det fungerade även bra på mattor. 

Smalt munstycke: Man får även med ett smalt munstycke som göra att man kommer åt i springor där många andra bildammsugare får problem. Detta är perfekt i bilen när man vill komma åt och dammsuga jämte sätena. 

Munstycke för mjuka underlag: Ett munstycke som följer med är ovalt format och har blivit utrustat med extra mikroborstar som gör att man enkelt rengör mjukare underlag och möbler både effektivt och utan att riskera att skada dem. 

Bissell Pet Hair Eraser användning

Man behöver som sagt ladda upp denna handdammsugare innan man börjar att städa med den. Väl fulladdad så har den oväntat bra sugkraft och klarar av småsten som hamnat vid fötterna i bilen. I hemmet så klarar den av djurhår med bravur, vilket i sig inte är så konstigt då det står i produkten namn. 

Det som imponerade mest på oss var att den löste det även på tjockare mattor där borsten fick loss dem sedan sögs de upp av den kraftfulla motorn. 

Slutsats 

För att städa textiler är detta en kanon modell om man vill ha en liten smidig modell att snabbt kunna ta fram som dessutom även klarar av djurhår. Tack vare sin lilla design så är den smidig att använda uppe på möbler. Är det däremot mycket mattor man har tänkt att ha den till så rekommenderar vi inte denna modellen då man behöver krypa runt på golvet för att nå ner då det är en handhållen modell. 

Textildammsugare – Vad ska man tänka på 

Som vanligt finns det lite saker att fundera över innan man väljer en modell, annars riskerar man att inte köpa den som passar bäst till just dina behov. Nedan har vi listat lite olika punkter att fundera över innan du köper en ny textildammsugare. 

 • Vilka typer av ytor ska du städa? 

Det låter kanske som en ganska dum fråga, det är självklart textiler. Men vart finns textilerna du tänkt städa? Om det är i bilen så ställer det krav på att modellen ska vara lätta att komma åt med och sladdlös om man inte har någon kontakt i närheten. Är det främst mattor du tänkt städa så finns det modeller anpassade specifikt för det. 

 • Prisklass

Prisklass är alltid något att fundera över även om alla modellerna på denna listan är prisvärda sett till vad man får. Sätt en budget och se om det helt enkelt är värt att köpa ett städredskap specifikt för textiler sett till priset. 

 • Vätska eller sugfunktion

De flesta modeller som är designade för textil drivs med vätska då det är enda sättet att få bort fläckar, där kan en dammsugare bara får bort dammet. Men om det är damm eller djurhår du vill få bort så funkar en modell med sugfunktion bättre. Och det finns skaftdammsugare som har möjligheten att skruvas isär och bli till en handdammsugare och kanske man inte ens behöver köpa en specifik produkt till just textilrengöring.  

 • Förvaring

Oavsett vilken typ av dammsugare du har eller tänkt köpa så behöver du förvara den på något ställe i ditt hem. Så ta med ditt förvaringsutrymme du har tillgängligt hemma i beräkningen när du väljer vilken modell du köper. 

Slutsats Textildammsugare

Textildammsugare fyller en funktion i ditt hem, speciellt om du har mycket mattor eller heltäckningsmatta hemma. Fläckar som tidigare varit jobbiga att få bort blir enkla med med någon av de två vätskedrivna varianterna på denna listan och djurhår och annat tyngre damm tas lätt upp av sugmodellen.


Hur testet är genomfört

Till denna artikeln behövde vi inte göra något nytt test för vi hade redan all data från tidigare test vi genomfört för artiklarna: bildammsugare – bäst i test, mattrengörare – bäst i test

Vi bara sammanställde tidigare resultat och valde de modellerna som passar bäst för textilrengöring.