Vanliga frågor om dammsugning

Vi har gått igenom vanliga frågor om dammsugning som folk letar efter på google och sammanställt i denna artikeln. Vissa frågor och svar kan verka simpla för de som är mer rutinerade men kanske inte lika uppenbara om man inte har städat själv speciellt länge. 

Varför ska man dammsuga? 

Det finns flera anledningar till varför man ska dammsuga och göra det regelbundet. Den viktigaste anledningen är såklart vår fysiska hälsa. Om man inte håller sitt hem rent och fritt från damm, allergener och kvalster riskerar man på lång sikt att utveckla olika typer av allergier som kan påverka en resten av livet. På det psykiska planet har det gjorts studier där man bevisat att man mår bättre om man har det ren och snyggt i hemmet. Och städar man inte ofta nog så ökar även slitaget på boendet där man till och med kan få ohyra som lever inomhus om man inte håller det fint. 

Man ska dammsuga regelbundet.  

Hur ska man dammsuga? 

För de flesta är svaret på den frågan i med kontakten och trycka på knappen. Det funkar såklart men för att göra det effektivt så finns några punkter som underlättar ordentligt.

  1. Ha en dammsugare som är anpassad efter din bostad. Det gäller storlek, typ av smuts (tex djurhår), sladdlängd och vilken typ av dammsugare som passar ditt boende bäst. De bästa modellerna hittar du här. 
  2. Gör det regelbundet för att det inte ska bli för mycket varje gång. 
  3. Ha rätt tillbehör i form av munstycken och borstar som underlättar på olika underlag. 
  4. Ta ett rum i taget och jobba dig från kant till kant i rummet för att inte missa något. Ta extra noga i hörnen där smuts och damm ofta samlas. 

Vad ska man inte dammsuga? 

Det mest självklara på denna punkten är saker som din dammsugare inte är designad att suga upp. Blöta saker är ett bra exempel, har man en grovdammsugare hemma så går det oftast utmärkt men med en vanlig dammsugare som kanske inte är anpassad för fukt så riskerar man att ta sönder den. Nedan har vi listat 3 andra saker som man bör undvika att suga upp med en vanlig dammsugare. 

  1. Glas

Att suga upp glas är sällan en bra ide, i alla fall inte många och stora bitar. Man riskerar att skada dammsugaren på insidan och speciellt dammsugarpåsen dit glaset far in med hög fart. Ta upp de stora bitarna och så mycket du kan med en borste och dammsug upp de minsta bitarna med dammsugaren för att vara på den säkra sidan. 

  1. Smink

Det finns smisk man kan suga upp, det är de som är pulverbaserade. Men smink som är kladdiga är ingen bra ide då det kan fastna på olägliga platser i dammsugaren och skapa stopp som du sedan måste rengöra och ta bort. 

  1. Stora hårbollar/tussar

Om det blivit en stor hårboll så är de oftast lätta för dig att ta med handen och kasta, det är även vad vi rekommenderar då de kan fastna i dammsugaren om man har otur och skapa ett stopp. Ta det säkra före det osäkra och ta det med handen. 

Hur ofta ska man dammsuga? 

Det varierar lite från person till person, men normalt är att man dammsuger hela bostaden minst en gång i veckan noggrant, då menar vi även under soffor och andra möbler. Det är fördelaktigt om man tar mattor och platser där det blir smutsigt snabbare minst en gång extra i veckan. Har man djur så bör man städa varje eller varannan dag beroende på hur mycket de fäller. Vill man avlasta så kan en robotdammsugare underlätta väldigt mycket i detta fallet. 

Hur minskar man damm i hemmet? 

Med regelbunden städning av hela hemmet och extra på platser som personer spenderar mer tid på. Detta gäller inte bara dammsugning utan även torkning av möbler, byte av lakan och handdukar. 

Vad händer om man inte städar? 

Om man inte städar utsätter man sig själv för att få hälsoproblem på lång sikt, dessutom kommer slita på bostade där man bor och enligt studier så mår man sämre psykisk om man inte har det rent hemma.  Vill du läsa om alla hälsofördelar med dammsugning klicka här.

När får man inte dammsuga?

Om man bor i lägenhet eller radhus så ska man inte dammsuga på tider där det kan störa andra. Olika tider gäller i olika föreningar, men oftast gäller från 7 på morgonen till 22 på kvällen. Kolla vad som gäller exakt i ditt område om du är osäker.  

I vilken ordning ska man städa?

Om man ska städa ett helt rum eller hela bostaden för delen och inte bara dammsuga så ska man börja ovanifrån. Börja din städning uppe i taket, fortsätt ner på hyllor, skåp möbler och arbeta dig längre ner tills du kommer till golvet och kan börja dammsuga rent det som sista del. Anledningen att man ska börja uppe är att man kommer inte få med sig allt damm utan en del kommer att åka ut i luften och faller så småningom nedåt mot golvet och då tar du det med dammsugaren istället. Använd utrustning som är anpassad för de olika ytorna du ska städa om du vill ha bästa resultat. 

Får man dammsuga på söndagar? 

Ja, man får dammsugare på söndagar så länge man gör det inom rimliga tider som inte stör sina grannar. Exakta tider eller riktlinjer skiljer sig lite åt mellan olika bostadsföreningar så kolla upp vad som gäller i din byggnad. Men ofta ligger tiderna mellan 07,00 på morgonen och 22,00 på kvällen där det är okej att städa. 

Ska man dammsuga eller skura först? 

Gäller det hyllor eller andra möbler så är det rekommenderat att första dammtorka, sedan dammsuga och sist skura. Är det golv så gäller dammsugning och sedan skura för bäst resultat. Anledningen är man missar ganska mycket av det grövre dammet eller där det samlats mycker när man skurar men det är dammsugaren paradgren och därav bör man börja med den. 

Slutsats vanliga frågor dammsugare

Mycket av det som står här känns självklart för många, men det är frågor som många frågar på google så det finns folk som behöver veta. Jag själv hade ingen koll på mycket av det som står här när jag flyttade hemifrån och hade gärna haft denna guiden då. Jag hoppas ni har funnit informationen ni söker och att den hjälpt er.