Stående Dammsugare – Bäst i test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

En stående dammsugare är en typ som inte är helt olik en skaftdammsugare, men motorn och dammbehållaren sitter nere vid munstycket så tyngdpunkten blir låg. Det gör att dammsugaren kan stå av sig själv så du kan släppa den utan att riskera att den välter eller att du får böja dig ner för att plocka upp den igen. Självklart kommer stående dammsugare i många olika tappningar från olika tillverkare. I denna artikeln reder vi ut vilka modeller som är bäst på marknaden idag! 

Stående dammsugare bäst i test

Shark NZ801UKT – Testvinnare Stående Dammsugare

Shark NZ801UKT is både kraftfull och flexibel när man använder den tack vare att den har en funktion som Shark kallar för “lift-away”. Shark är kanske inte ett jättekänt märke i Sverige men i resten av världen så används deras modeller ganska mycket. 

Kraft och flexibilitet i ett paket

Att modellen är så kallad “lift away” innebär att du får alla fördelar av en dammsugare med sladd så som oändlig körtid och oftast mer sugkraft, fast i detta fallet i sladdlöst format. Man kan nämligen lyfta ur cylindern och gå runt med den separat vilket gör den till den mest flexibla dammsugaren vi provat. För då kan du använda den med slang som en vanlig dammsugare, vill du sedan använda den som en stående dammsugare igen så sätter du bara dit “lift-away” sektionen igen så är det bara att tuta och köra. 

Om du haft en Shark dammsugare tidigare så känner du kanske igen att det motoriserade munstycken har DuoClean som kommer med både roller och borste. Det gör att du kan använda den väldigt effektivt på både golv och mattor. Modellen har även LED-lampor på munstycket så du tydligt ser var du har städat och att du fått med dig allt. 

På nedsidan tycker vi man snålat lite när man inte satt på något kontroll för sugstyrkan, speciellt på en såhär kraftfull stående dammsugare. Skulle du uppleva att den suger sig fast kan du lösa problemet genom att öppna ventilen på slangen för att minska suget lite. 

Tillbehör

Här har man däremot inte snålat och man får tillräckligt med tillbehör för att kunna lösa alla typer av städjobb som du kan tänkas ha i ditt hem. Du får med tre olika munstycken: spalt verktyg, en borste och en munstycke designat för djurhår. Vi tycker djurhårsborsten funkar väldigt smidigt i trånga utrymmen och i trappor där damm ofta sitter lite hårdare. Skulle man känna att detta inte räcker till så finns munstycken designade för bilen och för att komma in under låga möbler, tyvärr ingår dem inte utan man får köpa till dem separat.   

Shark NZ801UKT Prestanda

 • Grym prestanda på alla underlag
 • Har funktion som gör att hår inte fastnar i rullen
 • Anpassar sig enkelt mellan mattor och golv

Motorn på 750W är väldigt väl tilltagen och den suger extremt starkt. Ibland kan det nästan upplevas onödigt mycket när man städar ytor som inte är så smutsiga, men när det väl behövs så är man glad att det finns där! Funktionen som gör att hår inte fastnar i rullen gör att dammsugaren alltid rullar lätt och inte stjälper din städning. 

Shark NZ801UKT Slutsats

Detta är en stående dammsugare som presterar bra på alla underlag och där du tack vare lift-away funktionen får en dammsugare där du kommer åt överallt då du kan flytta med den dit du behöver! Det är en premium dammsugare så den kostar ett premiumpris, men vill du ha den bästa stående dammsugaren så är det Shark NZ801UKT som är valet för dig. Den enda nedsidan vi hittat är att den starka motorn gör att den låter ganska mycket. 

Hoover Breeze Evo TH31BO01- En billig stående dammsugare

Hoover Breeze Evo är en lågpris stående dammsugare. Den har en 3 liters dammbehållare, 5 inställningar på borsten och en lågenergi motor på 350 watt.  Frågan är om man kan rengöra golven för ett så billigt pris? 

Överblick Hoover Breeze Evo

 • En lågpris påslös stående dammsugare
 • Roterande borste med 5 olika inställningar för städning av olika underlag. 
 • 3 liters dammbehållare
 • 4,5 meters slang
 • 12,5 meters städradie
 • Medföljer verktyg som kan förvaras på dammsugaren

Hoover Breeze Design

Denna dammsugare har en ganska basic design (inte så konstigt med tanke på priset) som man känner igen om man använt en stående dammsugare tidigare. På golv så är den ganska smidig och enkel att använda, men när det är dags att byta munstycke får man greja lite mer än vad man skulle önska. 

Utseendemässigt så tycker vi designen är ganska snygg med turquoise och svarta färger, däremot upplevs den lite plastig när man tittar närmre på den. Sett till priset tycker vi ändå att Hoover har gjort ett ganska bra jobb här. På baksidan av dammsugare finns alla tillbehör samlade för förvaring och här tycker vi det känns lite klumpigt och mycket. Slangen som förvarades där hade en angelägenhet av att trilla av. 

Slanglängden på 4,5m och strömsladden på 7 meter tycker vi är ganska bra och man får en rätt stor städradie utan att behöva byta kontakt. Modellen har dock ingen automatisk inmatning av sladden utan den får an själv vira runt fästena på baksidan av dammsugaren. 

Användning

På hårda golv tycker vi att Hoover Breeze Evo är smidig att använda och med sina två fotpedaler där man stänger av/sätter på den och den andra som ändrar vinkeln på dammsugaren tycker vi den är bra. Man har även ett reglage för vilken höjd borsten ska vara på så man kan städa olika underlag bättre. 

Trots att den vägen ganska mycket så är den välbalanserad vilket gör att den är enkelt att köra runt när du städar. Att man får flera verktyg och två slangar underlättar även det. Tyvärr måste vi nämna att förvaringen på dammsugaren för verktygen inte är speciellt väl designad då de trillar av lätt och är meckiga att sätta dit och få bort när man behöver dem. 

Städförmåga

Jämfört med vår testvinnare som vi recenserade ovan så är Hoover Breeze Evo en svag modell, jämfört med vad den kostar så tycker vi det är en väldigt stark modell. På hårda golv så städar den ganska bra, men är det väldigt dammigt så får man räkna med att köra över ytan en gång extra för att den ska få med sig allt. Du behöver även vara noga när du ställer in höjden på borsten för att den ska städa bra vilket kan ta ett par gånger att lära sig. Är borsten i fel höjd försämras studieförmågan markant. 

När du behöver använda de medföljande munstyckena och verktygen så tycker vi att det blir lite jobbigt då bytet är lite meckigare än vad vi skulle önska. Man behöver dessutom använda musntyckena ganska ofta då Breeze Evo har lite svårt att komma in och få med sig allt vid kanterna med golvmunstycket. 

På mattor så funkar den okej på tunnare mattor men ju tjockare mattan bli desto sämre presterar Hoover Breeze. Den har även lite svårt med tyngre damm såsom djurhår som gärna lägger sig lite djupare i mattan. På hårda golv klarar den dock djurhår galant. 

Slutsats Hoover Breeze Evo

Sett till vad modellen kostar så var det självklart att ha med Hoover Breeze Evo på denna listan då man får mycket stående dammsugare för pengarna trots att den har sina brister. Har man mycket hårda golv, vill testa på en stående modell och har limiterad budget så tycker vi att detta är ett bra köp. Vi har inte hittat någon modell där man får mer för strax över 1000kr. 

Bissell CrossWave Multi Surface – 3-i-1 Stående dammsugare

Om du letar efter en produkt med stort användningsområde så är Bissell CrossWave Multi-Surface Cleaning System svår att slå på fingrarna. Den kan dammsuga golv och kan rengöra  mattor både genom dammsugning och genom rengöring med vätska. Då detta är en produkt med 3 funktioner i en så kommer den inte göra allt perfekt men dammsugningen är jämförbar med en billigare vanlig dammsugare och för enkla jobb samtidigt som man tar fläckar på mattor så är den väldigt effektiv. Vissa kunder har sagt att den till och med är lika bra på att rengöra golv som mattor.

Städning

 • På golv så städar den med både dammsugning och tvätt så ytorna ser fantastiska ut efteråt. 
 • På tunna mattor så är den även där väldigt bra och resultatet är att mattorna ser som nya ut, 
 • Tjocka mattor hanterar den med, men de är som bekant lite svårare för de flesta modeller. 

CrossWave är en unik matt och golvrengörare som tvättar, skrubbar och dammsuger för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Även om det finns fler modeller på marknaden som gör alla tre sakerna så tycker vi att CrossWave gör det bäst. Och de själva säger att den hanterar golv lika bra som mattor, vilket är lite ovanligt. Anledningen är att sugfunktionen är väldigt stark för att inte vara en ren dammsugare. Så du behöver inte dammsuga innan du använder den för att rengöra golven. 

Modellen osar kvalitet, känns robust och stadig när man använder den. Den är även en modell som ser ganska fräck ut, även om det kanske inte är den viktigaste saken med en stående dammsugare. Sladden är på 7,5m vilket vi tycker är bra för man får ganska mycket rum att röra sig med när man använder den. 

Då det är en modell som är designad för att användas runt om i hela hemmet så har den fått ett munstycke som är svängbart. 

Vattentank

Precis som det brukar vara på Bissell-produkter så är vattentanken markerad med linjer som visar hur mycket rengöringsmedel och vatten du ska ha för perfekt blandning. Tanken för det smutsiga vattnet rymmet 620ml och är simpel att tömma. Tack vare att CrossWave är på bra att städa gör smutsvattnet verkligen skäl för sitt namn. 

Enkel att använda

Trots att man får en modell som gör tre olika saker så är den förvånande enkel att använda. Kontrollerna sitter på handtaget nära avtryckaren. Bissell kalla dem för “touch controls” vilket vi kanske tycker är att ta i då det är knappar. 

Skillnaden mellan golv och matt-läge är hur mycket vätska som den släpper ner på ytan den ska rengöra. Både borsten och sugfunktionen har samma kraft oavsett läge. 

Slutsats Bissell CrossWave Multi Surface

Vi tycker verkligen att detta är en produkt som levererar! Den ger ett väldigt bra resultat på mattor, hårda golv och klarar av svåra fläckar. Det som imponerade mest på oss är hur bra den dammsuger då mattrengörare inte brukar vara så bra på det även om de har funktionen. Så vill man ha en produkt som klarar allt så är detta modellen för dig! 

Philips PowerPro Aqua – En stående dammsugare för alla uppdrag

Philips PowerPro Aqua är precis som modellen ovan en 3-i-1 modell som gör att du kan använda den i flera olika situationer. Den kan användas till att moppa golvet, dammsuga och det går att montera av en del av den så du får en handdammsugare att använda uppe på hyllor eller andra möbler där man annars inte kommer åt. Det gör även att hörn är väldigt enkla att städa. 

Prestanda

Philips har designat en kraftfull modell med PowerPro Aqua som klarar av att städa det mesta. PowerCyclone teknologi för att få bra kraft på hårda golv, TriActive Turbo munstycke som gör att man kan dammsuga även de lite tjockare mattorna utan några problem och den har fått ett Tyskt filter-system med tre filter som renar luften på mikropartiklar och allergener. 

TriActive Turbo munstycket är inte bara bra på mattor utan gör även att modellen lämpas sig bra för att städa djurhår väldigt effektivt. 

Integrerad handhållen dammsugare

Det som gör att Philips PowerPro Aqua sticker ut lite är att den har en integrerad handhållen dammsugare. Du tar lätt bort en del från själva huvudenheten och vips har du en dammsugare som är handhållen. Denna funktionen tyckte vi var väldigt smidig då det gör att man kan städa uppe på möbler och i små vrår där man annars skulle ha svårt att komma åt med hela enheten. Och tack vare ett kraftfullt Lithium-Ion batteri så kan man köra hela 40 minuter med den handhållna delen. Det är lika bra som de flesta modeller som bara är handhållna dammsugare. 

Moppsystemet

Möjligheten att kunna moppa med sin stående dammsugare underskattas av många. Det är väldigt smidigt att ha den som integrerad funktion i samma produkt man använder som en dammsugare. Och PowerPro Aqua gör det med bravur genom att släppa ut lagom mängd vätska när du kör den över golvet och microfiberduken torkar upp bra och gör ett bra rengöringsjobb. Duken går även att tvätt så du kan återanvända den ganska många gånger innan du behöver byta. 

Slutsats Philips PowerPro Aqua

Av modellerna vi testat så tycker vi att PowerPro Aqua är den mest versatila stående dammsugaren och kan användas för i princip allt man kan tänka sig. Att ha den handhållna delen tycker vi är ett stort plus och det är något som vi ofta saknar i andra modeller. Behöver man alla funktionerna tycker vi att detta är ett klockrent köp! 

Stående dammsugare – Vad ska man tänka på? 

Innan man köper en stående dammsugare så finns det en del att fundera lite på så att man köper en modell som faktiskt passar in i hemmet man ska städa. 

 • Städyta

Storleken på ytan man ska städa kan avgöra vilken modell man bör välja. Jag personligen tycker en viktig del är att ha en sladdlängd som är anpassad för ytorna jag städar då det är jobbigt att konstant byta kontakt. Men det har även med storleken på dammbehållaren att göra då den kan behöva tömmas ofta om den är liten. 

 • Underlag

Olika modeller presterar lika bra på olika underlag. De flesta modeller är bra  hårda golv och klarar sig fint där. Men på mattor kan det skilja ganska kraftigt mellan modeller. Har du mycket mattor eller heltäckningsmatta måste du se till att välja en modell som är bra på de lite mjukare underlagen. 

 • Moppfunktion

Vissa modeller har integrerad moppfunktion. Personligen tycker jag att det ger städningen det där lilla extra som gör att hemmet alltid ser väldigt fint ut. Det är även väldigt smidigt att moppa med en stående dammsugare då den själv portionerar ut rätt mängd vatten i rätt temperatur jämfört med att jag själv skulle göra det med en mopp. 

 • Pris

Priset har nästan alltid en avgörande faktor när man ska köpa en produkt för hemmet då det kanske inte är det roligaste att lägga pengar på. Fundera lite över hur mycket du är villig att lägga innan du väljer modell. 

 • Djurhår

Djurhår är något av det svåraste för dammsugare att få med sig upp när man städar. Anledningen är att djurhår är betydligt tyngre än vanligt damm och därför är inte alla modeller så bra på djurhår. Kraftfullare modeller klarar det bättre men det kan även skilja mellan dem, så om du har djur kolla upp att modellen du är intresserad av faktiskt presterar bra på djurhår. 

Slutsats Stående Dammsugare

I denna artikeln har vi listat fyra stående dammsugare som presterar bra efter kriterierna vi skrivit. Oavsett vilken du köper så får du en modell som är bra, det viktiga är att du väljer den som passar dig bäst efter dina kriterier. 


Hur testet är genomfört

Vi började med att leta upp olika modeller att testa genom att googla i flera timmar för att hitta recensioner och betyg från användare som testat eller köpt produkten. amazon.com och trustedreviews.com var sidor som vi tog en hel del inspiration från. 

Därefter så fick vi tag på de olika modellerna och testade dem noggrant för att se hur de presterade när vi städade med dem och hur deras olika funktioner fungerade. 

Därefter sammanställde vi det vi kom fram till och valde ut de fyra bästa modellerna och skrev denna artikeln.