Dammsugare vs Robotdammsugare – Vad ska man välja? 

Robotdammsugare har blivit allt mer populära i hem runt om i Sverige och hypen kring dem börjar bli väldigt stor. Så många kunder har börjat fundera mycket över om man ska köpa en vanlig dammsugare eller en robotdammsugare, och svaret är kanske inte så enkelt som man först tror att det finns en tydlig vinnare, utan det är ett svar där det beror på. I denna artikeln kommer vi att gå igenom allt du behöver veta så att du kan göra rätt val för just dig. 

Vi börjar med robotdammsugare 

Här kommer vi att gå igenom fördelarna och nackdelarna med robotdammsugare så att du kan se hur de påverkar städningen av ditt hem. 

Fördelar

Roboten städar åt dig: Hela grejen med en robotdammsugare är att du ska slippa göra jobbet och att den gör dammsugningen. 

Du behöver inte vara där: De flesta modeller, i alla fall om man bortser från de billigaste alternativen går att ställa in så att de städar när du inte är hemma så du behöver inte ens lyssna på ljudet. 

Finns modeller som moppar: Det finns modeller som inte bara dammsuger utan även moppar golvet, men vad vi tycker är ett bra resultat. 

Städresultatet blir bra: De flesta robotdammsugare städar faktiskt väldigt bra, i alla fall där den kommer åt. Men de har sina begränsningar, vilket leder oss in på nästa punkt i artikeln som är nackdelarna. 

Nackdelar 

Du kanske redan är helt såld på en robotdammsugare efter att ha sett fördelarna, men det är inte riktigt så enkelt som det ser ut vid en första anblick. Här listar vi nackdelarna. 

Du kommer att behöva dammsuga själv med: Även om du har en bra robotdammsugare som navigerar runt väldigt bra i ditt hem så kommer du att behöva dammsuga själv någon gång då och då, om än betydligt mer sällan. Anledningen är att en robotdammsugare inte kommer åt under väldigt låga möbler, snäva hörn och kan ha problem om det finns väldigt mycket möbler som blir potentiella hinder. 

Har svårt för tjockare mattor: På tunnare mattor klarar de finare modellerna av jobbet, men när mattorna blir lite tjockare så har de svårt att köra runt på dem och får inte med sig allt damm. Så har du ett hem med mycket mattor så är kanske inte robotdammsugare för dig. 

De är dyra: Robotdammsugare är en mer avancerad dammsugare och därför är de betydligt dyrare, speciellt om man vill ha en lite finare modell. 

Slutsats

Robotdammsugare är smidiga på att städa stora öppna ytor med vanliga golv. Där blir resultatet lika bra som om du själv skulle dammsugit ytan. Men de har svårt att komma åt på alla platser om man inte har ett extremt smidigt möblerat hem, med höga möbler, låga trösklar samt få och tunna mattor.

Över till vanliga dammsugare 

En vanlig dammsugare är vad de flesta fortfarande har i sina städskåp, även om de idag finns i en uppsjö av olika tappningar och modeller.  

Fördelar vanliga dammsugare 

Fördelarna med en vanlig dammsugare känner de flesta till, men vi kommer att lista de viktigaste nedan. 

Bäst städförmåga: Då de alltid är uppkopplade mot ett strömuttag så har de tillgång till full kraft hela tiden och kan ha en större motor. Detta ger mer sugkraft och möjligheten för dem att städa upp alla typer av damm, smuts och skräp. 

De är mest prisvärda: Idag finns det en rad olika typer av dammsugare, robotdammsugare, skaftdammsugare, påslösa dammsugare osv. Men det mest prisvärda är vanliga, traditionella dammsugare.

Nackdelar vanliga dammsugare

Det finns egentligen bara en nackdel med vanliga dammsugare och den listar vi nedan. 

Du får själv göra dammsugningen: Du får själv, manuellt städa hela ditt hem utan någon hjälp som man får med en robotdammsugare. 

Så, hur ska man tänka. Dammsugare eller robotdammsugare? 

Vi tycker att svaret inte är antingen eller, utan att båda har sin plats i ett hem. Om man har en robotdammsugare som sköter den dagliga städningen och gör det rent och fint på de stora ytorna i hemmet och i rum där mer damm samlas som till exempel i hallen så har man sparat in väldigt mycket egen städtid. Då kan du köra över de ytorna som robotdammsugaren inte klarar av som under låga möbler, tjocka mattor och lite längs väggarna själv och det går väldigt snabbt jämfört med att städa hela hemmet själv. Du behöver heller inte göra det alls lika ofta då mindre damm kommer att samlas där om resten av hemmet är rent.  

De bästa dammsugarna hittar du här: Dammsugare – Bäst i test

De bästa robotdammsugarna hittar du här: Robotdammsugare – Bäst i test