Dammsugare skötselråd

Hur du sköter om din dammsugare

Att köpa en ny dammsugare kan vara en investering som känns dyr och för många är det inte ett roligt alternativ att spendera sina pengar på. Men som tur är har dammsugare lång livstid, speciellt om du tar väl hand om den. I denna artikeln så kommer vi att gå igenom hur du tar hand om din dammsugare så den fungerar optimalt och håller i många år framöver. 

Byta drivlinan i munstycket

I munstycket på dammsugaren så har vissa modeller en cylinderformad borste (Rullborste) som snurrar när du kör dammsugaren. Borsten hjälper till att få loss damm och skräp från golvet så dammsugaren enkelt kan suga upp det. Borsten drivs av en drivlina som sitter inne i själva munstycket och den drivlinan kan bli sliten eller helt gå av. När det händer så kommer du märka att dammsugarens sugförmåga blir sämre, men du löser lätt problemet genom att leta upp en ny drivlina att köpa som passar till just din modell.

Rensa rullborsten

Rullborsten träffas av allt damm, smuts och hår som du suger upp med dammsugaren och ibland fastnar det så mycket att borsten slutar snurra vilket gör det jobbigare att städa. Det utsätter även drivlinan för stress och minskar dess livslängd. Lös det enkelt genom att vända upp munstycket och ta bort damm och hår som kan ha fastnat med händerna. 

Byt dammsugarpåse i tid

Vissa dammsugare har idag en indikator som visar när dammsugarpåsen blivit full och det är dags att byta. På de modeller som inte har indikator så märker du det tydligt för att dammsugarens sugförmåga blivit betydligt sämre. Ofta känns det som dammsugaren går på 70 till 80% kapacitet. 

Om man inte byter dammsugarpåsen i tid så är det inte bara sugförmågan som påverkas utan även livslängden på dammsugaren då den får jobba extra hårt då luftgenomströmningen blivit sämre, filtret i dammsugaren utsätts för risk till skada och även brandrisken ökar så damm kan ta sig vidare in i elektroniken. 

När man städar suger man ibland upp skräp som kan vara fuktigt eller bara allmänt illaluktande vilket gör att luften som kommer ut efter man städat gör att ditt hem luktar unket. Byter man dammsugarpåsen i tid så minimerar man risken att detta händer. En annan lösning är doftkulor för dammsugare vilket du kan läsa mer om här.

Rensa dammsugarens filter i tid

Om du har en påslös dammsugare som en Dyson eller en Shark så är det hög prioritet på att rensa filtren om du vill att din dammsugare ska ha maximal livslängd. Hur ofta beror på hur ofta man dammsuger, hur stor yta och hur dammig miljö det är man städar. Om filtren är tvättbara rekommenderas ofta att man gör det med 3 till 6 månaders mellanrum. Om det är filter som du behöver byta så rekommenderas runt var 6e månad om du dammsuger ofta, grov smuts och har stora ytor, en gång om året för hem där det finns pälsdjur och var 2a till 3e år vid vanlig användning. 

Håll koll på din dammsugares prestanda

Om du märker att din dammsugare börjar suga dåligt och det inte är för att påsen är full bör du sluta dammsuga och försöka ta reda på vad som är fel. Om det har blivit en damm propp någonstans så riskerar man att bränna motorn om man inte stannar i tid. Det sker för att om luftgenomströmningen stoppas får dammsugaren jobba hårdare vilket riskerar att överhetta motorn. 

Detta kan verka självklart men om dammsugaren skulle ryka, börja lukta eller att damm kommer ut i utblåset så sluta dammsuga och börja felsök den istället. Kan du inte själv lösa problemet kontakta någon som kan hjälpa dig. 

Eller köp en ny genom vår guide Dammsugare bäst i test. 

Justera munstycket till rätt höjd

En dammsugare gör sitt jobb som bäst när luftgenomströmningen är optimal. Om munstycket är nedgrävt i mattan så minskar förmåga att städa markant. Även slitaget ökar och livslängden minskar även om man inte riskerar att köra sönder den på kort tid, men om man gör det hela tiden så kommer livslängden att minska. 

Serva dammsugaren

Vissa kanske tycker det är överkurs med denna punkten men vill man ha maximal livslängd och sugförmåga så bör man serva dammsugaren med jämna mellanrum. Det finns ställen man kan lämna in dammsugaren så någon annan gör det åt en, eller så kan man göra det själv. 

Gå igenom filter, drivlina, borsten, töm dammsugarpåsen och kolla så inte något fastnat i någon del där luften strömmar igenom så det är fritt blås. 

Slutsats

Alla vill vi ha en dammsugare som fungerar optimalt när vi använder den och följer du denna guiden så kommer den göra det och leva ett längre liv vilket är ekonomisk fördelaktigt. Speciellt om man har köpt en lite dyrare modell. Råden i guiden kan låta omständiga men allt går snabbt när man väl gör det och reservdelar är ofta enkla att köpa hem online.