Dammsugning – Hälsofördelar

Dammsugning kan vara tråkigt, jobbigt och kanske inte alltid är något man vill prioritera efter en dag på jobbet eller i skolan. Då är det lätt hänt att man hoppar över det och skjuter upp det på framtiden. MEN, dammsugning är något av det viktigaste vi gör för våran hälsa! Dessutom går det ganska snabbt att göra när man väl är igång, och det går ännu snabbare om man gör det ofta så det inte är så mycket att städa vid varje tillfälle. 

Som tur är finns även väldigt bra dammsugare på marknaden idag som gör jobbet effektivt och väljer man att ha en robotdammsugare så behöver man själv inte städa alls lika ofta eller mycket. Nedan har vi listat hälsofördelar med regelbunden städning. 

Förbättrad hygien i hemmet

Damm som ligger både på golvet och möbler åker upp i luften när man rör sig på platserna där de samlas, är man allergiker eller har astma så kan det dra igång det så man får symtom och om man lever i dammig miljö under lång tid så kan de även förvärras. Mattor är ännu värre om man inte städar dem noggrant eller har en dammsugare som faktiskt är stark nog att göra ett bra jobb på dem. Även där samlas damm, men även pollen, smuts, djurhår och kvalster. 

Fysisk hälsa

Det som står under denna punkten kan tyckas lite konstigt eller töntigt för vissa, men studier har visar att dammsugning faktiskt inte bara är bra på grun av ett bättre inomhusklimat utan dammsugning är även helt okej som träningsform. Detta appliceras inte på unga, starka människor som lever en aktiv livsstil, men är man äldre, har ett stillasittande jobb och inte rör sig mycket på sin fritid så är dammsugning positivt även ur träningssynpunkt. Så fram med dammsugaren och slå två flugor i en smäll genom att röra dig och få det rent och fint hemma på köpet. 

Förbättrad luftkvalitet i hemmet 

Denna punkten flyter ihop lite med den första. Luftkvaliteten i ditt hem är extremt viktig för alla, vi spenderar mycket tid i våra hem och dålig luft gör oss trötta, irriterade och gör att man kan utveckla allergier. Har man redan astma eller allergier så är luftkvaliteten ännu viktigare.

Partiklarna som kan störa en finns på både golvet och i luften och det lättaste  sättet att få luftkvaliteten bättre är att dammsuga ofta och gärna med en dammsugare som har ett bra filtersystem som fångar upp även de minsta dammpartiklarna och allergenerna som åker in i dammsugaren. Vi rekommenderar dammsugare med HEPA-filter då de renar luften bäst.  

Eliminera dammkvalster

Fler hem än vad man tror har dammkvalster i sina hem, och de som har det vet oftast inte om det då de är mikroskopiska. Dammkvalster är i sig inte allergena, men de släpper ifrån sig saker som är. 

När man rör sig i områden där de finns så åker det upp i luften och då kommer man att andas in dem, detta är inte bra om man har allergier. 

Vissa experter rekommenderar att ångtvätta mattorna i hemmet om man misstänker att man har dammkvalster, då värmen från ånga dödar hem. 

Förebyggande för mögel 

Smutsiga mattor har högre sannolikhet att utveckla mögel, speciellt i perioder av hög luftfuktighet. Så att hålla mattor rena och torra genom att regelbundet städa dem är ett enkelt sätta att förebygga och minska risken för utveckling av mögel. 

Mögel är som bekant varken bra för ditt hem eller för din hälsa. 

Psykisk hälsa 

Flertalet studier har visat att om man har det rent och fint där man bor så mår man bättre psykiskt. Det är av två anledningar, nummer ett är att du gjort något och kan se ett tydligt resultat direkt när du är färdig med din dammsugning och mår bättre för du åstadkommit något, även om det är ett ganska litet projekt. Den andra anledningen är att man helt enkelt mår bra av att ha ordning på saker och att det är rent. 

Förbättrad sömn

Vi andas även när vi sover, om än lite långsammare än när vi är vakna. Därför är luftkvaliteten lika viktig när vi sover som när vi är vakna för att inte bli störda i sömnen. Och när du ändå dammsuger, byt sängkläder samtidigt då sängen är en plats där damm och allergener gärna samlas. 

Slutsats

Jag hoppas att denna artikeln får dig att dammsuga regelbundet och lite oftare än vad många tror. Man bör dammsuga minst en gång i veckan och oftare på platser som är mer trafikerade. Har man djur eller små barn så bör man städa ännu lite oftare än så, tycker man det är svårt att hinna med så rekommenderar vi en robotdammsugare som kan avlasta och köra de stora ytorna så du bara behöver ta där den inte kommer åt.