Begagnad dammsugare – Allt du behöver veta!

Okej, så du är på jakt efter en dammsugare och sitter som många andra och tittar på blocket eller tradera efter klipp du kan göra för att köpa en dammsugare för en betydligt billigare peng än om du skulle gå och köpa den ny. Vi har därför dedikerat denna artikel till att reda ut allt du behöver veta om begagnade dammsugare. 

Fördelar och nackdelar med en begagnad dammsugare 

Det finns både uppsidor och nedsidor med att köpa en begagnad dammsugare och nedan kommer vi att lista båda delarna så att du själv kan se om det är något som passar dig. 

Fördelar 

Du sparar pengar: Att köpa begagnat gör självklart att priset går ner och ibland ganska mycket vilket gör att det kan handlar om tusenlappar om man köper vissa dyrare modeller. 

Du kan få en finare modell: Då det som sagt blir billigare så kan man spara in ganska mycket pengar, speciellt på dyrare dammsugare som kostar väldigt mycket som nya. 

Nackdelar

Du får en äldre modell: De flesta som säljer sin dammsugare säljer för att de har köpt en ny och du får räkna med att du ofta får köpa en äldre dammsugare som inte har den senaste tekniken, som drar mer ström och kanske inte har samma städförmåga som de senaste modellerna. Det händer trots allt ganska mycket inom dammsugarvärlden just nu och de blir mer effektiva på alla sätt för varje år som går. 

Man kan få en bra dammsugare för lite pengar: Då tekniken gått väldigt snabbt framåt så kan man faktiskt få en ny och väldigt bra dammsugare för ganska lite pengar i dagsläget.

Du vet inte hur den tidigare ägaren tagit hand om den: Hur den tidigare ägaren behandlat sin dammsugare kommer avgöra om det är ett bra köp för dig eller inte. Det kan även finnas dolda skador från att de städat upp saker som inte är bra för dammsugaren, varit slarviga så den fått smällar och så vidare.  

Du får räkna med service på dammsugaren: För att den ska prestera bra så rekommenderar vi att serva dammsugaren om du köper en begagnad. Man kan lämna in den och få det gjort, eller kan man göra det själv. Här hittar du instruktioner.

Försämrad sugförmåga: Detta gäller absolut inte alla exemplar, men modeller som är lite billigare och kanske inte har blivit så väl omhändertagna får ofta försämrad sugförmåga vilket kan påverka effektiviteten vid städning så du behöver lägga mer tid. 

Till vem rekommenderar vi en begagnad dammsugare? 

Vi rekommenderar alltid att köpa en ny dammsugare om det finns inom budgeten då det helt enkelt ger mer livslängd och den senaste tekniken. Men om man är student som behöver spara pengar eller vill ha en dammsugare i ett sommarställe som man bara besöker ett par veckor om året, eller andra liknande scenarion så tycker vi att det är ett alternativ som ändå kan vara bra. 

Köpguide – Begagnad dammsugare 

Så du har bestämt dig för att köpa en begagnad dammsugare och undrar vad du ska tänka på innan du slår till. Då kan du vara lugn för vi har listat allt viktigt nedan i 9 punkter. 

  1. Åk och titta på dammsugaren 

Att inte kunna titta på dammsugaren innan du köper en begagnad dammsugare är en deal breaker då det finns ett gäng saker du behöver kolla upp för att säkerställa att du gör ett bra köp. 

  1. Lukta på dammsugaren

Att lukta på dammsugaren kan låta konstigt, men du bör lukta på den av två anledningar. Det ena är såklart för att om man suger upp fuktiga saker eller andra former av smuts och skräp så kan dammsugaren få en dålig lukt som inte går att få bort. Det andra är att man bör lukta på den när den är igång för att se så det inte luktar bränt, det är för att en bränd lukt indikerar att något i motorn är eller håller på att gå sönder. 

  1. Inspektera utsidan av dammsugaren

Se över dammsugarkroppen så den inte ser sliten ut eller som att den fått smällar, kolla så luckor och handtag går att öppna och stänga som de ska. Se över slangen genom att sträcka ut den och kolla så det inte finns några hål i den och att den går att böja som den ska utan några problem. 

  1. Kolla i röret på dammsugaren

Denna punkten är kanske inte den viktigaste för dammsugarens funktion då det ofta är lätt fixat, men det säger kanske mer om ägaren och hur de skött resten av dammsugaren med. Så kolla i röret på dammsugaren, se till att det inte är igenkorkat och gör snifftestet även här. 

  1. Kolla filtren i dammsugaren

Att kolla över filtren i dammsugaren är en viktig del även om du bör införskaffa nya om du bestämmer dig för att köpa den. Om filtren i dammsugaren är väldigt slitna och skabbiga så är det ett tecken på att dammsugaren inte blivit så väl omhändertagen då det är något som bör bytas regelbundet för att den inte ska slitas snabbare än vanligt. 

  1. Kontrollera rollern på munstycket

Hur rollern ser ut är precis som filtret en indikation om hur väl omhändertagen dammsugaren egentligen är. En roller på en dammsugare som man ska sälja ska inte ha massa damm och hår sittande där. 

  1. Se över sladden

Kolla så sladden åker in och ut ur dammsugaren som den ska, så att den inte har några märken eller hål i sig. En skadad sladd är inte bara en dålig grej för dammsugaren utan även en brandrisk så detta är en väldigt viktig punkt. 

  1. Koppla in dammsugaren i uttaget

Detta låter kanske som en konstig punkt, men det är många både privatpersoner och second hand butiker som inte testar dammsugarna innan de ska sälja den utan bara tar fram en dammsugare från en garderob och försöker sälja den. 

  1. Provkör dammsugaren

När du har ström, så starta dammsugaren och testa så alla knappar och funktioner fungerar, lyssna efter konstiga ljud och framförallt testa så den suger som den ska göra. 

Slutsats

Som du ser så är det väldigt mycket att tänka på när det kommer till att köpa en begagnad dammsugare och det har sina risker. Men det går att göra bra affärer om man är villig att lägga ner tid och verkligen vara noga med att testa dammsugaren noga innan man slår till. Vi rekommenderar att köpa en ny dammsugare då det är det säkraste och som vi nämnde så finns det bra modeller för rimliga pengar, men valet är ditt!