Liten Dammsugare – Bäst i Test

-Denna sidan innehåller affiliate länkar. Det betyder att vi får en liten kommission om du köper något genom våra länkar. Men det förändrar inte priset för dig som kund.

En liten dammsugare passar bra till mindre hem där även förvaringsutrymmet är av det mindre slaget. Men för att du ska hitta en modell som är vad du är ute efter så har vi listat de bästa små dammsugarna efter de olika typerna som finns på marknaden idag. Så nedan har vi listat små dammsugare bäst i test.

Liten dammsugare bäst i test

Philips PowerPro Compact 3000 FC9332 – Liten dammsugare bäst i test

Philips har många olika dammsugare att välja mellan och har testat många av dem. Denna dammsugaren är som namnet antyder kompakt i sin design och är en liten modell av den vanliga typen av dammsugare. Det finns mindre modeller, men denna håller även väldigt hög klass på städningen.

Utrustning och funktioner

Denna påslösa dammsugare från Philips finns i både vitt och svart. Vi tycker även att den är en av de mest innovativa dammusgaren på marknaden idag. Den väger runt 6 kg, är 27.5 cm x 41.5 cm x 21 cm i storlek och har en effekt på 650 watt. PowerPro Compact har en modern design med bitvis transparent material och stora hjul. 

Den levereras såklart ihopsatt utom röret och munstycket som du själv får sätta på. Inkluderat vid leverans är ett kombinationsmunstycke, en sugborste, instruktionsmanual, ett parkett munstycke och ett munstycke för mindre utrymmen. 

Tack vare sin kompakta form och låga vikt i kombination med stora hjul så är denna modellen lätt att manövrera runt i hemmet när du städar. Och med teleskoprör så får du även möjligheten att ställa in den efter din egen längd för ergonomisk städning. 

TriActive munstycket gör att du får 3 olika städ steg i samma och tack vare borsten som medföljer funkar modellen bra även på känsliga ytor. Philips har även inkluderat något som heter PowerCyclone 5 teknologi som förbättrar luft genomflödet i dammsugaren för bättre resultat. Innan luften kommer ut på andra sidan så går den genom en högkvalitativt HEPA-filter som absorberar mer än 99,9% av damm partiklar så de inte smiter igenom och förorenar luften under tiden du städar. 

Som de flesta konkurrenter så har Philips PowerPro Compact 3000 automatisk sladd införsel genom ett enkelt knapptryck och dammbehållaren är enkel att ta ut och tömma. 

Manövrerbarhet

Till en början blev vi lite oroliga då vi inte tyckte hjulen rullade så bra, men efter ett par användningar hade de gängat till sig lite och blev väldigt lättrullande. Kombinera detta med låg vikt och kompakt utförande så har du en dammsugare som manövrerar väldigt bra. Det vi tyckte var lite sämre var att städradien endast är 9 meter så den är inte optimal om man har ett större hem. 

Sugkraft

Sugkraften är fullt tillräcklig för de flesta hem och modellen städar golv väldigt bra. På mattor funkar den fint på tunnare underlag medans den har lite problem med tjockare mattor. Värt att notera är att man inte kan ändra effekten så den går alltid på samma styrka och den har ett rätt högt ljud på 79 dB. 

Slutsats

Philips PowerPro Compact 3000 är en dammsugare med mycket funktioner till rimligt pris jämfört med likvärdiga modeller. Vi rekommenderar den om man vill ha en högkvalitativ dammsugare som fixar det mesta i mindre bostäder. Har man större ytor man vill kunna städa så rekommenderar vi att ta en modell som är mer anpassade för just det. 

Fördelar

 • Modern och fräck design
 • Smidig att manövrera
 • Suger bra
 • Mycket funktioner för pengarna
 • Fixar tunnare mattor bra

Nackdelar

 • Svårt för tjocka mattor
 • Låter mycket
 • Bara en effektinställning

Kärcher VC3  – Liten dammsugare

Kärcher VC 3 är en kraftfull dammsugare av det mindre slaget som prismässigt hamnar i mellansegmentet. Den hanterar de flesta olika underlag på ett väldigt bra sätt och det medföljer olika munstycken för att underlätta. Den har en cyklon tank där smuts och damm samlas upp som du enkelt rengör efter du tömt den. Sladden är förhållandevis lång och ger dig en städ radie på 7,5 m.

Andra kunder gillar modellen de med och lyfter ofta fram att Kärcher VC3 har ekonomisk energiförbrukning, är enkel att använda, har kraftfull sugförmåga och att städresultatet blir väldigt bra.  

På nedsidan tycker vi att den inte rullar riktigt så lätt som vi skulle vilja och att dammbehållaren är av minsta slaget. 

Slutsats Kärcher VC 3

Som alla modeller från Kärcher så är detta en modell av hög kvalitet som gör ett väldigt bra städjobb oavsett underlag tack vare de olika munstycken som följer med. Det vi tycker man ska tänka på är att det är en lite mindre modell med en mindre dammbehållare trots att den är väldigt kraftfull. 

Specifikation

 • Städmetod: Torr
 • Watt: 700 w 
 • Uppsamlingsförmåga: 0,9 L 
 • Ljudnivå: 76 dB
 • Filter: Tvättbart HEPA
 • Teleskoprör: Ja
 • Flera munstycken: Ja, för olika underlag
 • Vikt: 4,4 kg

Roborock H7 – En liten skaftdammsugare

Du känner kanske igen namnet Roborock och det är inte så konstigt då de har producerat fram flera helt fantastiska robotdammsugare men har på senare år även gett sig in bland de sladdlösa. Direkt när man får den i handen så märker man hur lätt den är viktmässigt vilket såklart kommer från att det är en ganska liten skaftdammsugare. 

H7 är uppföljaren till H6 som fick utmärkelser för sin batteri design och genomtänkta tillbehör, så den har stora skor att fylla. H7 är uppgraderad med förbättrad sugförmåga, batteritid och introduktionen av magnetiska tillbehör för enkel förvaring. 

Det som får Roborock H7 att stick ut i mängden bland alla sladdlösa dammsugare är att man har möjligheten att använda dammsugarpåsar i den om man vill, och känner man inte för det så funkar dammbehållaren även som andra sladdlösa modeller. Det som är bra med möjligheten till påse är framförallt om man är dammallergiker som får problem när man tömmer dammbehållaren, eller är allmänt känslig när man städar för påsen gör att luften renas bättre när den går genom dammsugaren. 

Vem är Roborock H7 för? 

Vi tycker att den är rimligt prissatt sett till vad man får för pengarna, men den sticker även ut för att den väger väldigt lite och är den lättaste modellen som hamnar på vår lista över de bästa sladdlösa dammsugarna. Att den är lätt gör att den passar väldigt bra till barnfamiljer där barnen dammsuger hemma, men även till äldre som kanske inte orkar med de tyngre modellerna som hamnat på listan. Modellen har dock barnlås. Vi tycker även att modellen presterar bra när det gäller djurhår vilket passar bra i hem med pälsdjur som fäller. 

Filter

H7 har ett filter system så är i hela 5 lager, varav ett filter är av typen HEPA. Det innebär att även denna funktion gör modellen väldigt bra för allergiker då modellen fångar upp 99,99% av alla dammpartiklar ner till 0,3 mikroner i storlek. 

Vad vi inte gillade

Det vi inte gillade med H7 var dammbehållaren. Den var onödigt krånglig att tömma och det var lätt att man spiller ut damm som samlats upp när man faktiskt tömmer den. Nu är det inte något problem om man kör med påse vilket vi rekommenderar med denna modellen. 

Slutsats Roborock H7

Denna skaftdammsugare sticker ut med att vara väldigt lätt och det är tack vare en ganska nätt design. Om man har allergier, husdjur eller barn som städar i hemmet tycker vi att detta är en kanonmodell. Den lätta vikten gör den enkel att använda för alla. Om man inte vill använda dammsugarpåsar så rekommenderar vi att man väljer en annan modell då vi tycker det finns bättre alternativ för ungefär samma pris. Man ska även ha i åtanke att dammbehållare är små på sladdlösa dammsugare så det gäller även för dammsugarpåsarna som därav måste bytas betydligt oftare än på en vanlig dammsugare.

Bissell Pet Hair Eraser 1987N – Liten smidig dammsugare

Den är liten, smidig, handhållen, klarar av djurhår väldigt bra och heter Bissell Pet Hair Eraser 1987N. Så varför ska du ha en modell som har djurhår i namnet? Djurhår är en av de svåraste typerna av damm för en dammsugare att suga upp då de är tyngre. Då denna modeller klarar det bra så klarar den även den tyngre typen av smuts och damm som finns runt om i hemmet. 

Detta är en handhållen dammsugare precis som Roborock H7 blir om man skruvar av skaftet. Den drivs på batterier så den har ingen sladd som stör dig i din städning och tack vare en liten och smidig design så kommer den åt bra i bilen. 

Hur fungerar Bissel Pet Hair Eraser? 

Precis som de flesta sladdlösa handdammsugarna så drivs den av ett uppladdningsbart lithium-ion batteri som man laddar upp genom att plugga in den vägguttaget. Det är en dammsugare utan påse så när du kör med den så sugs damm och smuts upp i en behållare som du sedan tömmer. Så du slipper både utgiften och att komma ihåg att köpa nya dammsugarpåsar. Den har även ett tre-filter system som renar luften som går genom dammsugaren och för att kraften inte ska bli sämre över tid kan du rengöra filtren när du känner att det behövs. 

Funktioner

Bissell Pet Hair Eraser kommer med tre olika munstycken. 

Motoriserad borste: Enligt oss det mest värdefulla munstycket då det städar väldigt bra på oväntat många olika underlag. Munstycket har ett ganska stort hål där damm och smuts sugs upp och runt det så är det en borste som snurrar vilket får det som sitter fast på underlaget att lossna. Det fungerade även bra på mattor. 

Smalt munstycke: Man får även med ett smalt munstycke som göra att man kommer åt i springor där många andra bildammsugare får problem. Detta är perfekt i bilen när man vill komma åt och dammsuga jämte sätena. 

Munstycke för mjuka underlag: Ett munstycke som följer med är ovalt format och har blivit utrustat med extra mikroborstar som gör att man enkelt rengör mjukare underlag och möbler både effektivt och utan att riskera att skada dem. 

Bissell Pet Hair Eraser användning

Man behöver som sagt ladda upp denna handdammsugare innan man börjar att städa med den. Väl fulladdad så har den oväntat bra sugkraft och klarar av småsten som hamnat vid fötterna i bilen. I hemmet så klarar den av djurhår med bravur, vilket i sig inte är så konstigt då det står i produkten namn. 

Det som imponerade mest på oss var att den löste det även på tjockare mattor där borsten fick loss dem sedan sögs de upp av den kraftfulla motorn. 

Slutsats 

Vi tycker att detta är en väldigt bra liten dammsugare som trots sin storlek hanterar både djurhår och passar för städning av bilen. Den är även smidig att använda på ställen där en vanlig dammsugare får svårt att komma åt såsom på hyllor, möbler och i vissa hörnor. Men ska tillägga att handhållna modeller inte är gjorda för att ersätta vanliga dammsugare utan de är ett komplement för att underlätta vissa typer av städning.

Bosch Advanced Vac 20 – Liten grovdammsugare

Grovdammsugare är inte på något sätt små om man jämför med vanliga dammsugare, men vi har med Bosch Advanced Vac 20 för att den är liten för att vara just en grovdammsugare. Är man på jakt efter en stark, smidig och finessrik grovdammsugare så kan Bosch Advanced Vac 20 vara alternativet för just dig. Med sina tyg beklädda gummisnoddar får du enkel upphängning av slangen när du ska förvara din grovdammsugare i väntan på nästa användningstillfälle.  

Bosch Advanced Vac 20 har god manövreringsförmåga och rullar väldigt bra på golvet och tar sig enkelt över trösklar utan att du behöver lyfta den över. När du ska plocka undan den kan du enkelt använda de smidiga handtaget på toppen så lätt kan bara iväg den. Du har även möjlighet att byta munstycke så du har möjligheten att koppla in ett elverktyg om du vill och slangen sitter stadigt i sitt fäste tack vare en låsning som sitter där. 

Denna modellen funkar väldigt bra vid vattenläckor vilket vi kommer skriva liter mer om nedan, men när du inte suger fukt så rekommenderar vi att alltid köra med påse då den annars kan tappa kraft. Men ska du dammsuga där det är fuktigt så ta bort på påsen då den är av papper. 

Bra på vattenläckor

Advanced Vac 20 är inte starkast på marknaden men sett till priset får man mycket kraft och kan jämföras med betydligt dyrare modeller. Kalk och betong är problem för många grovdammsugare och här skiljer inte Bosh Advanced Vac 20 från konkurrenterna utan likt dem så fixar den både betong och kalk men den får jobba hårt och det är inte säkert att riktig allt följer med. 

En stor fördel med denna modellen är att den har en propp i botten av dammsugar kroppen som gör att du enkelt kan tömma ut vatten istället för att behöva lyfta ut massa saker innan du kan tömma den som med många av de konkurrerande modellerna. Den töms snabbt på vätska så du snabbt kan fortsätta din städning. Tanken rymmer 13,5L innan den säger ifrån och du behöver tömma den.

Slutsats

Är du på jakt efter en prisvärd grovdammsugare som är lite mindre men trots det har kraftresurser som är jämförbar med sina dyrare konkurrenter så kan denna modellen vara för just dig! Grovdammsugare är inte gjorda för att vara små, de är gjorda för att vara robusta och kunna städa saker som vanliga dammsugare inte kan. Denna modellen är liten för att vara en grovdammsugare men jämfört med de andra modellerna på denna listan så kommer den att kännas väldigt stor. 

Fördelar

 • Skruvplugg i botten 
 • Stark 
 • Enkel att förvara 
 • Välbalanserad 
 • Användarvänlig

Nackdelar

 • Något högljudd
 • Rymmer ganska lite 
 • Fuktkänslig pappåse

Specifikation

 • Motor: 1 200 W 
 • Sugkapacitet: 70 l/s 
 • Undertryck: 210 mbar 
 • Behållare: 20 l, plast 
 • Faktisk vattenmängd: 23 l (uppmätt) 
 • Slanglängd: 3,7 (2,4 m slang + 1,3 m rör, uppmätt) 
 • Strömkabel längd: 3,9 m (uppmätt) 
 • Blåsfunktion: Ja 
 • Fjärrautomatik/maskinuttag: Ja 
 • Markfrigång: 2 cm (uppmätt) 
 • Ljudnivå: 72 dB (uppmätt) 
 • Vikt: 7,6 kg 
 • Övrigt: Påse & 3 st munstycken ingår

Ariete Xvapor Deluxe 4146 – liten ångdammsugare

Ariete XVapor DeLuxe 4146 är en prisvärd ångtvätt som är i det lägre prissegmentet. Anledningen att vi har med den på denna listan är att den är liten och vi tycker att den är bättre än priset man betalar och är därför enligt oss den bästa lilla ångdammsugaren. När det kommer till själva städmomentet och mängden ånga så konkurrerar Xvapor Deluxe med dyrare modeller, men man får avstå en del tillbehör och funktioner som kommer med dem. Till exempel påfyllning av vattenbehållaren medans ångdammsugaren är igång eller handsfree-byte av torkdynorna.

Vattentanken

Vattentanken är integrerad i ångdammsugaren och den har en ganska smal öppning för påfyllnad så vi fick använda en tratt för att inte riskera att spilla. Tanken rymmer 1,6 liter och räck till att köra i strax under en timme. 

Användning

Från det att du startar Ariete Xvapor Deluxe 4146 så tar det ca 8 minuter för den att värma upp vattnet innan du kan använda den och trots detta kan det komma ut lite vatten tillsammans med den första ångan, så var försiktigt om du tänkt städa ömtåliga ytor direkt. 

Du justerar enkelt kraften den städar med på ett reglage, och ställer du in den på max så är trycket på hela 5 bar. Vi är imponerade över mängden ånga en modell i denna prisklassen kan prestera och städresultatet är därefter väldigt bra. 

På nedsidan tycker vi slangen är väldigt kort med sina 4 meter och hade gärna önskat att den hade minst ett par meter till, slangen mäter en meter till så städradien blir 5 meter. Man får även med två förlängningsrör vilket kan ge den 1,8m till. 

När det gäller tillbehör så tycker vi att man får ganska mycket sett till vad man betalar. Man får en gummiskrapa som även kan användas som ångstrykjärn, två munstycken och två runda borstar. Och det vill verkligen gillar är att det finns förvaringsutrymme på Ariete Xvapor Deluxe 4146 så de alltid finns nära till hands. Vi tycker att tillbehören förenklar städningen och förbättrar resultatet och andra kunder håller med sett till vad de gett för betyg. Det som de ofta invänt på är att tillbehören varit av lägre kvalitet och gått sönder ganska enkelt. Detta är något som vi inte hunnit märka av då vi bara testat den och inte haft den under en längre tid. 

Ariete säger att man inte ska rengöra Xvapor med rengöringsmedel eller avkalkningsmedel utan istället bara fylla den med vatten och skaka om när man behöver städa av den. Att inte ha ett sätt att kalka av den kan förkorta livslängden, speciellt om platsen man bor på har mycket kalk i vattnet. 

Slutsats Ariete Xvapor Deluxe 4146

Vi tycker att detta är en modell som levererar över både sin storlek och prisklass när det kommer till städningen. Det man betalar för att det är en billigare modell är kvaliteten, att den saknar extrafunktioner och livslängden kan vara något kortare då den inte har ett sätt att kalkas av. Vi tycker att man får med mycket extra verktyg, speciellt förhållande till priset, men andra kunder som använt produkten har haft problem med att de går sönder ganska lätt. Vill man ha en liten modell som är av det billigare slaget som städar bra och passar till mindre hem så är Ariete Xvapor Deluxe 4146 ett alternativ att fundera över. 

Liten dammsugare – Vad ska man tänka på? 

Innan man köper sig en liten dammsugare ska man självklart fundera på lite saker innan man bestämmer sig. Nedan har vi listat några punkter som är viktiga är tänka igenom innan man slår till! 

 1. Räcker en liten dammsugare? 

Denna punkten låter kanske lite konstig att ha med i och med att du redan sökt upp denna artikeln. Men det är värt att ha med i funderingarna att en mindre dammsugare oftast inte har samma kraft som de större modellerna. Anledningen är att motorn tar plats och för att göra de mindre så får man dra ner på storleken och därmed kraften. Så har du mycket tyngre skräp så är det viktigt att du väljer en modell som inte tummat på kraften! Alternativt kollar på en större modell. Det kan du göra här. 

 1. Vilken typ av dammsugare behöver du? 

Som du sett i denna artikeln har vi listat små dammsugare av de olika typerna som finns på marknaden. Det är viktigt att du väljer den typen som passar in bäst för dig. Och storleken varierar dessutom mellan de olika typerna. En liten grovdammsugare är betydligt större än en liten handdammsugare. 

 1. Hur bra den packar ihop. 

En dammsugare kan vara liten till storleken, men är den inte smart där det gäller att fästa skaftet, rulla in sladden, hänga upp slangen osv så blir den ändå inte så liten när man ska ställa undan den. Och ofta när man är på jakt efter en liten dammsugare så är det just förvaringen som är dilemmat. Så kolla noggrant på de modeller som du är intresserad av om det är viktigt för dig.

Liten dammsugare bäst i test slutsats

Oavsett vad det är för typ av dammsugare så finns de i en liten modell. På denna listan har vi presenterad små modeller av alla typer av dammsugare så att du kan välja en modell som passar för dig. Vi har inte bara gjort en lista med de minsta modellerna utan att bry oss om prestandan, utan har plockat ut modeller som är små eller ganska små men som ändå städar väldigt bra. 


Liten dammsugare – Hur testet är gjort

Alla modellerna i detta testet har vi testat tidigare i andra test som finns på denna sajten. Så vi gick igenom modellerna vi tidigare testat och valde ut de mindre modellerna som vi tyckte passade in bra här. Ursprungligen testade vi dem som listat nedan:

Steg 1

Vi gick igenom väldigt många olika modeller dammsugare på amazon.com, expertreviews.com och techradar.com där vi läste betyg och recensioner. Genom detta valde vi ut modellerna vi skulle testa.

Steg 2

 • Efter att vi valt ut en massa modeller att testa så testade vi dem efter en lista med punkter som vi anser är viktiga för dig som kund.
 • Sugförmåga på både hårda golv och mattor
 • Om den klarar djurhår
 • Ljudnivå
 • Hur långt dammsugaren når
 • Hur lätt den rullar
 • Användarvänlighet 
 • Funktioner och kapacitet mot pris
 • Och i detta fallet jämfördes storleken

Steg 3

Sista steget var att göra valet av vilka modeller som hamnar på denna listan. För att få fram den så valde vi ut de minsta modellerna som vi ändå tyckte var bra i de olika kategorierna vi rekommenderat en modell för.