Strömsnål Dammsugare Bäst i Test – Electrolux PureD9

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

Som vi alla märkt så har elräkningarna blivit betydligt dyrare på senare tid och när det är dags att köpa nya elektronikvaror för våra hem så har fler börjat fundera över modeller som drar mindre ström. Dammsugare är kanske inte den prylen som drar mest ström i våra hem, men som man brukar säga: “många bäckar små”. När vi gjorde denna artikeln var tanken att som vanligt göra en lista med flera modeller listade, men efter att ha gått igenom ett gäng dammsugare var det ingen som kunde mäta sig med Electrolux PureD9 när det kommer till både energiklass och städförmåga så vi har faktiskt bara en dammsugare listad här. 

Electrolux PureD9 – PD91-Green – Bästa strömsnåla dammsugare

Electrolux PureD9 kommer med en effekt på 350 watt, trots att antalet watt är lågt så har PureD9 ordentlig sugkraft och en ganska låg ljudnivå. Så det bör inte vara någon förvåning över att den finns med på vår lista över de bästa dammsugarna på marknaden. Ljudnivån ligger på låga 67 dB och kan jämföras med en normal konversation som brukar hamna runt 60 dB.

Funktioner Electrolux PureD9

Denna lite större modell använder dammsugarpåsar och kapaciteten är hela 5L innan den blir full. Kombinera det med en sladdlängd på 12m så har du här en dammsugare som passa väldigt fint till lite större hem som behöver städning. 

Modellen har även teleskoprör så den är justerbar efter både dig, var och hur du tänkt städa för stunden. Den är väldigt smidig att justera. 

Electrolux har satt ett system som de kallas FlowMotion på PureD9 vilket hjälper till att få dammsugaren att glida fram smidigt över över golvet när du dammsuger. Den löser detta genom att känna av underlaget och minimera friktionen. Det är inte bara städ munstycket som glider enkelt utan resten av dammsugaren med då den har stora hjul med mjuka däck som tar bort risken för repor på golvet när du kört runt den i ditt hem

Likt andra Electrolux modeller så är det en bra modell om man har allergier. Denna har fått PureAir systemet som gör att det inte smiter igenom något damm genom dammsugaren som kommer ut i luften vid den som städar. Dessutom stänger dammsugarpåsen sig själv när den blivit full av samma anledning. Om du vill byta ut den innan detta sker så kan du enkelt hålla koll på indikatorn på toppen av dammsugaren som visar när det börjar bli dags att byta dammsugarpåsen. 

Det enda vi hittade där denna modell inte presterade riktigt så bra som vi hoppats var på mattor där den inte var helt optimal och fick inte med sig allt smuts vid första körningen. Den är klass c när det gäller att städa mattor. Detta är dock ofta ett problem med modeller som har lite svagare motor vilket strömsnåla modeller har. 

Slutsats

Electrolux PureD9 Green är en väldigt bra dammsugare som presterar bra eller okej på allt vi ställer den inför. Den passar superfint till lite större hem med sin stora dammbehållare och långa strömsladd som resulterar i stor städyta utan att byta kontakt. Som bonus är det även ett miljömedvetet val där du får en produkt som till stor del är gjord av återvunnet material, den går att återvinna till 90% och till och med kartongen är designad med miljön i tankarna. Detta är inte den mest strömsnåla modellen på marknaden men sett till strömförbrukning kontra städförmåga blir det inte bättre än PureD9. 

Specifikation

 • Energiklass: klass A+++(endast 10% av alla dammsugare har denna rating)
 • Energiförbrukning: 350 watt
 • Rengöringsförmåga matta: klass C
 • Rengöringsförmåga hårt golv: klass A
 • Dammsugare systemets täthet: klass A
 • Filter: PureAdvantage D11
 • Ljudnivå: 67 dB (snittet för dammsugare är 74 dB)
 • Påsstorlek: 5,0 L 
 • Aktionsradie: 12m
 • Sugkontroll: Ja
 • Teleskoprör: Ja
 • Vikt: 9,3 kg

Hur sparar jag el med min dammsugare? 

Nedan har vi listat lite tips för hur du sparar in på elförbrukningen när det kommer till dammsugningen. 

 1. Köp en strömsnål dammsugare

Det är en rätt självklar punkt på listan. Elförbrukningen på dammsugare mäts i watt. 1000 watt = 1kw som elpriset mäts i. Så om din dammsugare drar 1000 watt så multiplicerar du 1 med elpriset och så får du kostnaden för dammsugning i en timme. Med electrolux PureD9 är förbrukningen 400 watt så då multiplicerar du istället elpriset med 0,4 för att få fram kostnaden per timme. 

 1. Dammsug inte lika ofta

Ju mer tid du spenderar med dammsugaren ju mer el går åt. Ett alternativ för att minska strömförbrukningen är att helt enkelt inte dammsuga lika ofta, eller om det är vissa delar av ditt boende som blir smutsigt snabbare så städa de delarna som vanligt med spara de andra rummen och kör de mer sällan. 

 1. Dammsug vid rätt tid på dygnet

Elpriset varierar kraftigt över dygnets olika timmar och att dammsuga vid rätt tid kan spara in rätt mycket på elkostnaden. Håll koll på vad priset ligger på vid de olika tiderna på dygnet och anpassa dig därefter. Kostnaden varierar beroende på hur mycket ström som används runt om i landet så vid tiden när folk inte gör så mycket eller sover är elen som billigast. 

 1. Städa på dagar när priset är lägre

Elpriset varierar även mellan olika dagar. Mycket av det beror på om det blåser i Sverige eller inte då vindkraftverken inte snurrar om det är vindstilla och då blir elen dyrare. 

Slutsats strömsnål dammsugare

Som vi skrev i början av artikeln så är inte dammsugaren den pryl i hemmet som drar mest ström men det går att spara in pengar på elräkningen även här och om inte annat kan man köpa Electrolux PureD9 som inte är den billigaste av dammsugare men spara in det och lite till på elkostnaden man sparar in över dammsugarens livstid. Vi kunde listat fler modeller i artikeln men vi hittar ingen annan modell som är köpvärd sett till elförbrukning kontra hur bra den presterar så vi nöjde oss med att rekommendera det bästa som finns på marknaden idag. 


Hur testet är genomfört

Vår databas med testade dammsugare är ganska stor då vi gjort många artiklar och tester på ämnet. Så vi gick igenom alla tester vi gjort och jämförde mot energiförbrukningen på modellerna och då blev Electrolux PureD9 en solklar vinnare.